Oulu

Puheenaihe: Herättääkö tiernaesitys rasistisia mielikuvia? "Esitysten ei tulisi loukata mitään ihmisryhmää"

Tiernapoika-laulunäytelmän yksi hahmo on Murjaanien kuningas, jota esittävä maalaa kasvonsa mustaksi. KUVA: Arkisto
Oulu 15.12.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa tiernapoikaesityksen herättämiin mielikuviin.

Tiernapoika-laulunäytelmän yksi hahmo on Murjaanien kuningas, jota esittävä maalaa kasvonsa mustaksi. Hahmon on katsottu ylläpitävän mustia ihmisiä halventavia mielikuvia.

Tiernapoikasäätiö esittää (Kaleva 7.12.), että Murjaanien kuningas -nimi korvattaisiin Maurien kuninkaalla. Lisäksi naaman mustaamisesta pitäisi luopua. Onko tiernapoikaesityksessä rasistisia piirteitä?

Ratkaisu äänin 3–2 kyllä herättää.

Ynnin Pojat -poikakuoron taiteellinen johtaja Mihkel Koldits kertoo kysyneensä kuoron pojilta mielipidettä asiaan. Tiernaesitystä laulavat pojat keskustelivat asiasta kavereidensa kanssa ja heille kaikille esitystapa tuntuu sopivan.

– Olen kuljettanut tiernapoikia mitä erilaisimmille ihmisille esiintymään ja kertaakaan en ole kuullut muuta kuin kehua. Tiernapoika-mininäytelmä ei ole tarkoitettu ketään loukkaamaan. Tiernapoikien traditio ja tarkoitus ei ole muuttunut huonompaan suuntaan, Mihkel Koldits sanoo.

Hänen mielestään on epäoikeudenmukaista aiheuttaa lapsille syyllisyyttä.

– Ei ole lasten vika jos aikuiset näkee asian uudessa valossa. Toki ilmiö, missä kulttuuriin ja traditioihin halutaan vaikuttaa niitä leimaamalla, väkisin muuttamalla tai kieltämällä, on minulle jo Neuvostoliittosta hyvin tuttu, Virossa syntynyt Mihkel Koldits kertoo.

– Rasismi on ällöttävää, typerää, pahatahtoista ja ilkeää, mutta Tiernapojat eivät sitä ole. Harmittaa tosi paljon lasten puolesta, että aikuiset saavat tämänkin perinteen näyttämään pahalta.

Elokuvatuottaja Outi Rousu käsikirjoitti ja ohjasi tiernapojista dokumenttielokuvan Tähdet (2008). Vuonna 2009 häneltä valmistui Kirsi Schalin kanssa dokumenttielokuva Tiernapojat – Kuukausi kuninkaan. Outi Rousun mielestä Tiernapojat-esitys herättää nykyään rasistisia mielikuvia.

– Ajat muuttuvat ja sen mukana myös arvot. Olen samaa mieltä Tiernapoikasäätiön kanssa. On rohjettava tarkastella itsestään selvyyksiä, vaikka ne olisivat kuinka rakkaita, kuten tiernapoikaperinne.

Outi Rousun sanoo, että tiernaperinne on elävää historiaa ja sitä voi muuttaa ilman että sen alkuperäistä sanomaa muutetaan.

– Meillä on vastuu siitä, millaisia arvoja välitämme, ja ennen kaikkea, millaisia arvoja me aikuiset välitämme lapsille. Tähän päivään sopiva versio tierna-esityksestä on tervetullut. Se tuo joulun tasa-arvoisesti kaikille.

Yhteiskuntafilosofi ja kirjailija Aleksanteri Kovalinen toteaa, että kysymys Tiernapoikien rasismista ei ole niin hölmö kuin voisi luulla.

– Rasismi on rakenteellista syrjintää, ja siinä on kyse enemmistöjen ja vähemmistöjen valtasuhteista. Nykyään ei ole hyvien tapojen mukaista käyttää enää lakupekkakuvastoa, eikä ole ajanmukaista, että valtakulttuuri esittää mustaihoisia ihmisiä kasvojen mustaamisella. Valkoihoinen ihminen voi itse valita, nauraako rasistiselle vitsille, mutta vähemmistön edustaja ei voi samalla tavalla. Aikansa eläneestä kulttuurisesta tempusta luopuminen olisi ”meille” pienempi paha kuin vähemmistön edustajille eläminen rasismin kanssa, Kovalainen sanoo.

Lasten oikeuksien ja vaikuttamistyön asiantuntija Tiina-Maria Levamo Pelastakaa lapset ry:stä pitää myönteisenä, että perinteistä keskustellaan.

– Kysymykseen on omakohtaisesti vaikea vastata. Se tulisi esittää tummaihoisille ihmisille. Tiernapojat ovat osa koulujen jouluperinnettä. Ruskea- ja tummaihoisten lasten ajatuksia tulisi kuulla. Kouluissa asiaa voi pohtia lasten kanssa. Esitysten ei tulisi loukata mitään ihmisryhmää, tai hämmentää eri-ikäisiä lapsia.

Levamo muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa, ettei lasta saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ihonvärin vuoksi.

– Rasismi on syrjintää astetta syvemmällä. Siihen liittyy se, kenellä on viime kädessä valtaa tehdä muutoksia. Voi esittää vastakysymyksen: mihin kipeään kohtaan osumme, jos taistelemme perinteen muuttamista vastaan?

Oululainen Jukka Holtinkoski kertoo kokemuksistaan 1960-luvulta, kun oli mukana tiernapojissa Knihtinä. Taskurahan ansainta oli poikien mielestä tärkein syy osallistua ryhmään.

– Nokimaalauksia ja viiksiä kasvoihin piirreltiin kynttilänliekissä poltetun viinipullonkorkin mustuneella päällä. Piti olla tarkkana, että viikset onnistuivat ensimmäisellä kerralla. Virheellisiä nokiviiruja naamaltaan sai monesti ennen onnistumista pestä pois, mutta virheistä opittiin. Ja Muriaanein kuningas pääsi helpoimmalla, kun ei tarvinnut muuta kuin mustata koko naamataulu. Kun taas se kasvojen pesu tehtyjen keikkojen jälkeen oli porukan työläin homma, Holtinkoski muistelee.

– Minusta Muriaanein kuningas mustine kasvoineen kuuluu oululaiseen tiernapoikaperinteeseen eikä sitä tarvitse lähteä muuttelemaan eikä tehdä siitä rasismia.

Kommentointi juttuun on päättynyt. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (206)

Valkean edustalla oleva pronssinen, tumma tiernapoikapatsas herättää rasistisia ajatuksia. Miksi ei poikien kasvoja ole valkaistu ja miksi sijoituspaikaksi on valittu VALKEAN edusta, syrjii tummaihoisia. Olisi kai neutraalimpikin paikka voitu kultuuripääkaupungista valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiernasäätiön perustamisen tarkoitushan oli juuri säilyttää edes perinnesarjassa esitys puhtaasti siinä totutuimmassa muidossaan, jonka laulaminen oli jatkunut täällä Pohjanlahden perillä satoja vuosia, saadakseen edes kynttilän pätkän tai lantin palkakseen, parhaiten säilyneen, tutuimman tiernaesitysmuodon lauluineen, varusteineen sekä tähtineen.

Nyt Tiernasäätiön omilla jäsenillä näyttää hämärtyneen pahasti tämä ydintehtävänsä! Heillä on mennyt tosi pahasti puurot ja vellit sekaisin, samoin kuin tässäkin kyselyssä Outi Rousulla.
Väitetään, että kun ajat muuttuvat, niin sen mukana myös ARVOJEN tulisi muuttua? Väitteet moisen perusteella, näille ehdotuksilleen ovat tässä täysin hukassa!

Nyt ei todella ole ymmärretty vieläkään, että täällä meillä merenranta kaupungeissa on tunnettu jo 1800-luvulta maailmalla seilanneiden merimiestemme välityksellä, keitä ja millaisia rauhan, vesipeili-rakentamisen taitureita Espanjassa murijaanit olivat. Ei täällä silloinkaan oltu rasisteja, vaan monikulttuurisuudesta paremmin tietoisia, kuin näköjään nykyään?

Arvot eivät voi olla vain katsojan virheellisesti, ei kait sentään muilta irtopisteitä kalastelemalla muka esittävien nuorten mielensä pahoittamista estääkseen? tarvehakuisella maailman parantamisella, mikä perustuukin täysin omaan virhearvioonsa ja tarkoituksenaan nostaa omaa kissan häntäänsä, vaikka näin onneksi paljastaakin tietämättömyytensä esityksen perusteista ja halajaa kulkea suuren joukon luuloihin uskoen edelläkävijänä toisten, keksityn jopa ahdistuksen vähentämiseksi vain itsensä ylentäen, vaikkakin olemattomaan nvirheluuloonsa takertuen! Oi aikoja, oi tapoja!

Onneksi vielä me monet sukupolvet osaamme tämän perinne-esityksen ulkoa, niin älkää nyt ainakaan siellä Tiernasäätiön sä yrittäkö valkopestä tätä esitystä pliisuksi väärin perustein! Täysin väärää toimintaa, sekä aliarvostamista aikaisempien sukupolvien käytännön perinneteoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on markkinat, ihan kaikestako sitä rasismia pitää saada aikaiseksi? Kohtahan me valkoihoiset ollaan syrjittyjä, kun kaikkesta pitää luopua mikä toisista maista tulleista tuntuu rasistiselta. Tiernapojathan on meidän perinnettä. Eihän mekään pyydetä heitä luopumaan heidän perinteistä, vaan paremminkin tuetaan heitä, jotta voivat oman maansa perinteet ja kulttuurin säilyttää, niinkuin kuuluukin. Annettakoon meillekin mahdollisuus pitää kiinni omista perinteistämne. Eihän tiernapoika näytelmää esitetä rasistisessa tarkoituksessa, vaan se liittyy meidän uskontoon ja kulttuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasismi on oikeutetuksi koettua ihonväriin, ikään tms perustuvaa eriarvoistamista. Kuka tässä tiernanäytelmässä on rasisti..Herodes, Knihti vaiko itse muriaanien kuningas maalatessaan kasvonsa? Minun mielestä rasistiseen ajatteluun syyllistyy se, joka näkee tässä historian tapahtuman kuvauksessa rasismia ja levittää tätä ympärilleen. Nyt filosofikaan ei osaa oikein lokeroida asioita. "Kouluissa asiaa voi pohtia lasten kanssa." Älkää pahentako tätä rasismin tuputtamista. Tässä on taas yksi kopio sadusta "Keisarin uudet vaatteet", kun yleinen mielipide vahvoine taustakonteksteineen käännetään palvelemaan harhaista käsitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kaikki menee ihan lapselliseksi ja yliampuvaksi. Ranskassa muslimit ja kaikki käyvät joulukirkossa. Miksi pitää mennä vähemmistön mukaan maassa maan tavalla tai maasta pois. Samoin halloween pirupäitä saa näyttää ja käyttää mutta jos joku on enkelipuvussa joulujuhla esityksessä niin siitä kyllä pahennutaan. Tarvis tulla sota- tai pula-aika että ihmiset heräisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä juuri ole rasismia ja kolonialismia, kun valkoinen mies esittää mustien kuningasta. Siihen aikaan kaikki kuninkaat oli tyrankeja. Eiköhän ole parempi, että mustien tyrankina esiintyy musta eikä mustien alistajana valkoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki suomalainen pitää kieltää, se on pahasta, jnejne. en olisi koskaan uskonnut tätä sanovani, mutta saataisinko jo ne vaalit niin kävisin persuja äänestämässä. kiittäkää vihervasemmisto tästä itseänne sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiernapojissa on rasismia, se on selvä. Juntit oululaiset ei tätä näe, mutta me muualta tulleet nähdään, kun ei kipuilla se-on-meidän-perinne -argumenteilla. Typerä perinne onkin, joutaa jättää taakseen tämän päivän maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika pohjanoteeraus taas kerran tämä keskustelunaihe! Meitä on monenvärisiä ja se saa näkyä tiernapojissakin. Eikö se ole rasismia, että tietty ihonväri pyritään karsimaan pois? Jos murjaanien kunigas oli musta, niin se oli musta. Eikä se siitä muuksi muutu, vaikka täällä kuinka rasismikorttia heilutellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee vähän lapselliseksi. Tottakai mustaihoinenkin saa olla tiernapojissa ja jos ei aitoa mustaihoista esiintyjää löydy niin sitten joku muuttaa itsensä sellaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkoihoinen murjaani loukkaa minua. Murjaani on siis poistettava näytelmästä kokonaan. Se että joku joka ei ole kuningas, näyttelee kuningasta, loukkaa myös minua, joten sekin on poistettavia näytelmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koldits on oikeassa. Pitääkö lapsille aiheuttaa turhaa epävarmuutta ikivanhan tiernaperinteen esittämisessä vain muutaman kiihkoilijan mielipiteen vuoksi? Seuraus tulee olemaan että koko perinne hiipuu, mikä lienee kohun aiheuttajien tarkoituskin. Kaunis, oulussa vahva perinne tuhotaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikää ensi vaaleissa tarkkaan haluatteko antaa äänenne paremmalle ja suvaitsevaiselle edustajalle vai sellaiselle joka ajaa suomen etua. Ei meillä tarvi kulttuuria, historiaa ja perinteitä muuttaa vasemman laidan äänekkäästi ajaman suvaitsevaisuus propagandan takia. Jonku muun etuja ajavat kun suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin tervetullutta keskustelua Tiernapoikien ympärille! Tiernapojat on rasistinen mininäytelmä. Olkoon miten paikallisperinnettä tahansa. Ihmisarvo nousee perinteen kunnioittamisen yläpuolelle, joten perinnettä on muutettava tämän päivän henkeen vrt. Brunbergin suukot. Uskomatonta, että kouluissa esitetään vielä Tiernapoikia. Siellä jos missä ihmisarvoa tulisi kunnioittaa ja välttää kaikin keinoin rasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Mihkel Koldits perustellusta näkemyksestä tässä tiernapoikakysymyksessä.
Annetaan lasten laulaa vanhan tradition mukaan sydämen kyllyydestä.
Jätetään perinteiden tarkastajat etsimään uusia kohteita, joista jonu voi pahoittaa mielensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni rasistista mielikuvaa ei synny. Ko. mielikuva on syntynyt Tiernasäätiön yksittäisen jäsenen mielessä, minkä myötä tästä on edes tullut näin käsiteltävä kysymys. Mutta jos tälle tielle lähdetään, on kielemme pestävä perusteellisemmin. Onko esim. asiallista käyttää eräästä musiikkityylilajista nimitystä "negrospirituaali"? Ja mikä olisi ajanmukainen vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä keskustelu on kohonnut aivan väärästä lähtökohdasta ja siitä syystä, että Suomi - ja varsinkin Oulu - luulee taas olevansa itseään suurempi: tiernapoikaperinnettä EI VOI VERRATA Hollannin tai USA:n blackface-perinteeseen, koska meillä ei ole koskaan ollut siirtomaita eikä orjuutta. Eikä Muriaanien kuningas ole typerä eikä paha, vaan arvostettu herra ja kuningas, jota valkoihoinen pahis kyykyttää, mutta lopussa kaikki yhdessä laulavat Herralle kunniaa. On sinänsä ihan ok, että nimi muutetaan Maurien kuninkaaksi (kuulostaa kauniimmaltakin) ja jätetään vaikka ne kasvot mustaamatta, mutta on todella väärin nähdä tässä perinteessä jotain muiden maiden systemaattiseen ja todistettavaan rasismiin verrattavaa. Suomi oli köyhä, alistettu ja syrjäinen maa, kun tiernapoikaperinne tänne rantautui - on naurettavaa jälkeenpäin ottaa kannettavakseen toisten syntejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs pistää suomesta pihalle nämä "suvaitsevaiset" ja paremmat ihmiset jotka nakertavat sisältäpäin suomalaiset perinteet ja kulttuurin. Sitten sen tyhjiön voi sopivasti täyttää esim. Venäläisellä kulttuurilla ja historialla. Muuta järkevää selitystä en keksi miksi vasen laita niin innokkaasti ajaa suomalaisia perinteitä alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö kaikki tummat ja kaikki muutki poikkeavan ihonvärin omaavat kansat valkasta että loppuis tuo rasismista jauhaminen, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (206)

Uutisvirta

16:04
Ker­ros­ta­lo­asun­nos­sa syttyi tu­li­pa­lo Kemissä tiis­tai­na – poliisi tutkii syt­ty­mis­syy­tä
15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image