Oulu

Ra­ken­nus­liit­to tarjosi lakkomakkarat Oulun torilla – "Hymistely ei auta"

Oulun torilla järjestettiin perjantaina tukitapahtuma aktiivimallin vastustamisen hengessä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 2.2.2018 14:19 | Päivitetty 2.2.2018 15:43
Anu-Maija Kärjä

Rakennusliitto tarjosi Oulun torilla perjantaina iltapäivällä makkaraa ja mehua aktiivimallin vastustamisen hengessä. 

– Halusimme järjestää lakkopäivänä alueellisen tapahtuman, ja vaikka sijainti ei ihan keskeinen olekaan, niin 300 makkaraa on varattu mukaan. Ja lisää haetaan, jos tarve on, kertoo toimitsija Esa Niskanen Rakennusliiton Oulun aluetoimistosta.

Tapahtuma keräsi paikalle puolilta päivin kymmeniä aktiivimallin vastustajia.

– Kaikki eivät Helsinkiin pääse, joten päätimme järjestää alueellisen tapahtuman tänne. Omalle torille on lyhyempi matka, toteaa Niskasen kollega Seppo Lopakka.

– En hyväksy missään tapauksessa sitä, että työtöntä rokotetaan siitä, että töihin ei pääse, hän jatkaa.

– Työnantajapuolikin ajattelee, että aktiivimalli ei käytännössä toimi. Rakennusalalla muutamien päivien työrupeama on käytännössä mahdottomuus, sillä perehdytykset ja turvakysymykset on jokaisen tekijän kanssa hoidettava kuntoon. Kukaan ei noin vain voi hommiin pariksi päiväksi ryhtyä, kertoo Niskanen realiteeteista.

– Meillä rakennusalalla työ on kausiluontoista ja väkisinkin tulee niitä aikoja, että työtä ei ole tarjolla, kertoo Lopakka, ja moittii hallituksen kaavailuja.

– Aktiivimalli kakkonen kuulostaa ajatuksena vielä hankalammalta. Siinä työttömän pitäisi laittaa viikottain sähköinen raportti. Jos konetta ei omista, niin jo siitä, ettei voi raportoida, rapsahtaa 60 päivän karenssi.

Kauppatorille järjestetty tapahtuma tukee samalla Rakennusliiton agendaa, jossa kannustetaan ylipäätään yhteiskuntavaikuttamiseen.

– Osallistu, äänestä ja vaikuta. Hymistely ei auta, se on meidän viestimme. Jos aktiivimalli toteutuu suunnitelmien mukaan, niin se on katastrofi, Niskanen sanoo.

Eläkkeellä oleva kirvesmies Mauno Sipola saapui kauppatorille vastustamaan aktiivimallia ja tukemaan työttömiä.

– 40 vuotta olen rakennusalan töitä tehnyt. Itse olen ollut vähän työttömänä, mutta tiedän kyllä, että kun tulee huono aika ja työtä ei löydy, niin siihen ei itse voi vaikuttaa. Nyt on onneksi meneillään hyvä buumi rakentamisessa.

– Hyvä, että Oulussa järjestettiin oma tapahtuma aktiivimallia vastustaville. Meinasin lähteä Helsinkiin asti, mutta olisihan tuo ollut vähän turhan pitkä matka istua, Sipola naurahtaa.

Juttua muokattu kello 15:43: Muokattu Seppo Lopakan sitaattia. Aktiivimalli kakkosessa karenssi olisi 60 päivää, ei kymmenen päivää, kuten jutussa aikaisemmin virheellisesti kirjoitettiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Jaa, että tämmönen on ollu?
Olisin tullut paikalle, jos olisin tiennyt.
Helsinkiin oli tosiaan liian pitä matka.
Jos seuraavalla kerralla ilmoittelette paremmin?
Olisko jo ensiviikolla uusi lakko/mielen ilmaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan sen tietää, mistä tässä lakossa on todellisuudessa kysymys. Otetaanpa huomioon, että SAK ja vasemmisto demarit etunenässä ovat koko ajan haukkuneet ala-arvoisesti pääministeri Sipilää kaikesta maan ja taivaan väliltä, mutta antaneet Kokoomuksen olla hänen selkänsä takana hyvin rauhassa. Sillä he yrittävät varmistella, että saavat Kokoomuksen toverikseen mahdolliseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeiseen hallitukseen, sillä heillähän on kokemusta porvarien ja kapitalistien kanssa marjastuksesta. Sitten otetaan hallitukseen aina valmiit RKP, KD ja Vasemmistoliitto, jota viimemainittua ei edes tarvita. Äänettömiksi yhtiömiehiksi. Silmänlumetta koko lakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista päätellen ainakin yksi ihminen on pahoittanut mielensä lakosta. Samalta näppäimistöltähän ne näyttävät olevan, sillä argumentoinnin taso on sama eli olematon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että päivärahoille vaaditaan vastinetta! Moni on nostanut päivärahaa panematta tikkua ristiin ja keinotellut työn ja "vapaa-ajan" välillä.Nyt kun pitäisi antaa vastinetta "sänkyyn maksetusta" rahasta niin se tuntuukin liian ankaralta.Hallitus on ihan oikeassa jos vuosia töitä tehnyt ja joka aamu töihin lähtevä saa saman rahan kuin se joka makaa kotona ja lapset tarhassa muiden hoidettavana,itse viettäessä "palkallista" vapaata.Hallitukselle 100 pistettä aikaansaamisestaan jota ei yksikään hallitus ole tähänmennessä koskaan tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut todella asiaa!! Vapaa matkustajia ihan liian paljon ja onneksi hallitus niitä rankaisee!! Asennetta työttömät asennetta!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos alettaisiinkin tappelemaan töistä, eikä työttömyysetuuksista?

Toisaalta, eihän terve ruumis työtä kaipaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäistä kertaa tällä viikolla olen kuullut, että useampi Rakennusliiton ja AKT:n on jäsen on suoraan sanonut liittonsa toiminnan olevan ” vähän pöljää”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Ranskassa järjestäytyneet työläiset polta autoja kaduilla, ei ikinä. Autoja polttavat ja kauppoja ryöstävät maahanmuuttaja taustaiset afrikkalaiset ja arabialaiset nuoret ym. huligaani. Näkeehän tuon jo CNN:n kanavilta suorissa lähetyksissä ketkä siellä polttaa ja ryöstää. Suomessa oli samanlaista hulinointia sata vuotta sitten, tosin pääasiassa vain Helsingissä, Tampereella ja Turussa, ja 1945-1949 välisinä vaaran vuosina. Vaaran vuosina Suomesta yritettiin tehdä väkisin Hertta Kuusisen johdolla, Puna-armeijan luuloletulla tuella leuhkien, Neuvostoliiton mallin mukaista kommunismimaata. Mutta aktiivimallin vastustamisessa on kyse siitä, että laiskat ihmiset ovat tottuneet saamaan meidän töissä käyvien ihmisten maksamilla verorahoilla yhtä hyvän elintason tekemättä mitään eli makoilemalla laiskana kodissa. Kukaan ei hoksaa, että töissä käyvä suomalainen kustantaa heidän huippukorkean elintason, mutta siihen yltääkseen suomalaisen duunarin pitää lähteä viitenä päivänä viikossa aamulla 07 töihin, satoi tai paistoi. Työttömän pitäisi tämän aktivointimallin mukaan lähteä vain kaksi (2) kertaa kuukaudessa käymään työkkärissä tai mahdollisella aktivointityöpaikalla. Mieti sitä sinä joka kävit hulinoimassa Helsingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen raksalla töissä ja en vastusta aktiivimallia. Se on varma että jokaiselle työtä löytyy jos on motivaatiota se on varma. Aina sanottu töitä tekevälle löytyy ja se pitää paikkansa. Moraali pitää olla että töitä tehdään eikä eletä toisten rinnalla. Piste!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Asennetta pitäisi olla. Töitä kyllä Suomessa on, siittä kertoo jatkuva 50000- 100000 vierastyöläisen määrä. Niin ja ihan TES:sin mukaisilla palkoilla. Montako kantasuomalaista bussikuskia, raksamiestä tai siivoojaa helsingistä bongaatte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan taas muutama katkera porvari itkemässä kun eivät saa lyödä työtöntä tarpeeksi.Kunnon ihmiset puolustaa heikoimmassa jamassa olevia.Se on sitä ihmisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylälähtee mee ite venuzeluelaan tekee töitä tai ole hiljaa pian suomessa kaikki näkee nälkää ja onko oikein sopeuttamiseläkkkeet veropsratiisit vakuuskuoret ja armoton rahan kähmintä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AKT:n rivit taisi rakoilla :)) toivottavasti hajoaa koko AKT, niin meitä, jotka haluamme mennä aamulla bussilla töihin, ei enään kiusta tyhjänpäiväsillä lakoilla ja mielenilmasuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vassarit ja muuten vasemmistolaiset voivat mennä Venezuelaan katsomaan ja ihailemaan mitä tuo aate toimii käytännössä! Kansa näkee nälkää ja mikään ei toimi, kiitos sosialististen unelmien mitä nämäkin yrittävät meille ajaa. Onneksi nyky nuoriso ymmärtää tämän ja pysyy kaukana ay-liikkeiden pahuudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisi nämä toimitsijat voineet ajaa jäsenien asiota aikaisemmin eikä nyt kun on liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten nordea irtisanoo ihmisiä jos talous hallituksen mielestä nousee ja työttömillekkim olisi muka aktiivimallin mielestä töitä tottakait pitää hallitusta vastaan polittisia lakkoja olla kun kurjistavat oman maan kansalasia muualla euroopassa rähinät päällä jo olisi esim ranskassakki ihmiset polttaa autoja tukkivat liikenteen kadut ja jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

63
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
19
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image