Oulu

Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”

Raksilan Citymarket oli liitetty luvatta Suomen kansa ensin -puolueen tapahtumailmoitukseen. KUVA: Kerkko Konola
Oulu 20.11.2019 14:20 | Päivitetty 20.11.2019 16:27
Heikki Uusitalo

Oulun Raksilan K-Citymarket ja Kolarin Äkäslompolossa sijaitseva Jounin Kauppa vedettiin mukaan äärioikeiston tapahtumailmoitukseen. Kummankin kaupan logo koristaa itsenäisyyspäivänä Oulussa järjestettävän tapahtuman mainosta.

Tapahtuman järjestäjä on mainoksen mukaan Suomen kansa ensin -puolue. Tapahtuman tukijana on katupartioporukka Soldiers of Odin. Suojelupoliisi on aiemmin kertonut, että porukalla on muun muassa näyttänyt olevan kytköksiä uusnatseihin. 

Raksilan K-Citymarketin kauppias Marja Hentilä kertoo, että kauppa ei ole missään nimessä mukana tapahtumassa. Hän irtisanoutuu mainoksesta ja tapahtumasta täysin. 

– Emme millään tavalla osallistu tämmöisiin tapahtumiin. Minuun henkilökohtaisesti ei olla otettu yhteyttä, Hentilä kertoo. 

Sen sijaan tavaratalon johtajaan yhteyttä oli otettu. Hentilän mukaan johtaja oli kieltäytynyt lähtemästä mukaan tapahtumaan. 

Miten kaupan logo sitten päätyi mainokseen? Sitä kauppa nyt Hentilän mukaan selvittää. 

Kauppias havaitsi tapauksen keskiviikkona Facebookissa. Yllätys ei ollut iloinen. 

– Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana. 

Kaleva keskusteli tapauksesta sekä Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Riikka Salmen että aktiivijäsen Vesa Kivistön kanssa. Puolueesta vakuutetaan Kalevalle, että K-Citymarketista oli luvattu tapahtumaan ruokailuvälineet, joista voi jakaa ruokaa.

Asiasta ei ole mustaa valkoisella, sillä tästä oli Vesa Kivistön mukaan sovittu puhelimitse. Hänenkään mukaansa asiasta ei oltu yhteyksissä suoraan kauppiaan kanssa.

Kivistön mukaan K-Citymarketin logon käytöstä mainoksessa ei oltu todennäköisimmin sovittu mitään, vaan se on ilmeisesti lipsahtanut mainokseen vahingossa.

Jounin Kauppa julkaisi keskiviikkona Facebookissa videon, jossa se selventää omaa osuuttaan jupakkaan. 

Kauppias Sampo Kaulanen kertoo, että häneen oltiin yhteydessä ja kysyttiin avustusta kodittomille ja vähävaraisille. 

Kaulanen sanoo kuvitelleensa, että hän lähti tukemaan hyväntahtoisesti vähävaraisia ja kodittomia eikä ollut tietoinen, minkälainen järjestö Soldiers of Odin on. 

– Tänään on näköjään paska iskenyt tuulettimeen, Kaulanen sanoo videolla.

Suomen kansa ensin -puolueen mukaan Soldiers of Odin on tapahtumassa mukana siten, että se toimittaa sinne soppatykin.

Kauppias kertoo sanoutuvansa irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja painottaa, ettei hän ole rasisti. Soldiers of Odiniin hän ei halua ottaa sen enempää kantaa.

– Meidän tarkoitus kauppana oli lähteä tukemaan vähävaraisia ja kodittomia Oulun alueella olevia ihmisiä.

Suomen kansa ensin -puolueen mukaan Kaulanen on saanut julkaistun mainoksen etukäteen nähtäväkseen.

Kaleva ei tavoittanut Kaulasta kommentoimaan.
 

Tarkennettu kello 16.08: Kaulanen sanoo, ettei tiennyt, minkälainen järjestö Soldiers of Odin on. Suomen kansa ensin -puolueesta hän ei tässä yhteydessä puhunut.

Päivitetty kello 16.24: Lisätty Suomen kansa ensin -puolueen näkemyksiä aiheesta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

"äärioikeiston" itsenäisyyspäivä: jaetaan soppaa vähävaraisille
"äärivasemmiston" itsenäisyyspäivä: särjetään pankkien ikkunat helsingin keskustassa ja haistatellaan presidentinlinnan edessä.
Kumpi tuomitaan? No tietysti "äärioikeisto" tässä hullujen luvatussa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos esimerkiksi rikollisjärjestö tehtailee melkein koko vuoden rikoksia ja sitten yhtenä päivänä järjestää hernekeittojakelun, niin tilanneko on sillä kunnossa? Naurettavaa julkisuuskuvan pintafiksailua ja joillekin menee täydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä, että tällaisenkin tempun puolustajia löytyy. Ei kai kukaan täysjärkinen ehdoin tahdoin pilaa omaa tai yrityksensä mainetta lähtemällä tukemaan uusnatsien tempausta.

Auttaisivat menemällä vanhainkotiin ulkoiluttamaan vanhuksia tai kustantaisivat ruoan omasta pussistaan, jos haluavat sitä vähävaraisille jakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ryhmähän kävi tuolla etelämpänä ulkoiluttamassa vanhuksia mutta se kiellettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä te inisette? Jos toimen konkreettisena tuloksena on se että vähävaraiset ja köyhät, joilla on tunnetusti erittäin vähän ystäviä nykyisessä maailmassa, saavat mahansa kerrankin täyteen, mitä väliä sillä on kuka tämän teon suorittaa?

Ainoa kunnioittamisen arvoinen vastatoimi tälle on se että jaetaan ITSE köyhille ja vähävaraisille ruokaa. On halveksuttavaa vinkua siitä että joku muu tekee tämän työn "väärien" tunnusten alaisuudessa.

Hävetkää, mikäli vielä muistatte ja osaatte sen taidon, heikot ja tyhjät kaulaset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin mainostetaan tapahtumaa huijattujen sponsoreiden nimissä ja sitten vielä haukutaan samat tahot, kun ne kieltävät tietävänsä asiasta mitään. Sairasta on touhu ja sääliksi käy Kaulasta ja CM-Raksilan porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähäosaisten auttaminen epäeettistä? Pitäisiköhän jonkun tarkistaa arvojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko, että vähävaraisten auttamiselle on tehtävä loppu. Ainakaan vasemmisto ei ole tukenut, esim Hurstin avustustoimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän sellaisesta voi julkisesti puhua, katsotaan vielä vihapuheeksi. Helpompi räksyttää laitavasemmalta ja rakennella olkiukkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samantapaisilla tempauksilla (ruuanjako vähävaraisille, katupartiot rikollisuuden riivaamilla alueilla jne.) kreikkalainen Kultainen aamunkoittokin on yrittänyt kasvattaa suosiotaan. Ei tämä periaatteessa mitään uutta ole. Onhan vasemmisto Suomessakin jakanut ruokakasseja.

Leipää ja sirkushuveja kansalle-periaatetta käytetään siis edelleenkin tavalla tai toisella politiikassa mutta sen huomaa useimmiten ennen vaaleja.
Ei vähävaraisten auttaminen, ruuanjakelu, joulujuhlan tai konsertin organisointi yms. sinänsä ole kiellettyä, mutta se miten siinä sivussa tarjotaan politiikkaa ja aatetta kansalle voi mietityttää.
Ihan kiinnostava kehitys kuitenkin. Koska näemme vaikkapa Soldiers of Odinin juhlakuoron laulamassa joululauluja torilla ja antamassa mehua, pipareita ja kivoja ilmapalloja lapsille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on nykyajan trendi, että jos suomalaisille vähävaraisille jaetaan ilmaista ruokaa, niin älämölöhän siitä on nostettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei nosta älämölöä vähävaraisten ruokailusta, vaan harhaanjohtavasta mainoksesta jossa käytetään kauppiaan naamaa ja kaupan nimeä ilman sopimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimeomaan täällä on nostettu älämölö, koska vasemmiston mielestä on "väärää" auttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on mainittu vasemmisto muualla kuin harhaisten kommentoijien aivopieruissa? En usko että kumpikaan kauppiaista on varsinaisesti vasuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
106
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
93
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
75
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
71
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image