Oulu

Puheenaihe: Onnistuuko kerrostalon putkiremontti kahdessa viikossa?

Lauantaikäräjät pohtii onko putkiremontteja mahdollista tehdä nopeammin ja edullisemmin Suomessa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 26.11.2016 6:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa putkiremonttien kestoon.

Putkiremontteja tehdään Saksassa jopa viikossa. Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva 19 asunnon taloyhtiö sai uudet putket kahdessa viikossa, kun asunto-osakeyhtiö suunnitteli työn etukäteen tarkkaan urakoitsijoiden kanssa, eikä aikaa hukattu odotteluun.

Onko putkiremontteja mahdollista tehdä nopeammin ja edullisemmin Suomessa, jotta asukkaiden ei tarvitse olla 2-3 kuukautta evakossa?

Ratkaisu äänin 4-1 kyllä on.

Neuvottelupäällikkö Kimmo Palonen Rakennusliitosta pitää kahden viikon tavoitetta haihatteluna, mikä ei anna todenmukaista kuvaa remonteista.

-  Suurin osa taloyhtiöistä on suurempia kuin 20 asuntoa eikä asukkailla ole aina mahdollista asua muualla remontin aikana. Tämän takia töitä ei voida tehdä kuin enintään kahdessa vuorossa. Realistinen aika suuremmissa kohteissa on lyhimmillään 4-6 viikkoa. Jos paljastuu esimerkiksi ennakoimattomia kosteusvauriota, aikataulu pettää heti.

 Kimmo Palosen mielestä putkiremontteja on kyllä mahdollista nopeuttaa.

 - Paljon on parannettavaa suunnittelussa, organisoinnissa ja logistiikassa, hän sanoo.

Tekniikan tohtori, Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta huomauttaa, että Kiinassa pilvenpiirtäjä rakennetaan jopa alle kolmessa viikossa.

 -  Pienissä taloyhtiöissä putkistoremontti voidaan parhaimmillaan toteuttaa alle kahdessa viikossa. Tämä edellyttää hyviä palveluntuottajia ja hyvää ennakkosuunnittelua logistiikassa ja työvaiheissa. Fira-palvelujen remontti Roihuvuoressa toteutui kahdessa viikossa. Consti-yhtiöillä on samantyyppinen Ideal 10 päivän putkiremontti asuntoa kohden, Virta kertoo.

Urakoitsija-yrityksiä edustava toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsija LVI-TU ry:stä sanoo, että kun puhutaan kahden viikon putkiremontista, huoneisto on kaksi viikkoa remontista aiheutuvan häiriön kohteena ”eli silloin vesi ei liiku”.

 - Koko projekti vie toki huomattavasti enemmän aikaa. Remontin lyhyt läpimenoaika edellyttää työvaiheiden tarkkaa suunnittelua: se lyhentää odotusaikoja ja työ etenee koko ajan. Tarvittaessa työtä voidaan tehdä kahdessa vuorossa. Lisäksi esivalmisteiden käyttö vähentää kohteessa tehtävän työn määrää ja siten myös työnkestoa. Tekijöiltä lyhyt läpimenoaika edellyttää jokaisen työvaiheen suorittamista ajallaan ja kerralla oikein.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen toteaa, että Saksassa ja nyt Suomessakin on toteutettu putkiremontteja kahdessa viikossa normikäytännöstä poikkeavalla aikataululla.

 - Tämä on onnistunut huolellisen suunnittelun, esivalmistuksen yhteistyön ja työnjohtamisen avulla. Uudesta tavasta hyötyvät kaikki, erityisesti asukkaat ja osakkaat asumismukavuuden parantumisena, ”evakkoasumisen” lyhentymisenä ja jopa kustannusten vähenemisenä. Olennaista on laventaa oppimis- ja osaamisprosessin käyttö kaikkeen rakentamiseen ja korjausrakentamiseen sekä eri talotyyppeihin, myös pientaloihin. Erityisesti pientaloasiakkaan tulee huolehtia, että remonttiyrityksellä on asiat kunnossa ja lopputulos hyvä.

Johtava LVI-insinööri Ilkka Räinä Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta sanoo, että nykyisellä suunnittelu- ja toteutustavalla aikataulun huomattava nopeuttaminen putkiremonteissa on laaturiski.

 - Rakennusvalvontaviranomaisen kannalta en näe kuitenkaan mitään estettä, etteikö työn toteutusta voisi suunnitella niin että päästään oleellisesti nykyistä nopeammassa aikataulussa jopa tavanomaista parempaan lopputulokseen. Avainasemassa ovat uudenlaiset suunnitteluratkaisut, jotka mahdollistavat esimerkiksi vuorotyön ja huomioivat rakenteiden kuivumisaikataulun sekä toimivuuden varmistamiseen tarvittavan ajan.

Millaisia kokemuksia sinulla on putkiremonteista? Kestävätkö ne liian pitkään Suomessa? Onko remontteja mahdollista tehdä nopeammin? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Onnistuu se. Kerran satuin paikalle, kun kerrostalossa oli putkiremontti päällä. Ukko huusi kellarissa, että mittaaja tulee mittaaja tulee. Minä en edes ollut työmies, ukko huusi minulle, nyt on valmista, voit mitata paineet, huomasin kun ukko pumppasi painetta lisää putkistoon, pyyhki välillä hikeään, ja kysyi, etkö olekkaan putkitarkistaja, sanoin, että en ole, mutta tuolla on sen näköinen ukko, että se saattaa olla. Seurasin asiaa, ja työmies sanoi tarkastajalle, että paineet on pitänyt hyvin, ei ole vuotoja. Seurasin nurkalla, ja työmies pumppasi tarkastajan välttäessä, lisää putkistoon painetta, eli putkistoissa oli selkeä vuoto. No, tarkastaja sanoi, täällähän on paineet pysynyt eilisestä hyvänä. No, paineitten todellakin olisi pitänyt pysyä hyvänä, mutta ukko lisäsi painetta kahteen otteseen, ennen tarkistusta kun paineet oli kadonneet jonnekkin. Eli, ei olisi saanut olla vuotoa ollenkaan. Kuittaus papereihin ja homma oli sillä selvä. Koittakaa hyvä ihme katsoa näitten putkifirmakoijareiden perään. Touhu on todella röyhkeää. Liekkö paineen korjaamisesta kirjoitettu uusi lasku kerrostaloyhtiölle.! Kerrostaloyhtiö maksoi ensin koko urakkahinnan, ja sen jälkeen vielä kun koijasivat, niin putkifirma on tietysti vielä toisen kerran käynyt parsimassa jälkiään ja tuuminut, joo en tiedä vastahan se tarkistettiin ja paineet pysyi. Joopa joo. Röyhkeää on touhu.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa rempa vain kestää,tuunarit saavat hyvää palkaa ja pikään Kyllä omistajilla on rahaa millä maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos remontissa käsitellään pelkät putket selvitään nopeammin kuin 3kk. Mutta remontoitaessa myös muut pintamateriaalit kuten laatat ottaa kosteuseristysten huolellinen laittaminen monta päivää ja takuulla remontissa menee nopeimmillaan 2kk/talo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei onnistu, Pelkkä suunnitelu vie ylivuoden. ja lopputuloskin tulee huijaamalla, osa tehdään oikein ja osajää muutenvaan vaihtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt ymmärrä taas tätä hypetystä...eikö me opita jo katsomalla meidän uudisrakentamisen älytöntä aikataulutusta..ei taida oulussa olla yhtään kerrostaloa joka on 10 vuoden sisällä rakennettu jossa ei olisi jo kosteusongelmia kiireestä johtuvien asioiden syystä..vaikka on nykyajan aineet nopeita kuivumaan niin ei käytännössä ihan niin toimi koska remonttikohteessa ei ole ne ihanteelliset olosuhteet..itse maksaisin kunnon jäljestä vs teempä viikosss remontin jäljestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja duunarit on pakkolomalla sillä välin ku viisaat suunnittelee rykäsyä.loppuu tekijät semmoisista firmoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa paperikalevan jutussa oli haastateltu viittä rakennus- tai kiinteistöalan asiantuntijaa. He kaikki luettelevat asioita, jotka oikein tekemällä mahdollistavat putkiemonttien toteuttamisen nykyistä huomattavasti lyhyemmässä ajassa - jopa parissa viikossa. Suunnitteluunhan tietenkin kuluu lisäksi aikaa, joka ei häiritse asukkaita.

Noista heidän vastauksistaan voi päätellä myös sen, että nykyisin noita heidän luettelemiaan asioita ei tehdä oikein ja he kaikki näyttävät sen tietävän.

Rakennusalalla ei vain viitsitä kehittää toimintaa ja laatua omin päin, koska asiakkaat on vuosikymmenten aikana totutettu siihen, että remonttiajat ovat pitkiä, remontit maksavat liian paljon, laatu on kehnoa ja remonttien sekä rakentamisen takuut ovat jo rauenneet, kun virheet paljastuvat. Rakennusalalta puuttuu vastuullisuus ja henkilökohtainen kunnianhimo hyvin tehdystä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalon putkirempan läpivienti ei onnistu kahdessa viikossa, vaikka viime viikon aikana sitä on kovasti julkisuudessa hehkutettu. Erään julkisen tiedon mukaan tuon Roihuvuoren kohteenkin työ on käynnistetty elokuun alkupuolella ja valmista tulee joulukuun alkuun. Kohteessa on lanseerattu rakentamiseen uusi termi "haitta-aika asuinhuoneistossa", jolla tarkoitetaan ilmeisesti sitä aikaa, jonka vedet ja viemärit ovat pois käytöstä. Ennen sitä ja sen jälkeen kohteessa ramppaa remonttikaveria vielä kuukausikaupalla. Remonttien nopeuttaminen sinänsä on erinomainen asia, kunhan laadusta pidetään kiinni, kuten Ilkka Räinä tuo esille. Olisi tärkeätä, että asioista puhutaan ymmärrettävästi. Mitä tarkasti ottaen tarkoittaa termi putkiremontti tai linjasaneeraus? Mielestäni se pitää ensin määritellä joka kohteessa erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä v###n kiire täälä taas on kun EI se onnistu niin kaun kuin alalla on näitä miehiä töissä joita kiinnostaa vaan olla paikan päällä ja tehdä sinnepäin. Työnjohdosta lähtien. Miten se on niin vaikea ymmärtää.Tämä on aivan naurettavaa hommaa, suomalainen ammattiylpeys/huolellisuus on pellejen touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oleelliset asiat voi lukea FIRAn (urakoitsija Roihuvuoren kohteessa) tekemistä ennakkoselvityksistä. Saksalaisessa verrokkikohteessa työntekijät olivat olleet töissä samalla urakoitsijalla samoissa töissä 20 vuotta. Hyvä harjoittelu näkyy suoraan hävikissä; ajassa, työssä, työjohdossa, työnaikaisessa suunnittelussa ja materiaaleissa, puhumattakaan lopputuloksesta ja jälkitöistä. Edelläluetellusta hävikistä on (lyhytaikaista) hyötyä vain tarvikekaupalle ja aikapalkatuille. Rakennuttaja maksaa kaiken

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos talot on suunniteltu remontoitaviksi, niin mikä ettei. Nykyisellään talot ovat monimutkaisia kertakäyttö rakenteita, jotka pitää rakentaa uudestaan säännöllisesti ja tarpeettomasti remonttien yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putkiremontteja on niin erilaisia, ei ne ole vertailukelpoisia pelkästään keston mukaan! Siihen vaikuttaa talon rakenteet, uusitaanko viemärit ja käyttövesi, millä tekniikalla viemärit pinnoitetaan, uusitaanko samassa remontissa kylpyhuone ja talotekniikkaa....Tarkoittaako 2 viikkoa pelkästään yhden asunnon häiriöitä, vai koskeeko koko taloa? En hyväksyisi urakkaa, joka luvattaisiin tehtäväksi 2 viikossa !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta olisi hauska tietää miten se kiinalainen pilvenpiirtäjä rakennetaan alle kolmessa viikossa.... Saisko esimerkin tästä... kuullostaa aika huuhaa kommentilta tohtorilta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pilvenpiirtäjä koottiin valmiista palikoista latomalla ne päällekkäin ja kytkemällä toisiinsa. Työmaalla 1200 rakentajaa 24/7.
Palikoiden tekeminen kesti 4, 5 kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo paljon puhuttu 2 viikkoahan tarkoittaa 'evakkoaikaa'. Itse remontti lyhyine vesi- ja muine katkoineen ja meluhaittoineen kestää huomattavasti pitempään.
Meillä remontti tehtiin pinnoittamalla, jolloin varsinaista evakkoaikaa ei ollut ollenkaan, kunhan parina päivänä 'virka-aikaan' löysi vessan ja vedet jostain muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
8:00
Mannerheim halusi itsenäistyneen Suomen hyökkäävän heti Pietariin – vastusti jyrkästi demokratiaa Tilaajille
8:00
Analyysi: Ihmeiden aika Slovakiassa ei ole vielä ohi – Suomi on todennäköisesti maailman paras maa pelaamaan Venäjän supertähtiä vastaan Tilaajille
7:00
Ilmastonmuutos tappaa jo ihmisiä – Suomalainen Sonia Luokkala seuraa kauhua Alaskassa: Vauvoja kannetaan evakkoon hukkuvista kylistä, ikijää pettää alta Tilaajille
7:00
Värikkäät peikot voittavat Viisutkin – musiikin tuotti Justin Tiberlake
7:00
Jos biokaasu on hyvä, miksi siitä rangaistaan? Kaasuautoilijat vaativat isoja veromuutoksia, jotka lisäisivät päästötöntä autoilua Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image