Oulu

Puheet lihan ja maidon vä­hen­tä­mi­ses­tä aiheuttivat kom­ment­ti­tul­van, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”

Lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan usein ilmasto- ja terveyssyillä. KUVA: Ossi Ahola
Oulu 15.2.2019 19:35
Heikki Uusitalo

Helsingissä suunnitellaan liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista kaupunkikonsernissa. Käytännössä asia näkyisi esimerkiksi koululaisten ruokalautasilla. 

Kaleva kysyi neljän Oulun kaupunginvaltuuston suurimman ryhmän – keskustan, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden – puheenjohtajilta tai varapuheenjohtajilta, pitäisikö Oulussakin alkaa suunnitella vastaavaa.

Ajatus ei saanut mitenkään tyrmäävää vastaanottoa. Varauksellisimmin asiaan suhtautui kokoomusryhmän puheenjohtaja Janne Heikkinen ja kaikkein innostuneimmin vihreiden ryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko. Keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Mikko Viitanen arvioivat, että asiaa olisi syytä ainakin pohtia.

Lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan usein ilmasto- ja terveyssyillä. 

Kalevan lukijat kommentoivat hyvin ahkerasti aiheesta tehtyä uutista. Valtaosa tyrmää liha- ja maitotuotteiden tuntuvan vähentämisen, monet varsin värikkäin sanakääntein.

– Kyllä nyt meinaa mopo karata käsistä väkisinkin. Mutta mikäpä siinä. Pelastetaan toki maailma sillä, että lopetetaan lähilihan syönti ja lennätetään sen sijaan Aasiasta tänne pavut ja linssit. Kyllä maailma pelastuu! kirjoittaa nimimerkki Kyllästynyt huitoviin typeryksiin.

– Vaikka koko Suomessa lopetettaisiin syöminen, sillä ei ole mitään vaikutusta globaalitasolla. Kiina, Intia, USA ja Venäjä ovat maailman mittakaavassa avaintekijöitä. Menee tämä hössötys jo pahasti yli, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Ilmasto.

– Jokainen syököön ideologiansa mukaisesti mitä opinkappaleet sallivat, mutta älkää puuttuko muiden elämään varsinkaan syömiseen. Nyt kun on puhuttu vanhustenhoidosta, huonosta sellaisesta, ruoka on keskeinen hoidon väline. Vanhusten pitää saada tuttua ja hyvää ruokaa, maukasta, riittävästi lihaa ja rasvaa. Samoin kasvavat lapset. Älkää lähtekö vegaanikäännynnäisten kelkkaan joukkoruokailussa, toteaa nimimerkki Propaganda propagandana.

Vaikka suurin osa lukijakommenteista on hyvin kriittisiä lihan ja maidon käytön vähentämiselle, ymmärtäjiäkin vähentämiselle löytyy.

– En ymmärrä tätä vastustuksen määrää. Ollaanko meillä näin tietämättömiä vielä tällä vuosituhannella. Luullaan ettei kasvisruoalla tulla toimeen. Meidän perhe ollut vegaaneja vuosikausia ja ihan hyvin tultu toimeen. Veriarvot kohdillaan ja elimistö kiittää. Ei ihme että suolistosyöpä ym. suolistosairaudet lisääntyy, kun ihmiset mättää lihaa lautaselleen, kirjoittaa Lady Amanda.

– Esimerkiksi prismoissa on lihahyllyjen lähellä ja pakastehyllyillä tosi hyviä kasvisproteiinivalmisteita. Niistä tekee samanlaiset ruuat kuin lihoistakin. Meidän perheessä syödään niitä paljon. Kala- ja kasvis-ruokavalio vähentäisi sydän ja -verisuonisairauksia merkittävästi! sanoo nimimerkki Guorn merkkistä.

Nimimerkki Rauta ja kalsium tärkeitä huomauttaa, että terveydellisesti eläinperäisten tuotteiden syömiselle voi olla tarvetta.

– Aina puhutaan vain proteiinista, ja unohdetaan kalsiumin ja raudan tärkeys kasvavan nuoren elimistössä. Esimerkiksi murrosiässä oleva tyttö, jolla on jo kuukautiset, tarvitsee päivässä 16 mg rautaa. Se on melko iso määrä, ja sitä voi olla vaikea saada, jos ruokavaliosta on karsittu pois liha ja kananmunat. Lounas on yksi päivän tärkeimmistä aterioista, ja siinä pitäisi olla rautaa.

Osa kommentoijista on sitä mieltä, että laitoskeittiön kasvisruoka ei kelpaa esimerkiksi nuorille.

– Kysyin asiaa 15 v. opiskelijatytöltäni. Koulun kasvisruoat ovat kuulemma hirveitä, nimimerkki Aimo sanoo.

– Eiköhän nuorilla pidä olla mahdollisuus itse valita ruokansa. Tiedän, että koulussa jätetään syömättä kun ruoka on niin pahaa kasvismössöä. Onko se sitten parempi, että syödään nälkään karkkia, nimimerkki Valinnanvapaus toteaa.

Nimimerkki Niin no epäilee, että lihan ja maidon kulutukseen tähtäävät tavoitteet ovat turmioksi suomalaiselle maataloudella.

– Laitetaan samalla kertaa kaikki Suomen maatalous vasaran alle ja nuijitaan omavarainen ruuantuotanto kerralla konkurssiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (248)

Suomessa on kapasiteettia suorittaa korkeatasoisia tutkimuksia ravitsemuksesta sekä maataloudesta , sen tarvitsemista tuotantosuuntien muutoksista ja maatalouden ympäristö- ja ilmastovaikutusten minimoinnista . Maatalousministeriö ja ympäristöministeriö on saatava pistämään alulle tarvittavat tutkimukset ja myöntämään niille runsaskätinen rahoitus . Mahtaisiko myös EU tukia herua asialle . Tutkitaan asia ja annetaan hyvin koulutettujen asiantuntijoitten kehittää terveyttämme , maatamme ja ohjata maatalouttamme tulevaisuudessa kelpaavaan tuotantoon .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinän syöjäksikö sitä pitäisi opetella? Voisi sitä kokeilla mutta kun pötsi ja satakerta puuttuu. ei onnistu. Niinpä aion jatkaa kuten olen tähän asti tehnyt ,syön lihaa ja kalaa! Juon myös lehmän maitoa ja Ruisleipää syön joka päivä! Näillä eväillä olen pärjännyt loistavasti, ja mikä parasta maaseutu pysyy elävänä tuottamalla terveellistä ja hyvää ruokaa päivittäiseen ruokapöytään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä keskustelu kannattaa muistaa äänestyskopilla. Kahdetkin vaalit parin kuukauden sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei pystytä tuottamaan koko kansan tarpeeksi kasvisruokaa. Sitä sit kuskaamaan muualta. Varsinainen ekoteko!
Kouluissa ehdottomasti tarjottava liha-tai kalaruoka päivittäin ja kasvaville maitoa särpimeksi. Lisäksi tuoreita lähellä tuotettuja kasviksia.
Jos ravinnon kehityskohteita Suomessa pitää hakea, sokerit pois ruokalistoilta. Kukaan ei tarvi imeliä jälkiruokia ja ylimakeita jogurtteja. Sokerin vähentäminen olisi myös kansantaloudellisesti järkevää.
Käsittämätöntä hörhöilyä koko esitys. Maalaisjärkeä kaivattas päätöksentekoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juures- ja hedelmäallergikkona pistän puheet maidon ja lihan vähentämisestä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Yritin tosissaan ruveta vegaaniksi, mutta elimistö pani hokkiin sen kuin kerkesi. Anafylaksian kanssa ei ole leikkimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa he alkaisivat suomalaisella maaseudulla viljelemään vaikka viljaa, perunoita, muita juureksia, kasviksia, vihanneksia ja marjoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni on 14v tytär. Perheessämme syödään monipuolista laadukasta sekaruokaa kasviksia unohtamatta. Kouluruokailu on ongelma neljänä päivänä viidestä koulun eväät jäävät lautaselle. Kotona kyllä ruoka maittaa. Ihmettelen miten Hesaan mallin jälkeen kävisi. Kouluruoka jäisi kokonaan syömättä. Jo nytkin meilkä on harkittu jenkkityyliin omia eväitä kouluun. Jokainen voi kuvitella miten koulutyöhön voi keksittyä maha tyhjänä, jos päivät loppuvat pahimmillaan klo 15-16.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään ruoka on enimmäkseen liharuokaa. Jos se ei kelpaa neljänä päivänä viidestä, miten tilanne huononisi kasvisruoan myötä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja tarkoittanee sapuskankorvikkeita, kuten "kananugetteja","kalapuikkoja", "lihapullia", "broileripyöryköitä", nakkikastiketta, uunimakkaraa. Meillä on ollut vitsinä, että uunimakkarapäivä oli koulussa kasvisruokapäivä. Lihan makua ei niissä makkaroissa ole, mikä lienee lihapitoisuus. Kouluruoka on monena päivänä niin lisäaine-eineksillä kuitattu, että kotona laadukkaista kotimaisista itse valmistettuun ruokaan tottuneen tiedostavan nuoren on hankala teollisia valmisteita, kuten juurikin eineslihapullia, niellä. Nälkäänsä toki yrittää syödä, mutta vahva on epäily, mitä ravintoaineita niissä enää jäljellä on energian ja suolan lisäksi jäljellä. Monet hivenaineet, vitamiinit sekä muut ruoan ainesosaset haihtuvat teollisen tuotannon eri vaiheissa. Osoituksena esim. ihmisten suoliston bakteeriston köyhtyminen ja sen aiheuttamat moninaiset ongelmat. Lisäksi ruokaa säilytetään muoviastioissa,.ties mitä hormoonihäiritsijöitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kysyä tyttäreltä miksei hän syö ruokaa koulussa. Koulussa on myös monipuolista sekaruokaa. Taitaa oll muotijuttu, ettei ruoka muka maistu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella säälittävää huomata kuinka monet ihmiset ovat haksahtaneet viherpiiperöiden valheisiin tälläkin palstalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää ilmastonmuutoshörhöt itse lentelevät lomalle balille pari kertaa vuodessa ja vastaavat oman kaupunkinsa hiilivoimankäytöstä.... sitten meidän täällä pohjoisessa pitäis syödä lihan sijasta soijaa ja ajella sähköautoilla ja busseilla.... tää nyt vaan kertoo sen että kuinka pimeitä ihmisiä tuolla pääkaupunkiseudulla elää...

Nimimerkillä Soija pelastaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He eitiedä mitä tekevät.
Rasvaa pitää olla lapsilla ja vanhuksilla.
Solut uusiutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluat suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta ruoka-asioissa, et äänestä vihreitä. Vihreät ovat suvaisevaisia vain niin kauan kuin olet sama mieltä heidän kanssaan esimerkiksi juurikin lihansyönnin kieltämisestä suomalaisilta. Vihreät haluavat ruokadiktatuurin, missä perinteinen monipuolinen, terveellinen ja maukas ruokakulttuuri on muutettu aliravitsemuslisäainepakkodieetiksi.

Ymmärtääkseni maailman ongelmat ovat pikemminkin lähtöisin afrikan hyperliikaväestönkasvusta ym, mikä on vihreille täysin tabu aiheena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi. Ei voi muuta sanoa. Maapallo vetelee viimeisiään ja täällä kehdataan

a. Valittaa, kun jostain joutuisi joskus luopumaan jonkun isomman hyväksi. (Jos nyt toisen elollisen syöminen ja siitä luopumista halutaan negatiivisena nähdä).

B. Väittää, että tämä tarve vähentää lihan kulutusta perustuisi ideologiaan. (Siinäpä sitten teidänkin lapset saa kymmenen vuoden päästä miettiä, että miksei vanhemmat tehneet mitään, kun ei ole enää elinkelpoista planeettaa, jossa luoda ideologioita. Niitten mielestä varmaan kuulostaa kammottavalta, kun vanhemmat eivät voineet edes opetella paria uutta ruokareseptiä heidän vuokseen, silloin kun vielä oli mahdollisuus vaikuttaa.

Ja c. Uskotella itselle, että yksilö ei voisi vaikuttaa. (Niin että minun ei koskaan tarvitse muuttaa itsessäni mitään, koska sillä ei ole mitään väliä).

Ei minua tällaisen lajin katoaminen haittaa. Se vaan surettaa, että kuinka paljon muita lajeja me ehditään tuhota sitä ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua surettaa paljon enemmän, kun Helsinki ei halua luopua kivihiilen poltosta.
Minua surettaa, kun ihmiset entistä enemmän käyttävät lentokoneita matkustamiseen. Valtava saastuttaja.
Minua surettaa, kun monet ajattelevat, että sähköauto pelkästään olisi ratkaisu.
Minua surettaa, että ihmiset eivät ymmärrä, että Suomessa on jo hiilineutraalia lihantuotantoa ja se lisääntyy.
Minua surettaa, että metsiä ei uudisteta maailmalla vaan aavikoituminen lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (248)

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image