Oulu

Rotuaarin villi ta­pah­tu­ma­his­to­ria - katso kuvat

Baywatchissakin pyörähtäneen Linda Lampeniuksen esiintyminen yhdistää klassista viulunsoittoa ja uusinta uimapukumuotia kesäkuussa 1997. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 9.7.2014 6:16
Kaleva

Oulun Rotuaarilla on järjestetty vuosien saatossa hurja määrä kesätapahtumia. Kaupungin asukkaiden rakastaman kävelykadun ulkoasu on myös muuttunut useita kertoja sen historian aikana.

Kirkkokadulla Saariston- ja Pakkahuoneenkatujen välissä kulkevalla Rotuaarilla on kuultu vuosien varrella tähtiartisteja, syöty valkosipuliherkkuja yömyöhään ja tanssittu vallattomasti. Oululaisten yhteisessä olohuoneessa on nähty myös näyttäviä taideteoksia, ristikkojen ratkontaa ja ainakin yksi bikiniviulisti.

Vuosina 1987-1996 kävelykadun kehittäjänä työskennelleen Hemmo Kuuranhallan mieleenpainuvimmat tapahtumat sijoittuvat kävelykadun alkutaipaleelle.

”Päässälaskukisat, maaliskuun kollikisat ja viinikylä Weindorf. Myös kahden vuoden välein toteutettu veistoskatu ja keväisin järjestetty tulppaanikatu ovat jääneet mieleen.”

Rotuaari avattiin kesällä 1987 rauhoittamaan kaupungin ydinkeskusta autoliikenteeltä ja tarjoamaan oululaisille viihtyisä kävelykatu. Kadun nimi on Oulun murteelle kääntynyt versio ranskan kielen trottoir-sanasta, joka tarkoittaa jalkakäytävää.

Rotuaarin tunnetuin maamerkki on arkkitehti Seppo Valjuksen suunnittelema kivipallo. Kävelykadun keskusaukiolla sijaitseva taideteos on toiminut vuosien varrella lukemattomien kohtaamisten ja treffien lähtöpisteenä.

Katso kuvat vuosien varrelta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Riista bailut . Hirveä ja poroa hirveet määrät ylikypsää . Tuhtia mörköä mustaa olutta ja puolukka ja lakkahilloa festarit. Kylpypalju bileet olis hienot kun kaikki istuis paljuissa. Vertaa esim.kaljakelluntaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi....... LINDA LINDA .... laulaisn jos osaisin tai voisin ja eihän se meiltä unhoon jää, seikkailuja ihmisen tapaan, voi LInda kuinka hyvän näköinen oletkaan ... Linda, voi oikeastaan, oikein Hyvin .... Jumala Armahduksemme

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näy betonista tehtyä "Kekkosen pää" -taidetosta valokuvissa? Se taisi olla taiteilijan toimesta rapattu iihan ulkohuusin päälle. Ehkä siksi poistettiin aukiolta, kun Gorba tuli vierailulle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut idiootit järjestäjien ja/tai kaupungin puolelta lopettivat Weindorf-viinikaupungin ja valkosipuliyön, käsittämätöntä. Ainoat Rotuaarin koko kansan tapahtumat, jota vetivät eniten porukkaa. Ja vetäisivät edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänäänkin huomattavan moni oululainen juo itsensä känniin rotuaarilla. Valvontaa ei juurikaan onnistuta tekemään yleisömassan joukossa. Surkijaa on kattua kun ilo muuttuu suruksi kännisillä ihmisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotuaarilla on kuri höltynyt. Pyöräilijät ovat vallanneet kävelykadun ja kaupunki ei halua puuttua siihen. Tankojuoppo ja ruuhka-aika kävelykadulla on tappava yhdistelmä. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselleni on niin kovin vaikea antaa anteeksi, kun en ollut paikalla silloin kun Linda oli viuluineen rotuaarilla soittamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskoja nämä vanhat kuvat kun ihmiset todella kuuntelee - tai katselee - esitystä. Nykyisin suurimmalla osalla olisi kännykkä kuvaamassa tai korvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Baywatchissakin pyörähtäneen Linda Lampeniuksen esiintyminen yhdistää klassista viulunsoittoa ja uusinta uimapukumuotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein laadukkaimmat viulut kuulostavat parhaalta kosteassa meri-ilmastossa, mitä ilmentämään soittajalle laitettiin uima-asu. Ja tori on myös lähellä merta, joten olosuhteet olivat tuona päivänä ilmeisesti aivan kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvakavalkadissa oli paljon kuvia Piknikistä, mutta ei yhtään Lumiveistoskisoista. Jumalan kosto -veistos vuodelta 1988 jäi elävästi mieleen :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image