Oulu

Rattijuoppo saa lievimmän rangaistuksen Itä- ja Pohjois-Suomessa – Kaleva listasi, millaisia rat­ti­juo­pu­mus­tuo­mioi­ta Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa on annettu

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan rattijuopumuksesta määrätään tuomioistuimissa tyypillisesti noin 50 päiväsakkoa.
Oulu 15.5.2019 21:29
STT, Susanna Kemppainen

Ajokieltojen määrääminen siirtyy jatkossa poliisille - rattijuopolle määrätään tyypillisesti 50 päiväsakkoa ja kuusi kuukautta ajokieltoa.

Aiemmin tuomioistuimille kuulunut ajokieltojen määrääminen siirtyy kesäkuun alusta kokonaan poliisille. Kortti voidaan ottaa hyllylle niin rattijuopumuksesta kuin muistakin liikennerikoksista.

Samalla perusmuotoiset rattijuopumukset tulevat käsiteltäväksi sakkomenettelyssä, eli syyttäjä määrää sakot poliisin vaatimuksen perusteella.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan rattijuopumuksesta määrätään tuomioistuimissa tyypillisesti noin 50 päiväsakkoa. Rattijuopumuksesta kortti on otettu hyllylle keskimäärin puoleksi vuodeksi, ja törkeissä tapauksissa ajokiellon mediaanipituus on ollut noin 9,5 kuukautta.

Toistuva syyllistyminen rikoksiin pidentää ajokieltoja ja lisää vankeusrangaistuksen määräämisen todennäköisyyttä. Vankeusrangaistuksen saaneiden osuus tutkituista tuomioista oli kahdeksan prosenttia.

Helsingin yliopisto kävi tutkimuksessa läpi vajaat 3  700 oikeuden ratkaisua poliisin ajokielto-ohjeita ja sakkokäsikirjaa varten. Tutkitut tuomiot on annettu vuonna 2017.

Maakuntien palvelukeskuksissa pääsee vähemmällä

Alkoholirattijuopumuksesta alhaisimpia päiväsakkoja määrätään tutkimuksen mukaan Lapin ja Itä-Suomen käräjäoikeuksissa. Niissä saman promillemäärän puhaltamalla pääsee keskimäärin noin kuusi päiväsakkoa vähemmällä kuin muualla maassa. Länsi-Suomessa tuomitaan keskimäärin kolme päiväsakkoa vähemmän kuin Etelä-Suomessa.

Tutkimuksessa todetaan, että rangaistuskäytäntö on kevyempi taajaan asutuissa kunnissa, niin sanotuissa maakuntien palvelukeskuksissa, joissa käydään asioimassa ympäröivältä maaseudulta.

Jokainen promillen kymmenyksen lisäys veren alkoholipitoisuudessa näyttää tutkimuksen perusteella lisäävän päiväsakon määrää neljällä päiväsakolla.

Yhden päiväsakon määrä lasketaan henkilön tuloista, ja se on vähintään kuusi euroa. Jos henkilöllä on tuloja, päiväsakon rahamäärä lasketaan vähentämällä nettokuukausituloista 255 euroa ja jakamalla jäljelle jäänyt nettokuukausitulo luvulla 60.

Esimerkiksi 2  500 euron nettotuloilla yhden päiväsakon hinta on noin 37 euroa, jolloin 50 päiväsakkoa tarkoittaa noin 1  850 euroa.

Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja 1,2 promillea.

Tällaisia rattijuopumustuomioita on annettu Oulun käräjäoikeudessa: 

Oulun käräjäoikeus antoi keskiviikkona toistakymmentä tuomiota rattijuopumuksesta. Tuomiot annettiin niin sanotussa kirjallisessa menettelyssä.

Kukin syytetyistä oli tunnustanut tekonsa oikeudelle kirjallisesti, minkä lisäksi he olivat luopuneet oikeudestaan suulliseen käsittelyyn.

Heille kullekin langetettiin eri mittaisia ajokieltoja.

Vuonna 1977 syntynyt mies sai 50 päivää ehdotonta vankeutta törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Oikeus päätti, että sen sijasta hänet tuomitaan 150 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Mies ajoi viime juhannussunnuntaina aamuaikaan Kalajoella siten, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon jälkeen oli 3,10 promillea. Auto törmäsi kaupungin omistamaan kaiteeseen ja vaurioitui.

Oikeus otti päätöstä tehdessään huomioon muun muassa humalatilan vahvuuden sekä teko-olosuhteet.

Vuonna 1984 syntynyt mies sai puolestaan 35 päivää ehdollista vankeutta sekä 20 päiväsakkoa eli 120 euron sakot törkeästä rattijuopumuksesta.

Hän ajoi henkilöautoa viime joulukuussa Kuusamossa niin, että miehen hengitysilmassa oli ajon jälkeen 0,66 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa.

Vuonna 1951 syntynyt mies sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja 50 päiväsakkoa eli 1000 euron sakot törkeästä rattijuopumuksesta.

Hän ajoi viime marraskuussa torstai-iltapäivänä Kempeleen keskustassa siten, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon jälkeen oli 2,63 promillea.

Ehti ajaa noin 60 metriä

Vuonna 1969 syntyneelle miehelle langetettiin törkeästä rattijuopumuksesta 50 päivää ehdollista vankeutta ja 25 päiväsakkoa eli 275 euron sakot.

Hän ajoi Iin keskustaajamassa viime maaliskuussa sunnuntaina iltapäivällä autoa siten, että hänen uloshengitysilmassaan oli ajon jälkeen 0,83 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa.

Vuonna 1957 syntynyt mies sai törkeästä rattijuopumuksesta 70 päivää ehdollista vankeutta ja 45 päiväsakkoa eli 270 euron suuruisen sakkorangaistuksen.

Hän ajoi Reisjärvellä autoa siten, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon jälkeen oli 2,37 promillea. Ajo tapahtui torstaiaamuna viime maaliskuussa. Mies ehti ajaa noin 60 metriä ennen kuin hänen autonsa jäi penkkaan kiinni ja ajo keskeytyi.

Vuonna 1976 syntyneelle miehelle tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta rangaistukseksi kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja 50 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan merkitsee 300 euron sakkoja.

Mies ajoi viime maaliskuussa maanantai-iltana Haapajärvellä autoa niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus oli ajon jälkeen 2,57 promillea.

Vuonna 1977 syntynyt mies sai 50 päivää ehdollista vankeutta ja 30 päiväsakkoa eli 180 euron sakot törkeästä rattijuopumuksesta.

Hän ajoi Oulussa Rajakylässä viime maaliskuussa yöaikaan autoa niin, että hänellä oli ajon jälkeen alkoholia 0,78 milligrammaa litrassa hengitysilmaa.

Törmäsi pysäköityyn autoon

Vuonna 1998 syntynyt mies sai 85 päivää ehdollista vankeutta ja 45 päiväsakkoa eli 270 euron sakot tuomion törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hän ajoi viime lokakuussa Raahen keskustassa perjantaiyönä siten, että veressä oli ajon jälkeen 2,44 promillea alkoholia. Kun hän parkkeerasi autoaan, hän törmäsi toiseen parkkipaikalla olleeseen autoon. Ajoneuvot vaurioituivat lievästi.

Vuonna 1951 syntynyt mies sai 3 kuukautta ehdollista vankeutta ja 50 päiväsakkoa eli 1000 euron sakot törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hän ajoi viime joulukuussa Kalajoella kuorma-autoa yleisellä tiellä siten, että hänen veressään oli ajon jälkeen 2,32 promillea alkoholia. Ajoreitillä oli muuta liikennettä. Mies ajautui vastaantulevan liikenteen kaistalle siten, että autoilijat joutuivat väistämään häntä ajoradan ulkopuolelle. Yksi autoista vaurioitui tilanteessa pahoin. Sen kyydissä oli matkustaja.

Naiskuski päätyi lumipenkkaan

Vuonna 1998 syntynyt nainen sai 40 päivää ehdollista vankeutta ja 20 päiväsakkoa eli 480 euron sakot törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hän ajoi viime tammikuussa Oulun kaupunkialueella perjantaina aamuyöllä ajoneuvoa niin, että naisen uloshengitysilmassa oli ajon jälkeen 0,67 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Hän ei noudattanut talvikelin vaatimaa huolellisuutta ja varovaisuutta vaan menetti ajoneuvonsa hallinnan ja suistui tien keskikorokkeelle lumipenkkaan. Auto vaurioitui tilanteessa.

Rikoslain mukaan törkeästä rattijuopumuksesta tuomitaan, jos ajaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa siten, että veren alkoholipitoisuus on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 1,2 promillea tai kuljettajalla on 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa.

MAINOS

Kommentoi

itsellä lähti kortti vaikka en kännissä enkä huumeissa ole ajanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihderiippuvaiselta ihmiseltä lääkärin määräyksestä ajokortti pois, onhan sairaudesta kysymys, tämmöinen henkilö on riski liikenteessä, itselle että muille ihmisille. Kun eletään nykymaailmassa teknologia aikaa ,autoihin kehitellä estolaite ,tunnistin joka estää autolla ajamisen päihtyneenä.esim, Puhallustesti pakollinen ,estää auton käynnistymisen. Voidaan asentaa pakolliseksi tällaisen henkilön autoon , auto takavarikoida,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on poliisin epäilys päihderiippuvuudesta. Sen todistamiseksi vaaditaan päihdelääkärin lausunto. Sellaisen lääkärin löytäminen muualta kuin eräältä säätiöltä pohjois-suomessa onkin melko hassun hauska operaatio. Voit juosta yhdessä kämmistä, esimerkiksi postilaatikon suorittamasta kannabiksen käyttörikoksesta viisikin vuotta seuloissa, ja yhteiskunta maksaa viulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kännissä/pilvessä ajellaan, ku se on ikäänkuin vähän sallittua ja pikku tukistuksen vain saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama rikos eri tuomio?
Ei mene kuin strömsössä nyt jutut.
Tuomitut voisivat siis valittaa saamastaa eriarvoisesta kohtelusta jälkikäteen vieläkin ja vaatia korvauksia.
Mikä siinä on niin vaikeaa että jos otat et aja? Mikä siinä vaikeaa ettei voi laittaa kerrasta sellasta ajokieltoa ja ottaa sitä auton kotteroa vaikka määräajaksi esim. vuodeksi pois tällasilta jotka eivät kunnioita muita tuolla liikenteessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisessa postilaatikkosi suorittama käyttörikos saa aikaan ikuisen ajokiellon, jos väärän kasvin lehtiä menet tilailemaan... Rattijuoppoja kohdellaan silkkihansikkain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan nuo rattijuoppojen hyysääminen, ihminen joka humalassa astuu auton rattiin niin ei luottoa kaipaa. Yli kaiken puistattaa nämä sairaat ja itsekkäät yksilöt! Ei edes Jeesus pelasta heitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rattijuopon pitäisi menettää auto rikoksenteko välineenä valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole rikostuomioit vertailukelpoisia ,esim.pienistä metsästysrikkeistä kohtuuttomia tuomioita, ehdonalaista myöden ja isoja korvaus summia maksettavana .Nämä autoilla ajetut vahingot,ihmisuhrit,kuolemat,vammautumiseen johtavat kolaroinnit ,jotka useimmiten on aiheutaneet juoppo,huume, rämäpäitten,holtittomien ihmisten aiheuttamien teoiksi, liikenne kulttuuri ja kuri höltynyt, valtatiellä eteenkin, poliisin valvonta ja rikerangaistusten koventaminen toisi turvallisuutta järjestyksen noudattamista liikenteeseen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
61
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
45
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
31
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
27
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image