Oulu

Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"

Makaronia, hernekeittoa ja muuta ruokaa sisältävät kassit odottivat apua tarvitsevia Toppila-Centerissä, jossa SPR jakoi EU:n ruoka-apua vähävaraisille maanantaina. KUVA: Pekka Peura
Oulu 15.10.2019 6:34 | Päivitetty 15.10.2019 6:38
Petri Hakkarainen

SPR:n Oulun osasto jakoi maanantaina Meri-Toppilassa 4 600 kiloa EU:n ruoka-apua. Avustusruokaa jakavat Oulun seudulla monet muutkin tahot.

Oulussa jaettava ruoka-apu kelpaa avun tarvitsijoille. Maanantaina jaetusta EU-erästä riitti muun muassa makaronia, puurohiutaleita, maitojauhetta, hapankorppuja ja hernekeittoa noin 350:lle ensimmäiselle.

Ruoka-apu on suunnattu vähävaraisille, mutta SPR: hyväksi havaitsema käytäntö on, ettei hakijoiden taustoja tai tuloja kysellä. Sen sijaan Oulun Ruoka-avun jonoissa saatetaan joskus tiedustella avun todellista tarvetta.

Punaisen Ristin Oulun Osaston ruoka-avun vapaaehtoinen koordinaattori Sanna Tuorila, moniko hakee teiltä viikoittain ruoka-apua?

– Olin aloittamassa toimintaa Oulussa kuutisen vuotta sitten. Aluksi hakijoita oli noin 200, sitten määrä hieman laski ja on nyt taas hienoisessa nousussa. Meri-Toppilassa hakijoita on maanantain jakelupäivänä noin 150, Kastellissa torstaisin noin 60.

Millaista ruokaa jaetaan?

– Nyt jaettiin suuri erä EU:n ruoka-apua, mutta viikoittain jaamme kaupoista, leipomoista ja keskusvarastoista saatavaa hävikkiruokaa. Jaettavana on monenlaista elintarvikkeita, myös tuoretavaraa.

Kenelle ruoka-apu on tarkoitettu?

– Vähävaraisille. Ruoka-avun hakijan itse ilmaisema tarve eli se, että tulee ruokajonoon, riittää. Lähtökohta avun antamiselle on ainoastaan avun tarve, ei mikään muu, ja apua jaetaan sisällöltään mahdollisimman samanarvoisena kaikille.

– Emme ole havainneet jaossa mitään ongelmia, eikä meillä ole syytä epäillä, että joku käyttäisi apua väärin.

Onko osastollanne tarpeeksi vapaaehtoisia ruoka-avun jakelun toteuttamiseksi?

– Vapaaehtoisia on mukana nyt muuten tarpeeksi, mutta ruoan autokuljetuksissa väkeä voisi olla enemmänkin. Kuljetukset hoidetaan vapaaehtoisten omilla autoilla.

Moni muukin taho jakaa ruokaa Oulussa. Onko teillä yhteistyötä?

– Olemme aikatauluttaneet jakeluja niin, että ruokaa olisi saatavilla eri paikoista eri päivinä.

Oulun Ruoka-apu on vähävaraisten tilanteesta huolestuneiden vapaaehtoisten viime keväänä aloittamaa toimintaa. Idean äiti Maria haluaa esiintyä vain etunimellään. Millainen tarve ruoka-avulle on Oulussa?

– Kasvava tarve. Jaamme ruokaa viikon jokaisena päivänä useassa paikassa, ja toimintamme laajenee edelleen. Jaamme apua tuhansia kertoja kuukaudessa.

– Osa avun tarvitsijoista ei pysty eri syistä tulemaan jakelupaikoille, ja heille viemme ruokaa kotiin. Juuri äsken minulle soitti mies, joka toivoi saavansa vaikka vähän leipää, koska ei ollut syönyt neljään päivään.

Olette tiedottaneet, että jakamanne ruoka-apu ei ole tarkoitettu vakituiseksi ilmaisjakeluksi, jota käytetään ilman todellista tarvetta. Miksi tällainen viesti on annettu?

– Osa ruoan hakijoista kiinnitti huomiota siihen, että jotkut hakijat ovat jonossa päivittäin, ja samanlaista olemme havainneet itsekin. Jos joku hakee seitsemänä päivänä viikossa ison kassillisen ruokaa, voimme kyllä kysyä, onko hakijan tarve sellaiseen ruokamäärään todellinen. Avun tarkoituksenahan on, että henkilö tai perhe selviää pahimman tilanteen yli.

Saatteko tarpeeksi jaettavaa ruokaa?

– Yleensä sitä saadaan riittävästi. Kaupat ovat lähteneet tähän hyvin mukaan, joten pystymme jakamaan monipuolista ruokaa. Ei ainoastaan leipää ja kuivaelintarvikkeita, vaan kaikenlaista lihasta maitotuotteisiin ja hedelmiin.

– Hävikkierien koko vaihtelee. Silloin, kun jaettavaa on paljon, jaamme ruokaa sellaisissa paikoissa, joissa tarve on suurin.

Ilmaiseksi tai muutamalla eurolla

  • Oulussa ruoka-apua jakavat muun muassa SPR, seurakunnat ja vapaaehtoisryhmät.
  • Jaettava ruoka saadaan enimmäkseen kaupoista hävikkiruokana.
  • Ruoka jaetaan ilmaiseksi, vain osa lämpimistä aterioista maksaa muutaman euron.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Tai sitten soittaa joku emäntä, laittakaa minulle ja miehelleni kolme pussillista parhaasta päästä
jaettavaa. Tulemme sitten illalla hakemaan.
Näillä eväillä elääkin sitten viikon pari ihmistä.
Taas seuraavalla viikolla uusi pyyntö. Tätä jatkui kuukausia.
Neuvottelun jälkeen päätimme se loppuu NYT. Taisi siinä joku marista että EI
Karmeaa hyväksikäyttöä, molemmat töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota ajan lapsi miettii:
Paljon kommentteja ilmaisesta ruoasta.
Ilmaisesta ruoasta!
Miksi ei ole kommentteja esim. Postin pomon palkasta joka on yhä 82 000e !
Tai, miksi ei kommentoida Suomen räikeintä rikosta, kun huumepomo pidätetään, mutta liigan annetaan jatkaa tuloksen tekoa.
Tai, miksi ei kommentoida, kuinka Presidentin valtaoikeudet on kavennettu jo sille tasolle, että se sotii ristiin rikoslain kanssa.
"Kaikkia Suomen Kansalaisia velvoitetaan ilmoittamaan rikoksesta, tai sellaisen valmistelusta Poliisille."
Niin, se taitaa olla sisäpolitiikkaa.
Presidenttihän hoitaa lähinnä Suomen suhteita toisiin maihin.
Vai mitä, Vesku sanoo...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuen karhea auto kannattaa jättää vähän kauemmas,niin ei aiheuta närää kun hakkee ilmasta ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jaetaan ilmaista ruokaa, vaatteita tai jotain muita tarvikkeita, niin aina hakijajoukkoon kuuluun muutama mätämuna, joka pilaa koko touhun. Ihmiset ovat niin röyhkeitä, että kaikesta pyritään hyötymään, olipa tarvetta tai ei. Aina joku etsii sen porsaanreiän, jota voi hyödyntää omiin itsekkäisiin tarpeisiin. Jkasamista kaikille todellisen avun tarvitseville, mutta onhan tälläinen toiminta häpeä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, kun asioita ei pystytä hoitamaan järjestelmän kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten on niitä rikkaita jotka ovat vain SAITOJA jotka eivät tajua todellista hätää joillakin, ja hakevat ilmaiset ruoat köyhien suusta repäisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoka-apu suorinta tietä sosiaalitoimen asiakkaille kotiin toimitettuna varsinkin liikuntarajoitteisille ja vanhuksille.
Ei tarvitse pohtia ''väärinkäyttöäkään'' ja apu kohdistuu eniten tarvitseville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä useammin joutuu hakemaan niin sitä suurempi on tarve.
Käsittelemme väärää ongelmaa, koska ongelma ei ole ruuan jakelu ja/tai vastaanottaminen.

Ongelma on se että sairaassa ahneudessamme syrjäytämme ihmisiä niin syvään hätään ja kurjuuteen että on pakko hakea ruoka-apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hienoa että useat kaupat ja leipomot ovat mukana antamassa hävikkiin joutuvia elintarvikkeita mieluummin hyötykäyttöön vähävaraisille jaettavaksi. Toivoisin että myös ravintolat lähtyisivät mukaan tähän, samoin kuin kouluruokalat yms. Ruoan heittäminen roskiin on todella vastuutonta. Esimerkiksi kouluissa ongelman voisi helposti ratkaista sillä että lounasjan päätyttyä kuka tahansa voisi noutaa omaan rasiaan yli jäänyttä kouluruokaa, se on sitä paitsi jo kertaalleen maksettua eli hintaa siitä ei tarvitsisi pyytää. Suomessa myös byrokratia hankaloittaa ruoan hyötykäyttöä paljon, kun kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa enää seuraavana päivänä tarjota jne. Toivoisin kunnan ja valtion panostavan isolla kädellä siihen että kaikki valmistettava ruoka menisi hyötykäyttöön. Tälläkin hetkellä ravintoloista esimerkiksi lounaalta ylijäämänä roskiin menevän ruoan määrä on käsittämätön. Monta nälkäistä suuta löytyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin pääkaupunkiseudulla on ruokahävikin määrä saatu suuresti vähenemään juuri noilla keinoilla: mm eläkeläiset ja vähävaraiset kutsutaan muutamissa kaupunginosissa koululle osallistumaan kouluruokailuun, josta tietääksemme on mahdollista saada ruokaa myös kotiin vietäväksi. Monet ravintolat tarjoavat myymättä jäädessään roskiin joutuvia ruoka-annoksia, joiden saatavuudesta ja hinnoista voi tutkia nettisovelluksella, tehdä varaus ja saapua ravintolaan tietyn ajan sisällä (30 ... 60 minuuttia?). Byrokratia tosiaan on hankaloittanut lämpimien aterioiden jakelua mm. kaupunginosakohtaisissa "kylätuvissa", koska lämmin ruoka täytyy pystyä jakelemaan parin tunnin kuluttua sen valmistamisesta. Ongelmat liittyvät enimmäkseen siihen, että esim. Vantaan kaupungin byrokraatit ovat sen verran epäkäytännöllisiä, että vaikka lämpimien annosten jakelu ehti toimia hienosti vuosien ajan, nyt termosastioissa olevien ruoka-annosten jakelussa jatkuvasti törmätään vaikeuksiin: välistä sopivan osaavia autonkuljettajia henkilökuntaa ei ole käytettävissä, ja välistä päästetään joku hygienikko-intoilija väliin (ikään kuin vanhuksien ja vähävaraisten kodeissa olisi mitään ongelmia keittiön hygienian kanssa!). Tällainen oli tilanne ainakin kaksi vuotta sitten, nykytilanne saattaa olla parempi. Toisin sanoen, vaikka joskus jotain ongelmaa ruoan kanssa ilmenisikin, kukaan kunnan palveluksessa olevista ei halua ottaa minkäänlaista vastuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ruoka on parempaa seuraavana päivänä, lämmitettynä....mutta tuolla on terveydenhuollon "ammattilaisissa" nykynuorissa mukana väkeä. joka ei tiedä muuta, kuin sen, mitä kirjoista ovat lukeneet....tässäkin asiassa siis niin....kuin monessa muussakin asiassa, käytännössä ja käytäntö ollut ihan hyvä ja toimiva, mutta nyt niiden suurennuslasien kanssa värkätään joka asiassa mikrobien kanssa.....ihmetellä pitää, kuin kansa on selvinnyt hengissä tässä ruokapolitiikassakin kuten monessa muussa asiassa, tervettä järkeä käyttäen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tehdään karhun palvelus monelle. Kun saa ilmaista ruokaa niin voi juoda nekin rahat. Ahdinko vain pahenee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoin, koska olen usein vapaaehtoisena jakelussa.
Ani harvoin on päihtynyt, eikä hänestä enempää riesaa.
Saa ruuan ja ruokakassin, kiittää ja lähtee pois.

Ylipäänsä fiksua väkeä.Syövät tarjolla olevan ruuan, lautasen tyhjäksi.
Ei sotkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on sekaisin auttamisen kuviot. Ja kaikki 100 vuotta vanhat fraasit kaivettu esille. Joutilaiden avun väärinkäyttö, kuka tarpeen arvio ( mun nuoruudessa opettaja arvio, kelle kunnan antamat ilmaiset monot annettiin. Ja arvasitte oikein, en saanut niitä. Olin joko liian rikas tai tarkemmin ajatellen en ollu potentiaalia talvisodan hiihto-sankari-ainesta. ) Ja voi voi jos joku saa sen ilmaisen makaroni-paketin, Taitaa olla Lidlissä 39 snt sen hinta ; ja joo, joo: jos ei oo yhtään rahaa, niin tiete pitääki sille jakaa, jos tälläiselle jakolinjalle on lähdetty; tosin kysyn, miksi ei muulla tavoin huolleta ja holhota köyhiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millaisia on muuten keskimäärin nuo jonotusajat - eli kauanko jonossa menee ja onko vaarana jäädä ilman ruokaa? Huonojalkaisena ja huonot (ohuet ja ei vettä pitävät) vaatteet omistavana en ole uskaltanut lähteä jonoon, vaikka tarvetta avulle olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippunee paikasta, Toppilassa joutuu tulemaan tunnin ennakkoon ja jonotus n ou n 2 tuntia, joskus jopa pitempäänkin ja saattaa että kassissa on pelkkää leipää ja pari jugurttia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tuon pari tuntia pystyisin olemaan, jos sää sallii. Kiitos sinulle vastauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin että voisiko sinne ottaa pienen retkijakkaran mukaan. Se olisi varmaan suuri apu huonojalkaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toppilassa on jokaisella oikeus köydä lämmittelemässä lähi pubissa, ei kuitenkaan oikeuta kassia jonottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonottavia varmaan löytyy, sehän monellakin on vaan tunne että on köyhä ja ruoka-avun tarpeessa vaikka rahaa kyllä on, se ei oo kaikki ahneuttakaan, vaan olisko jonkin tyyppistä luulosairautta jos tuntee itsensä köyhäksi eikä oikeasti oo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image