Oulu

Puheenaihe: Pitäisikö Raattiin rakentaa asuntoja?

Raatin rantojen rakentaminen herättää keskustelua. KUVA: Ester van Dam
Oulu 13.5.2017 7:00
Erkk

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulujoen suiston ja erityisesti Raatin ranta-alueiden rakentamiseen.

Raatin etelärantaan Oulussa rakennetaan virkistys-, matkailu-, liikunta- ja tapahtumakohteita, jos kaupunginhallituksen uusi esitys alueen täydennysrakentamisesta hyväksytään kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginhallitus rajasi äänestyksessään asunto- ja toimistorakentamisen pois Raatin alueelta.

Pitäisikö Raatin rannoille kuitenkin rakentaa asuntoja? Vai miten Oulujoen suistoa täytyisi kehittää?

Ratkaisu äänin 4-1 ei pidä rakentaa asuntoja Raatin rannoille.

Rakennusteho Group Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Moilanen sanoo, että rakennusliikkeiden rooliin ei kuulu määritellä kaupunkirakennetta.

 -  Kaikkihan me noin komealla paikalla haluaisimme asua. Mutta on tärkeää varmistaa, että  Raatin alue kehittyy kaupunkilaisten viihtyisänä ja monipuolisena virkistysalueena. Uskon, että näin tapahtuu silloinkin, mikäli kaupunki päättää Raatin soveltuvan asumiseen.

Moilanen sanoo odottavansa innolla koko Oulujoen suistoalueen kehittymistä suunnitelmista kohti toteutusta.

 - Alue on ainutlaatuisuudessaan Oulun maineen tuleva kruununjalokivi, Moilanen sanoo.

 Tuiran asukasyhdistyksen puheenjohtaja Katja Koivukoski haluaa kehittää aluetta yhteisessä virkistyskäytössä.

 - Tontin koosta johtuen taloista tulisi korkeita, jolloin ne myös peittäisivät näkyvyyttä sen lisäksi, että osa alueesta muuttuisi yksityiseksi. En näe Raattia asuttuna, vaan pikemminkin urheilu-, virkistys- ja tapahtumakäytössä, jossa järjestetään monenlaista toimintaa, myös maksutonta. On hyvä, että suistoaluetta ja sen vetovoimaa kehitetään, mutta saunamaailmaa suunniteltaessa toivoisin otettavan huomioon myös yleisen ympärivuotisen saunan mahdollisuuden Tuiran uimarannalle.

 Katja Koivukoski muistuttaa, että Oulusta puuttuu maauimala.

 -Raatti olisi sille hyvä paikka.

Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Suopanki säilyttäisi myös Raatin alueen virkistyskäytössä.

 - Asunto- ja toimistorakennukset kuuluvat toisaalle. Oulussa on valmiiksi kaavoitettua rakennusmaata Toppilansalmen molemmilla rannoilla. Rakennetaan sinne ja tehdään nämä kohteet houkutteleviksi rakentaa. Samoin kaupungin varikon ranta Länsi-Tuirassa sopii hyvin vaikka kaavailluksi asuntomessukohteeksi. Samoin Vaakunanranta, kunhan molemmissa kohteissa rannan kevyen liikenteen väylät säilyvät vapaassa käytössä.

Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA:n puheenjohtaja Pia Krogiuksen mielestä kaupunginhallituksen päätös rajata asuntorakentaminen pois oli hyvä.

- Suiston rannat pysyvät näin kaupunkilaisten käytössä. Päätös tukee myös Kuusisaareen valmistuvan tapahtumapuiston toimintoja. Suistoalueen maisematila on valtakunnallisesti tunnustettua arvokasta kulttuuriympäristöä ja myös oleellinen osa oululaista kaupunkimaisemaa. Kaikki toimenpiteet jotka alueelle kohdistuvat tulee punnita erityisellä huolellisuudella ja korkealaatuisina.

 Krogiuksen mielestä Oulujoen suistoaluetta tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena.

 - Alueen käsittely vaatii pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta ja vaikutusten arviointia.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaatovaara Helsingin yliopistosta sanoo, että Raattiin sopisi omaleimainen, esimerkiksi Oulun koulun puuarkkitehtuuriin perustuva asuinalue.

 - Tulos olisi vähintäänkin kansallisesti merkittävä profiloituminen.

 Mari Vaattovaara muistuttaa, että Oulusta on kuntaliitosten myötä kasvanut ”kansallisessa mittakaavassa merkittävä kaupunki”.

 - Kaupungilla ei kuitenkaan ole omaleimaista tähän mittaluokkaan istuvaa keskustaa. Sellaisen voisi nyt luoda Ouluun.

Mitä mieltä olet Oulujoen suiston rakentamisesta? Pitäisikö Raatin rannoille rakentaa asuintaloja? Vai mitä sinne pitäisi tehdä? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

"Raattiin rakentaminen ei tee Oulusta todellakaan vetovoimaista, kuolleena syntynyt ajatus. Miksi kukaan tulisi tänne kerrostaloja katsomaan ?"

Nykyisin ja tulevaisuudessa luontaisen ympäristön säilyttäminen on arvokkainta mitä voi tehdä. Kuten tässäkin paikassa, matkailullisesti kävijät käyvät luonnonpaikoilla, vesiputouksilla, erämaissa, sekä muissakin paikoissa jotka oikeasti ovat aitoja sekä vapaita rakennetuista kohteista ja näyttelyistä jotka kertovat menneisyydestä.
Arvokkainta on nykypäivässä talletettu menneisyys.

Havaintoja voi tehdä itsestään, ovatko teiden varsien kaikki taukopaikat oikeasti mukavia ja pysähtymisen arvoisia.
Luonnonmukaisen ympäristön vähittäinen häviäminen tekee siitä entistä arvokkaamman ja vaatii sellaisen
ymmärtämystä sekä arvonantoa siellä jossa sitä vielä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raattiin rakentaminen ei tee Oulusta todellakaan vetovoimaista, kuolleena syntynyt ajatus. Miksi kukaan tulisi tänne kerrostaloja katsomaan? Meillä on hieno ja suosittu Tuiran uimaranta , joka on ollut vuosia "alennustilassa" eikä mitään korjaussuunnitelmia vieläkään... HOX uimarannalla on kesäisin myös turisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko suiston voisi täyttää ja rakentaa neukkukuutioita. Sen verran huonosti Oulu on hoitanut merellisen puolensa. Hävettää asua merenrantakaupungissa missä meri ei näy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti Ruskotunturille ja sen läheisyyteen, asunnot lämpijäisivät maalämmöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja heti ensteeks kaadetaan koko nykyinen puusto. Tätä samaa reseptiähän on esittänyt joku , oikein , arkkitehti Franzenin puistolle.
Ei muuta kuin toimeen ja neuvo että rantaviivasta vähintään puoli kilometriä maalle päin puhtaaksi.
Kaupungin markkinointiosasto saa varmaan hotellit ja maanalaisen parkkihallin täyteen toiveidensa mukaisesti.
Niin , meinasi unohtua että pyöräkaista tietenki maalataan 10(kymmenen) metriä rantaviivasta( maalla päin).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielummin kansi raiteiden päälle, jonne voi tulla asumisrakennuksia. Ratapihaa ei huvita katsella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raatiin tulee ehdottomasti rakentaa ja pian! Näin kaupunkikuvaa saadaan parannettua. Ei siellä joutoalueella ole kävijöitä pyörinyt. Jos ja kun jotakin järkevää kehitystä Oulussa yritetään niin heti vastustetaan ja sen kyllä huomaa. On meillä luontoa muualla aivan riittävästi, joten keskustaan on voitava rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raatin ja Ainolan puistoalueita tulisi kehittää saavutettavuuden näkökulmasta. Esim. uudet kevyenliikenteen puistosillat Ainolan puistosta lammassaaren kautta lohitielle ja edelleen Toivonniemeen. Nyt Raatin saaren padon puoleinen alue on pussinperänä vaikka onkin hyvinkin kaunis paikka näkymiltään padolle ja Ainolan puistoon katsottuna. Kevyelleliikenteelle reittivaihtoehto olisi muutenkin mielyttävämpi suojaisuutensa vuoksi kuin ylhäällä merikosken siltojen tasossa kulkeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeat rakennukset eivät varjosta. Mitä korkeampi sitä vähemmän varjostaa. Suomen oloissa luonnonvalolla ei ole muutenkaan merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kaikesta eri mieltä kanssasi. Oulun korkeudella korkeat rakennukset nimenomaan varjostavat, kun aurinko paistaa aina alhaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Raattiin ei saisi rakentaa yhtään mittään, se on hyvä aivan tollaisena, kaupunkilaisten virkistysalueena. Itse asun Tuirassa ja olen tyytyväinen ettei Raatissa ole minkään valtakunnan tiilirakennelmia. Toivon ettei kaupunki edellenkään aio kehittää saaren kayttömahdollisuuksia. Antaaka edes jotain olla ihan "luonnon tilassa". Maa uimala, ei Oululaiset sellaista tartte, täällä on vettä vaikka kuinka paljon, merenrantakaupunki, kaikki uimahallit ja joen varrella olevat uimarannat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla nousee karvat pystyyn, kun kysellään saako rakentaa. Ei tietenkään saa. Rakentamaton jokisuisto itsessään on arvokas. Se on kaunis. Sielu lepää sitä katsoessaan. Muutama tuttavani Etelä-Suomesta pistäytyi Oulussa, ja he olivat positiivisesti vaikuttuneita Oulujoesta ja sen vierustan ulkoilureiteistä, Hupisaarista, jokisuistosta ja -- yllätys. yllätys -- kesäisestä kävelykatu Rotuaarista. Rotuaaria he luonnehtivat "aidosti eläväksi kävelykaduksi", mikä kylläkin ihmetytti minua, avojalakasta. Täytyy muistaa, että tämä oli ennen Valkean valaistumista. Totean vielä jokisuistosta, että usein asioiden todellisen arvon huomaa vasta sitten, kun sen on menettänyt. Siksi päättäjien pitää olla kauaskatseisia eikä vain nopean "tarpeen tehdä" -tyydytyksen pauloissa. Kestävää kehitystä tarvitaan myös arvomaailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei asuntoja, mutta jotain muuta. Lasinen, näyttävä ja samalla kuitenkin ilmava kongressikeskus voisi ottaa paikkansa Raatin eteläkärjestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sinä sillä kongressikeskuksella tekisit? Ei kai kukaan järkevä sellaista arvopaikalle suunnittele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota olen aina ihmetellyt,miksi torinrantaan,ison meren liki sijoitettu Oulun teatteritalo. Teatteriesitykset useimmin illalla. Mielenkiinto ihmisillä teatteriesityksissä. Merimaiseman katselu ei ykköstilalla. Matkailu- ja bisnestuloja enemmän tuottaisi hotelliravintola merimaisemineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image