Oulu

Puheenaihe: Onko sunnuntai enää pyhäpäivä?

Kaupat olivat Suomessa pitkään suljettuina sunnuntaisin, koska uskonnollisessa perinteessä pyhä on lepopäivä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 28.10.2018 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa sunnuntain rooliin pyhäpäivänä.

Lepopäiväksi mielletyn sunnuntain luonne on muuttunut, kun sunnuntaisin tehdään aikaisempaa enemmän töitä. Kaupat olivat Suomessa pitkään suljettuina sunnuntaisin, koska uskonnollisessa perinteessä pyhä on lepopäivä.

Laki kauppojen aukiolosta kumottiin vuoden 2016 alusta lähtien, minkä jälkeen kaupat ovat saaneet pitää ovensa avoinna vapaasti viikon jokaisena päivänä. Onko sunnuntai enää pyhä lepopäivä?

Ratkaisu äänin 3-2: kyllä sunnuntai on pyhäpäivä.

Halpa-Hallin myymälät ova avoinna 18. marraskuuta lähtien myös sunnuntaisin. Halpa-Halli piti liki 50 vuotta kiinni periaatteestaan, että se on suljettuna sunnuntaisin, koska sunnuntai on pyhitetty lepäämiseen.

Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen sanoo, että kaupan tehtävä ei ole määritellä, onko sunnuntai pyhäpäivä vai ei.

– Sunnuntai on edelleen pyhäpäivä ja monille ihmisille arvokas, mitä pitää kunnioittaa. Jokainen päättää omalla kohdallaan, millä tavalla haluaa pyhäpäivän käyttää.

Janne Ylisen mukaan kaupan aukioloaikojen vapauduttua asiointi on painottunut entistä enemmän viikonloppuihin.

– Tähän kehitykseen meidänkin on reagoitava, koska tehtävämme on tarjota kaikille parempaa arkea. Se tarkoittaa myös sitä, että kaupassa on voitava käydä sunnuntaisin. Jos minulla olisi kuitenkin valta päättää toivoisin, että meillä olisi keskieurooppalaiseen tapaan yksi yhteinen lepopäivä, jolloin yhteiskunta rauhoittuu.

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmen mielestä pyhän aseman tiedostamista vaikeuttavat esimerkiksi vapaat kauppojen aukioloajat ja taannoisten huvikieltojen poistamiset. Salmi pitää sunnuntaita kuitenkin edelleen pyhäpäivänä.

– Säännölliset jumalanpalvelukset ja kirkonkellojen kumina tuovat pyhän kokemuksen ihmistä lähelle. Pyhä elää vuoden kiertokulun rakenteissa ja suurten juhlapyhien rytmissä.

Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Elian mielestä sunnuntai muuttuu pyhäksi kunkin oman toiminnan kautta. Ortodoksissa kirkossa sunnuntaita kutsutaan pikku pääsiäiseksi.

– Päivän pyhittäminen on jokaisesta itsestään kiinni. Jos sunnuntai merkitsee jollekulle pelkkää vapaapäivää, ei siinä itsessään ole mitään pyhää. Pyhän sunnuntaista tekee se, ettei se ole samankaltainen päivä päivien joukossa. Kirkkovierailu pyhittää päivän ja kohottaa sen muiden päivien yläpuolelle. Myös yhteinen aika perheen kanssa pyhittää sunnuntain ja tekee siitä pelkkää vapaapäivää merkityksellisemmän, metropoliitta Elia sanoo.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Vesa Saarisen mielestä sunnuntai ei enää vuosiin ole ollut perheiden yhteinen lepo- ja virkistyspäivä niin kuin ennen.

– Monet palvelualoilla työskentelevät raatavat töissä toisten huilatessa. Sunnuntaityö ei kosketa vain työntekijää itseään vaan myös hänen perhettään, joka joutuu mukautumaan työssäkäyvän perheen isän tai äidin työrytmiin ja yhteiset vapaat jäävät vähiin.

Vesa Saarisen mukaan perinteisen pakollisen sunnuntaityön lisäksi tehtävää työtä olisi syytä miettiä siltä kannalta, että tarvitsemmeko ostaa tuotteita tai palveluita juuri sunnuntaisin vai riittäisikö meille arkikulutus entiseen tapaan.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä yhteiskuntamme on muuttunut suuntaan, jossa viikon päivät ovat kaikki samanlaisia. Arki ja pyhä eivät erotu.

– Kauppojen aukioloajat ovat tietoinen päätös tähän suuntaan. Pieniä lapsia jää illoiksi ja yöksi yksin kotiin ilman vanhempaansa, jotka ovat mahdollistamassa, että yhteiskuntamme on aina auki. Osa kunnista on avannut vuorohoidon koululaisille.

Tuoma Kurttila pitää erityisesti yksinhuoltajien ja heidän lastensa arkea aina avoinna olevassa 24/7-yhteiskunnassa vaativana.

– Hallitus ei arvioinut kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen vaikutuksia lapsiin. Osa päättäjistämme haluaa luopua arkipyhistä. Sellainen Suomi, millaista menoa, Kurttila toteaa.

Mitä mieltä olet sunnuntaista? Onko se enää Suomessa pyhäpäivä ja lepopäivä? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ennen vuotta 1973 lauantai oli viikon viimeinen ja sunnuntai viikon ensimmäinen päivä. Joten lauantai on lepopäivä :) ja se on parasta, kun lepää kunnolla ja tutkii raamatun sanaa. Ruuat valmiina jääkaapissa lämmitettäväksi ja kämppä puhtaana. Tai on sitä välillä tiskikasaa, mutta ne kerkiää sitten sunnuntaina tiskata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yömyyntikin pitää sallia, ei kai millään ole enää mitään väliä. Ihmetelkää sitten mielenterveysongelmien, rikollisuuden ja kaikenlaisten sairaiden tapojen yleistymistä. Sittten pitää palkata miljoona psykiatria, eikö niin, ja psykiatreille sunnuntai-ja yövastaanotot ja psyykenlääkkeeitten jakelu vaikka Alepasta tai kirkoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin saatiin aikoinaan järki tähän hommaan. Mikään ei ollut ärsyttävämpää kuin kiinni oleva kaupan ovi jonkun jeesustelupäivän vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hallitus on kumonnut pyhäpäivän markkina voimoimien tahdosta. Ei tästä hyvä seuraa. Surkiaa hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka sunnuntai ei enää uskonnollisessa mielessä olisikaan pyhä, niin on silti tärkeää että ensisijaisesti se on lepopäivä ja mahdollisuus vapaaseen aikaan itsensä tai perheen kanssa. Jos tällöin joutuu olemaan töissä, tulee siitä saada asianmukainen korvaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raamatun mukaan se on edelleen lepopäivä, on sitten jo toinen asia kuka toimii sen mukaan. Taitaa olla että moni muu raamatun viisaus nyky markkina ja ahneudenmaailmassa unohtuu! Onko tämä välttämätön ja hyvä asia.....? Palveleeko se ihmisten hyvinvointia? Uskallan epäillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykymaailmassa kristilliset perinteet eivät voi sanella kauppojen aukioloa tai sunnuntain viettotapoja koko kansan edestä. Meillä on monenlaisia uskontokuntia ja uskonnottomia. Jokainen voi työnsä ja halunsa mukaan viettää lepopäivää milloin voi ja parhaaksi katsoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sunnuntain asema pyhäpäivänä on hieman kyseenalainen. Esim. juutalaisuudessa sapattia eli pyhäpäivää vietetään lauantaina. Se, että sunnuntai nimenomaan on kristittyjen pyhäpäivä on kirkon sisällä päätetty muutos alkuperäiseen.

Oikeudenmukaista olisi antaa jokaisen itse itse valita omaan maailmankuvaansa sopiva lepopäivä.

Jotain tiettyä lepopäivää olennaisempaa lienee kuitenkin se, että yhtäjaksoiset työrupeamat eivät ole kovin pitkä ja että niiden välissä ehtii levätä tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhälle on hyvä asia, että ei tartte olla sunnuntaina nälissään, kun ruoka loppuu, koska kaupat ovat auki. Ennen piti kioskilta ostaa kallista ruokaaa, Syy tuohn oli se, että opiskelijana piti lauantai ja sunnuntaina tehdä aina töitä, kun opintolaina ei riittänyt elämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään ei enää ole pyhä eikä lepopäiviä.Kaikki pyörii 24/7 ympäri vuoden.Minun mielestä se ei ole oikein,ihminen ei pysty hetkeäkään rauhottumaan esimerkiksi perheen kanssa. Aina on meno päällä? Aikoinaan kaupat sulkeutuivat lauantaina puoliltapäivin,siihen mennessä oli pyhäajan eväät haettava,ja niinhän ne haettiin. Senjälkeen rauhotuttin viettämää viikonloppua,sillon se tuntui, pyhältä niinkuin sunnuntaita kutsuttin. Ei ollut edes jää/pakastekappeja silti pärjättiin. Joku kioski saattoi olla auki josta haettiin pyhä karkkia ja jäätelöä. Nykyään juostaan kaupoissa monta kertaa päivässä oli sitten sunnuntaita,joulu,juhannus tai muu juhlapyhä? Ei ole ihme että ihmist eivät pysty rentoutumaan missään välissä kun hypitään kuin jojot markkinatalouden tahtiin. Sitten työelämänpyörteisiin entistäkin stressaantuneina. 😥Tämä ympäripyöreä elämän tahti näyttää vaativan tytyöpaikan että hetken saisi edes jossain sais levätä😁?? Ps..kaikilla ei ole työpaikkaa.🤣🤣🤣🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän nimenomaan voi rauhoittua juuri silloin kuin haluat, koska elämää ei tarvitse rytmittää jonkun kaupan aukiolon mukaan.

Et edes sano olevasi kaupan alalla töissä? Ja ainahan on ollut ihmisiä, jotka ovat työskennelleet öisin ja viikonloppuisin, normaalin toimisto-ajan ulkopuolella. Miten he ovat pärjänneet, olitko heistä huolissasi?

Miksi et käy kaupassa lauantaina ennen puoltapäivää ja rauhoitu viikonlopun viettoon? Mikä sinua estää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankaan kukaan ei estä enää ketään, mutta sanotaan vaikka näin;
"markkinavoimat" pyrkivät siihen, että ihmiset säntäilisivät kauppoihin 24/7 ja tällöin osa ihmisistä stressaantuu paljolti
tämän ns. kulutusjuhlan myötä.
Jos, kuvitellaan vaikkapa peri Breshneviläinen tilanne, että kaupat olisivatkin auki ma-pe klo 9-17,
mitähän ihmiset tekisivät vaikkapa ma-pe klo 17-22 välisenä aikana?
Todennäköisesti märisisivät sitä, kun kaupat eivät ole auki tarpeeksi. ;-D
Kulutellaan vielä , kun se on mahdollista.
Rauhoittua ehtii sitten haudassa, tuossa PYHÄssä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole breshneviläinen tilanne, että kaupat olisivvat auki vain ma-pe 9-17. Neuvostoliitossa kaupat olivat auki seitsemänä päivänä viikossa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Kyllä se riittää, jos kaupat olisivat auki ma-pe 7-20 ja la 8-17.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttilan kannanotto on viisas, kirkonmieheltä olisin odottanut voimakkaampaa kannanottoa. Kaupan oven kahvaan ei sunnuntaisin tulisi tarttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun ei tarvitse tarttua kaupan oven kahvaan, mutta sinulla ei ole myöskään minkäänlaista oikeutta sanella uskomustesi pohjalta mitä muut saavat tehdä tai olla tekemättä.

Minä käyn kaupassa milloin haluan ja sinä et valitettavasti voi sitä vapautta minulta viedä. Mitä jos et miettisi koko asiaa lainkaan?

Kauppojen aukiolon vapauttaminen on loistava päätös. Markkinat kyllä päättävät milloin kannattaa pitää auki ja milloin ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneus on suurin synti maailmassa. Lepopäivän pyhittämisen lopettaminen on lisännyt ja tulee räjähdysmäisesti lisäämään pahoinvointia yhteiskunnassa. Itsemurhat lisääntyvät. Ihminen ei ole kone ja ei tule koneeksi vaikka niin yritetäänkin. Kaupat kuriin ja ihmisille vapaat viikonloput, niin alkaa heti hyvinvointi lisääntymään. Etoo katsoa tuota ihmisten säntäilyä kaupasta toiseen 24/7. Hullua hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitatko linkkiä johonkin tutkimukseen (mieluiten useampaan, niin ei olla yhden varassa), jonka mukaan itsemurhat ja pahoinvointi ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti kauppojen aukiolon vapautumisen myötä?

Eikö se vapautuminen tapahtunut vasta tämän vuoden alussa, vai oliko 2017? Aika nopea on kyllä tämä muutos ollut sitten hyvinvoinnissa.

Miksi muuten katselet ihmisten säntäilyä 24/7 kaupasta toiseen?

Ja mistä ihmeestä sitä katselet, vai oletko itsekin siellä kaupoissa juoksemassa? Jos olet, niin miksi ihmeessä, kuka pakottaa? En ymmärrä nyt ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei vaikuta kauppojen aukioloajat mitenkään mielenterveyteen pikemminkin palvelee ihmisiä paremmin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taseet työttömänä

Maailmassa on ainoastaan kaksi täysin varmaa asiaa: aurinko nousee idästä ja tenava haukkuu hallitusta. Avaappas kerran... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image