Oulu

Rakennusfirma teetätti Oulussa satoja tunteja ylitöitä – Vastuuasemassa olleiden sakot lievenivät hovissa

Oulu 15.11.2019 16:58
Susanna Kemppainen

Rovaniemen hovioikeus lievensi perjantaina valtavat määrät ylitöitä rakennusfirmassa teettäneiden miesten tuomioita.

Se tuomitsi vuonna 1977 syntyneen miehen 30 päiväsakkoon eli 1140 euron sakkoihin ja vuonna 1979 syntyneen miehen 40 päiväsakkoon eli 2280 euron sakkoihin.

Kummankin katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen ja työaikasuojelurikokseen Oulussa.

Käräjäoikeus olisi tuominnut vanhemman miehen 40 päiväsakkoon ja nuoremman 50 päiväsakkoon, mutta hovioikeus siis lievensi kummankin rangaistusta kymmenellä päiväsakolla.

Nuorempi miehistä toimi yhtiössä toimitusjohtajana ja vanhempi käytti siinä tosiasiallista määräysvaltaa.

Käräjäoikeus määräsi yhtiön maksamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä noin 19 000 euroa. Hovioikeus kuitenkin vapautti sen tästä maksuvelvollisuudesta. Hovioikeuden mielestä asiassa ei selvitetty, että yhtiö olisi saanut tuomittujen menettelystä taloudellista hyötyä.

Kuusi työntekijää teki valtavat ylityömäärät

Tuomitut eivät valvoneet ylitöiden tekemistä koskevien työaikasäännösten noudattamista. Työaikalain mukaan työntekijällä saa teetättää kalenterivuodessa enintään 250 tuntia ylitöitä.

Yhtiö teetätti kuudella työntekijällään ylitöitä kalenterivuonna 2016 yhteensä yli 2900 tuntia yli sallitun enimmäismäärän eli 250 tunnin. Työntekijät tekivät ylitöitä 112–695 tuntia yli sallitun 250 tunnin.

– Ylityöt ovat olleet omiaan aiheuttamaan heille fyysistä ja psyykkistä kuormitusta. Ylityöt ovat siten vaarantaneet yhtiön työntekijöiden terveyden, minkä lisäksi ne ovat olleet omiaan vaarantamaan myös työntekijöiden turvallisuuden työssä, hovioikeus totesi.

Sen mukaan tuomittujen olisi vastuuasemiensa vuoksi pitänyt seurata ja valvoa ylitöiden määrää, mutta he ei eivät seuranneet sitä tarpeeksi eivät he puuttuneet liian suuriin ylityökertymiin.

Työsuojeluviranomainen teki firmaan tarkastuksen tammikuussa 2015. Se havaitsi tuolloin, ettei työaikakirjanpitoa oltu tehty lain mukaisesti. Työnantajaa kehotettiin korjaamaan puutteet, mutta yli kaksi vuotta myöhemmin tehdyssä uudessa tarkastuksessa samat puutteet havaittiin edelleen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Ylitöitähän ei ole pakko tehdä, mutta minä kyllä mielelläni teen niin pitkää päivää kuin vain annetaan. Siinähän pärjää sekä työntekijä sekä-antaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeellistä tuossa on? Lukuisissa yrityksissä toimihenkilöillä teetätetään säännöllisesti suuria määriä ylitöitä. Varsinkin (kv)myyntitehtävissä olevat matkustavat käytännössä työtehtävissä omalla ajallaan, illat tehdään hotellissa niitä töitä töitä, jotka normaalisti tehdään päivällä toimistossa ja raportoinnit viikonloppuisin. Työsopimuksessa todetaan, että kaikki tämä on huomioitu palkassa. Huom. päivärahat eivät ole palkkaa vaan matkustamisessa aiheutuneiden kulujen korvaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä hyvä esimerkki paikallisesta sopimisesta ilman lainsäädännön huomioimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen tehnyt töitä aina sen verran mitä olen parhaaksi nähnyt. Oman ajatuksen mukaan on menty ja joskus painettu 26h putkeenkin ja fyysistä työtä. kaikki on itsestä kiinni. Toiset tekee kun tilanne vaatii ja toiset känisee aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajan on pidettävä kirjaa työajoista. Tarkastuksessa tulee ilmi tekemäsi 26 h putkeen ja soppa on valmis.
Lisäksi jos sattuu työtapaturma ja päivä on ollut noin pitkä, tuomio voi muuttua törkeäksi.
Uhoamisen sijaan kannattaa keskittyä laadukkaaseen tekemiseen, kaikki yli 12 h tehdyt tunnit eivät ole täyden veroisia.
Niistä kyllä maksetaan sitä ylikorvausta, vaikka työnantaja saa alisuoritteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

600 ylityötuntia vuodessa, viimeisen 6 vuoden ajan. On rasittavaa, en kiistä. Mutta vuosiansiot paremmat kuin kansanedustajalla, vaikka teen raksahommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli tehtyä vielä enempi ylitunteja plus harrastustyöt päälle. Nukkumiset jäivät vuosien saatossa sivuseikaksi.
Just nyt eläkkeelle ja lumia kolatessa iski infarkti. Varjoainekuvauksissa löytyi useita ahtaumia sydämen sepelvaltimoissa.
Taitaa jäädä eläkepäivät vähemmiksi kuin kansanedustajilla, mutta jääpähän perikunnalle velaton talo, kesämökki, uistelucruiseri ja metsätila.
Oppia ikä kaikki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän työntekijä itse ole pätevä arvioimaan omaa työkuormaansa. Ei osaa ajatella ja tahdoton olento kun on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jännä homma työ miehiä on minimi määrä eikä saa tehdä ylitöitä työmies siinä pärjää ja verottaja pitemmän päälle tämä on sitä sipilää taas kikyjä vai mitä hiili jalka sotkuja ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja liekköhän maksettu edes asianmukaisia ylityö korvauksia? Se on sitä harmaalla aluelella toimivaa taloutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vuotuiset ylityöt tulee täyteen, tulee työläisen vaihtaa työnantajaa, jolloin vuotuiset työtunnit alkaa jälleen nollasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommlsella tuomiolla ei ole mitään merkitystä. Systemaattista hommaa ja jatkuu edelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallisesti sopien voidaan tehdä vielä 80h lisää ja sen jälkeen maksetaan urakkana tai laitetaan joustoihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ-aikalakia rikotaan eniten Suomessa, valvonta olematonta, vaikka valvonnan tehostaminen olisi varsin helppoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikki ole samanlaisia, jotku jaksaa tehdä töitä enempi, kuin toiset. Jotku painaa useampaa työtä samaan aikaan, ei silloin tuo 250 tuntia ole kuin vitsi, puhumattakaan yrittäjistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ylitöitä pakoteta tekemään. Olen itse tehnyt vuosikausia, ilman oikeutta korvauksiin, ylityö tunteja paljon enemmän. Ilman kenenkään pyynnöstä. Tässäkin tapauksessa lienee kysymys hyvistä ammatti miehistä jotka ovat halunneet tehdä tiliä. Ja ovat myös tehneet, se vain ei taida sopia kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä syystä osakkuutta kannatta harkita,koska Osake-enemmistön omistavan ei tarvitse maksaa ylitöistä osakkaillee,eikä välttämättä palkaakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tienaaminen on kiellettyä suomessa laillisesti joten osa töistä pittää tehä pimmeenä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hovioikeus on AINA rikollisten ystävä ja lieventää lähes poikkeuksetta käräjäoikeuden tuomioita ilmaisten täten että käräjäoikeudet eivät osaa hoitaa tuomioita oikeudenmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image