Oulu

Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun tehtaalla. Neuvotteluiden arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 24.3.2019 8:00
Pekka Rahko

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa tällä viikolla kantaa Stora Enson maanantaina ilmoittamiin yt-neuvotteluihin, jotka ovat olleet puheenaiheena Oulussa koko viikon. Vaikutusta on ehditty jo verrata Nokian irtisanomisiin, joiden johdosta Oulun seutukunta oli äkillisen rakennemuutoksen alueena useita vuosia. Miten käy nyt paperitehtaalta irtisanottaville ja alueen taloudelle? Ovatko Stora Enson supistukset suurempi isku Oululle kuin Nokian vähennykset?

Raadin ratkaisu äänin 5-0: Stora Enson supistukset eivät ole Oululle suurempi isku kuin Nokian vähennykset.

– Määrällisestihän Stora Enson työntekijöiden irtisanomisissa ei puhuta sellaisista luvuista kuin Nokian kohdalla, Oulun yliopiston taloustieteen professori Jaakko Simonen muistuttaa.

– Alueelliset vaikutukset esimerkiksi työllisyyden osalta eivät luonnollisestikaan rajoitu pelkästään yrityksen omien työntekijöiden vähentymiseen. Toisaalta irtisanottavien uudelleen työllistyminen voi olla jossain määrin haastavampaa kuin Nokialta ja muista elektroniikkateollisuuden yrityksistä irtisanottujen kohdalla, jotka työllistyivät muun muassa uudelleen koulutusten myötä nopeasti alueen muihin yrityksiin.

– Meillä Oulussa on onneksi hyvää osaamista ja kokemusta tällaisten suurten irtisanomisten kokonaisvaltaisesta jälkihoidosta, Simonen lisää.

– Stora Enson valmistustoiminta jatkuu paikkakunnalla ja muuttuu investointien ansiosta vastaamaan paremmin markkinoiden kysyntää ja yhtiön strategiaa, Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju toteaa.

– Muutos viestii lisääntyvästä puunkäytöstä Pohjois-Suomessa. Lisäksi yhtiön ilmoitus ei hautaa pysyvästi aikaisempaa sellutuotannon laajennussuunnitelmaa, Harju korostaa.

– Irtisanottavien uudelleen työllistymisen eteen on yhtiön, julkisen vallan ja alueen elinkeinoelämän tehtävä kaikkensa. Uudelleenkoulutus on meillä Suomen tehokkainta.

– Prosessiteollisuuden muiden laajennusinvestointisuunnitelmien mahdollistamiseksi investointituen piiriä on laajennettava suuryrityksiin Oulun seutukunnan alueella ilman äkillisen rakennemuutosalueen statusta, Harju näkee.

– Stora Enson ilmoittamat yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat ikäviä päätöksiä erityisesti tehtaan henkilökunnalle, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala pohtii.

– Päätös on ikävä myös kaupungille ja koko aluetaloudelle, mutta Nokian vähennykset olivat suuremmat. Stora Enson tehdas säilyy Oulussa ja se tuo uudenlaista työtä koko alueelle. Muovin käyttö pakkausmateriaalina tulee vähenemään ja se luo kysyntää kartongille ja sen markkinat kasvavat.

– Työsuhteet jatkuvat ehkä kesään 2020 saakka, joten työllisyystoimenpiteitä voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti. Oulun seudulla oli tammikuussa yli 3 000 avointa työpaikkaa, joten tilanne on työllistymisen kannalta parempi kuin aikaisempina vuosina, Laajala uskoo.

– Nokia lopetti puhelimien valmistuksen kokonaan. Stora Enso muuttaa paperitehtaan kartonkitehtaaksi, ex-kansanedustaja ja ex-kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Kurvinen painottaa.

– Syyt näille toimenpiteille ja työpaikkojen menetyksille ovat erilaiset, mutta jokainen työpaikka on tärkeä. Stora Enso on investoimassa Ouluun noin 350 miljoonaa euroa, se on edelleen iso investointi. Yhtiö varautuu myös toiseen samanlaiseen investointiin. Puun tarve lisääntyy, se antaa työtä ketjun alkupäähän.

– Yhdessä tekemällä Oulussa onnistuttiin löytämään ratkaisut Nokian jäljiltä. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö samaan pystyttäisi yhdessä myös tällä kertaa, Kurvinen toteaa.

– Alkavat yt-neuvottelut koskevat nyt pienempää väkimäärää kuin ICT-sektorin murroksen aikana, mutta työpaikkojen menetys on aina tragedia niin työntekijöille kuin alueelle. Työmarkkinat kuitenkin vetävät ja tietyillä aloilla on jopa pulaa tekijöistä, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki korostaa.

– Tilanteesta nousemiseen tarvitaan eri tahojen yhteistyötä, niin elinkeinoelämän kuin viranomaisten. Uudelleentyöllistyminen ja -kouluttautuminen vaatii ponnistuksia. Muutosturva vastuuttaa myös työnantajaa, ja TE-toimisto tekee yhteistyötä yritysten kanssa yt-prosessin aikana.

– Puunjalostusteollisuus kuitenkin jatkuu Oulussa ja kartongin kysynnän jopa ennustetaan nousevan tulevaisuudessa. Oulu on kuitenkin hyvä paikka puunjalostukselle, Mäki uskoo.

Mitä mieltä olet Stora Enson irtisanomisten vaikutuksista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Pistin työhakemuksen uuteen paikkaan samana päivänä, kun yt uutinen tuli. Viikon päästä haastattelussa ja sain paikan siltä istumalta. Nyt kuukausi uudella työmaalla mennyt ja ikävä ei ole takaisin. Yrittivät saada jäämään kun kuulemma projektissa olisi tarvittu. Käyttäköön jotain muuta hyväkseen. Mukava olla talossa jokakehittyy ja palkkaa lisää väkeä. Riitti tuo kituuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nää Stora-Ensossa palkan suuruuteen kaadu vaan vääriin infestointiin ja pörssissä olemiseen.Hyvää tietää Kemijärvi,Kemi ja Oulu olivat valtion omistamia tuottavia yksiköitä jotka sulautettiin Stora-Ensoon jonka johtohamona toimi silloin Niilo Pellopää Joka haki Pössiyhtiöksi ja omistaohjauksen saivat Ruotsalaiset omistajat jonka jälkeen ostivat Amerikasta miljardeilla kannattomia Sellu ja Paperitehtaita jotka joutuivat sulkemaan miljarden tappioilla puuhamiehenä toimi Jukka Härmälä tämkin on jatkumaa epäonnistuneille yritysostoille joka vaikeutti kehitystä Stora-Ensossa jonka jälkee paine kasvanut Ruotsalaisten toimesta Sulkea Kemijärvi,Kemin PK-linja ja Oulu on viimeinen linnake joka hajotetaan myös ja maksajat Suomen valtio ja Työväestö.Suomenvaltio toimii harmaalla-alueella kiky ja muut etuuksien leikkauksilla ole mitään tekemistä Pörssi-yhtiöiden pääoman kasvamisella päinvastoin se sitoo Johdon eivät pääsee kikkailemaan verosuunnittelulla ja harmaalla rahoituksella Pörssiyhtiöissä jota käytetään rahanpesun muodossa.Pitää kuutioida mielessä Suomessa kansallisisvarallisuuden omistaa sijoittajat metsä,metalli,kaivos,kantaverkot,vanhusten hoito ja vuosisadapuhallus tulossa"SOTE"ja 10 mrd aseostot tulevat jopparit.Tämä on Suomalaista demokratiaa joka suojeltu Suomen Perustuslailla rikolliset ja lainkoura istuvat samassa veneessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma selluköpien uudelleen työllistämisessä on heidän totuttu palkkatasonsa verrattuna siihen, mitä heidän tason pohjakoulutuksella keskimäärin tienataan. He eivät ole korkeakoulutettuja, mutta silti tienaavat varmaan viitisen tonnia tms kuukaudessa, kun keskimäärin heidän tason pohjakoulutuksen saaneet tienaavat varmaan noin puolet tuosta. Moniko on valmis nielemään sen tosiasian, että palkka saattaa uudessa työpaikassa puolittua? Veikkaan, että aika harva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet yli viisikymppinen töihin pääseminen on vaikeaa. Kouluttautumista ei juurikaan ole hyötyä
sano virkahenkilöt tai poliitikot mitä tahansa. Avoimia työpaikkoja on auki mitä ne on, todennäköisesti
ei auta irtisanottuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Illuminati-ollilan Nokiateloitusta suurempaa ei ole, tai Bruntan telakkateollisuuden myyntiä ulos, tai nallen finanssialan rullaus. Stora-Ensohan oli jo muilutettu ruotsalaisille. Globalisaation maailmassa mikään ei yllätä enään. Tulee vain hämmästelleeksia,kuinka meitä kansalaisia on vedetty suloisesti höplästä jatkuvasti kansalaisodan loppumisesta lähtien. Eliitillä "Pinoccion-nenät" vain venyvät, mutta meillä työtätekevillä (kenellä sitä on) venyy vain ylähuuli, että olisi edes vähän lihaa leivän päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein tärkeintä on, että irtisanotut ryhtyvät rehellisesti ja aktiivisesti hakemaan uusia töitä. Näissä voi olla paljon huonommat edut, mutta se tulee hyväksyä, eikä mennä Antti-Pojan selän taakse itkemään muutosturvasta yms. höpöstä.

Ay-liike tekee tässä tilanteessa vain vahinkoa työntekijöiden tulevaisuudelle ja henkiselle hyvinvoinnille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkuvuodesta, Stora-Enso menee vähennyksissään kärkeen Oulun seudulla. Loppuvuodesta, tai viimeistään ensi vuonna, Nokia tulee kirimään ohi, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ex nokialaiset työllistyvät nopeammin. Köpit ei läheskään yhtä helposti kun kukaan ei niin vähästä työstä ole valmis maksamaan isoja liksoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tuntemani perusinsinöörit ovat loppuunajautuneita entisiä insinöörejä, nykyään liki työkyvyttömiä sellaisia. Suppea ja jäykkä koulutustausta mahdollisesti tekee uudelleentyöllistymisestä hankalaa teknisen evoluution muuttaessa tehtäväkenttää nopeasti ihmisen jähmettyessä liian teorian painolastin ja työelämän stressin paineessa tässä maailmassa? Kaikki tehtailla töissä olleet koulutukseen katsomatta sen sijaan on löytäneet helposti töitä, koska osaavat ajaa rahaa tekeviä tuotantoprosesseja luonnostaan tiimityönä. Mutta kyllä maailmaan mahtuu! Aina löytyy jotakin hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ehkä herätys liitoille ettei nykyään mikään edisty kiukuttelemalla ja uhkailulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun uutisen ja kommentit lukee, niin huomaa, että kaikki puhuvat sillä varmuudella, minkä vain täydellinen tietämättömyys voi antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömäksi jäävälle isku on aina yhtä kova. Aivan sama onko työpaikka pörssiyhtiö, vai pikkuruinen kivijalkakauppa, aina se kolahtaa kipeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panelisteilta unohtunut mistä oli kyse Nokian tapauksessa ja mistä tässä Storaenson. Nokialla oli innovatiivisia, tulevaisuuteen katsovia, oma-aloitteisia, pääsääntöisesti insinöörejä, jotka kykenivät luomaan uutta liiketoimintaa, valtaosa verkottuneita globaalisti, josta uutta työtä jne... Tämä 400 hlö on tottunut istumaan pehmustetulla jakkaralla, ja kaikille lisille, ilman että tarvii mitään muuta kuin vaivautua paikalle. Limunaatitkin kannetaan jääkaappiin viereen. Tuo 400 siirtyy työkkäriin ja pysyy siellä, ei löydy paperiliitto ay ammattilaisille töitä enään tästä maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ne nokian insinöörit niitä kaikkein innovatiivisia ja hoksaavia olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miks tehään niin iso juttu? Sääliäkkö pitäusi. Eiköhän aikuiset ihmiset osaa tyällistyä eron jälkeen ja jos ei niin siinä on peiliin katsomisen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa työväestöllä ole mitään"kultaisia käden puristuksia"Ei Suomen Peruslaki suojele kuin kansaedustajia sopeutumiseläkelakien ja ym edut.Muistan eilisen Kemijärven Sellu tehtaan lopetuksen hämmentäjiä oli liikaa valtiovaltakin toimi harmaalla alueella johon saada vastaus kun tarpeeksi kulunut aikaa.Hyvä muistaa mistä johtuu Sellu ja Paperilinjojen kannattavuus nolla.Suomi liittyessä Eurounioon yhteisvalutta Euroon Metsäteollisuus ei voi parantaa kilpailukykiä devalmoimalla enään vaikka kiky-sopparilla annettiin 18 mrd tulonsiirron teollisuudelle ja kolmanneksi Oulu hiilijalanjälki on seuraava ongelma puu pitää hankkia ulkomailta ja kaukaa metsistä voin sanoa Oulu on taputeltu ei näe semmoista mikä pelastaisi PK 7 muuttamisen kartonkikoneeksi vaikka kemikaalit ja valkaisu jäämässä pois.Kartonki tekoa jo liikaa markkinat tukossa.Mielestäni alasajo mitä pikemmin sitä kivuttompaa päätökset voit olla kipeitä mutta välttämättömiä.Ei Stora-Ensolla ole jalan sijaa markkinoilla ovat tehneet vääriä investointia kautta historia Amerikassa tappiot olivat tähtitieteelisiä ja tämäkin Oulun tapaus jatkumaa Kemijärvi,Kemi ja Oulun tekohengitys on mahdoton yhtälö saada kannattavaksi kolmetekiää puusaanti,markkinat,imako,valutta euro ja velkataakka hipoo konkurssia ikävä kyllä vuosisadan farssi tiedossa..:))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne irtisannottujen tukeminen tahtoo jäädä kauniiksi puheeksi.Ne tahtoo olla vain tyhjiä lupauksia kaupunkin johdolta.Ois jännä tietää mitä muuta asian eteen kuin höpitään jonninjoutavia.Jokainen on loppujen lopuksi omillaan tämä on tosi asia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Storaenso vähentää Oulusta noin 400 ja laittaa kartonkikoneen, josta työllistyy osa tästä porukasta. Tämä kone vaatii kuitenkin puoli miljoonaa kuutiota enemmän puuta kuin entiset koneet. Vihreät ja vassaripuolue vastustaa näitä lisähakkuita. Kannattaa siis äänestyskopissa miettiä, ketä äänestää. Mahkuja on toisellekin kartonkikoneelle Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kolme tuhatta työpaikkaa auki Oulun alueella mutta ei vaan löydy halukkaita tekijöitä? Ikävä paukku mutta näin se menee kapitalistisessa systeemissä, kysynnän ja tarjonnan laki säätelee toiminnan kannattavuutta. Tämä ilmoitettu 400 ihmistä on kuitenkin aika pieni porukka. Suurin osa about noin 250 ihmistä heistä työllistyy melko varmasti saman tein takaisin samaan tehtaaseen, ja muualle Oulun kaupungin - Raahen alueelle. Ehkä 60-70 heistä todennäköisesti saa työpaikan uudelleenkoulutuksen kautta Oulusta tai kauempaa Suomesta esim. Helsinki, Uusikaupunki, Turku. Ja osa menee eläkeputkeen eli ansiosidonnaisen kautta eläkkeelle. Arviolta 40-50 saattaa jäädä roikkumaan työkkärin aktiivimallin oravanpyörään, ja onhan se tietenkin ikävä juttu heille. Mutta eikö voi ajatella positiivisesti. Tehdas on antanut eritäin hyvän toimeentulon Oulun ja lähikuntien tuhansille ihmisille olemassa olon aikana. Suuret verotulot ja paljon hyvää saatu, siitä voisivat myös SAK ja SDP olla tyytyväisiä. Ei pitäisi vaalikuumeessa ryhtyä turhaan jurnuttamaan ja lupailemaan mahdottomia kun ei niitä lupauksia kuitenkaan pidetä eikä muisteta enää vuoden päästä kun toverit istuvat mustan Audin takapenkillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva muistella taannoisia työntekijöiden sanomisia lakkoviikoista mersunvaihtoviikoiksi,mitkähän kaiken myyntiviikot ne nyt koittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
247
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
64
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
54
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
34
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
31
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
28
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
28
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

103 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Tämä viestini on minun kontribuutioni vedonlyöntiin vastausten määrästä. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image