Oulu

Ränsistyneet kum­mi­tus­ra­ken­nuk­set kau­his­tut­ta­vat Haukiputaalla - katso video

Entisen Pohjola-opiston tilat ovat purkukunnossa. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 13.11.2014 10:57
Taina Virolainen

Onko tämä Tshernobyl - ei , se on Haukipudas, kommentoi vastikään Youtubeen videon julkaissut. Videolla on kuvattu entisen Pohjola-opiston rakennuksia Asemakylällä.

Tarkastuspäällikkö Tapio Klemettilä Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo, että entisen Pohjola-opiston rakennukset  ovat suurin purkukuntoinen kohde kaupungissa.

Pohjola-opiston talo on aikanaan määritelty museoviraston suojelemaksi ja kyläkuvan kannalta arvokkaaksi.

Asemakylällä sijaitsevalle, ränsistyneelle Pohjola-opistolle on kuitenkin myönnetty purkulupa. Se on voimassa kolme vuotta. Klemettilän mukaan kaupungilla ei ole tietoa, milloin rakennuksia ryhdytään purkamaan. "Alueella on isokokoisia rakennuksia, eli purkaminenkin on kallista", Klemettilä toteaa.

Purkulupahakemuksen perusteella entisen Pohjola-opiston rakennukset omistaa Markku Lindvall Prof-rakennuksen kautta. Lindvall ei vastannut Kalevan soittopyyntöön.

Purkuhakemukseen liitetyn maankäyttöluonnoksen mukaan tontille kaavaillaan asuinrakennuksia. Luonnoksessa alueelle on merkitty kaksitoista asuinrakennusta.

Oulun rakennusvalvonta odottaa purkamista kolme vuotta. Jos rakennuksia ei ole purettu sen jälkeen, toimia mietitään.

Museo: Mitään ei ollut tehtävissä

Pohjola-opistolla on ollut kaavassa suojelumerkintä.  Vielä keväällä 2013 Pohjois-Pohjanmaan museo ilmoitti lausunnossaan, että opiston julkisivujen korjauksissa on käytettävä alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja. Museo linjasi myös, etteivät ilkivallasta aiheutuneet vauriot estä rakennuskokonaisuuden kunnostamista.

Sittemmin museo muutti kantaa, koska mitään ei ollut enää tehtävissä. Rakennusten todettiin aiheuttavan terveyshaittoja.

Asemakylän naapurustossa rakennusten purkua on jo ehditty toivoa. Osa alueen asukkaista on kuvaillut rakennusta vaaralliseksi. Lisäksi tontilta on levinnyt ympäristöön hajuhaittoja.

Pohjola-opiston vanhin osa on peräisin vuodelta 1956 ja uudisrakennukset ovat 1980-luvun lopulta.
Setlementti osti Pohjola-opiston SAK:n koulutussäätiöltä kansanopisto-oikeuksineen vuonna 1996. SAK halusi opistosta eroon, sillä erityisesti opiston kiinteistöjen käyttökustannukset nousivat niin suuriksi. 

Kansanopistotoiminta Asemakylällä lakkautettiin syksyllä 2002, syynä olivat jälleen kiinteistönhoitokulut. Pohjola-opiston toiminta muutti Ouluun.

Kaleva kertoi vuonna 2004, että entinen Pohjola-opiston talo säilytetään. Rakennus oli todettu museoviraston suojelemaksi ja määritelty kyläkuvan kannalta arvokkaaksi. Kiiminkijoen rannalla sijaitsevalle arvokkaalle
opiston tontille suunniteltiin rakennettavaksi korkean hintaluokan pienasuintaloja jokinäköalalla.

Suunnitelmat eivät kuitenkaan edenneet. Opiston rakennuksissa oli vuokralaisia. Vuonna 2010 uutisoitiin, että  vuokralaisten sopimukset on irtisanottu. Vuosia myynnissä olleesta opistoalueesta hierottiin jälleen kauppoja.

Tilanne opistoalueella ei ole kuitenkaan selkeytynyt, ränsistyminen ja ilkivalta ovat saaneet rehottaa rauhassa.

Katso Youtube-video entisen Pohjola-opiston rappiosta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Täällä Välikylässäkin on asukkaiden harmina vanha osittain jo romahtanut rakennus tehdasalueella. Nuoriso on käynyt vetämässä seiniin spreimaalilla. Kauhulla odotan, että joku jää alle, kun rakennus kaatuu lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikka on ränsistyny, niin miks kaiki on rikottu, ei ymmärrä. kylän nuoriso ollu mieli puuhissa.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä oli makiat löylyt opiston rantasaunalla aikanaan ja parin kaverin häätkin siellä juhllittiin.. harmi kun hieno rakennus päästetty tuohon jamaan.. se että alueella kaavaillaan "gryndereiden" kalliimpia asuntoja pitää kaikin tavoin estää
!

siihen kun herrat parkkeeraa niin ei taida päästä koskeen kalalle saatikka laavulle makkaran paistoon mukjen kanssa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukiputaan uusi matkailu vetonaula! Kummitustalo jossa kummitukset riehuvat öisin paikkoja hajoitellen, villiä menoa täydenkuun aikaan HUI .HUI! Kääntäkää ongelma eduksi ja rahaksi kunnalle, pienet kulut ja isot tulot! Markkinoikaa, pian armoton turisti tulva tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä onko kysymyksessä jonkinlainen valikoitumisilmiö, mutta ohjelmasarjassa "Ruotsin salaiset huoneet" kuvausryhmä vieraili lukuisissa vastaavissa hylätyissä paikoissa. Erona oli se, että missään ei näkynyt samanlaista hävityksen kauhistusta, mikä näyttää olevan pääsääntöisenä kohtalona hylätyille kiinteistöille Suomessa. Vaikka ovet olisivat säpissä ja ikkunat levytetty, ennen pitkää sisälle murtaudutaan ja kohta kaikki paikat ovat kuin raivohullun simpanssilauman jäljiltä. Tämä on vain yksi oire laajemassa kysymyksessä; mikä hemmetti meitä suomalaisia vaivaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä hajalle potkittuja paikkoja Ruotsistakin löytyy, turha yleistää -_-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta pyrki uudistamaan asemakaavaa 2010 - 2011 niin, että osa rakennuksista olisi saatu purkaa ja päärakennus suojella. Pohjois-Pohjanmaan museon jyrkkä kielteinen kanta esti kaavamuutoksen etenemisen ja tähän on nyt tultu. Kukaan ei enää ole kiinnostunut alueen uudisrakentamisesta puhumattakaan suojelusta. Nyt museo on joutunut antamaan periksi purkamiselle, mutta liian myöhään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämähän on pelkkää Lindvallin kikkailua,odottaa että kaupunki purkaa ja tietenkin siitä hälle vielä maksetaankin siitä.
Ei muuta ku mies vastuuseen ku on päästänyt tommoseen tilaan tosi ympäristö ystävällinen teko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinainen Tshernobyl, vanha saha-alue. On kuin yhtä-äkkiä olisi tullut Venäjälle, mikä äärimmäisyyskokemus. Pitäisi osata hyödyntää... piippalakit portille, venäjänkielistä molotusta, kaalinhajua ja paksuja maatuskoja, sukellusvene laituriin. Paikalliset asukkaat järjestävät vanhasta muistista vapunpäivän paraatit. Mikä meillä ollessa, ei mikkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miks ei tehtäis tuosta pohjola opistosta vaikka sitä skeittimestaa mitä haukiputaalla on kyselty ja vähän lupailtukkin? Tasanen sementti pohja ja kurbeja ja reilejä muutama...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on osa Haukiputaan sahahistoriaa. Miksi se pitää nyt purkaa? Ulkokuori vain kuntoon. Ja jykevät lukot oviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teille jotka olette säilyttämisen puolella: Kilauttakaa Lindwallille ja tarjotkaa dollareita! Uskoakseni hän on kyllä valmis luopumaan tuosta. Siihenhän on hyvä perustaa vaikkapa hotelli, elämyspuisto, kuntoutuskeskus jne. Varmasti kannattaa! Toisaalta tuohan oli yleisessä myynnissä jo silloin lu L sen osti, miksettä silloin sijoittaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittyikö "Pohjola-opiston" lakkauttaminen jollakin tavalla berliininmuurin kaatumiseen ja sen seurauksena "arvostuksen" muutokseen yhteiskunnassa, kun toiminta loppui.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ja oulun kaupungilla on rivissä kiinteistöjä jotka museovirasto on milloin milläkin verukkeella suojellut. Mitään näille kiinteistöille ei voida tehdä, koska korjaaminen aikakauden materiaaleilla/tekniikoilla/tyylillä on suorastaan idioottimaista rahan tuhlausta. Pitäisi siirtää kaikki suojellut pommit museoviraston taseeseen, saattaisi loppua suojelut hyvinkin nopeaa, kun huomattaisiin että kuinka helvetin kallista ja ennenkaikkea hankalaa se todellisuudessa on.

Yhtälailla kaikki ne, jotka itkee noidenkin mätien mökkien perään, voisivat kokeilla omalla kukkarollaan hoitaa asiat kuntoon. Saattaisi mieli muuttua, kun kerran kuukaudessa ylläpidosta napsahtaa useamman tonnin lasku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen jokseenkin samoilla linjoilla. Yhtenä esimerkkinä tuli mieleen Intiön vanha vesitorni, siihen olisi joku halunnut tehdä asuntoja, mutta museovirasto änkesi vastaan: torniin ei saa tehdä ylimääräisiä ikkuna-aukkoja, ja sielläpä sekin nyt virkaheittona seisoo, pelkkänä linkkitornina jo keväästä 1983 :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

17.10.
Matkustajajuna törmäsi karhuun Paltamossa – eläin saattaa olla vaarallinen, varoittaa poliisi
17.10.
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
17.10.
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
17.10.
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
17.10.
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
17.10.
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
17.10.
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen ihminen ei ota työtä vastaan?

Sellainen ihminen joka saa sen rahan muuten kuin työtä toiselle tekemällä. Lue lisää...
awwq

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image