Oulu

Puheenaihe: Pitääkö Ouluun valita seuraavaksi pormestari?

Lauantai-käräjät raatti otti kantaa, voisiko Oulun kaupungintalolla työskennellä pormestari kaupunginjohtajan sijaan. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 10.12.2016 6:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa pormestarimalliin.

Valtuutetuista valittu pormestari on johtanut Tamperetta 2006 lähtien. Helsinki siirtyy pormestarimalliin kuntavaalien jälkeen vuonna 2017.

Pormestari korvaa vakinaisen kaupunginjohtajan ja johtaa kaupunkia vaalikauden päätoimisena luottamushenkilönä.

Pitääkö myös Oulun siirtyä pormestarimalliin? Valitaanko Matti Pennasen seuraajaksi nyt viimeinen kaupunginjohtaja Oulussa?

Ratkaisu äänin 3-2 ei pidä siirtyä pormestarimalliin Oulussa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Matti Roivainen kertoo, että kaupungin kehittämisjaosto kävi tutustumassa Tampereen malliin ja päätti yksimielisesti, että tässä vaiheessa ei mennä pormestarimalliin. Myöhemmin myös kaupunginhallitus päätti samalla tavalla.

- Nyt työn alla olevassa johtamisjärjestelmässä on puolueiden kesken sovittu, että Oulu jatkaa kaupunkijohtajamallilla. Mikä on sitten asian laita esimerkiksi neljän vuoden kuluttua? Sen näyttää aika.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Mikko Raudaskosken mielestä yli vaalikauden tehtävässään oleva kaupunginjohtaja turvaa jatkuvuuden kaupungin ylimpään johtoon. Pormestarin tehtävä olisi katkolla neljän vuoden välein, jolloin poliittinen linjanveto saattaisi Raudaskosken mielestä merkittävästikin muuttua ja kaupungin johdonmukainen kehittäminen olisi haasteellisempaa.

-  Nykyisin kaupunginhallituksen puheenjohtaja on päätoiminen ja on omalla tavallaan rinnastettavissa pormestarimalliin. Samoin keskeisten lautakuntien puheenjohtajat saavat aikaa perehtyä syvällisemmin toimialojensa asioihin puolipäiväisissä tehtävissään. Nykymalli toimii hyvin eikä siihen sisälly niitä ongelmia, joita pormestarimalli voisi tuoda mukanaan, Raudaskoski sanoo.

 Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Juha Vuorio näkee myös pormestarimallin ongelmallisena.

 - Tällä hetkellä kaupunginjohtaja, vaikka omaakin usein poliittista taustaa, on kuitenkin rooliltaan selvästi asiantuntija-virkamies. Tämä asiantuntemus vaarantuisi esitetyssä pormestarimallissa. Oulun poliittisten ryhmien yhteistyö ja keskusteluyhteys ovat hyvällä tasolla. Tampereen kokemusten perusteella pormestarin valinta saattaa tuoda lisää taipumusta sellaisiin poliittiseen ryhmittymisiin, jotka huonontaisivat poliittisen järjestelmän ilmapiiriä ja sitä myötä myös toimivuutta. Tätä nykyistä hyvää yhteistyötä en haluaisi riskeerata tällaisilla kokeilla

Keskustan valtuustoryhmän johtaja Juha Huikari kannattaa pormestarimallia.

 - Uudistuva kunta tarvitsee läpinäkyvää päätöksentekoa ja johtamisen ”yksinapaisuutta” toimiakseen. Vanhaan kaupunginjohtajamalliin sisäänrakennettu ongelmallinen vallan ja vastuun kaksijako päätoimisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja virkavastuulla toimivan kaupunginjohtajan kesken ei enää nykyoloissa toimi. Edellä mainitut johtajat voivat paistatella julkisuudessa kuntalaisia miellyttävien päätösten tekijöinä. Ikävien päätösten osalta on aina mahdollista piiloutua toisen ”selän taakse” ottamatta itse asioista vastuuta. Pormestarimalliin siirtyen perusongelma ratkeaa.

Myös sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Pirjo Sirviö ottaisi pormestarin Ouluun, koska hänen mielestään olisi aika siirtyä demokraattisesti valittavaan kaupunginjohtajaan, jolloin kuntalaiset saisivat itse päättää, kuka kaupunkia johtaa.

 - Nykyään on valinnan suhteen kuntalaisilla vain kuuntelijan rooli. Päätoiminen luottamushenkilö pormestarina on tulevaisuutta.

Sirviön mukaan uusi järjestelmä keventäisi hallintoa, koska pormestari toimisi sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajana että myös kaupunginjohtajana.

 -   Oulussa ollaan jo osittain oltu sovelletussa pormestarimallissa, kun on ollut päätoimisia ja puoliaikaisia luottamushenkilöitä

Mitä mieltä olet Oulun kaupungin johtamisesta? Pitääkö virkamiehen sijasta kaupunkia johtaa vaaleilla valittu poliittinen johtaja eli pormestari?  Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Tyhjäntoimittaja, tuttu Aku Ankasta. Kaupungin yläkastia muutenkin karsittava roimalla kädellä, siitä tulevat säästöt toimivaan terveydenhuoltoon ja kouluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta, siihen vielä pari varapormestaria. Palkkaa 15000€ pääpormestarille ja varoille 12000€. Niin lähtee Oulun talous taas nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginjohtaja vai pormestari Ouluun ? Kaupungin menestyksellinen johtaminen edellyttää johtajaksi valittavalta henkilöltä hankittua käytännön hallinnon kokemusta, akateemista pätevyyttä ja sopivuutta tehtävään. Nämä edellytykset toteutuvat nähdäkseni ainoastaan valitsemalla virkaan virkavastuulla toimiva asiantuntija. Valittavan kaupunginjohtajan ei tarvitse olla kunnallispoliitikko, ei entinen eikä nykyinen, sillä poliittisten puolueiden aktiivisten vaikuttajien, määräajaksi valittujen valtuutettujen motiivit ja tavoitteet eivät ole välttämättä selviä ja läpinäkyviä. Useimmat valtuutetut pyrkivät toiminnallaan pönkittämään omaa egoaan ja omia uratoiveitaan . Lisäksi pätevän ja sopivan kaupunginjohtajaehdokkaan löytäminen yksinomaan poliittisten puolueiden aktiivisten toimijoiden joukosta on kyseenalaista.
Eräs valtuutettu totesi vallan kaksijaon olevan "ongelmallinen" nykyisessä kaupunginjohtajamallissa. Nähdäkseni valta- ja vastuukysymyksiin on löydettävissä selkeät ja helposti ymmärrettävät vastaukset: kaupunginjohtaja toimii virkavastuulla, kaupunginvaltuutetut ovat vastuussa tekemistään päätöksistä osallistuessaan päätöksentekoon kaupunginvaltuuston/-hallituksen kokouksessa elleivät ole esittäneet eriävää mielipidettään päätettävästä asiasta merkittäväksi pöytäkirjaan, samalla toteutuu poliittinen vastuu äänestäjille.
Nykyinen "vanhakantainen" kaupunginjohtajamalli on varmastikin kannatettavampi vaihtoehto kun ottaa huomioon myös johtamisen jatkumisen yli määräajaksi valittavan valtuuston/hallituksen toimikauden. Pormestarimallin käyttöönotto toisi mukanaan myös määräaikaiset toimenhaltijat kaupungin tehtäviin valmistelemaan päätöksentekoa, mikä lisäisi toiminnan suunnittelun ja lakeihin perustuviin velvotteisiin vastaamisen "irrallisuutta", mikä vaarantaisi toiminallisen vaikuttavuuden./

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaisten on itse saatava valita johtaja vaaleilla. Se on demokratiaa se.
Sellaisen henkilön titteli on Pormestari. Hänet voidaan vaihtaa seuraavissa vaaleissa, jos ei olla tyytyväisiä, tai valita uudelleen jos hoitaa hyvin tehtävänsä.
Puolueiden tehtävä on etsiä sopiva henkilö tehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä mitä !! Ei Oulu tartte pormestaria ,kaupunginjohtaja nimitys saa riittää.
Saa kansalaisten rahastaminen ja tulojen leikkaaminen riittää. Kaupunginjohtajan palkka saa olla pienempi suhteutettuna pienituloisiin ja eläkeläisiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää! Ehdottomasti! Tarpeeksi ei vielä ole suojatyöpaikkoja ja tuo olisi yksi hienoimmista sellaisista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansa on niin pönttöä, että kyllä se riittää kun pääsevät missin ja euroviisukappaleen valitsemaan suoraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keisari, pohjoisen pallonpuoliskon suurkeisari olisi vähintäänkin kohtuullinen arvonimi joka herättäsi ansaittua luottamusta ja kunnioitusta ympäri maailman!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no höpön höpö siinähän se päätöksen teko taas menee vain vaikeammaksi
ja kallista rustata taas organisaatio uusiksi ja maksaa maltaita konsulteille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallistuisin kyllä-puolelle. Mielestäni pitää katsoa, minkälaisia puolia siinä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaattoriahan on melkein suora synonyymi ministerille ja eikös niitä tollukoita ole Arcadianmäellä jo ihan riittämiin? Ehkä Arina voisi määrätä Ouluun Pormestarin koska sehän sitä periferia kylää johtaa muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama vaikka kaupunginjohtajaa nimetään vaikka Keisariksi, kunhan sen valitsee veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image