Oulu

Pyöräilybaana toi mukanaan au­to­lii­ken­tees­tä tutut kärkikolmiot – baanaa ajavilla on etuajo-oikeus, sivusuunnasta tulevat väistävät

Pyöräteiden risteyksiin on laitettu kolmioita ja väistämisvelvollisuus. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 27.8.2018 6:09
Helge Murtovaara

Linnanmaan ja Tervahovin välisellä uudenlaisella erotetulla jalankulun ja pyöräilyn väylällä on autoliikenteestä tuttuja elementtejä.

Hieman yli viikko sitten liikenteelle avattu Linnanmaan baanan ensimmäinen vaihe toi mukanaan autoliikenteestä paremmin tuttuja elementtejä.

Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo, että Linnanmaan ja Tervahovintien välisellä baanalla pyöräliikennettä priorisoitiin asettamalla sivusuunnat väistämisvelvollisiksi baanan suuntaiseen pyöräliikenteeseen verrattuna.

Väistämisvelvollisuus koskee niin ajoratoja kuin sivusuunnista saapuvia pyöräteitäkin. Väistämisvelvollisuudesta kertovat liittymiin asennetut kärkikolmiot sekä niiden alapuolelle asennetut kaksisuuntaisesta pyörätiestä varoittavat lisäkilvet.

– Ne tuovat esille pyörätieverkon hierarkiaa, eli on olemassa ikään kuin korkeamman ja matalamman tason pyöräteitä ihan samalla tavalla kuin autoliikenteessä on aina ollut. On pää- ja sivusuuntia, ja sivusuunta yleensä asetetaan väistämisvelvolliseksi, Vaarala selventää.

– Kärkikolmio koskee kaikkia liikkujia väylällä. Jos väistämisvelvollisuutta ei erikseen ole liikennemerkillä kerrottu, silloin väistetään ihan normaalisti oikealta tulevia.

Lue lisää 27.08.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Yksi asia, mitä autoilijat eivät tiedä. Kun pyörä on jalkojen välissä, niin ei väistetä suojatien edessä. Kun pyörä on sivussa ja odottaa suojatielle pääsyä, niin väistetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se nyt ihan noin mene. Kyllä autoilija SAA aina väistää, tai antaa tietä polkupyöräilijällekkin.
Ei se kiellettyä ole. Eikä päälle saa tahallaan ajaa, vaikka toinen olisi väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa väistää, mutta samalla opettaa pyöräilijälle väärät liikennesäännöt jolloin opitaan rikkomaan lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvan risteys taitaakin olla ainoa autotien kanssa risteävä. Eipä ole kummoinen uudistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihme saa jotkut pyöräilijät ja autoilija ja osin myös jalankulkijat syyttelemään toisiaan, kun yhdessä pitäisi liikenteessä toiset huomioida ja sääntöjä edes jotenkin noudattaa. Itse esim. suojatielle pyörää taluttaessani lähes kaikki autot väistävät kiitettävästi, kun lähestyn varoen. Samoin väistävät, jos minulla on etuajo-oikeus ja huomaavat minut. Oman terveyden kannalta ei kannata väkisin pitää oikeuksistaan kiinni, jos joku ei huomaakaan. Sitten on niitä, jotka eivät tunne tai välitä säännöista, yleensä ovat pyöräilijöita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellyt tätä kärkikolmiota, sen tarkoitus on selvä merkin suunnasta tuleville, mutta etuajo-oikeutettua tietä ajava ei tiedä sitä mistään muusta kuin katsomalla merkkiä nurjalta puolelta! Etuajo-oikeutta kertovia merkkejä on hyvin harvakseen! Tästä aiheutuu ongelmia etenkin risteyksissä, joiden kunto ja leveys ovat yhdenvertaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta sehän piisaakin että näkee kolmion nurjaltapuolelta, ajojärjestys selviää sillä sekunnilla. Vai onko joku muu liikennemerkki malliltaan kolmionmuotoinen, terävä kärki ALASPÄIN?? Tien kunto tai leveys ei kerro ajojärjestystä risteyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hoxpox, väistämisvelvollisuudesta kertova merkki on ainoa kärjellään seisova kolmio, sen erottaa siis vaikka takaapäin. Ja on just parempi ettäetuajo-oikeudesta kertovia merkkejä on vain vähän, sillä muuten monet tollot terveen varomisen sijasta vain painais silmät kiinni risteyksistä läpi välittämättä mistään mitään "koska minulla on oikeus"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten pyöräilijät tietävät mitä kolmio tarkoittaa, heillähän ei kuulemma ole ajokorttia. Näin sanottiin kun ehdotettiin kolmioita pyöratien ja kadun risteykseen silloin
kun pyöräilijän pitää väistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kärkikolmio koskee kaikkia liikkujia väylällä." ei pidä paikkaansa.
Kärkikolmio koskee vain ja ainoastaan ajoneuvoja.
Ei jalankulkijaa.
Eli, pyörä väistää jalankulkijaa, vaikka tämä tulisi kärkikolmion
takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei väistä jos jalankulkija ylittää ajoradan jossa ei ole suojatietä.
Vain suojatiellä olevaa väistetään,myös Baana on ajorata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörätie ei ole ajorata.
Pyörätie on ajoradasta rakenteellisesti erotettu, tai erillinen tien osa, taikka erillinen tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintulammentien ja Joutsentien liikenneympyrässä tänään eivät autoilija ja pyöräilijä tienneet kumpi väistää ja törmäys tuli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai ehkä pyöräilijä tiesi, mutta autoilija ei. Siinähän autoilla on joka vaiheessa väistämisvelvollisuus kevyeen liikenteeseen nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, nyt puen sukkahousut jalkaan ja vedän tuosta pitkäpyrstöpyörällä kakskytykkönen päällä niin paljon kuin pohkeista lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräilymaa Hollannissa pyöräkaistoilla on tosiaan selvä laatoitus, jota pitkin ajaa. Väriltään usein graniitin punainen. Oulussa pyöräkaistat todella leveät ja väritys järkyttävän punainen. Kuka valitsee tuollaisen värin? Tuollainen punainen matto pilaa keskustan kamalalla värityksellä, eikö tässäkään asiassa ole ajateltu kaupunkikuvan kokonaisuutta. Leveät punaiset matot kuuluvat aivan eri tilaisuuksiin. Pyöräilivät näkevät varmaan vähemmälläkin kaistansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ainut väri tai materiaali, jolta jalankulkijat edes vähän tajuaa pysyä poissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)

Uutisvirta

19:52
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
19:48
Oululainen Kukkola Kommun esiintyi Pikisaaren puistopiknikissä Lukijalta
19:25
Ruotsalaisravuri Makethemark kiri St. Michelin voittoon – "Tämä on ihan uskomaton hevonen"
19:00
Anniina Halonen kertoo ravitsemustiedosta somessa
19:00
Oululaistaustainen Anniina Halonen murtaa trendidieettien myyttejä Instagramissa, jossa usein "Pseudotiede rehottaa ja tiede loistaa poissaolollaan" Tilaajille
18:57
Kemiläinen Timo Sipola halusi kunnioittaa lempilaulajansa syntymäpäivää – neljän kuukauden urakan tuloksena syntyi kymmenen muistomitalia
18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image