Oulu

Purkutuomio tuli, Riipisen talo saa lähteä Karjasillalta – Oulunportin alueen tontteja jaettiin

Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi tiistaina purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 6.11.2018 20:32
Antti Ervasti

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta kokoontui tiistaina käsittelemään muun muassa Oulunportin tontteja sekä Karjasillalla sijaitsevan Riipisen talon kohtaloa.

Rehulantie 7:ssä sijaitseva Riipisen taloksi kutsuttu rakennus saa purkutuomion.

Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta. Asiasta on väännetty kättä kesäkuusta lähtien.

Rakennuksen omistaja Oulun kaupunki katsoo, että sitä ei ole tarvetta säilyttää. Taloa tontteineen ei myöskään voida myydä huonon kunnon sekä aiemmin ilmenneen öljyvuotovahingon aiheuttamien turvallisuus- ja terveysriskien vuoksi.

Karjasillan asukasyhdistys, Kirsti Leisto ja Jarkko Väisänen perustelivat oikaisuvaatimuksiaan muun muassa rakennuksen kulttuurihistoriallisella arvolla, seitsemän vuoden takaisella kattoremontilla ja purkupäätöksen virheellisellä sekä puutteellisella valmistelulla.

Talo kuuluu merkittäväksi luokiteltuun Karjasiltaan, mutta yksittäiset rakennukset eivät ole siellä suojeltuja.

Rehulantie 7:n kiinteistö rakennettiin 1955–59. Nimi tulee siitä, että siinä toimi aikoinaan Riipisen sekatavarakauppa.

Oulunportin alueen tontteja jaettiin

Oulunportin työpaikka- ja liiketoiminta-alue Perävainion alueella on saamassa toimijat, kun yhdyskuntalautakunta valitsi tiistaina tonttivarauksien saajat.

Tonteille ovat pääsemässä rakentamaan lvi-tukku LVI-WaBek Oy (4 000 kerrosalaneliömetriä), asuntoyhtiö Newsec Asset Management (37 000), autoliikkeet Rinta-Joupin Autoliike Oy (7 000) ja Suomen Autokauppa Oy (3 700 kerrosalaneliömetriä), rakennusyhtiöt Siklatilat Oy (8 500), Temotek Oy (7 100 kerrosalaneliömetriä) ja Terwa Kiinteistökehitys (5 800 kerrosalaneliömetriä).

Oulunportin alue sijaitsee moottoritien varressa Lentokentäntien kulmauksessa. Kaikkiaan alueelle noussee rakennuksia 100 000 kerrosalaneliömetrin verran, ja investointien määräksi on arvioitu 100 miljoonaa euroa.

Yhdyskuntalautakunta asetti lisäksi Oulunportin asemakaavaluonnoksen nähtäville.

Kiimingin Hieta-ahon kaavahanke etenee

Vuodesta 2012 Kiimingin kunnan ajalta saakka vireillä ollut Hieta-ahon alueen kaava etenee. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina kesällä nähtävillä olleen kaavahankkeen muistutukset ja vastineet ja päätti asemakaavoituksen teosta vaiheittain alkaen alueen pohjoisosista.

Kiimingin keskuksen eteläpuolelle Kuusamontien kupeeseen on tarkoitus tulla 236 hehtaarin kokoinen asuinalue. Uusia asuntoja kaavaillaan tulevan 825 ja asukkaita olisi tulossa noin 2 500. Määrän arvioidaan riittävän Kiimingin alueen tarpeisiin useiksi vuosikymmeniksi.

Rakennukset tulisivat olemaan pien-, kerros- ja rivitaloja siten, että kerrostalot, pientalot ja rivitalot tulisivat pohjoispuolelle lähemmäksi Kuusamontietä ja omakotitalot sitä kauemmaksi. 

Martinniemeen suunnitteilla biopolttoaineen kierrätysterminaali

Kempeleen Siirtokuljetus Oy suunnittelee Martinniemeen biopolttoaine- ja kierrätysterminaalia ja on ostamassa Oulun kaupungilta Oulun kaupungilta tonttia toimintaa varten. Terminaalin paikka on Taatanperän entisen kaatopaikan alueella 75 000 neliön määräala.

Alun perin yhtiö haki Oulun kaupungilta vuokratonttia terminaalilleen neljä vuotta sitten, mutta hanke ei lähtenyt toteutumaan. Nyt suunnitelmat ovat virinneet uudelleen, mutta kaupunki haluaa mieluummin myydä tontin vuokraamisen sijasta.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina myydä määräalan Kempeleen Jätekuljetukselle 187 500 euron kauppahinnalla. Ympäristölupien haun ajaksi yhtiö saa alueen vuokralle enintään viiden vuoden sopimuksella, mutta terminaalin toimintaa se ei saa aloittaa ennen kuin kauppa on tehty.

Lue lisää 07.11.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Tuohon on hyvä rakentaa vaikka 9-kerroksinen kerrostalo kun on noin iso tontti ja Oulu tarvitsee rakentamisen tiivistämistä ja kasvojen kohottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kukaan purkutalojen, erityisesti pientalojen, kohdalla miettinyt kustannusta joka vuosittain talolle tulee, Jos nykyaikainen talo rakennetaaan uudelleen joka 45 vuosi (kukaan rakentaja ei takaisi edes runkortolppia 45 vuodeksi) ja se kustantaa vaikkapa 300 000 tuhatta, on vuositason kustannus vajaa 7000 euroa vuosittain siitä, että tietää tarkasti milloin runkotolpat on naulattu. Lisäksi tulee purkukustannukset yms. päälle. Ja ylläpitoahan tarvii sekä uusi, että vanha talo. Yhtäpaljon mutta eri aikaan vaan.

Karjasillan talot ovat kestäneet jo 70 vuotta. Rakennehan ei ole muuttunut muuten 70 vuodessa, kuin että nykyisin käytetään pääosin kosteusvaurioita aiheuttavaa mineraalivillaa runkotolppien välissä. Vanhat talot on korjattavissa aivan uutta vastaaviksi, mutta selluvillaisella rakenteeltaan varmemmalla muovittomalla ratkaisulla. Nykyisistä energiataloista ei todellakaan kukaan tiedä, monen vuoden päästä ne on eristeistään homeessa. Todennäköisesti ovat jokatapauksessa. Esim. eristerappausten alla mineraalivillat keräävät eilisen uutisen mukaan heti alusta saakka kosteutta itseensä ja vaara rakenteen homehtumiselle on suuri. Miettikääpä kanssalukijat tätä, vaikka ette vanhoijen rakennusten kulttuuriarvoja näkisikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat hyväkuntoiset ja hyvin hoidetut talot kannattaa ehdottomasti suojella, mutta tämä Riipisen talo joutaa katepillarin käsittelyyn, talon alusta myrkyllinen polttoaineen valuman vuoksi, kosteusvaurioiden korjaus maksaa enemmän kuin uusi jne....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Talo kuuluu merkittäväksi luokiteltuun Karjasiltaan, mutta yksittäiset rakennukset eivät ole siellä suojeltuja."
Näin saadaan Karjasilta talo talolta muutettua kerrostaloalueeksi. Oulussa tuhotaan kaikki vanha ja arvokas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän on asuin kelvottomien tilalle tehty aina omakotitalot, monta tonttia on myös ollut täysin tyhjillään.
Karjasilta on palkittu vuoden kaupunginosa Suomessa se vaan tiedoksi.
Oulunportin alueelle tulee 100 000 m2 uutta teollisuus ja liikerakennuksia, tuhansia työpaikkoja lähi aikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Byrokraatit ja suuri osa poliitikkoja eivät koskaan anna arvoa millekään, pääasia on vain, että saadaan kaupungille rahaa ja masiivisia betonibunkkereita alueet täyteen! Onkos kukaan tarkistanut sitä, että onko kellään päättäjistä yhteyksiä tavalla tai toisella uutisessa mainittuihin yrityksiin. Tuon lautakunnan päätös osoittaa taas, että päätetään vain, kunhan ei koske omia maita ja rakennuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menetkö käräjille väitteesi kanssa???
Mitä pahaa Oulun virkamiehet ovat virkavelvollisuudessa Sinulle tehneet.
Lehden taso laskenut sensaatiolehtiä alemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen mielenkiinnolla seurannut tuota Riipisen talon kohtaloa !
Talo on ihan hyväkuntoisen näköinen pienellä remontilla saisi ihmeitä aikaan,mutta kaupungin päättäjillä on koko ajan ollut asenne ,että talo puretaan.
Ei ihme ,että taloon tulee kosteusvaurioita ,kun se pidetään kylmillään toista vuotta näinhän kävisi uudemmissakin taloissa !
Sitten tämä öljyvuoto eikö kaikki ole kaupungin huolimattomuutta ,kun ei ole tarkistanut ja uusinut öljysäilöä, henkilö joka on tästä vastuussa pitäisi panna syytteeseen ympäristörikoksesta,mutta ainahan kaupunki puoltaa vastuu henkilöitään .
Oulun Sivakallahan on pätevät rakennusmiehet pankaa heidät hommiin niin tulee hyvää jälkeä kuten kävi selvaakki talojen entisöinnissä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä, että Oulunportin työpaikka- ja liiketoiminta-alue saadaan valmiiksi.
100 miljoonan investoinnit Ouluun ovat valtavan iso asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa ei kyllä löydy mitään rakennussuojeluun liittyviä arvoja. Suojeluun ei riitä henkilökohtainen tunne tai periaate. Tällaiset perusteettomat vaikuttajat pitää saada lainsäädännöllä pois prosesseista koska he tulevat malliksi yhteiskunnalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärää puuta haukut ! Kaupunki itse tuhonnut/"tuhonnut" talon ja saastuttanut maaperän !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunportin rakentaminen alkaa saadaan Ouluun tuhansia uusia työpaikkoja.
Investointi 100 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungille on turha valittaa mistään, kaikki ne purkaa tai pakkolunastaa kuitenkin. Vaikka ois kuin oma talo ja tontti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpahan Toppilassa rakennettu kerrostalokin yksityisen ihmisen tontille. Sairauden takia oikea omistaja ei pystynyt pitämään puoliaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän talon omistaja olekaan valittanut vaan toivonut purku, vaan ihan muut tahot on vastustanut purkua. Lukisit jutun ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on käytäntönä, että vanhaa ja hyvää korjataan väärin tai puretaan kokonaan. Markkinat, juristit ja home kiittävät. Tämä on kehitysmaa joka kehittyy nousukasmaisuuttaan ulos onnellisuudesta ja pian myös ekosysteemistä (=elämästä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiset ovat joutuneet sulkemaan paikan. Pinnassa näyttää olevan jotain olisiko asbestipohjaista lautaa muistuttavaa levyä joita asbesti aikaan käytettiin, sisätilat uudesta katosta huolimatta ovat aikoinaan kastuneet ja asukkaiden toimesta viimeistään, ei ole suunniteltu asuinkäyttöön vaan sekatavarakaupaksi, jauhomadot ym. on varmaan syöneet rakenteita, nämä on aina senkin vuoksi purettu ja kaiken huipuksi, vielä Suomesta löytyy paljon öljyä maaperästä onko ollut kiinteistön hoito ajan tasalla?
Kesällä olisi ollut mahdollista purkaa, paljonko maksaa tämä ylimääräinen valitusaika????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

19.4.
Valko-Venäjä yllätti Pikkuleijonat MM-jääkiekossa – Suomi hävinnyt molemmat turnausottelunsa
19.4.
Demokraatit vaativat koko Mueller-raporttia julki – "Olen tuominnut oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista"
19.4.
Omituinen näky ihmetyttää Helsingissä: Skoda on kolaroitu suoraan meluvallien väliin
19.4.
Rintamamiestalon yläkerrassa syttyi tulipalo Torniossa, henkilövahingoilta vältyttiin
19.4.
Pekka Virta ehti pelata urallaan satoja otteluita kotimaassa ja ulkomailla – valmentajan pilli jäi kaulaan heti pelaamisen loputtua
19.4.
Libyan taistelut saapuivat pääkaupungin liepeille – yli 200 kuollut armeijan komentajan johtamassa kapinassa
19.4.
Leijonat antoi Norjalle kalseaa kyytiä – miesten jääkiekkomaajoukkue otti Kokkolassa voiton lukemin 7–0

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeikä

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääsiäinen - ryyppäjäinen?

Ei kukaan ihminen tarvitse alkoholia. Surettaa ja harmittaa se aine mitä pahaa se hyvin usealle käyttäjälle ja käyttäjie... Lue lisää...
Viisas ei juo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image