
Vakavista sisäilmaongelmista kärsivä ja kertaalleen aloitetun ja keskeytetyn remontin kohteena oleva Oulun poliisitalo on päätynyt erikoiseen tilanteeseen.
Oulun rakennuslautakunta antoi viime keskiviikkona talon omistavalle valtion Senaatti-kiinteistöille luvan avata viitisen kuukautta rakennusvalvonnan keskeyttämänä ollut työmaa uudelleen.
Avauslupa jäi aiemmin pöydälle, koska sisäilmaongelmien vakavuuden takia lautakunnan enemmistö halusi ensin kuulla remonttisuunnitelmia uudistaneita ja parantaneita asiantuntijoita henkilökohtaisesti.
Luvan nyt tultua talon miljoonien eurojen arvoista korjaamista voitaisiin siis lähiaikoina jatkaa.
Perjantaina poliisia ohjaavan ja hallinnoivan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kuitenkin sanoi Kalevan haastattelussa, että pitää talon remontoimista ongelmallisena.
– Kun tiedetään miten moni ihminen on sairastunut ja kuinka moni oireilee ja kun otetaan huomioon kokemus sisäilmaongelmaisista rakennuksista, niin palaaminen on ongelmallista vaikka remontti olisi tehty kuinka hyvin, Nerg sanoi.
Nergin mukaan ministeriö on tämän vuoksi "vakavasti nostanut pöydälle" sen, mitä muita vaihtoehtoja poliisin toimitilojen suhteen on kuin remontoida vanha talo.
Nerg totesi samassa yhteydessä myös, ettei ministeriössä lähtökohtaisesti haluttaisi edes lähteä keskustelemaan uuden talon rakentamisesta, vaan jokin muu ratkaisu olisi löydettävä.
Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo sanoo Kalevalle, että vaikka korjausurakan jatkamiselle on nyt lupa, aivan pian talossa ei ala tapahtua mitään.
– Päätöshän tulee lainvoimaiseksi vasta kahden viikon kuluttua ja lisäksi urakoitsijat eivät voi heti rynnätä töihin. Työmaa on ollut keskeytettynä viitisen kuukautta, ja meidän on ensinnäkin käytävä neuvottelut urakoitsijoiden kanssa. Emme suinpäin lähde remonttia jatkamaan, vaan neuvottelemme poliisihallituksen ja kansliapäällikkö Nergin kanssa siitä, mitä tehdään ja etenemme yhteisymmärryksessä, Rovamo sanoo.
Poliisin ja oikeuslaitoksen toimitiloja koskevia neuvotteluja on tarkoitus käydä Oulussa alkavalla viikolla. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä Rovamon mukaan sovittu.
Hän muistuttaa, että Oulun rakennusvalvonta vakuuttui parannetuista korjaussuunnitelmista ja totesi, että ne on tehty erittäin laadukkaasti.
– Me olemme tutkineet taloa todella paljon ja tiedämme mitä siellä on, ja mitä pitää korjata. Uskomme vahvasti, että siitä tulee hyvä.
Rovamo ei halua ottaa kantaa Nergin lausuntoihin, joissa kansliapäällikkö piti sisäilmaongelmaisen poliisitalon korjaamista ongelmallisena ratkaisuna.
– Emme ole vielä hänen kanssaan samassa pöydässä istuneet ja keskustelleet, joten en halua kommentoida, Rovamo sanoo.
Kommentoi ()
Aika erikoinen tilanne tällä talolla: asiantuntija sanoo, ettei voi korjata, eikä purkaa ja uutta rakentaa!
Siitäkö se mullai johtuu,Poliisitalosta. Halutomuus ja väsymys ko on siinä talossa pari kertaa passiasioissa käyny.
Ei enää mitään remontteja. Purkukalusto paikalle ja tönö atomeiksi. Hippulat vinkuen uutta rakennusta suunnittelemaan ja tonttia katsastamaan.
Rakentakaa uusi poliisitalo.
Ei minulla muuta. Haluaisin vain vihdoinkin parantua, tehdä töitä ja olla jaksava vanhempi lapsilleni.
Talo matalaksi ja uusi syrjemmälle. Saadan huonokuntoinen ja epäkäytännöllinen rumilus pois ja rakennetaan huippupaikalle asuntoja. Suunnitellaan yhdessa markettien alueen uudisrakennusten kanssa niin saadaan Ouluun oikeasti iso ja toimiva asuin/shoppailualue, jota kehtaa vieraillekin esitellä.
Mitä tässä asiassa on vielä epäselvää? Nyt rakentamaan se uusi poliisitalo! Porukat on niin sairaana, ettei remontti auta mitään ja jossakin toisessa vanhassa rakennuksessa ihan varmasti myös sisäilmaongelmia ja muutenkin kallis rempata erikoistiloja. Ainoa ratkaisu on rakentaa uusi poliisitalo!
Senaattikinteistö on arveluttava tapaus
...hyvä elää sano lapamato, tai tässä tapauksessa sädesieni. Ei se remontilla lähde. Purkaa pitäis.
Korjausrakentaminen menevät hukkaan, koska kiinteistö on kauttaaltaan homeessa, vaikka työntekijät ovat olleet silti oireilu jatkuu kuntavaroitten mukana homesienet ovat menneet mukana.
Ei työntekijöiden terveydelle ole mitään arvoa jos remontin jälkeen palataan homeiseen kiinteistöön takaisin.
Kuka? maksaa menetetyn terveyden? jos ei kykene enää työelämään lainkaan.
Korjataan ensin, sitten puretaan ja rakennetaan uusi. Näin saadaan Oulun rakennusliikemafialle kaikki roposet taskuun. Samaa sakkia töissä poliisitalon sisäpuolellakin valvomassa mm. vihapuheita.
"Uskomme vahvasti, että siitä tulee hyvä". Tämäkään ei ole uskonasia...
Eikö nämä naiset olisi voinut avata suuta aikaisemmin, jos kerta ovat asiantuntijoita? Vanhaa ei saa korjata, eikä uutta rakentaa!
Purkuun ruma rakennus ja uusi uuteen paikkaan.
Vanhalle paikalle monitoimiareena.
Ei tule vetämään vertoja stadin suurhallille.
Kyllä kait joku on jotain laiminlyönyt, jos yli 100 on sairastunut eikä kukaan ole tehnyt mitään vuosiin. Missä on meidän työsuojeluihmiset, missä on meidän ammattiliiton ihmiset ja missä on ollut johto? Monessa paikassa näille kaikille olisi tullut hyvin suuria ongelmia?
Älkää korjatko. Homesairaana voin hyvin suurella varmuudella sanoa, ettei tule onnistumaan. 95% korjauksista epäonnistuu ja sairaita tulee vaan lisää. Rakentakaa uusi, maksoi mitä maksoi. Säästäkää edes muut tältä helvetiltä.
Nykyään tapana työllistää omaa firmaa eli tätäkin korjattaisiin ja remontteerattaisiin uudestaan ja uudestaan.
Samankaltainen toimintamalli on teiden kunnossapito, vetästään rouhittu ja sulatettu asfaltti ohueksi kerrokseksi joka on puhki ja urilla parissa vuodessa.
Eli ei tehdä mitään kunnollista ja kestävää.
Jo altistuneet ja sairastuneet tuohon rakennukseen eivät voi palata. Senaatilla ei ole kompetenssia muuttaa tätä tosiasiaa.
Otakaa Limingasta esimerkkiä siellä on purettu vasta virastotalo kyseisien oneglmien takia ja rakennetaan uusi talo. Kirjoita kommentti
Loistava esimerkki nykyisessä suomalaisessa kulttuurissa on valitettavasti arvo annettu
mitään sanomattomalla
asiantuntemattomudelle,
Tässäkin on käytetty konsulttien
konsulttejakin, mutta
kansliapäällikön pyöreä lausunto
ongelmista pysäyttää koko
hankkeen.