Oulu

Ripaus ruotsalaista maa­lais­ro­man­tiik­kaa – Karjasillalla sijaitseva rin­ta­ma­mies­ta­lo remontoitiin täysin vuosi sitten

Karjasillalla sijaitseva rintamamiestalo remontoitiin täysin vuosi sitten. KUVA: Teija Soini
Oulu 25.4.2019 16:40
Jenni Räinä

 

Eteisestä avautuu näkymä avaraan olohuoneen ja keittiöön yhdistelmään. Katto on korkealla ja sen halki kulkevat palkit. Tummalle tammilankulle tuovat vastapainoa vaaleat kalusteet, suuri kristallikruunu ja koristetiiliseinä.

Karjasillalla sijaitseva rintamamiestalo remontoitiin täysin vuosi sitten. Lapset olivat muuttaneet muutama vuosi aiemmin opiskelemaan Etelä-Suomeen, ja äidin reissutyö toisessa kaupungissa loppui. Kakkosasunnosta oli tulossa muuttokuormallinen uusia kalusteita ja samaan aikaan noin 200 neliön suuruisessa talossa oli useampi huone, joille ei enää lasten muuton jälkeen ollut käyttöä.

– Tuli tunne, että nyt kotia voisi vihdoin laittaa, hän kertoo.

Avuksi materiaalien valitsemiseen ja remontin suunnitteluun palkattiin sisustussuunnittelija. Remonttia ohjasi ajatus ruotsalaisesta maalaisromantiikasta.

– Olen joskus sanonut, että haluaisin Skåneen asumaan, talon emäntä naurahtaa.

Nyt Skåne ja ilmava maalaisromanttinen tyyli muuttivat Karjasillalle.

Kesällä 2018 talo tyhjennettiin kalusteista ja pariskunta muutti pihapiirissä sijaitsevaan pieneen yksiöön, jossa on keittolevy, jääkaappi ja vessa. Keskikesällä ajatus piha-asunnosta tuntui romanttiselta, mutta romantiikkaa koeteltiin, kun muutaman kuukauden sijaan remontti kestikin joulukuulle saakka.

Ylimääräistä viivästystä toi muun muassa lattioiden oikaiseminen. Kuluneet lattiat vaihdettiin tummaan tammilankkuun ja seinien lasikuitutapetit saivat väistyä. Kaikki seinät ja katot maalattiin valkeiksi. Tunnelmaa olohuoneeseen ja keittiöön tuo koristetiiliseinä, joka peittää yhden väliseinistä.

Toisesta alakerran lastenhuoneesta tehtiin harrastushuone talon isännälle. Toisen suuri takka piikattiin pois ja tilalle tuotiin siro pönttöuuni. Uunin edessä pyöreässä pienessä sohvassa talon emäntä ja jackrusselinterrieri Riku tekevät iltaisin töitä.

Alakerran tuulikaappi on pieni ja säilytystilaa takeille ja kengille ei juuri ole. Remontissa keittiön vieressä ollut kirjastohuone koki muodonmuutoksen, ja sinne saatiin runsaasti kaappitilaa ulkovaatteille.

Remontin yhteydessä myös televisio muutti alakerrasta yläkertaan, jossa kaksi erillistä makuuhuonetta on yhdistetty yhdeksi tilaksi.

Aiemmin makuuhuoneen kyljessä ollut pieni huone toimi lastenhuoneena. Sittemmin välivarastona ollut huone palasi nyt käyttöön ja parisänky siirrettiin sinne. Entisen makuuhuoneen paikalle tuotiin suuri sohva ja televisio.

Vaikka remontti kasvoi lopulta sekä kestoltaan että suuruudeltaan ja kustannuksiltaan, siihen ryhtyminen ei harmita.

– Aina miettii, onko järkeä laittaa vanhaa vai tehdä uutta. Karjasilta on paikkana niin loistava, että kyllä kannatti.

MAINOS

Kommentoi

Monenko uuden tavallisen omakotitalon hinta tuohon meni? Jo tammipalkkeihin ja tammilattiaan meni ainakin yhden OKT-paketin hinta, tuskin riittikään. Vaan pitäähän emännälle ja jackrusselinterrieri Rikulle olla pieni pyöreä sohva iltatöitä varten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
53
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image