Oulu

Poromiehet hakivat jäkälät Muhokselta

Talikolla. Jäkälän nosto onnistuu hyvin talikolla, kehuu vuotoslainen poromies Jari Pulska muhoslaisessa metsässä. KUVA: Risto Rasila
Oulu 26.9.2005 0:00
Satu Kreivi-Palosaari
Pohjoisen poromiehet hakevat aitaporolle jäkälän aina Muhokselta ja Hailuodosta saakka. Lapin jäkälävarat ovat käyneet vähiin, ja jäkälä jää pohjoisessa myös pieneksi.

"Siinä on talven jäkälä poroille", lausahti Sodankylän Vuotsosta saapunut poromies Jari Magga tyytyväisenä.

Magga oli saanut keruukaveriksi toisen poromiehen, Jari Pulskan, ja muutaman päivän urakointi muhoslaisella jäkäläkankaalla tuotti säkkikaupalla kaivattua herkkua talteen.

Poromiesten mukaan poro pysyy jäkälän avulla terveempänä.

"Poron täytyy saada luontaista ravintoaan myös talvella. Pelkkä rehu ja heinä ovat liian valkuaispitoisia, ja poro joutuu syömään janoonsa turhaan lunta", Pulska kertoi.

Pulskan oma jäkäläapaja löytyy Hailuodosta, jonne puolestaan Magga lähtee myöhemmin kaveriksi.

"Jos jäkälä on kuivaa, se murenee kuin perunalastu. Liian märkänä se painaa kuin synti. Nyt on paras keruuaika", lapinmiehet kehuivat kuulaassa syyssäässä.Talikolla talteen


Jäkälää kerätään monella tavalla talteen. Magga ja Pulska olivat varanneet talikot mukaan, ja niillä he saivat nosteltua jäkälän siististi säkkiin. Joillakin on tapana kerätä jäkälä käsin.

"Kyllä met lähemä huomena jo pois", miehet tuumivat saaliistaan.

Magga sai vinkin Muhoksen jäkäläpaikoista tuttaviltaan. Jäkälänkeruu vaatii aina maanomistajan luvan.

"Puolenkymmentä vuotta menee ennen kuin uusi jäkäläpeitto kasvaa nostetun tilalle", Pulska kertoi.

Poromiehillä alkaa olla hoppu kotikonnulle, sillä erotukset alkavat pian, ja jatkuvat aina tammi-helmikuulle saakka. Kevättalvi seurataan, kuinka eläimet pärjäävät luonnossa.

Osa porokarjasta kootaan tammi-helmikuuksi aitaukseen. Toukokuulta juhannukselle poromiehellä on kevyempää, kunnes alkavat vasojen merkinnät. Ja sitä työtä on paljon?

"On niitä", Magga virnistää. "On, on."

Oulun seudulla parhaat jäkäläpaikat löytyvät Kalajoelta, Utajärveltä ja Vaalasta. Paitsi porojen ravinnoksi, jäkälää kerätään huomattavia määriä koristeiden raaka-aineiksi.

Hailuodon palleroporojäkälää on kerätty myyntiin jo 1930-luvulta alkaen. Parhaina aikoina 1972 raaka-ainekartonkeja kaupattiin Keski-Euroopan hautausmaille yli 500 000 kappaletta vuosittain. Nyt määrä on pudonnut alle 100 000:een.

"Kuusihavu on tullut aika voimakkaasti hautakoristeisiin jäkälän paikalle. Sen myötä kysyntä on laskenut", toimitusjohtaja Markku Sipola Polar-Moos Oy:stä kertoo.

"Siitä huolimatta meillä oli poimijapulaa. Vielä ei jäkälänpoimijoita ole Thaimaasta sakka haalittu, mutta Virosta kylläkin."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:18
Toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Kuusamontiellä Jäälin kohdalla
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image