Oulu

Robotit hoitavat nyt ru­tii­ni­toi­min­to­ja Oulun kaupungin ra­ken­nus­lu­pien käsittelyssä

Oulu 9.2.2019 8:09
Arja Mikkola
Oulun kaupungin rakennusvalvonta on tarjonnut lupapalveluja sähköisessä muodossa jo 2015 alkaen. Vuoden alusta rutiinitoiminnoissa on avustanut kolme robottia.

Oulun kaupungin rakennusvalvonta on tarjonnut lupapalveluja sähköisessä muodossa jo 2015 alkaen. Vuoden alusta rutiinitoiminnoissa on avustanut kolme robottia.

Viikossa käsittelyyn tulee 20–30 lupahakemusta. 97 prosenttia hakemuksista saapuu Oulun rakennusvalvontaan sähköisessä muodossa ja loputkin skannataan.

Toistaiseksi apurit, jotka työskentelevät peräkkäin, käynnistetään vain perjantaisin.

Kursori alkaa viuhtoa itsekseen ruudulla, kun ensimmäinen robotti leimaa hakemuksen kuvat ja kirjaa tiedot arkistoa varten. Toinen robotti siirtää asian käsittelyyn. Kolmas robotti huolehtii prosessin päätteeksi siitä, että hyväksyntä näkyy päätöksissä.

– Toimii hienosti, toteaa tietohallintoasiantuntija Tapio Matinmikko Oulun Digistä.

Robottien käyttö on niin ainutlaatuista, että ympäristöministeriö on pyytänyt Oulua esittelemään järjestelmää valtakunnallisesti, kun maankäyttö- ja rakennuslain uudistamiseen liittyvät sidosryhmät kokoontuvat maaliskuussa Helsingissä.

Myös vanhoja lupadokumentteja sähköistetään. Vielä ei ole aineistoa tarpeeksi, mutta kunhan paperista arkistoa saadaan digitalisoitua lisää, rakennusvalvonnan suunnitelmissa on avata sähköinen kauppa.

Bisnestä ei automaatiosta sentään havitella: kuvia luovutettaisiin pientä palvelumaksua vastaan.

Lue lisää 09.02.2019 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Eikös ne robotit tee niitä rutiinihommia, leimauksia, siirtoja järjestelmästä toiseen jne.... silloinhan virkamiehille jää enemmän aikaa ohjata asikkaita....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu Oulu. Espoossa esimerkiksi ei vielä osata lukea rakennekuvia sähköisesti vaan kuvat on tulostettava ja mentävä paikanpäällä esittelemään. Hirveä ilmasto näkemyksen kannalta kun joutuu turhaa paperia haaskaamaa puhumattakaan liikenteen aiheuttamista päästöistä. Oulustakin pakko melkein lentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusoikeuden ylitystä havittelevan autotallin oven laittaja voisi kokeilla tätä kumileimasinta. Voisi mennä vahingossa anomus läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun robotit hoitaa yksinkertaiset työt , virkamiehet joutaa tuottaviin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Automaattista tietojenkäsittelyä kutsutaan siis nykyään robotiksi. Asia selvä, tämä uussuomi on hyvin mielenkiintoinen kieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Robotit on tainneet ottaa vallan rakennusvirastossa kauan sitten . Jälki on on niin pahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä hienoa.
Itse jätin torstaina lupahakemuksen ja heti seuraavanapäivänä napsahti rakennuslupa. Verraten Helsingissä saa odotella lupaa keskimäärin 92 päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No meidän lupahakemus on maannut siellä elokuusta asti. Toivon robottien korjaavan tilanteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tarkistaa mitä puutteita sähköiseen palveluun on ilmoitettu niin voivat käsitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo rakennus viraston kanssa asiointi on ollut jo pidempään, kuin robotille puhuisi. Tämä ei liene muuta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olleet jo pitkään valvomassa myös kaupungin rakennuskohteita mm. rajakylän hoiva. Jälki on sen mukaista. Naurattais jos ei itkettäis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä. Kyllä uudistuksia kaivataan kaupungin työn suorittamiseen. Robotit voisivat olla mukava piristys. Olen seurannut Jäälissä Vanhatien alueen esi ym uudistamis remonttia viimeiset vuodet. Vieläkään ei saatu valmiiksi, kun talvi aina yllättää. Alkuperäinen aikataulu oli marraskuu 2017. Mikä ei ole ihme, kun työt aloitetaan vasta kesälomien jälkeen syksyllä. Työn suorittaminen on erikoista, kun tie on saatu asfaltoitua, niin se revitään auki ja laitetaan mukulakivi kuvioita ohjaamaan liikennettä. Kuusi miestä katsoo ja sauhuttelee, kun yksi yrittää tappaa aikaa työn parissa. Talvella mukulakiviä ei tietenkään näy ja liikenne on just siltä kadulta. Liikennemerkeillä tämä ohjaus olisi saatu aikaan muutamassa tunnissa , nyt sitä tehtii puolitoista viikkoa.Toinen tie revittiin auki ja hups huomattiin, että kivet ovat loppuneet ja ovat Kiinassa. Tilaus tulee joskus tulevana kesänä 2019. Maallikosta on näyttänyt, että suunnittelua ja työnjohtoa ei ole ollenkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiskuuden ja hävyttömyyden huippu. Monen kunnan rakennustarkastajat ym on yhdistetty nyt vielä pitäis robotin hoitaa heidän hommat ettei vain joutuis vastuuseen virkavirheestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä idea, että robotit hoitavat työt. Työntekijät ainakin tie- ja vesialueiden uudistamisessa olleet ovat joutuneet rehkimään jopa monta tuntia työpäivinä. Tosin vapaa päiviä on aika paljon esim terveydenhoitajan vastaanottopäivä. Työpäivään kuuluu aamukahviaika, lounas, päiväkahviaika ja iltapäivällä pesu alkaa jo vkello viidentoista paikkeilla. Tauot eivät ole mitään kahdentoista minuutin luokkaa Aattopäivät ovat lyhyitä - tottakai. Lisäksi tyyli kuusi katsoo ja tupakoi ja yksi urakkamies tekee töitä. Havainnot kaupungin työssä olevista on ei höpöä. No eipä taida työn laatu huonontua, jos robotti ja asiakas ovat hereillä. Ehkä pysyvät paremmin aikataulussakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamies , pikkuvirkamies , robotti vai päinvastoin siis vastuunkanto.
Muuten , keksitty pankeista joissa jo pitkään ollu tietokoneohjelma, joka on myös noissa roboteissa, joka tekee velalliselle laskelmat ja niitä et sitte voi muuttaa et sitte millään.
Tai voi mutta se sittte maksaa muutamasta satasesta ,ehkin,tonneihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa kehitystä Oululta. Oulu on kunnostautunut monilla aloilla tässä viime vuosien aikana, joista kaikki ei tosin kovin miellyttäviä asioita! Nyt robotit alkavat hoitamaan aikaisemmin ihmisten tekemiä töitä. uskon, ettei voi mennä yhtään enemmän pieleen, kuin nykyinen meno näyttää päätösten, rakentamisen, teiden- ja vesijohtojen uudistamisten tekemisissä. Jäälissä on nämä rempat jatkuneet vuodesta toiseen ja jatkuu vielä edelleen. Nyt tiedän, että hommat tulevat hoidetuksi, kun robotit ohjelmoimaan aloittamaan tiealueiden parannustyöt heti keväällä eikä myöhään syksyllä kun talvi painaa päälle. Tiet ovat auraamatta, mutta kaupunki suunnittelee kulttuuri kaupunkia villi oulu teemalla. Lisäksi osuuskauppa valkeaa tuetaan, että yli kahdella miljoonalla valtion lue meidän varoilla ns hoidetaan nuoria valkea henkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Robotti toivottaa toimistossa hyvää päivää ja kehoittaa asiakkaan laittamaan hakemuksen laatikkoon ja ojentaa kätensä 10 euron seteliä varten. Sitten laittaa setelein toiseen laatikkoon. Tuon jälkeen arpoo uuden asiakasnumeron ja sama em. toistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako työntekijää saatiin vähennettyä? Vai pitikö palkata lisää? Tämä digikiima on ihan hullua. Varmasti kokonaistyömäärä kasvaa tällä systeemillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
6:00
Raskaussyrjintä vieläkin liian yleistä kunnissa – ongelma kohdistuu erityisesti työuransa alkupäässä, määräaikaisessa työsuhteessa oleviin nuoriin naisiin Lukijalta
11
Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia
4
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
4
Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan
3
Lipolle rutiinivoitto sarjajumbosta – suoritus jätti parantamisen varaa
3
KeKi:n miehillä hukkareissu Joensuuhun – hallitseva mestari otti tyylipuhtaan voiton
2
Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua järjestötehtävistään
2
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image