Oulu

Rakentamisen vauhti ei hiivu Oulussa – keskustassa ja sen liepeillä on paljon uu­dis­ra­ken­nus­hank­kei­ta

KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 8.10.2018 6:03
Pekka Rahko

Rakentamisen kasvuvauhdin uskotaan hidastuvan koko maan mittakaavassa ensi vuonna.

Oulussa asunnot käyvät edelleen kaupaksi.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi syyskuun lopulla, että rakentamisen kasvuvauhti hidastuu selvästi ensi vuonna erityisesti asuntorakentamisen vähenemisen takia.

Koko maan mitassa myönnetyt rakennuslupakuutiometrit ovat supistuneet ensimmäisellä puolivuotiskaudella 10 prosenttia vuoden takaisesta. Oulussa vähenemisestä ei kuitenkaan vielä näy merkkejä.

– Kysyntä on yllättävän kovaa, vaikka viime aikoina uutisoinnissa onkin luotu uhkakuvia, Lehto Groupin hankejohtaja Hannes Oksa arvioi.

Oksa uskoo asuntorakentamisen olevan Oulun seudulla vilkasta vielä ensi vuonnakin.

– Oulussa rakentaminen on ollut vähäistä monta vuotta 2010-luvulla, ja sen vuoksi nyt on ollut luontaista patoutunutta kysyntää, Oksa perustelee.

Moneen aiempaan rakennusbuumiin verraten nyt on Oksan mukaan nousemassa poikkeuksellisen paljon uudisrakennushankkeita kaupungin keskustassa tai aivan sen tuntumassa.

Summamutikassa ei kuitenkaan rakennetta. Oksan mukaan kohde vaatii aina tietyn varausasteen, ennen kuin rakentaminen alkaa.

– Usein ennakkovarausaste on noin puolet, Oksa kertoo.

– Kysynnän takia ei ole tarvinnut työmaita viivästyttää, Oksa lisää Lehdon hankkeista.

Lupakuutiot vähenevät

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi, että koko rakentamisen tuotanto kasvaa 3–4 prosenttia tänä vuonna ja taso säilyy ensi vuonna lähellä tätä vuotta.

Vuoden 2019 rakentamisen kasvun ennustehaarukka on -1…+1 prosenttia.

Myönnetyt rakennuslupakuutiometrit ovat supistuneet ensimmäisellä puolivuotiskaudella 10 prosenttia vuoden takaisesta. Pelkästään asunnoille myönnetyt luvat ovat laskeneet 12 prosenttia.

Lupamäärien kääntyminen laskuun merkitsee rakentamisen hidastumista.

Suhdanneryhmän ennuste tämän vuoden asuntoaloituksille on 42 000–44 000 asuntoa ja ensi vuodelle useita tuhansia vähemmän.

Korjaus- ja infrarakentaminen kasvavat edelleen, mutta aiempaa hitaammin.

Maa- ja vesirakentamisen kasvu jää vähäiseksi, kun nykyhallituksen kärkihankeinvestoinnit loppuvat hallituskauden päättyessä.

Terveydenhuollon rakennusten ja koulujen rakentamisen arvioidaan vauhdittuvan uudelleen.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talon-, infrastruktuurin- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä. Ryhmän jäsenet ovat alan keskeisiä viranomaisia ja järjestöjen edustajia.

Lähde: Rakennusalan suhdannetyöryhmä

Lue lisää 08.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Kaikki asunnot sijoittajille, joiden orjiksi pakotetaan suurin osa kansasta vuokralaisiksi matalapalkka-aloilla ja aktiivimalleilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asua on silti pakko, eikö? Ja jos sinulla ei ole tarpeeksi tuloja ja varallisuutta hankkiaksesi omaa olet vuokralla kasvattamassa muiden omaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroilla on helppo mellestää.
Suuripalkkaiset julkisen sektorin rikkaat ostavat yksityisen sektorin kanssa yhteisen hyväveliverkoston tuottamia - ja jakavat varat, rahat, palvelut sekä omaisuudet keskenään siirtäen niitä verottajan ulouttumattomissa jälkeläisileen.
Suomesta on tehty feodaalinen siirtomaa vain joidenkin pohjattoman ahneuden vuoksi. Järjetöttömien historia toistaa itseään loputtomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa uusien asuntojen hintoja, ihan hulluja. Kupla puhkeaa pian ja hinnat rommaa. Vuokrahinnat tulee tippumaan myös, se tietää asuntosijoittajalle pahaa lääkettä, liemessä ollaan kohta. Mutta tämä on luonnon laki, ahneus vie aina katastrofiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule puhkeamaan mikään muu kuin omaan haluavan vuokralaisen ohimosuoni. Omaan ei ole rahaa joten on tyydyttävä koko ajan nouseviin vuokriin. Asumisen määrä on kasvussa tulevaisuudessakin joten asuntojen kysyntä säilyy korkealla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ala kohta kiinnostamaan vanhemmat omakotitalot syrjäseuduilla taas kun ei ole varaa kohta vuokriinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluatko asua talossa jossa 80% asunnoista on yksiköitä. En minäkään. Ja mitä tämä tekee keskustan väestörakenteelle. Tulevaisuudessa keskustassa asuu niitä jotka käyvät baareissa ja pitserioissa mutta vähemmän muissa liikkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden ihmisen talouksia maassa on toki paljon, perheasunnoissa vara vanhemmissa taloissa kaiketi nykyisellä uusien pienasuntojen runsaudessa.
Voisiko rakentaa niin että asuntoja voi muunnella, yhdistelläkin tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50-ja 60- luvuilla varauduttiin suurten ikäluokkien elämänehtojen takaamiseen niin asuntorakentamisessa kuin myöskin erilaisten palvelujen tuottamisessa. Nyt suuret ikäluokat ovat hiipumassa palveluasumisen kautta hautaan, ja samalla Suomen syntyvyys on kääntynyt rajuun laskuun.
Olisi aika varautua väkimäärän pienenemiseen - nyt ei ole aika rakentaa korkeita kerrostaloja vaan pyrkiä tekemään kaupunkien keskusta-alueistakin aivan ydinkeskustaa lukuunottamatta viihtyisiä puutarhakaupunkeja, jossa myös lapsiperheillä olisi turvallista asua. Kerrostaloalueet tulevat slummiutumaan levottomiksi ongelma-alueiksi, niinkuin on käynyt Rajakylässä, Tuiran Valtatiellä, Meri-Toppilassa ja Kaakkurissa. Yleissääntö on : asuinkerrosten lukumäärä on kääntäen verrannollinen asumisviihtyvyyteen. Ensin uusiin kerrostaloihin kyllä muuttaa varakkaampaakin väkea, mutta ensimmäisten 10 vuoden aikana he pakenevat sieltä pois. Todettakoon vielä, että Oulun keskusta-alue on pääosin suurten ikäluokkien asuttama, ja ne asunnot tulevat tyhjenemään seuraavan 15-20 vuoden kuluessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun sijoittajat ja eläketurvaa etsivät palkansaajat näitä kerrostaloyksiöitä ja - kaksioita ostavat, ei rakentaminen tule mihinkään hiipumaan. Kansantaloudellisesti tilanne on aivan järjetön. Ajatelkaapa itse: Sijoittajat ostavat asuntoja, jotka laittavat vuokralle. Oskari opiskelija vuokraa asunnon Kelan tuella, joka on rahoitettu sijioittajien maksamista veroista. Toisaalta Oskarin äitikin voi olla kiinnostunut hankkimaan eläketurvaa hankkimalla sijoitusasunnon. Hän maksaa asunnosta kovan hinnan, vuokran maksua sponsoroidaan jälleen Kelan tuin, jotka Oskarin äiti maksaa verotuksessa. Toisaalta taas Oskarilla on niin pienet tuet, että Kelan tuet eivät riitä elämiseen, eikä töitä ole. Oskari saa äidiltään muutaman satasen lisätuloja kuukaudessa.

Eli siis: Suomalaisten rahojen sitominen asuntoihin on aivan järjetöntä. Kansantaloudellisesti asuntoihin sijoittaminen ja erilaiset tukijärjestelmät ovat saaneet aikaan sen, että raha vain kiertää taskusta toiseen. Voittajina tässä ovat grynderit, ja hyvissä ajoin ennen asuntosijoittamisen yleistymistä asuntonsa hankkineet. Häviäjinä ovat veronmaksajat ja he, joilla ei ole ollut mahdollisuutta ostaa omistusasuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska näkökanta. Kenen ne asunnot pitäisi mielestäsi sitten omistaa, koska aina sen joku omistaa? Eikait vain SAK..... vai pitäisikö lopettaa rakentaminen ja asua aina vain samoissa luukuissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että verovaroilla välillisesti tuetaan asuntorakentamista on väärin. Eli siis verovaroista kelan ja sossun kautta tukea saavat vuokralaiset takaavat sen että asuntosijoittajilla riittää vuokralaisia ja täten heidän kannattaa ostaa sijoitusasuntoja. Haluatko siis tukea maksamillasi veroilla jotain asuntosijoittajaa vai haluaisitko verosi käytettävän mieluuummin esimerkiksi terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos niin helppoa rahaa on jaossa, niin kannattasko sunkin kokeilla valittamisen sijaan. Ja kaikki eivät saa asumistukea, en minäkään, saatko sinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusporvari ei tapansa mukaan joko ymmärtänyt tai ei ollut ymmärtävinään tuossa kommentissa esille tuotua varsinaista epäkohtaa. Omistajahan tässä on irrelevantti, omistajan saaman rahan lähde se oleellinen. Eivätkö porvarit juuri halua veroja alas ja yhteiskunnan vaikutusvallan vähenemistä sen myötä? Tämä verovaroin subventoitu rakentaminen kun muistuttaa välillistä sosialismia. Mutta sehän kelpaa myös porvarille niin kauan kuin rahan tulo on taattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu alkaa vaikuttaamaan yhä enempi maalaiskylältä, vaikka on ollut Terwakaupunki jo 1600 luvulta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumisen tarve ja kysyntä on keinotekoisesti pielessä, mutta jos keskikokoisen kerrostalon rakentaa elementeistä muutamassa kuukaudessa, ja lähes 300 000/ kämppä on pyynti, niin vauhtisokeus on väistämätöntä, näin tulee käymään Oulussakin. Muutaman vuoden sisään tämä voi olla vuokralaiselle hyödyllistäkin, mutta omistusasuntojen arvo laskee. Rakentamisen laatukin tässä kiireessä unohtuu helposti, kun pelkkä aikataulu ratkaisee. Asuntojen myyntivalttina on sijainti " kaupungin kauneimmilta" paikoilta merinäköalalla,puiston vierestä,maustettuna hienoine kuvituksineen, monikohan jotuu pettymään ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikella on rajansa! Eipä taida mennä kauan kun Oulussa alkaa taas ns.savupiippujen tuhoaminen.Tätä konstia kuulemma käyttivät vuokranantajat enenvanhaan että saivat vuoralaisia omiin asuntoihinsa.Oulussa alkaa olla kohta asuntojen ylitarjontaa Oulun omille kansalaisille mutta eipä hätää,rajojemme takana on tulijoita joita pääministerimme kutsusta saapuvat maahammme sankoin joukoin-ja tietenkin KELA maksaa kaiken.Siis veromaksajat pakotetaan kustantamaan "ilmaisen elintason ja vapaa-aika hakuisten" asuminen ja eläminen vaikka muuten asunnot jäisivät tyhjilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
33
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
14
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image