Oulu

Rakentamisen huippuvuodet takana Oulussa – "Muutos oli havaittavissa jo viime vuoden puolella"

Kerrostaloasuntoja on tehty Oulussa viime vuosina ennätystahtiin. Nyt kovin buumi on takana. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 15.1.2019 19:10
Markku Rättilä

Hiipuminen alkoi jo viime vuonna. Kaupungissa rakennetaan kuitenkin edelleen suhteellisen paljon.

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta käsitteli tiistain kokouksessaan useita rakentamiskohteita, joissa rakentaja anoi varausajan jatkamista eri syistä. Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajan Martti Korhosen (vas.) mukaan varausajan jatkoanomukset eivät kerro suoraan rakentamisen hiipumisesta.

– Suma johtui siitä, että takana on pitkä joulunajan tauko, jolloin kokouksia ei ollut.

Sen sijaan rakennuslupahakemusten määrän aleneminen kielii suhdannemuutoksesta Oulun rakentamisessa.

Vaikka Oulussa rakennetaan edelleen verrattain paljon, on kovin piikki näillä näkymin ohitettu.

– Muutos oli havaittavissa jo viime vuoden puolella, Korhonen sanoo.

Kaupungingeodeetti Kaija Puhakan mukaan rakennuslupia haettiin viime vuonna kyllä paljon, mutta kohteiden rakentamista ei vastaavassa määrin aloitettu.

Puhakka sanoo, että huippuvuosina tehtyjen asuntojen määrä ylitti Oulun luontaisen kasvun mukaisen tason. Vuonna 2017 valmistui peräti 3 033 asuntoa, kun kaupungin kasvun mukainen tarve on 1 800–1 900 asunnon luokkaa vuodessa.

Rakennuslupien mukaiset kokonaiskerrosalat olivat Oulun kaupungin rakennusvalvonnan keräämien tilastojen mukaan selvässä nousussa vielä loppuvuodesta. Ne olivat myös korkeimmalla tasolla viimeisen viiden vuoden aikana.

Asuinrakennusten osalta määrät olivat kuitenkin jo hieman edellisvuotta alemmat, mutta reilusti korkeammat kuin sitä aiempina kolmena vuotena.

Omakotirakentamisessa kehitys on ollut viime vuodet laskeva. Viimeisen viiden vuoden huippu koettiin pientalojen osalta 2014, jolloin niitä valmistui 461. Pienin määrä oli heti seuraavana vuonna, 317. Viime vuoden lokakuun loppuun mennessä pientaloja valmistunut 316.

Kerrostaloasuntoja oli tehty viime vuoden lokakuun loppuun mennessä 2 125. Määrä oli hieman edellisvuotta jäljessä. Kerrostaloasuntojen keskikoko on pieni, viime vuonna mediaanikoko oli 35,5 neliömetriä, edellisvuonna 32,5 neliömetriä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Sammaa mie oon ihimetelly ett miks rakennettaan koko ajan uusii ku vanahemmatkaan asunnot ei mee ennää kaupaks. Oiskos jo ylitarjontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalia suhdanne kehitystä. Rakennetaan kun on kysyntää.
Suurempaa muutosta ei näköpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyä sisään ja karenssia perään. Näin se menee. Ostovoima hiippuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, hyvä, nyt voittekin lopettaa se tornitalojen älyttömän rakentamisen. Vanha totuushan on, että kuplatalouden huippuilmentymä on korkea rakentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuplataloudessa rakennetaan kuplia, ei torneja. Silloin kyseessä olisi tornitalous.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-70 luvulla rakennettiin paljon lähiöitä, kaksio kooltaan 60m2. Nyt samoissa neliössä on kolmiot. Vaajaa 50v kehitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on vakava ja sen vaikutus pitkäkestoinen. Hyvä sijoitus jos vertaa ennen vanhaa metsän siis tukkipuumetsää. Kuka voittaa tai oikeasti hyötyy tai maksaa veroja. Maankäyttö pitää nähdä julkisimminkin kuin vain sika tai lehmäkauppana. Asiat ei oikeasti realisoidu. On vaan pelkääviä ihmisiä. Miksi perus ihminen ei pysty enää laskemaan tulevaisuuttaan kun jonkun pormestari naisen uuden vuoden juhlapuheeseen. Mitä oli ennen sitä. Ainakin vähemmän verotettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusien asuntojen myyntihinnat ovat sitä luokkaa, ettei palkansaajan luottokelpoisuus riitä pankille. Taloyhtiölainat ja sijoittajalle myyty tontti vuokrankorotuksineen kaatuu niskaan muutamassa vuodessa. Ja kun maksuvaikeudet alkavat kertyä, koko taloyhtiö joutuu maksumieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hulluhan se on joka ostaa asunnon kerrostalosta jossa on suuri osa vain miniasuntoja, vuokralaisten määrä on suuri ja niiden myötä asumisongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä mitään hulluutta ole kun pistää asunnot vuokralle ja asuu omakotitalossa maalla ja nauttii vuokratuloista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miniasunnothan ostaa sijoittaja, usein suuret Isännöintifirmat, vuokralainen on usein ei työssäkäyvä maakunnasta muuttanut nuori, pääasia että vuokran saanti varmaa kun monessa tapauksessa maksaja on sossu. Siinä saattaa käydä niin että kanakopin kokonsa yksiö on vuodessa parissa täysin remonttikuntoinen, tiedän sen koska on omakohtaista kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on jo aika vähentää asuntorakentamista. Muuten vanhemmat asuntojen hinnat romahtaa, niin kuin uusienkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhempien ja suurempien kerrostaloasuntojen hinnat keskustassa nousevat. Näiden uusien luukkujen vain laskevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaavatonttien 10v karenssia supistamalla 5 vuoteen saatiin ensimmäistä taloa suunnittelevat nuolemaan näppejään. Gryndimarkkinaa on turha elvyttää nuorten perheiden kustannuksella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän muutettiin 0 vuodesta 5 vuoteen juuri sillä ettei ne tontit menisi sarjarakentajille. 10 vuoden karenssi päättyi jo vuosia sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa ostaa omakotitaloja, ne on edullisia verrattuna ylihinnoiteltuihin asunto-osakkeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OK rakentaminen hiipui samaan aikaan kun ihmisten maksukyky loppui. Sitten keksittiin seuraava velkapommi suuret yhtiölainat uusiin kiinteistöihin, joita pankit myönsivät rakennusliikkeilke pää märkänä🤑🤑 Nyt pankissa vapistaan kun lyhennysvapaat alkaa ensimmäisistä loppua ja katsotaan tuliko 80-luvun virheet taas toistettua💸💸🥶🥶😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

50
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
44
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
30
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
27
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image