Oulu

Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Pudasjärven lentokentällä oli tarkoitus järjestää vanhoillislestadiolaisten Suviseurat kesällä 2022. Nyt tapahtuma pyritään siirtämään kesään 2023. KUVA: Matti Räty
Oulu 20.11.2019 20:16
Helge Murtovaara

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) Suviseurojen järjestäminen Pudasjärvellä on siirtymässä vuodelta 2022 vuoteen 2023, koska Pudasjärven kaupunki ja vuokralaisena toimiva Jyrkkäkoski Oy käräjöivät Pudasjärven lentokentän vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

Pudasjärven kunnan tekninen johtaja Eero Talala kertoo, että Jyrkkäkoski Oy:n kanssa käytiin aikoinaan neuvotteluja siitä, että voisiko kaupunki ottaa yhden lentokentän rakennuksista omaan käyttöönsä. Majoitus- ja kokousrakennuksessa olisi järjestetty Pudasjärven lukion ilmailulinjan oppitunteja ja majoitettu myös oppilaita.

Kun asiasta ei löytynyt yhteisymmärrystä, Pudasjärven kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen. Jyrkkäkoski Oy riitautti asian. Asian käsittely alkanee käräjäoikeudessa ensi helmikuussa. SRK käynnistää selvitys- ja valmistelutyön vuoden 2022 Suviseurojen järjestämisestä Kauhavalla, ja jatkaa vuoden 2023 Suviseurojen valmistelua Pudasjärven kaupungin kanssa.

– Toimiva yhteistyö jatkuu. Me toteutamme ne toimenpiteet, mitä olemme luvanneet, koska ne tukevat muitakin tapahtumia kuin Suviseuroja. Kehitämme kenttää siten, että alueella olisi enemmän tapahtumia ja että aluetta voisivat käyttää hyväkseen laajemmat porukat, Talala perustelee.

KUVA: Ella Jokinen

– Valmistelu ei mene hukkaan. Kenttä on hyvä alue ja sillä on tulevaisuutta meidän näkökulmasta myös eteenpäin, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila sanoo.

Järjestäjien kannalta tilanne Taskilaa harmittaa, mutta toisaalta vastuuyhdistyksenä toimivalle Kuusamon Rauhanyhdistykselle jää enemmän aikaa valmistautua, kentän tilanne selkiytyy ja alue saadaan parempaan kuntoon.

Kauhava varautui järjestämään vuoden 2023 Suviseurat, mutta silloin samalla alueella olisi ollut Jukolan viesti. Nyt isot tapahtumat jakautuvat kahdelle eri vuodelle.

Hallinnon työryhmän puheenjohtaja Pekka Kantola Kuusamon Rauhanyhdistyksestä kertoo, että keskeisin asia on ollut varmistaa kentän majoituspinta-alan riittävyys Suviseurojen tulevaisuudessa. Kaupunki kehittää lentokentälle tapahtuma-aluetta.

– Vuoden siirtymä tarkoittaa tälle organisaatiolle yhtä suunnittelu- ja toteuttamisvuotta lisää alueen kehittämiseen. Kaupungin suunnitelmat ovat myös sitten vuoden pidemmällä.

Seurapaikoista päätetään SRK:n vuosikokouksessa ensi kesänä Suviseuroissa.

Kokonaan seurat ovat peruuntuneet kolmesti: vuonna 1915 kulkutautiepidemian vuoksi, 1941 jatkosodan alkamisen vuoksi ja 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen vuoksi.

Seurapaikkaa on vaihdettu edeltävän talven aikana vuosina 1948 ja 1953.

Otsikkoa korjattu 20.11. kello 21.25. Kyseessä on lukion ilmailulinja, ei ilmaisulinja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Asia pitänee viedä Eduskunnan Oikeusasiamiehen ratkaistavaksi. Juridisesti Oikeusasiamiehen tehtävänä on selvittää loukkaako kaupungin virkamiesten mahdollisesti tekemä päätös vuokrata alue uskonnollisen lahkon käyttöön Evankeliseen kirkkoon ja kyseiseen uskonlahkoon kuulumattomien ihmisten sekä muihin uskontokuntiin kuuluvien ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia. Asia on merkityksellinen monikulttuurisessa yhteiskunnassa, koska myös Pääministeri on korostanut EU:n puheenjohtajamaan roolissa ettei Suomi eikä muutkaan EU-maat saa loukata oikeusvaltioperiaatetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä paikallisilta kysellä halutaanko tänne seuroja muutaman vuoden välein. 15-vuoden välein olisi riittävä. Nyt olisi syytä järjestää paikallisia koskeva äänestys kaupungin toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suviseurat ei ole enää muodissa. Väki vähenee, varsinkin Nuoret. Paljon ihmisiä on hylännyt kyseisen uskon. Eikä kannata palata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kentän kehittämisen jälkeen Pudasjärvellä voisi järjestää suurten yhtyeiden konsertteja. Näitähän on jo pari vuotta harjoiteltu Rajamaan rannassa ja puretun koulun paikalla. Olisi mahtava tilaisuus Pudikselle. Kenttä palvelisi kaikkia käyttäjäryhmiä ja kaupungin yrityksiin tulisi asiakkaita. Syötteellä on hyvin majoituskapasiteetia, jota saisi sujuvilla kuljetuksilla kesälläkin käyttöön. Siitä vaan ennakkoluulottomasti festareita ja isoja keikkoja kehittämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AT. E.ISTI:lle. Ajatteletko, että pystyt ateistisella elämänkatsomuksella kiertämään viimeisen tuomion. ? Se on uskovalle ihmiselle tietynlainen selviö, että näin asia ei suinkaan ole. Siis sellainen tietoisuus. Kaikki tulee kerran tuomiolle, ihan jokainen ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mieltä kanssasi...hiilijalanjälki valtaisa..kun porukka käy kyykyllä pusikoissa terveisin ateisti itekki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomessa on vielä kokoontumisvapaus. Maailmassa on niitäkin maita, joissa tilanne ei ole näin hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
68
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
20
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image