Oulu

Ra­ken­nus­mes­ta­rit panivat Kruu­nun­ma­ka­sii­nin myyntiin

Myllytullin komistus. Kruununmakasiini on seissyt Myllytullissa jyhkeänä yli 150 vuotta. Komea makasiini on nyt kaupan. KUVA: Arkisto
Oulu 27.1.2003 7:00
Kari Sankala
Myllytullissa Puusepänkatu 6:ssa sijaitseva Kruununmakasiini on pantu myyntiin. Vuonna 1847 valmistuneen makasiinin omistaa Oulun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK eli entinen Oulun rakennusmestariyhdistys.

Kruununmakasiinia kaupiteltiin sunnuntain Koti-Kalevassa Kiinteistömaailman ilmoituksessa sijoituskohteena 700 000 euron hintaan.

Omistajayhdistyksen puheenjohtaja Timo Koski kertoo makasiinin olleen itse asiassa myynnissä jo pitkään, sillä yhdistys on siirtänyt toimintansa takaisin Isokatu13:ssa omistamiinsa tiloihin. Koski sanoo, ettei vapaaehtoisen yhdistyksen toimintaan oikein sovi kruununmakasiinin tapainen toiminta.

Sinänsä taloudellisesti pakottavaa syytä makasiinin myyntiin ei yhdistyksellä Kosken mukaan ole. "Kyllä me teimme aikoinaan taloudellisesti arvokkaan työn, mutta yhdistys ei ole enää köysi kurkulla. Kunnostus maksoi miljoonia markkoja. Kruununmakasiini oikeastaan hakee oikeaa omistajaa ja hyvää liikeideaa."

Kruununmakasiinissa toimii vuokralla kansainvälinen ruokahuoltoyritys Sodexho, joka pitää myös Kruununkellari-tilausravintolaa ja Kruunu ja hiiri -lähiöravintolaa.

Kruununmakasiini kuuluu Oulun kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin suojelurakennuksiin. Makasiinin hirsistä on löytynyt kunnostuksen yhteydessä vuosiluku 1847, mutta esimerkiksi Oulun kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten luettelossa rakennusvuodeksi kerrotaan pyöreästi vuoden 1850 tietämä.

Tyyliltään uusklassiseksi luokiteltu kruununmakasiinin on rakennettu lääninarkkitehti Enrst Bernhardt Lohrmannin suunnitelmien mukaan. Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa oululainen arkkitehti Kari Parkkinen. Makasiini on museovirastonkin suojelulistoilla, joten peruskorjauksessa noudatettiin tarkkoja viraston ohjeita.

Makasiinin piti toimia siemenviljan varmuusvarastona ja sinne varastoitiin muun muassa Venäjältä tuotua ruista ja yhdysvaltalaista vehnää. Viime sotien aikana makasiini toimi omistajayhdistyksen tietojen mukaan muonavarastona ja sodan jälkeen puutavara- ja jätepaperivarastona.

Puusepänteollisuuden loputtua Myllytullissa makasiini oli kaupungin omistuksessa tilapäisvarasto ja vuosia lähes tyhjillään. Vuonna 1990 Oulun kaupunki pani makasiinin myyntiin. Kaupan ehtona olivat suunnitelmat uudesta käytöstä ja korjauksesta. Kaupunki myi makasiinin Oulun rakennusmestariyhdistykselle vuoden 1991 syksyllä 100 000 markalla. Yhdistys käytti muutaman vuoden takaisen varapuheenjohtajansa Juha Rahkolan sanoin kunnostustöihin 3,5 miljoonaa markkaa. Peruskorjaus valmistui 1992.

Makasiinissa on myyjän ilmoituksen mukaan toimisto-, kokous-, näyttely-, ravintola- ja juhlatilaa 743 neliömetriä. Seinät ovat hirrestä ja lattiat tiilestä. Ensimmäisessä kerroksessa on ravintola- ja kokoustilaa 324 neliömetriä ja toisessa kerroksessa toimisto- ja kokoustilaa 300 neliömetriä. Lisäksi makasiinista löytyy 130 neliön parvi.

Oulun Rakennusmestarit ja insinöörit AMK on Suomen neljänneksi suurin rakennusmestariyhdistys ja siinä on noin 600 jäsentä. Yhdistys täyttää sata vuotta 2006.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image