Oulu

Puheenaihe: Pitääkö Oulun lyseo korjata kouluksi? "Meillä ei ole varaa hylätä tanakkaa ja tervettä kou­lu­ra­ken­nus­ta"

Sunnuntaikäräjien raati on yksimielinen siitä, että Oulun lyseo tulee remontoida. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 17.11.2019 8:00 | Päivitetty 17.11.2019 8:07
Erkki Hujanen

Sunnuntaina Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulun lyseon mahdolliseen peruskorjaukseen.

Arkkitehti Carl Ludvig Engel (1778-1840) suunnitteli lyseorakennuksen vanhimman osan, joka valmistui 1831. Myöhemmin koulua on laajennettu. Rakennusten peruskorjausta on selvitetty vuosia ja nyt Oulun kaupungin pitäisi päättää, mitä kulttuurisesti arvokkaalle kohteelle tehtäisiin.

Pitääkö lyseo remontoida edelleen koulukäyttöön? Sopiiko rakennus nykyiseen opetukseen ja koulunkäyntiin?

Ratkaisu äänin 5-0, lyseo pitää peruskorjata kouluksi.

Oulun kaupunginarkkitehti Janne Rajala pitää ihmeenä, että vanha uusklassinen kivirakennus vuodelta 1831 palvelee edelleen hyvin alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, ja poikkeuksetta erinomaisin tuloksin.

– Kaikesta päätellen C.L. Engelin suunnittelema vankka koulurakennus toimii todennäköisesti myös seuraavat 188 vuotta menestyksekkäästi sivistyksen kehtona, kunhan siitä pidetään hyvää huolta. Tilaa on myös lisärakentamiselle, jos tarvetta ilmenee, Rajala kertoo.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet valmistui Oulun lyseosta ylioppilaaksi 1972. Hänen mielestään ajatus rakennuksen muuttamisesta museoksi on mahdoton. Kostetin mukaan nykyaikainen museo vaatii suuria yhtenäisiä tiloja ja toiminnan vaatimaa tekniikkaa ei ole mahdollista toteuttaa lyseon tyyppisessä rakennuksessa.

– Oulun lyseolla on pitkät perinteet koulutalona ja sellaiseksi se on alunperin rakennettukin. Sittemmin koulua on laajennettu ja se on saanut lopulta nykyisen ylvään asunsa. Tutustuttuani suunnitelmiin ja keskusteluun, olen vakuuttunut rakennuksen soveltuvuudesta ensisijaisesti koulukäytössä. Se edellyttää kaikkein vähiten muutoksia ja kohtelee kulttuurihistoriallista rakennusta pieteetillä. Lyseolla on kunniakas kulttuurihistoria, jota tulevienkin sukupolvien on syytä arvostaa. Lyseo on kasvattanut lukuisan joukon osaajia ja asiantuntijoita isänmaan palvelukseen, Juhani Kostet sanoo

Lyseon lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Sakari Hiltunen pitää oululaisen sekä pohjoissuomalaisen kulttuurihistorian kannalta tärkeänä, että rakennus säilyy oppimisympäristönä. Hänen mielestään kulttuurihistoriallisia rakennuksia suojellaan parhaiten ylläpitämällä niiden perintöä. Hiltunen sanoo, että "tulevan Euroopan kulttuuripääkaupungin" edun mukaista olisi, jos arvokasta historiaa ei jätettäisi pelkästään historiankirjoituksiin.

– Koulumme opiskelijat tuntevat olevansa tärkeä osa elävää historiaa. Juhlasalissa voi tuntea syvää juhlallista isänmaallisuutta, koska taulut seinillä esittelevät sadat isänmaamme puolesta kaatuneet lyseolaiset. Se saa aikaan kylmiä väreitä. Lisäksi sanonta “kerran lyseolainen, aina lyseolainen” koskee myös rakennusta, Sakari Hiltunen toteaa.

Oulun lyseon vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anu Saarelan mielestä lyseo on suosittu ja inhimillisen kokoinen koulu, jolla on myös valtava kulttuurihistoriallinen arvo.

– Vanha talo huokuu arvostusta opiskelua ja itsensä kehittämistä kohtaan ja motivoi nuoria omassa työssään.

Anu Saarela pitää koulun tiloja yksinkertaisina, selkeinä ja näkee niiden soveltuvan monenlaiseen tekemiseen, opiskeluun ja harrastustoimintaan. Lisäksi sijainti on eri puolilla Oulua asuvien kannalta mainio ja antaa mahdollisuuden kulkea lukiossa kauempaakin.

– Pohjois-Pohjanmaa tunnetaan nuorten maakuntana. Me vanhemmat voimme osoittaa arvostusta koulutyötä kohtaan pitämällä lyseon käyttötarkoituksen ennallaan ja antamalla kaiken tukemme peruskorjaushankkeelle.

Oulun lyseon lukion opettajana sekä rehtorina vuosina 1992-2010 työskennellyt Teuvo Laurinolli huomauttaa, että Oulu tarvitsee jatkossa lisää lukiokapasiteettia kaupungin keskustaan.

– Meillä ei ole varaa hylätä tanakkaa ja tervettä koulurakennusta, jossa opiskelijat ja opettajat viihtyvät.

Laurinollin mielestä perinteinen tyyli ei estä nykyaikaista opiskelua, pikemminkin päinvastoin.

– Oppimistulokset ovat maan kärkitasoa. Tietotekniikassa lyseo on valtakunnallinen edelläkävijä jo 90-luvulta. Kuvataiteessa ja historiassa talo sinänsä on oiva opiskeluympäristö. Oululla on käsissään aarre.

Teuvo Laurinolli kysyy, kenelle lyseorakennus kuuluu ja vastaa: - Nuorille!

Hänen mukaansa remontin kuluarvio ei ylitä normaalia tasoa, jos sitä vertaa vaikka Maikkulan kouluun.

– Lyseon peruskorjausta on lykätty jo liian monta kertaa. Nyt pitää laittaa toimeksi, Laurinolli vaatii.

Mitä mieltä olet Oulun lyseorakennuksen käytöstä tulevaisuudessa? Sopiiko se edelleen kouluksi? Miten Oulun historiallisella alueella Pokkitörmällä sijaitseva rakennus pitäisi korjata? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Järkipuhetta ja oikeita perusteita näille oudoille ajatuksille esim. lyseon muuttamisesta vaikkapa museoksi. Joskus tuntuu etteivät nuo poliitikot ole oikein perehtyneitä asioihin saatikka ymmärtäisi kaupungin syvintä olemusta ihmisten henkisenä asuinpaikkana. Juuret pitää olla kaikilla. Kaupunkilaisten juuret ovat paikkakunnan tutussa ympäristössä ja toimivissa palveluissa. Perinteitä pitää vaalia, myös rakennuksia jotka ovat meitä ennen olleet ja meidän jälkeemme jäävät. Niitä ei ole paljon Oulussa, eikä myöskään koko Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi säilyttää kun muualtakin puretaan? Esimerkiksi Tuiran upeaa puukoulua ehdotettu purettavaksi ja päälle kerrostaloja...
Kaikki Oulun lukiot voitaisiin keskittää esimerkiksi Raksilaan.

Mahtava paikka pilvenpiirtäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ilmanmuuta Lyseo pitää remontoida viimeisenpäälle ja mieluimmin käyttää jatkossakin nimenomaan kouluna.

Samalla pihalta on syytä poistaa kaikki autojen parkkipaikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti Lyseo tulee säilyttää lukiona ja kunnostaa huolella. Lukollisia kaappeja olisi hyvä olla, wc-tilatkin ovat aika riittämättömät ja sitten tietenkin se ilmanvaihto. Ympäristönä muuten Lyseo on mitä parhain ja innostavin.

Lyseoon on hyvät kulkuyhteydet, kirjasto lähellä ja sekin ilahduttaa varmasti montaa nuorta, että keskusta on ihan nurkan takana.
Lyseo on elinvoimainen lukio ja Oulun ylpeys nuorillakin pitää olla mahdollisuus olla osana historiaa ihan arkisessa elämässään.
Varmaan usea oppilas joka Lyskaan on pyrkinyt, arvostaa tätä aspektia.

Ei kaikkea esteettistä ja historiallisesti arvokasta tule museoida tai valjastaa tekemään rahaa joko hotellinpitäjille, arkkitehtitoimistoilla tai muille sellaisille. Sedät ja tädit irti nuorten omasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseon korjaukseen käytettävä raha ei saa ylittää uuden rakennuksen hintaa. Lyseolla on maine eliittilukiona. Eihän missään muussa Oulun lukiossa ole edes vanhempainyhdistyksiä, kuin lyseossa? Tässäkin on otetteva huomioon tasa-arvo. Mitään opinahjoa ei tule suosia, etenkään toisten vastaavien kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mitään opinahjoa ei tule suosia, etenkään toisten vastaavien kustannuksella."

Ei ole muita vastaavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jättäkää jotakin hienoa ja vanhaakin Ouluun, mieluummin korjausrahat sukanvarteen mitään tekemättömien tornitalojen sijaan.
Antakaa niiden herrojen kuvota korkeuksiin omilla rahoillaan jotka niitä tornitaloja hamuaa tai vaihtoehtoiseseti muuttamaan Saudi.Arabiaan...ei näet passaa nämä hökötykset Oulun katukuvaan, vaikkakin olette kyllä jo pilanneet Oulun keskustan täysin.
Järjetöntä että pitää tässäkin kulkea muodin mukana ja keskittää kaikki liikkeet saman katon alle oikeaksi "kuhina pesäksi".
Kaipaan niitä aikoja kun Oulussa pystyi piipahtelemaan yksittäisissä "ostoskaupoissa" kuhinapesien sijaan...
Luulen että turistit olisivat hyvinkin arvostaneet Oulun erilaisuutta katukuvassa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lyseokeskustelu on ollut Oulun kunnallispolitiikalle hyvä hetki tarkastaa itse kunkin ideologioita ja todellisia mielipiteitä. Muistelkaa nyt, ketkä Lyskaa puolustelevat poliitikot ovat olleet lakkauttamassa ympäryskuntien ja lähiöidemme lukioita. Ketkä kaikki ne, jotka aiemmin halusivat innolla säästää seinistä eivätkä henkilöstöstä, ovat nyt lappaamassa rahaa Lyseon korjaukseen. Muistakaa nämä mielipiteet tulevaisuudessa, kun puhutaan mistä tahansa muusta lukiosta. Sillä samalla tavalla esim. Kiimingin ja Oulunsalon lukiot olivat alueelleen erittäin tärkeitä ja hyviä koulurakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oskari olematon 0 katu 0, jos et tiedä niin anna olla. Läskiset portaat ja luurankohissi, ovessa luki oskarin tissi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.... lykioita on Oulun keskustan alueella joka nurkalla, ne tulee keskittää yhteen paikkaan, esim. amk.lta Kotkantieltä vapautuviin tiloihin. Lyseorakennus olisi erinomainen paikka Oulun kulttuurikeskuksena. Tällöin olisi edes yksi perusteltavissa oleva positiivinen asia Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hyvä paikka muutamalle nopeasti väsätylle tornitalolle. Husso se sanoi korkea rakentaminen tuo pöhinää keskustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, korjataan vaan. Sama suunnittelija, valvoja ja urakoitsija kuin kaupungintalolla 10 vuotta sitten. Varmana menee maaliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kaunis ja kulttuutihistoriallisesti arvokas rakennus. Toivottavasti säilytetään kouluna. Onnea, pitkää ikää ja menestystä rakennukselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseo saa muuttaa Stockmannin tyhjäksi jääneisiin tiloihin. Siellä on paljon pistorasioita ja hyvä ilmanvaihto. Entisten tilojen museointi Ahtisaaren mausoleumiksi, jonne palsamoidaan kaikki Rössypottuseuran jäsenet ja entiset presidentit ynnä pääministerit.
Olispa mahtava turistikohde, aina voittaa Kremlin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Oulun kaupunki nimenomaan halusi suuremman pinta-alan ja tässäpä sen seuraus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image