Oulu

Po­ro­kar­ne­vaa­lit keräsivät Oulun Torinrantaan satoja ihmisiä

Porokarnevaalien ohjelmaan kuului muun muassa perinteinen Porojokkis eli jokamiesluokan porokisa. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.2.2019 19:55
Antti Karvonen

Victoria-saarella ei ole poroja, tietää Tuula Heinonen kertoa. Kanadasta Ouluun sukuloimaan saapunut Heinonen oli yksi Oulun Torinrannassa lauantaina järjestettyihin Porokarnevaaleihin osallistuneista.

Oulun Liikekeskus Ry:n organisoiman tapahtuman ohjelmanumeroina nähtiin muun muassa luisteluesitys, pipolätkää sekä tietysti poroajelua ja porokisa. Aurinkoinen ja leuto sää vetivät satapäin ihmisiä paikalle.

– Lähdin täältä viisivuotiaana Kanadaan, mutta olen tullut vierailemaan Ouluun joka vuosi, Heinonen sanoo.

Vaikka Heinosen nykyisessä asuinpaikassa Victoria-saarella ei poroja olekaan, löytyy niitä kuitenkin muualta Kanadasta.

– Olen asunut myös Winnipegissä Manitobassa. Manitoban pohjoisosista löytyy porojen lisäksi myös jääkarhuja, Heinonen nauraa.

Kanadasta Ouluun sukuloimaan saapunut Tuula Heinonen (vas.) oli yksi Oulun Torinrannassa lauantaina järjestettyihin Porokarnevaaleihin osallistuneista. Vieressä serkku Maria Lindeman. KUVA: Tiina Wallin

Heinonen tuli paikalle oululaisen serkkunsa Maria Lindemanin kanssa.

– Tulimme katsomaan tänne poroja. Kilpa-ajoon emme kuitenkaan aio osallistua, Lindeman kertoo.

Remeksen perheessä innokkaita poroajureita sen sijaan löytyy. Lapset Stina ja Klara kisasivat Team Ilveksen riveissä.

– Tulimme Kuopiosta Ouluun sukulaisen vanhojen tansseja seuraamaan. Olemme Porokarnevaalissa ensimmäistä kertaa, tämä on oikein kivan näköinen tapahtuma, perheen äiti Sanna kehuu.

– Parasta ovat ilmaiset karkit, Stina toteaa.

Porokarnevaalit eivät olisi mitään ilman tapahtuman tähtiä, eli itse poroja. Poro-Panuman tilalta Pudasjärveltä Ouluun tuodut kisaporot Kulkuri, Napsu, Jesperi ja Taavi lähtivät matkaan mielellään, paliskunnan poroisäntä Lauri Oinas-Panuma kertoo.

– Pojat tiesivät mihin ollaan tänään lähdössä, hän sanoo hymyillen.

Kisaporot täytyy valita tapahtuman luonnetta silmällä pitäen, Oinas-Panuma kertoo.

– Yleisötapahtumaan missä ajetaan kilpaa ei voi ottaa kaikista hulluinta poroa. Kisaporon täytyy olla rauhallinen, mutta kuitenkin sellainen että se vähän juoksee.

Oinas-Panuman mukaan tapahtuma oli erittäin onnistunut.

– Tällaisella hyvällä säällä kuten tänään täällä viihtyvät kaikki. On mukava että kaupungin ihmiset pääsevät näkemään poroja. Mukana on ollut myös paljon ulkomaalaisia, ja on hienoa että voimme tuoda heille vähän eksotiikkaa. Oulu on kuitenkin suurelta osin poronhoitoaluetta ja sitä kannattaa hyödyntää kaupungin imagossa, Oinas-Panuma toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Oulun alueella Porokarnevaalin pitäisi olla kaksipäiväinen tapahtuma, ei lauantaina työtä tekevä pääse osallistumaan. Ikävä lasten osalta kun ei ollut ketään joka olisi voinut viedä poroja katsomaan ja poroilla ajamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä sama juttu, mutta mennään viikonloppuna katsomaan poroja Nallikarin talvikylään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pojat tiesivät mihin ollaan tänään lähdössä." Porotkin jo tuntee Oulun maineen, kauhunsekaisin tuntein tulivat hotellityömaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtomaa-Suomen asukkaat eivät voi vieläkään tunnustaa, että porot ja lappalaiset ovat olleet alkuperäisiä asukkaita satoja tai tuhansia vuosia Suomen alueella. Lapsuudessani -40 luvulla oli Oulussakin villatehtailija Hyryn pihassa Aleksanterinkadulla muutama poro. On häpeällistä, että Suomi vieläkin kurittaa vähemmistö-suomalaisia tunnustamatta heidän YK,nkin vaatimaa olemassa olonsa oikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, oikeassa olet! Lappilaisten oikeudet on tunnustettava ja taattava. Lappiin mennään rellestämään ja juopottelemaan omilla ehdoilla mutta Saamenmaan alkuperäiskansan oikeuksia poljetaan, törkeää!
Herätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...suomalaisten maata, ei todellakaan lappilaisten saatikka saamelaisten. Siinä vaiheessa voi alkaa vaatimaan jotain, kun pärjää ilman suomalaisten veronmaksajien antamaa tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän mahtaa mennä Lapin metsähakkuitten tuotot, tai kaivostoiminnan sadat miljoonat. Tai turistikalastajien kelaamat arvokalat Lapin joista, puhumattakaan pilkkahinnalla rosvotusta vesivoiman sähkötuotannosta. Suurin osa tuotosta on globalisoitu ulkomaisille sijoittajille valtion ystävällisellä avustuksella. Pitäisihän tuosta rahamassasta riittää jotakin myös Lapin alueen alkuperäisille asuttajillekkin. Suomalaiset veronmaksajat tienaavat Lapin kustannuksella enempi, kuin palauttavat veroina Lappiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin veronmaksajien rahoilla tuetaa lappilaisia joka suhteessa. Kyllä se vaan niin on, että suomalaiset ovat ansainneet lapin kalastuksen, vesivoiman ja kaiken muun mikä on suomalaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisit käydä tutustumassa kuinka paljon työtä vaatii saada poro lautaselle. Työtä on ansiokkaasti vaikeuttanut mm. valvira lukemattomilla direktiiveillä. Ajan saatossa Oulussakin on myyty porona pakastettua uus-seelantilaista kaurista ja venäläistä hirveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän vaihto-oppilas ei ymmärrä ollenkaan poro/Oulu yhdistelmää, kaveri on Kiinasta. Suurin ihmetys on kuitenkin Valkea, miksi katu on katkaistu jonkun muutaman kaupan takia. Mitä sanon??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei hävetä niin paljon kuin porot Oulussa. Just se mitä pitäis kaikin voimin välttää jos haluat välttyä junttipaikkakunnan maineelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun pohjoisosa ON poronhoitoaluetta ja Oulu osa POHJOIS_Suomea.
Porot ja hirvet on osa Suomen luontoa siinä kuin kengurut Australiassa.
Monet ulkomaalaiset ainakin arvostaa kun tuollaisia otuksia pääsevät näkemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot ei hävetä vaan se, että kuvitellaan korkeita taloja rannoille rakentamalla ja puistoja hävittämällä Oulusta tulisi "vetovoimainen" ja jopa kulttuurikaupunki. Talojahan on maailma väärällään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on huono itsetunto ja paikallisen historian tuntemus kirjoittajalla. Oulu ei ole Lappia, mutta poroja nykyisen kaupungin alueella on ollut todella pitkään. Ei täällä satoja vuosia sitten normikansa hevosilla liikkunut. Junttius on huonoa tapakulttuuria, ei tapahtunutta historiaa. Hyvä yleistieto ja -sivistys auttaa tuohon junttikammoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä mainetta ei pelasta mikään, se on jo mennyt ja junttikaupunkina tämä tunnetaan maailman tappiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävetä?
Oulun imagosta tekee vetävän monenlaiset tapahtumat ja porot ovat tärkeä osa Pohjois-Suomea ja Lappia, tärkeä elinkeino ja hieno osa Suomen luontoa. Poronliha on hyvää ja vähärasvaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu kun ei ole mitään pohjoista ja poronliha maistuu sille ihtelleen. Porp on tuhoeläin, joka tuhoaa Suomen ja suomalaisten luontoa. Paras poro on haudattu poro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image