Oulu

Ra­ken­nus­mes­ta­rit panivat Kruu­nun­ma­ka­sii­nin myyntiin

Myllytullin komistus. Kruununmakasiini on seissyt Myllytullissa jyhkeänä yli 150 vuotta. Komea makasiini on nyt kaupan. KUVA: Arkisto
Oulu 27.1.2003 7:00
Kari Sankala
Myllytullissa Puusepänkatu 6:ssa sijaitseva Kruununmakasiini on pantu myyntiin. Vuonna 1847 valmistuneen makasiinin omistaa Oulun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK eli entinen Oulun rakennusmestariyhdistys.

Kruununmakasiinia kaupiteltiin sunnuntain Koti-Kalevassa Kiinteistömaailman ilmoituksessa sijoituskohteena 700 000 euron hintaan.

Omistajayhdistyksen puheenjohtaja Timo Koski kertoo makasiinin olleen itse asiassa myynnissä jo pitkään, sillä yhdistys on siirtänyt toimintansa takaisin Isokatu13:ssa omistamiinsa tiloihin. Koski sanoo, ettei vapaaehtoisen yhdistyksen toimintaan oikein sovi kruununmakasiinin tapainen toiminta.

Sinänsä taloudellisesti pakottavaa syytä makasiinin myyntiin ei yhdistyksellä Kosken mukaan ole. "Kyllä me teimme aikoinaan taloudellisesti arvokkaan työn, mutta yhdistys ei ole enää köysi kurkulla. Kunnostus maksoi miljoonia markkoja. Kruununmakasiini oikeastaan hakee oikeaa omistajaa ja hyvää liikeideaa."

Kruununmakasiinissa toimii vuokralla kansainvälinen ruokahuoltoyritys Sodexho, joka pitää myös Kruununkellari-tilausravintolaa ja Kruunu ja hiiri -lähiöravintolaa.

Kruununmakasiini kuuluu Oulun kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin suojelurakennuksiin. Makasiinin hirsistä on löytynyt kunnostuksen yhteydessä vuosiluku 1847, mutta esimerkiksi Oulun kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten luettelossa rakennusvuodeksi kerrotaan pyöreästi vuoden 1850 tietämä.

Tyyliltään uusklassiseksi luokiteltu kruununmakasiinin on rakennettu lääninarkkitehti Enrst Bernhardt Lohrmannin suunnitelmien mukaan. Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa oululainen arkkitehti Kari Parkkinen. Makasiini on museovirastonkin suojelulistoilla, joten peruskorjauksessa noudatettiin tarkkoja viraston ohjeita.

Makasiinin piti toimia siemenviljan varmuusvarastona ja sinne varastoitiin muun muassa Venäjältä tuotua ruista ja yhdysvaltalaista vehnää. Viime sotien aikana makasiini toimi omistajayhdistyksen tietojen mukaan muonavarastona ja sodan jälkeen puutavara- ja jätepaperivarastona.

Puusepänteollisuuden loputtua Myllytullissa makasiini oli kaupungin omistuksessa tilapäisvarasto ja vuosia lähes tyhjillään. Vuonna 1990 Oulun kaupunki pani makasiinin myyntiin. Kaupan ehtona olivat suunnitelmat uudesta käytöstä ja korjauksesta. Kaupunki myi makasiinin Oulun rakennusmestariyhdistykselle vuoden 1991 syksyllä 100 000 markalla. Yhdistys käytti muutaman vuoden takaisen varapuheenjohtajansa Juha Rahkolan sanoin kunnostustöihin 3,5 miljoonaa markkaa. Peruskorjaus valmistui 1992.

Makasiinissa on myyjän ilmoituksen mukaan toimisto-, kokous-, näyttely-, ravintola- ja juhlatilaa 743 neliömetriä. Seinät ovat hirrestä ja lattiat tiilestä. Ensimmäisessä kerroksessa on ravintola- ja kokoustilaa 324 neliömetriä ja toisessa kerroksessa toimisto- ja kokoustilaa 300 neliömetriä. Lisäksi makasiinista löytyy 130 neliön parvi.

Oulun Rakennusmestarit ja insinöörit AMK on Suomen neljänneksi suurin rakennusmestariyhdistys ja siinä on noin 600 jäsentä. Yhdistys täyttää sata vuotta 2006.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image