Oulu

Raksilan 38 vuotta vanha paloasema puretaan ensi vuonna heti, kun Linnanmaan paloasema on valmis – "Meillä on kymmeniä työn­te­ki­jöi­tä, jotka eivät voi si­säil­maon­gel­mien takia olla asemalla lainkaan"

KUVA: Matti Räty
Oulu 21.1.2020 22:44
Petri Hakkarainen

Linnanmaan paloasema valmistuu 2021 ja Raksilan nykyistä selvästi pienempi asema 2023.

Raksilan nykyinen paloasema puretaan ensi vuonna sen jälkeen, kun Linnanmaan paloasema on valmis. Linnanmaan paloaseman rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi kesänä.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistain kokouksessaan asettaa hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville.

Raksilan paloaseman tilalle rakennetaan noin 2 700 neliömetrin laajuinen paloasema. Sen pinta-ala on noin kolmasosa nykyisestä asemasta. Osa tontista voi vapautua muuhun käyttöön. Uutta käyttötarkoitusta ei ole vielä päätetty.

Linnanmaalle rakennettava 6 400 neliömetrin laajuinen paloasema valmistuu arvioiden mukaan kesällä 2021 ja Raksilan uusi paloasema alkuvuonna 2023.

Uusista paloasemista on tehty 21 miljoonan euron urakkasopimus kiinteistösijoitusyhtiö Hemsön ja rakennusliike Peabin kanssa. Hemsö vuokraa paloasemat 25 vuoden sopimuksella Oulun kaupungille.

Hemsö on Ruotsin johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja. Hemsön toimintaan kuuluu hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen omistaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa.

Vuokrasopimukset voidaan siirtää mahdolliselle tulevalle maakuntahallinnolle. Paloasemien käyttäjänä toimii Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Raksilan paloasema otettiin käyttöön vuonna 1982, eli se on ollut toiminnassa 38 vuotta. Paloasema on kärsinyt pitkään vakavista sisäilmaongelmista. Osa tiloista on poissa käytöstä.

Pelastuslaitoksen hallinto ja osa paloaseman muusta henkilöstöstä on muuttanut sisäilmaongelmien vuoksi Kontinkankaalle Technopolis Oy:n tiloihin ja Ruskonselän paloasemalle.

Pelastuspäällikkö Mika Haverisen mukaan nykyinen tilanne on hyvin hankala. Uusia työtiloja on odotettu kauan. Haverinen sanoo kaikkien toivovan, että rakentamien etenee kaavaillun aikataulun mukaan.

– Raksilassa ovat käytössä vain ajoneuvohallit sekä korjaamo, muut toiminnot ovat parakeissa. Meillä on kymmeniä työntekijöitä, jotka eivät voi sisäilmaongelmien takia olla asemalla lainkaan.

Hemsön mukaan Linnanmaan ja Raksilan paloasemien rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota työympäristön terveellisyyteen ja energiatehokkuuteen.

Haverinen sanoo, että Raksilassa tarvitaan ehdottomasti jatkossakin paloasema.

– Raksila on Oulun keskustan ensisijainen paloasema. Raksilan uudella asemalla on ensihoitoyksikköjä ja yksi sammutusyksikkö tukipalveluineen sekä vesisukelluksen tukikohta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Paloaseman alakerrassa toimii ampumarata. Harrastajia on paljon. Onko kaupungilla ehdotusta minne tämä harrastus siirretään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähalli vielä vanhempi rakennus ja ei muuta kuin samalla kertaa paloaseman kanssa purkuun. Sitten saadaan isompaa hallia Kärpille tilalle,kun liitetään uuden palolaitoksen ylijäämätontti entisen jäähallin tontin yhteyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä, että 1922 rakennettu Oulun vanha paloasema on edelleen pystyssä, eikä purkua ole suunnitteilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalainen omakotitalo on homehtumaton, kunnollinen alapohja tuuletus takaa sen, ja kun on Muhoksen villan villasukat niin kyllä pärjää . Tasakaton, lyhyen räysään ja aikoinaan piilosokkelien puoltajat pitäisi saada edesvastuuseen , he pilasivat etten sanoisi monen elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma että tälläiseen löytyy rahaa mutta ei tärkeämpiin hankkeisiin. Kuten esim. kempeleen kunnan eläkeläisten ja vanhusten virkistysmatkaan espanjaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin haluan virkistysmatkan Espanjaan. Ehdottomasti. Turhaan noita uusia paloasemia rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Linnanmaan asema on valmis niin se homehtuu heti kohta, eli voitaisiin jo nyt alkaa hahmottelemaan seuraavaa paloasemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin tekee.....on se vaan ihme että kaikki julkinen homehtuu. Näitä sisäilma ongelmia johdetaan ja ohjataan .....moottoripyörä jengi ei mitään näihin verrattuna joku tekee helpoa tulonsìrtoa omalle jengille. Olkaa tarkkana teitä seurataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kumma siinä on, että julkinen rakentaminen tässä maassa on tällä tasolla. Järkiään julkisiin rakennuksiin tulee sisäilmaongelma. Tällä logiikalla meidä kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa on sisäilmaongelma sekä myös terveyskeskuksissa ja kirjastoissa. Onneksi ei vielä kuitenkaan ihan kaikissa julkisissa rakennuksissa ole tätä sisäilmavaivaa ja olisikin hyvä tietää mistä nämä johtuvat. Onko laiminlyöty jo rakennusvaihessa valvonta vai onko rakennuksen huoltoa jotenkin laiminlyöty esim. ilmaistointikanavien puhdistus.
Miksi ei asuinrakennuksissa (kerros- ja rivitaloissa) ole sisäilmaongelmia samassa laajuudessa kuin julkisissa rakennuksissa? Tämäkin olisi mukava tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman asunnon paha sisäilmaongelma tietää henkilökohtaista konkurssia tai ainakin sinnepäin, joten on pakko sinnitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita sisäilmaongelmaisia asuntoja on kaupungissa varmaankin tuhansia, Paljon melua niistä ei synny, sillä jos joku asuintalo ilmoitettaisiin ongelmaiseksi, nousisivat asukkaat arvon alenemisen pelossa vahvaan vastarintaan. Julkinen rakentaminen on paljon yksityistä kalliimpaa, niiden osalta sopii jo vähänkin oudosta hajusta leimata talo purkukelpoiseksi.
Pascal totesi aikoinaan, että kaikki ihmisen kärsimykset johtuvat siitä, ettei hän malta pysytellä huoneessaan. Näkyy pitävän paikkansa, ainakin työpaikalla sisäilmasairauteen sairastuminen on nykyään jokseenkin varmaa. Onneksi suomalainen sentään ulkomailla hometaloissa asuessaan jaksaa vielä oloaan ylistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tilaisuus yhdistää OMAS:n ampumatoiminta ja Oulun jousiampujat samoihin tiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

monta muuta ammuntaa ja jousiammuntaa harrastavaa ampumaseuraa sekä viranomaiset, joiden sisäampumarataongelma pitää ratkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti Kärppäkaupungissa on asia huomioitu, ja Ouluhallin laajennukseen tulee kellarikerrokseen ammuntaradat, eihän mitään lajia tapeta ilman suunnitelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuin Oulussa, otettaisiin myös ammunnan harrastajat huomioon. Toivon poliittisilta päättäjiltä ymmärrystä asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen jälkeen oululaisilla ampujilla ei olisi sisäampumarataa, jolla harrastaa ammuntaa talvella.

Ouluun on perustettu yhdistys ampujien ja jousiampujien harrastusmahdollisuuksien pelastamiseksi. Mielestämme Raksilan palolaitoksen kellari ja autohalli olisivat loistava sijoituspaikka sisäampumaradalle. Niiden saneeraaminen olisi kustannustehokas ja paras tapa edetä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kaikkia harrastelajeja pitää kohdella samanveroisesti. Siitä huolimatta raportissa ”Liikuntapaikkarakentaminen Oulussa 2018-2027” ei mainita ampumaurheilua sanallakaan. Nyt kaupungin päättäjillä on mahdollisuus korjata puute ampujien ja jousiampujien osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image