Oulu

Pyö­rä­var­kau­det hienoisessa kasvussa Oulun seudulla – keskusta ja lähiöt varkaiden suosimia rötöspaikkoja

Vuosittain poliisi käsittelee noin 800¿000 rikosilmoitusta. Niistä noin puolet on liikennerikoksia. Hoivakoteja käsittelevät rikosilmoitukset olisivat korkealla tärkeysjärjestyksessä. KUVA: Silja Viitala
Oulu 15.5.2019 8:28
Katri Keskitalo

Pyörävarkaudet ovat Oulun seudulla hienoisessa nousussa viime vuoteen verrattuna, poliisilaitokselta kerrotaan. 

Rikosilmoituksia pyörävarkauksista koko Oulun poliisilaitoksen alueella oli viime vuonna toukokuun keskivaiheilla noin 472. Tänä vuonna pyörävarkauksista on ilmoitettu noin 497 kertaa. 

Oulun kaupungin alueella rikosilmoituksia on kuitenkin tehty hieman viime vuotta vähemmän: tähän aikaan viime vuonna ilmoituksia oli yhteensä 416, tänä vuonna ilmoituksia on tehty yhteensä 401. Rikoskomisario Tero Luukkosen mukaan Oulun keskustan alueella kuitenkin tapahtuu suurin osa koko seudun pyörävarkauksista. 

– Keskustan alueelta varastetaan määrällisesti selvästi eniten polkupyöriä, mutta isommat lähiötkin ovat tilastoissa edustettuina. Siellä, missä asuu ja liikkuu eniten ihmisiä, kuten esimerkiksi opiskelijoita, on myös eniten pyörävarkauksia, hän kertoo. 

Luukkosen mukaan varkaiden suosimia pyörämalleja on useampia. 

– Vuoden 2019 merkeistä esiin nousevat Tunturi, Helkama, Trek sekä Jopo, joita on varastettu noin 30-40 kappaletta per merkki. Jonkin verran enemmän on varastettu myös muita yksittäisiä merkkejä, kuten Whiteja, Meridoita, Nishikejä ja Scotteja, joita on viety noin 10-20 kappeletta per merkki, Luukkonen luettelee. 

Myös sähköpyörät kelpaavat pitkäkyntisille. 

– Nopea rikosilmoitusten läpikäynti kertoo, että Oulun kaupungin alueella niitä on anastettu tänä vuonna noin kymmenisen kappaletta, kertoo Luukkonen. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Pyörävarkaus on aloittelevan hirsipuulinnun kisällinnäyte, kuin intiaanille ratsuväen sinitakkien Fort Kearney kanttiini messin etteen kaulakiikkuun pääsy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörävarkaudet ei kiinnosta poliitikkoja ja oikeuslaitosta pätkän vertaa koska varkaudet lisäävät pyöräkaupan alv-vero tuloa. Toivottavasti varkaat varastaisivat politikkojen ja oikeuslaitoksen perheiden polkupyöriä niin alkaisi varkaudet kiinnostamaan.

Yksi helppo keino estää varkauksia olisi verkkokaupoissa pakollinen tunnistautuminen pankkitunnuksilla joka estäisi pyörien myymisen nimettömänä. Ostamisessa on "verified" käytäntöjä joten miksei myös myymisessä voisi olla sama turvaominaisuus. Ehkäpä poliitikot ovat luonteeltaan niin epärehellisiä että eivät halua käyttöön ylimääräisiä turvaominaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin asia tehdään näkösälle. Itse valitsen jopa kauppapaikan, jossa on pyörälle runkolukitus mahdollisuus. Asumisyhteisössä pyörivän varkaan vuoksi, kannan aina pyöräni asuinhuoneistoon. Homma näyttää olevan hyvinkin avointa ja härskiä. Ilmoitus viranomaiselle, aina kun näkee ns. poikkeavaa, he tarkistavat. Jokainen ilmoitus kirjautuu ja eiköhän muutosta tule, jossain vaiheessa, "työintoon" tämän rikollisuuden saralla!

Patelassa aikanaan perustettiin asukkaiden toimesta yöpartiointi. Sattui muutaman kerran varkaalla "nenä" punoittavan, kun poliisit tulivat paikalle. He eivät tällaista varkaan itsetoimista kaatuilua "nenälleen", noteeranneet mitenkään. Rahoittui paikka, tavarat rupes pysymään pihoilla ja bensat tankeissaa jne!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran kaupunki ei näitä saa kuriin niin sen on investoitava keskustaan maahan kairattavat metallitolppa lenkit joissa valmiit ranteen paksuset vaijeripätkät joissa lukot joissa vaihtuvat koodit jotka saa kännykällä tilattua. Pyöräilykaupungille huonoa mainosta tämmönen, kerran maalatut pyöräkaistat ja kaikki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se jumaleissön, pittää kaupassaki taluttaa pyörää kylessä ku ei uskalla ulukopuolelle vartiksi jättää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lähiösä meiän kerrostalon pyörävarastossa on luuhannut semmosia vanhempia mutta käyttökelposia pyöriä omanaan myynyt kurjale, liekö saanut juopottelu tai muuta päiherahhaa tuosta källitouhustaan ilmeisen mielentyydytyksen lisäksi. pöpe mikä pöpe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella liikelaitoksella on paljon parantamista pyörätelineissään, myös kaupungilla. Pyörä pitää lukita tolppaan tai kaiteeseen, silloin sitä ei voi kantaa muualle lukkoa murrettavaksi. Rotuaarin voisi putsata pyörän raadoista, saataisiin pyörätelineet kesäkäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko oulussa muualtakin varastaa fillarin kuin keskustasta tai lähiöstä hä???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan saa olla tarkkana ettei viedä hiuksia päästä ja hampaita suusta. Ihmeellinen kylä. Rosvojen ja rötöstelijöiden kehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varastetun tavaran välitysketjut pitäisi käräyttää. Luulisi sen olevan helpompaa ja tehokkaampaa kuin yksittäisten pyörävarkaiden metsästys. Pyörävaras on usein jonkinasteinen säälittävä narkkari. Ammattivarkaat ovat yhteydessä näihin välitysketjuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku vielä kehtaa vaivautua ilmottamaan näköjään, vaikka tulos on tiedossa. No onhan tässä varmaan suorat vakuutuspetokset myös mukana, joissa pyörä myydään, tai piilotetaan ja nostetaan omavastuun yli menevät korvaukset. Minkähänlainen prosenttiosuus se lienee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kyllä niitä pyöriä myös varastetaan, ja vakuutuskorvauksia saadakseen on pakko tehdä ilmoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
64
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
46
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
33
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
29
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image