Oulu

”Pörinää pyttyyn” Raksilassa – Oulussa kisataan Suomen suurimmassa moot­to­ri­kelk­ka­ta­pah­tu­mas­sa

Snowcross on vauhdikas laji. Tässä kelkkaa lennättävät Per Vikman (vas.), Juuso Loukko ja Jomi Sonkamuotka. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 22.2.2019 22:17
Daniel Wallenius, teksti

Raksilan pesäpallostadion on hieman muuttanut muotoaan.

Kansallispelin pelaaminen ei juuri nyt onnistu. Sen sijaan se toimii tämän viikonlopun ajan Suomen suurimman moottorikelkkatapahtuman Extreme Stadium Racen näyttämönä.

Iltavalaistus on sytytetty ja rokki soi.

– Onhan se klisee, mutta tottahan se on, että ilmassa alkaa olla urheilujuhlan tuntua, kuuluttaja Jarkko Ylläsjärvi hehkuttaa.

Perjantai-illan kisaan osallistui kilpailijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Kuvassa Pontus Lundström ja Juha Haapamäki. KUVA: Jarmo Kontiainen

Periaatteessa kyllä, mutta kun perjantai-iltana ajettavan Bothnia Cupin kilpailijat ajavat kuljettajaesittelyihin, yksi asia puuttuu. Yleisöä on saapunut vain kourallinen.

Osa kuljettajista pääsee myös haastatteluun. Jokainen vakuuttaa olevansa hyvillä fiiliksillä liikkeellä.

– Onneksi pakkanen lauhtui, niin ei ole niin pirun kylmä, Jarno Hietalahti sanoo.

Kuljettajat rälläävät esittelykierroksen. Kakstahtibensa lehahtaa katsomoon kuin synkimpinä teinivuosina.

Avajaispuheen tulee pitämään Oulun kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva-Maria Parkkinen (kesk.)

– Ei muuta kuin pörinää pyttyyn, hän sanoo ja sitten mennään.

Ensimmäisessä lähdössä Per Vikman pitää kärkipaikkaa lähes koko matkan.

– Piä, piä se Ruottin poika selän takana, Ylläsjärvi kannustaa.

Vaan ei, Vikman vie voiton ja toisessa lähdössä sen nappaa maanmies Oskar Norum.

Olo on kuin jääkiekkoa katsoisi. Ovatko ruotsalaiset tässäkin meitä parempia?

Onneksi ei. Kolmannessa lähdössä saadaan vihdoin suomalainen Mikko Osmo ensimmäisenä maaliin. Hän voitti lopulta myös Suomenmestaruuden.

Kisan alussa taivaalta alkoi kevyesti leijailla lumihiutaleita, mutta kolmannen lähdön jälkeen sitä vihmoo vaakasuoraan.

Paradoksaalisesti yleisön määrä stadionilla tuntuu olevan suoraan verrannollinen tuiskun määrään, sillä sitä on vaivihkaa ilmestynyt lehtereille reippaahkosti.

”Ei muuta kuin pörinää pyttyyn”

Nenään leijuu paistettujen muikkujen tuoksu. Ne ovat houkutelleet luokseen myös Antti, Akseli ja Sisu Ylipahkalan.

– Kävimme Akselin kanssa samassa tapahtumassa pari vuotta sitten ja hän tykkäsi ihan kamalasti. Viime vuonna emme tulleet, kun oli niin kylmä, mutta nyt oli Sisunkin aika nähdä kelkkoja, Antti Ylipahkala sanoo.

Sisu, 2,5, Akseli, 5 ja Antti Ylipahkala nauttivat kelkkojen lisäksi myös muikuista. KUVA: Jarmo Kontiainen
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Itellä o tuommonen vanha maasturi diiseli joka puskee mustaa nii penteleesti. Aattelin ajella tämän vkl offroadia, ihan vain koska PYSTYN. Ruuvvia väännän vielä että tulee enemmän mustaa ihan vain ilmastohöpöttäjien iloksi, koska pystyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapset 7-12 v lippu 10 euroa . Voi jonkun verran vähentää perheiden intoa tulla kisaa katsomaan. Tapahtumaa venytetään ihan turhan pitkäksi oheismyynnin ehdoilla. Jos kisa kestää 3 h 30 min niin siitä on kisaamista reilusti alle tunti. Mutta eiköhän ne taas tänä vuonna ilmoita että väkeä oli 5000 ja tuhat voi olla tosi tiukassa. Ja toki ymmärrän tämän turvatarkastushomman mutta pikkasen ampui taas yli näiden reppujen kanssa. Ulkoilmatapahtuma niin aika monella on kuulkaa ihan oikeasti vaan vaatetta repussa eikä viinaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko se ilmaisen katsomopaikan (= lumikinos kentän ulkopuolella) näkymä radalle on peitetty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutava laji ,mennyt aika ohi tuollaisen saastutus homman .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan jos vara käydä tankilla muutaman tunnin välein luulis olevan vara maksaa kalliimmat verot eniten saastuttavasta laitteesta. 4 tahti turbo kelkat ei saastuta, mutta nämä 2 tahti kelkat! mikä paksu sininen öljyn käry jää leijaieen ilmaan. Kelkkojen hinnat alas, että ihmisillä olis vara ostaa 4t kelkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on ahasmielistä sakkia täällä kommentoimassa. moottorikelkkailu on mahtava laji kannattaa kokeilla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos ei muuta niin vähintään saastuttamisesta jaksetaan marmattaa, mutta lentokoneeseen hypätään ajattelemattaan vaikka saastuttaa kymmeniä kertoja enemmän kuin tuo tapahtuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se komijata että meillä vielä jotain järjestetään keskustan tuntumassa, ennen ajettiin jääspeedwayta Raatissa ja Keskuskentällä ja oli katsomot täyteen ammutut, nykyään vikistään joka asiasta. Ilmasto muuttuu ja siihen ei ihmisten tekemiset vaikuta pätkääkään, jääkausia on aina ollut ja tulee olemaankin, nautitaan tämä lyhyt aika niiden välissä. Samaa mieltä olen lipunhinnasta, voisi olla hieman alhaisempi, saisi samat rahata volyymin kautta ja samalla lajia tutummaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti järjestetty tapahtuma. Laji todella näyttävä. Kävimme päivällä katsomassa kun pääsi ilmaiseksi. Lippujeb hinnat olivat kyllä liian kalliit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilustadionin häpäisy! Aikaihmiset pörryyttää roottorireellä ja joku vielä viitsii maksaa, että pääsee katsomaan tuota pelleilyä! Merellä oli tilaa tai Tyrnävän pelloilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IPCC:n viimeisin raportti antaa meille vain muutaman vuosikymmenen aikaa muuttaa elämänmuotoamme siten, että vältämme koko planeettaa uhkaavan ekokatastrofin. Yksi avainteoista tässä muutoksessa on hiilivetyjä käyttävistä polttomoottoreista luopuminen.

Ja mitä tässä tilanteessa tekee Oulun kaupunki? No, sallii pistää pystyyn moottoriurheilutapahtuman, jossa päästellään sielun syvyydestä kasvihuonepäästöjä ilmaan ja tullaan suurin joukoin jopa satojen kilometrien päästä polttomoottoreilla katsomaan toisten päästöjen tuottamista.

Tulevaisuudessa tällaiset tapahtumat ja niiden järjestäjät näyttäytyvät yhtä epäeettisinä kuin koiratappelut.

Vaihdetaan ensi vaaleissa Oulun valtuustoon porukka, joka ymmärtää, että meidän on näytettävä esimerkkiä vihreän ja kestävän elämäntavan rakentamisessa maapallolle. Siihen ei kuulu moottoriurheilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on yksi parhaista esimerkeistä ilmaston lämpenemisestä niin Oulun kuin mediankin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

M-kelkat ovat päästörajojen ulkopuolella-miksi? Nehän ovat kaikista suurimpia palttoaineen ja öljyn kuluttajia mitä polttomoottoreihin tulee.Mitataanko päästöjä koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oha se mahtava laji! Mitä? Kutittaa jo peukkua siihe mallii että pakko mennä huomena kattoo ku tuplaputket pauhaa ja kakstahti tuoksahtelee vielä kesäkuussaki muistoina nenäkarvojen kähmäsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on tämä kisa ilmastonmuutoksen kannalta? Eikö tällaiset pitäisi lopettaa tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image