Oulu

Riutunkarin rik­koon­tu­nei­den tuu­li­voi­ma­loi­den korjaus ei kannata

Tuulimyllyn eliniäksi on laskettu 20 vuotta.
Oulu 20.9.2013 6:08
Kati Luoma

Riutunkarin rikkoontuneiden tuulivoimaloiden korjaaminen ei näillä näkymin kannata. Alun perin kuudella voimalalla pyörineen tuulivoimapuiston myllyistä täydellä teholla toimii enää kolme.

Oulunsalossa Hailuodon lauttalaiturin läheisyydessä sijaitsevan tuulivoimapuiston kahdessa yhden megawatin myllyssä on vaihderikko.

Näistä vuonna 2003 valmistuneista voimaloista toinen on vian vuoksi pyörinyt vajaateholla jo pitkään, ja toisessa vaihdelaatikko on kokonaan rikki. Vaihteiden asteittainen rikkoutuminen alkoi jo keväällä 2012.

Vanhin, vuonna 1999 valmistunut tuulivoimala purettiin ja myytiin tämän vuoden keväällä. Tuulivoimalassa havaittiin ongelma, joka Riutunkarissa olisi voinut aiheuttaa turvallisuusriskin.

Tuulivoimayhtiö Innopower Oy:n toimitusjohtajan Frans Liskin mukaan tuulivoiman näkymät Suomessa ovat tällä hetkellä sen verran haastavat, että Riutunkarin yksimegaisten voimaloiden korjaaminen ei ole mielekästä.

Vaihdelaatikon korjaamisen kustannukset voivat olla jopa kymmeniä prosentteja koko voimalan hinnasta.  

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (130)

Minkä laskelman mukaan tuulivoimalan käyttöikä on tuo 20 vuotta?

En tiedä yhtään valmistajaa, joka lupaisi yli kolmen vuoden käyttöiän. Poislukien pienet radiaaliset generaattorit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hailuodon Marjaniemen kolme myllyä eivät pyörähtäneet kierrostakaan koko vikonlopun aikana. Kahdessa myllyssä ei edes huipun punaiset varoitusvalot palaneet. Tuulta kyllä riitti, joten näyttää että kaikki kolme myllyä on rikki. Ihmisiä liikkuu myllyjen juurella koko ajan epäkuntoisten ja huoltamattomien myllyjen juurella. Eikös nuokin myllyt pitäisi purkaa jo ihan turvallisuussyistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käänteinen syöttötariffi olisi kaikkien etu.Seisova mylly saisi tukea, jos vähänkin pyörähtää, tulisi sanktio.Näin sijoittaja saisi vielä varmemman tuoton,myllyjen naapurit välttyisivät melu ja välkehaitalta.Kiinteistöjen arvon alenema olisi pienempi.Todellista energiaa syntyisi suunnilleen saman verran kuin nytkin, 0-1% energiatarpeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasamaan juntit taas huutelee että rumentavat maisemaa, mikään ei ole hienompi näkymä kuin korkeat rakenteet, mutta kyllä se muutaman vuoden päästä junttienkin päähän uppoaa, mutta sähkön tuotannossa tuulivoimalat ovat äärimmäisen huonoja, voihan niistä tehdä linnunpönttöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimaan täysjärkisesti suhtautuvan yhdistyksen nimi on tuulivoimakansalaisyhdistys.Googlaa TVKY.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en halua tuulivoimaloita omalle takapihalleni niiden aiheuttaman välkkeen, melun ja ruman maiseman vuoksi. Joutuisin luopumaan kodistani, josta olen maksanut kovan hinnan. Kukaan ei ostaisi taloani, koska eihän kukaan halua asua tuulivoimalan vieressä. Siis menettäisin koko omaisuuteni tuulivoimalan vuoksi. Kukahan korvaisi minulle tämän menetyksen? Virkamiehet ja poliitikot ovat ummistaneet silmänsä ja korvansa meidän tavallisten suomalaisten ongelmilta, joita liian lähelle asutusta rakennnettavat tuulivoimalat aiheuttavat. Nyt ilmiselvästi tarvitaan tuulivoiman vastainen kansanliike!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ehtii kommentoimaan, toisaalta ei tarvitse, on ne pohjoisen asukkaat sen verran valveilla. Taitaa Suomessa älykkyys painottua pohjoisempaan osaan Suomea. Mielenkiintoisia lukuhetkiä. Sanonta, valheilla on lyhyet jäljet (valheella on lyhyet jäljet - on neuvo olla valehtelematta, koska siitä voi jäädä helposti kiinni), ei kaikille merkitse mitään. Näidenkin toimimattomien tuulivoimaloiden korvaamiseksi ehdotetaan uutta isompaa > 3 MW:n voimaloita, uudet ovat parempia ja kestävämpiä. Totuus jälleen tässäkin asiassa on päinvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalat pitää lailla kieltää !
Tuulivoimalat rahoitetaan valtion tuella ,siis velkarahalla jotka jää tulevien sukupolvien maksettviksi samoin kun niiden siivous ja purkamis ja maaston maisemointi työt !
Yksikään uuden aikaisinkaan voimala ei toimi ilman valtion tukea se syö enemmän kuin tienaa !
Tämä on todella järjetöntä politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä touhua tuo tuulivoima.Eli konkurssitouhua tuetaan verorahoilla?Kannattamatonta liiketoimintaa tuetaan?Nythän on suunnitteilla merelle satoja voimaloita,niiden rakentaminen ja ylläpito on paljon kalliimpaa,järkeä?Viherpiipertäjät ajaa suomen konkurssiin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi V Niinistön vaatia avattavaksi valtion rempparahasto korjaamaan kosahtanet myllyt takaisin tuottamattomaan käyttöön, jota myös nimellistehoksi kutsutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulimyllyt tuottavat sekundasähköä koska silloin kun sitä eniten tarvitaan, niin sitä vähiten tuotetaan. Moni on tajunnut kuinka veronmaksajien rahaa heitetään tuuleen mutta pahin vaikutus myllyillä on pilatut maisemat. Yli 200 metrin korkeudessa viuhtova mylly näkyy jopa tuhansien neliökilometrien alueelle. Sellaista maisemaa katsellessa tuntee olevansa ennemminkin teollisuusalueella kuin meren rannalla. Joidenkin mielipidetutkimusten mukaan lähes 90% vastajista pitää tuulivoimasta. Kommenttien perusteella näyttäisi olevan, että 10% pitää tuulivoimasta ja 90% taas ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kaikki "mielipidetutkimukset" ovat tilaajan =tuulivoimafirma) kannalta myönteisiä, koska tilaaja on siitä maksanut. Sama pätee ympäristöselvityksiä tekevien konsulttifirmojen "raportteihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biomassalla (sisältää enerigapuun) tuotetaan 12% suomen sähköstä ja valtion tuki on 58 milj. euroa. Tuulivoimalla tuotetaan 1% suomen sähköstä ja tuki on 96,4 milj. euroa. Onko hölmömpää hommaa todella enää olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan taatusti kuka tahansa tekniikkaa tunteva tajuaa että tällä tavalla tuotettu sähkö on kallista ylläpitää. Tekniikka kuluu nopeasti, sijaitsee epäkiitollisessa paikassa ja on hyötysuhteeltaan huono. Ovat myös rumia. Aaltovoima, olisko se parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aaltovoima ei toimi Suomen rannikoilla. Liian pientä liplatusta, eikä siten sisällä oikein energiaa. Maailmassa on kyllä monia paikkoja, missä sitä voidaan hyödyntää, mutta Suomi ei niitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aaltovoimahan toimii talvella täällä varsinkin pirskatin hyvin, juuri silloin kun kulutus olisi huipussaan. Melkoista aallokkoa oli viime helmikuussakin kun hiihtelin merenjäällä. Polviin koski ihan vietävästi kotona...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla sähkönhinta ylivoimainen este.Suuret tehtaat on karanneet ulkomaille .Kodeissa lämmitetään takoilla ja valaistaan kynttilöillä..Kohta onneksi tulee pakkaset.Laitteissa on takuu ja työllistävä vaikutus. Eihänole ajettu liian kovilla myrskyllä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimaa lisää, Pyhäjoelle rakennustyöt käyntiin heti, saahaan työttömyyskin pienenemään, rakennusmiehiä vapaana pilivinpimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tuulimyllypuhallus kuvastaa tätä aikaa.Päättäjät ovat lukeneet lobbareiden maksamat mielipidekyselyt, joiden mukaan melkein kaikki rakastavat uusiutuvaa energiaa.Mitäpä sitä sen enempää pohtimaan, viisainta pysyä hiljaa ja puhella mukavia.Cleantech kuulostaa kivalta niin kauan kun bisnesmies pystyttää tusinan 200 metriä korkeita metallihärveleitä sun takapihallesi ja sanoo että jos välke haittaa, hommaa pimennysverhot, tai jos betonimyllyyn verrattavissa oleva ääni kiusaa, osta kuulosuojaimet.Jos sinulla vielä on työpaikka, maksat verojen muodossa tämän isojen poikien pelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (130)

Uutisvirta

9:28
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkömyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
8:46
Varastettua kivääriä ja useita vaarallisia kynäpistooleja Ylivieskassa autossa kuljettaneelle miehelle vankeutta – Sama mies kaahasi rajusti Haapajärvellä
8:33
Syyrian armeija menee pohjoiseen kurdien avuksi Turkkia vastaan
8:17
Neljän henkilöauton ketjukolari haittasi aamuliikennettä Kuusamontiellä Laanilan tienoilla
8:00
Miksi kasvissyöjän kakka kelluu? Ulosteet kertovat terveydestämme enemmän kuin uskommekaan – Professori ennustaa kakkanäytteiden yleistyvän verikokeiden rinnalle Tilaajille
7:00
Tahdon morsiuspuvun suomalaisversio on erilainen kuin amerikkalaissarja – nimivalinta ihmetyttää
7:00
Päivän leffapoiminnat: Nicolas Cagen sihti on hukassa tahattoman koomisessa toimintajännärissä
14
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
10
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
8
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
6
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
6
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
5
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
5
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image