Oulu

Puheenaihe: Onko Oulusta Euroopan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si?

Kuva Oulun valofestivaaleilta 2015. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 4.3.2017 7:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulun päätökseen hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026.

Toinen kaupunkikohteista valitaan vuodeksi 2026 Suomesta sekä toinen Slovakiasta. Mitä ainutlaatuista Oulusta löytyy, että sillä on pokkaa hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi?

Maksaako hakemuksen työstäminen vaivan? Mitä hyötyä kulttuuripääkaupungin nimike tarjoaisi oululaisille?

 Ratkaisu äänin 5-0 kyllä on.

Suomi 100 –juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen muistuttaa, että kulttuuripääkaupungiksi ei valita kaupunkia siksi mikä se on, vaan siksi millainen se haluaa tulevaisuudessa olla.

 - Nimitys ei siis ole palkinto, vaan suuri muutoksen vauhdittaja. Oulu tarvitsee omaleimaisen ja uskottavan suunnitelman, johon seudun kaikki toimijat sitoutuvat – riippumatta siitä toteutuuko valinta vai ei.

Pekka Timosen mielestä oikea kysymys on: uskooko Oulu aidosti siihen, että voimakas panostus kulttuuriin tuo kaupungille paremman tulevaisuuden?

- Jos vastaus on kyllä, niin kannattaa tehdä ylivoimaisen hyvä hakemus ja ryhtyä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Oulun taidemuseon johtajana 2002-2007 työskennellyt, nykyään Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju näkee, että Pohjois-Suomen pääkaupunkina Oululla on paljon omia erikoisuuksia.

 -  Oulussa osataan monenlaisia asioita, siellä on hyviä korkeakouluja ja menestyneitä yrityksiä. Kaupunki kasvaa ja koko ajan rakennetaan uutta. Oulu on kunnostautunut kulttuurin sarallakin: arkkitehtuurin Oulun koulu, Jumalan teatteri, Huutajat, heavymusiikki, Oulun taidemuseon hienot nykytaiteen näyttelyt 1990-luvulla, ilmakitarafestivaalit ja viimeksi Saara Aallon menestyminen kansainvälisessä kykykilpailussa.

Myllyharju kertoo, että häntä itseään viehätti Oulussa asuessaan se kuinka helppoa Oulussa on liikkua polkupyörällä ja rullaluistimilla.

 - Ja naapurikunnissa löytyy kaikenlaista hauskaa Kulttuuri-Kauppilasta Seppo Similän taiteeseen. Rohkea heittäytyminen asiaan kuin asiaan, suorapuheisuus ja jonkinlainen – tässä tapauksessa pohjoinen - hulluus ovat ennenkin nostaneet kaupunkeja kulttuuripääkaupungeiksi.

Ilmakitaran MM-kisojen uusi tuottaja, Turusta Ouluun tulleelle Hanna Ikoselle Oulu näyttäytyy vireänä ja kulttuurimyönteisenä kaupunkina.

- Monipuolinen ja persoonallinen tapahtumatarjonta, paljon potentiaalia omaava kaupunkialue ja se paljon puhuttu Pohjoinen ulottuvuus antavat paikkakunnalle omanlaisen, vetoavan ilmeen. Kulttuuripääkaupunkinimike antaisi pontta luonnollisesti matkailulle, mutta myös eri kaupunginosien kehittämiseen. Turussa yli kymmenen vuotta asuneena koen Oulun mahdollisuuden päästä hakuprosessissa ainakin ”loppukahinoihin” hyvänä. Jos paikkakunnalla ei uskota Oulun menestysmahdollisuuksiin, eivät sitä ulkopuolisetkaan tee.

Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovisen mielestä Oulun kannattaa ehdottomasti hakea Euroopan pohjoisimmaksi kulttuurikaupungiksi.

 -  En tunne hyvin Oulun kulttuurisektoria nykyisin, mutta kyllä Oululla on potentiaalia tulla valituksi. Oulussa on vakaa kulttuuritarjonnan pohja, mutta koko kulttuurisektoria ja –tarjontaa voisi hankkeen myötä lähteä kehittämään määrätietoisesti kaupungin vahvana vetovoimatekijänä.

Tuovisen mukaan opiskelijat ja kansainvälinen henkilöstö arvostavat kaupunkeja, joissa tapahtuu, on iltaisin tekemistä ja joissa on hauskaa.

 - Kulttuuri- ja taidetarjonta tekee kaupungista kaikille viihtyisän ja tuo myös mukanaan työtä ja euroja. Oulun pohjoisuutta voi pitää kulttuurinkin osalta plussana, nimittäin sitä ei moni muu eurooppalainen kaupunki pysty tarjoamaan: siis ankarahkoa ilmastoa ja ”paskaa kaupunkia”, jossa on ainutlaatuinen luova, arktinen ilmapiiri. Paikalliset taiteilijat voitaisiin kytkeä hankkeeseen vahvasti omilla persoonillaan mukaan. Oulun kaupunki ja yliopisto ovat markkinoineet itseään viime aikoina oivallisesti Etelä-Suomessa, ja saman voisi tehdä Euroopan tasollakin. Hakemus kannattaa tehdä joka tapauksessa, sillä se voidaan hyödyntää muutenkin kaupungin strategisessa kehittämisessä ja markkinoinnissa.

Mitä mieltä olet, onko Oululla eväitä Euroopan ulttuuripääkaupungiksi? Kannattaako nimikettä hakea ja mitä siitä olisi ? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Kylläpä on vitsi repäisty, mutta jos se tarkoittaa milliä veronmaksajien varoja johonkin uuteen Arinan hankkeeseen niin kiitos EI

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ha! Kaupunki, joka haveilee isoja rumia kerrostaloja, ja jossa ei ole yhtä tanssipaikka kesällä, sen jälkeen kun Tanssimajakka paloi! Tai paikka jossa voi tanssia salsaa, tai swing tai jotain muuta kun iskelmä! Semmoinen Euroopan kultturikaupungiksi!!!!???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoinpa on maalaisliiton johdolla kulttuurin edelläkävijäksi nousuun ollut rahkeita, tuskin on Oulu tähän poikkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle alkaa pikkuhiljaa aukeamaan Oululaisten luonne ;) Vai ovatko muualta kirjoittajat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on Oulu? Se on tulipukukansaa leipäjonoissa. Huumehörhöjä ja känniääliöitä marketeissa ja niiden edustoilla, fillaroivia vihervasurihipstereitä, älypuhelinzombeja joka paikassa, rumia rakennuksia ja meri jota ei missää näy.. ..surkeaa ja latteaa, eikä mitään omaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on, jos ei sorruta ilmanhuitomis - ja huutamislinjalle, niin kuin edellisellä kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mutta kaikki vastarannan kiisket: ajatellaanpa asioita perinpohjin. Siis meillähän on täällä vaikka mitä kulttuuria hurumykket. Meillä on lumeton Rotuaari monine kapakoineen, kaupungintalon portaat on lämmitetty, Valkeakin luo ylevyyttä kaupungin ylle, underground-kulttuuria edustaa uljas kallioparkki ja muutama vihreä plänttikin mahtuu kulttuurikaupunkiimme -- no ainakin Letkunpuisto ja Franzenin puisto. Sitten meillä on se näyttävin kulttuuri: kaikki vanha puretaan tai poltetaan pois ja tilalle rakennetaan uusia ja upeita rakennuksia, jotka sopivat ympäristöön kuin nokka naamaan. Ehdotan kansainvälistä markkinointislogania: Åulu Eurååpan Qlttuuripäästadiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ei. Kannattaa siihenkin käytettävät rahat suunnata tärkeämpiin kohteisiin kaupungissa. Moni asia on retuperällä mut niihin ei vaan tunnu löytyvän rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole. Ulkomaalaisille tutuillekkaan ei tahdo keksiä näytettävää. Ainolan puistosta kaikki ovat tykänneet ja niistä muutamista vanhoista taloista mitä on jäljellä... Toripoliisi ja funkkkis-arkkitehtuuri eivät ole nähtävyyksiä muille kuin Oululaisille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lumi olisi elementtinä hyvä eikä sitä enää ole monessa paikkaa mutta oululaiset päättäjät päättivät sulattaa lumet pois oikein sulatusjärjestelmällä. Ja kaupunkimaisuus hävitettiin laittamalla autot maan alle Kallioparkkiin. Että sellainen kulttuurikaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tule mitään mieleen mistä Oulu pitäisi julistaa Euroopan kulttuurikaupungiksi, tietysti voisi ajatella sitä kulttuuritekona Uuten Ouluun liittyvien kuntien näivettäminen ja palveluiden lopettaminen jonkinmoinen kulttuuriteko sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos totta puhutaan niin ei edes suomen kulttuuripääkaupungiksi euroopasta nyt puhumattakaan, ajatuksenakin tuo on ihan naurettava. Jos mietitään yhtään rationaalisesti niin lontoo, berliini, pariisi jne ovat ihan eri skaalalla kuin oulu, tuolta löytyy yhdestä esikaupunkialueesta 10 kertainen väkimäärä ja sen mukaisesti kulttuuritoimintaa.

Koko tämä show kuulostaakin hienolta tavalta polttaa projektirahoja noin 200 000 - 500 000 euroa reissaamalla pitkin eurooppaa tutustumassa kilpailijoihin ja "suunnittelemalla"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehehheeee,ettäkö ihan Euroopan:) eihän kehitysalueella ole mitään ,Euroopassa on hienoja kaupunkeja vaikka kuinka monta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidän aietta naurettavana. Oulu ei ole sopiva kulttuuripääkaupungiksi.
Oulua leimaa sulkeutuneisuus, harvaivalta ja tavallisten kaupunkilaisten aliarvostaminen!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
15:09
Henkilöauto suistui ulos tieltä Muhoksella, kuljettaja pääsi itse pois ajoneuvosta
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image