Oulu

Portsari on virkamies

Oulu 28.8.2008 19:26
Anssi Juntto
Harva tulee ajatelleeksi, että järjestyksenvalvojasta ilmaiseva lätkä rintamuksessa tuo portsarille oikeuksia ja velvollisuuksia. Ovimieheen kajoaminen tuomitaan virkamieheen kohdistuneena väkivaltana. Samoin portsari saa mahdollisesta rikkeestään ankaramman tuomion virkamiehenä.

Vielä parikymmentä vuotta sitten lakipykälät kielsivät menemästä ravintolaan päihtymistarkoituksessa. Nyt tarkoituksia ei enää kysellä. Portsarien velvollisuutena on pitää humalaiset ja väkivaltaisesti käyttäytyvät henkilöt poissa.

"Ensimmäisenä kiinnitän huomion asiakkaan päihtyneisyyteen. Kyllä jokainen näkee, kun ihminen on selkeästi liian humalassa", jo vuonna 1978 uransa ovimiehenä aloittanut Juha Oksanen 45 Specialista kertoo.

Oksasen työpaikalla kaikenlaiset kahnaukset ovat harvinaisia. Yleensä ketään ei edes tarvitse käännyttää ovelta. Jokainen ilta on kuitenkin erilainen.

"Esimerkiksi uudenvuoden aattona oli rauhallista. Silloin oli paljon amatöörejä liikenteessä, mutta vain kaksi ihmistä piti käännyttää. Joskus taas viisi tai jopa kymmenen", Oksanen selvittää.

"Hauskaa saa pitää, mutta normaaleja käytöstapoja asiakkaiden pitää noudattaa. Tänne valikoitunut asiakaskunta ei halua munia missään suhteessa, onhan tämä heidän kantapaikkansa. Meillä tuttuja kanta-asiakkaita on paljon, varmaan 95 prosenttia kävijöistä."

Suurin osa 45 Specialin ovelta käännytetyistä ovatkin portsareille outoja tapauksia. Samoin niistä, jotka syystä tai toisesta joudutaan poistamaan ravintolasta kesken illan.

Joskus myös tuttuja asiakkaita joudutaan passittamaan kotia kohti.

"Monet tulevat usein jälkeen päin kiittelemään, että hyvä kun en päästänyt sisään siinä kunnossa."

Oksasen mukaan humalaiset asiakkaat yleensä tyytyvät portsarin ratkaisuun. Urputtajia on harvassa.

"Käsirysyyn joutuu todella harvoin. Se on kiinni ihan siitä, miten asiat hoitaa. Kursseilla meille on korostettu puhumisen merkitystä", Oksanen sanoo.

"Kyllä minä saataan aika isollakin äänellä karjaista, mutta eipähän ainakaan tarvitse tarttua kiinni."

Jos oikein tukala tilanne tulee, on Oksasella apuvälineenä aseenkantoluvan edellyttävä pippurisumute.

"Kaasua pitää käyttää harkiten, muuten on hyvin herkästi itse syytettynä. Viime vuonna jouduin käyttämään sumutetta tasan yhden kerran, kun ovella oli väkivaltatilanne. Lähtökohtana on, että se otetaan käyttöön vain jos vastapuolella on joku ase."

Oksanen on erityisen tyytyväinen, että sentään luotiliivejä ei tarvitse pukea, kuten kollegat Oulun Radisson SAS:issa tai monissa Helsingin ravintoloissa joutuvat tekemään.

Viikonpäivistä perjantait ovat hektisimpiä, kun asiakkaat juhlivat raskaan opiskelu- tai työviikon päättymistä. Lauantaina ihmiset ovat ehtineet levätä ja ovat leppoisampia.

Viikonloppuiltoina 45 Specialin eteen syntyvä jono on portsarinkin kannalta viheliäinen. Letkasta kun on usein heiluriliikennettä tien toiselle puolelle, eikä aina ole selvyyttä siitä, kuka on jo ollut jonossa, ja kuka yrittää kiilata väliin.

"Yritän olla kaikille tasapuolinen. En katso vaatteita, ikää tai sukupuolta, mutta etulijat eivät sisälle pääse", Oksanen toteaa.

"Onneksi meillä ei ole mitään vip-systeemiä sekoittamassa. Mutta jos joku synttäriporukka tai vastaava sopii etukäteen, niin asioista voidaan toki neuvotella."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei oo. Poliisi, tullimies ja esim.konduktööri on virkamies. Portsari on järjestyksenvalvoja. Ei päde sama lainsuoja kuin virkamiehellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi perehtyä mikä on virka ja mikä ei... Poliisi, tulli, raja, jne ovat virkamiehiä ja silloin heillä on omat lakinsa ja rangaistuksensa niin syytettynä kuin vastapuolenakin. Vartija ja JV ovat järjestystä ylläpitäviä henkilöitä jolloin heillä on myös velvollisuudet ja vastuu ja tämä on myös omina lakipykälinä jotka poikkeavat virkamiesten läkipykälöistä. Sama lakihan kaikilla on se vain että eri nimikkeellä eri oikeudet ja velvollisuudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä portsari on järjestystä ylläpitävä henkilö, kuten esimerkiksi vartija. Virkamiehet sitten erikseen. Tosin järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminenkin on rikoslaissa määritelty rikkomus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Portsariin kajoaminen ei ole virkamiehen vastustamista vaan järjestystä ylläpittävän henkilön vastustamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tästä Oksasesta nyt tehty liian iso juttu? En tuntenut kaveria, kaikki kunnioitus ja osaa ottaen,- mutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image