Oulu

Po­lii­si­lai­tok­sen sädesienitila ollut ehkä käytössä – "Osa tulee varmasti saamaan oireita myös uusissa toi­mi­ti­lois­sa"

Sädesienikasvua havaittiin Oulun poliisilaitoksen tiloista 11 neliömetrin kokoisesta huoneesta. Huone on Senaatti-kiinteistöjen tietojen mukaan ollut tyhjillään, mutta poliisin työsuojeluvaltuutetun mukaan käytössä muuna kuin työhuoneena. KUVA: Pekka Peura
Oulu 14.3.2019 18:30
Mirko Siikaluoma

Oulun poliisilaitos Hiukkavaaran tilojen henkilökunnan oireilu on lisääntynyt syksyn jälkeen. Poliisissa pidetään todennäköisenä, että oireita on ilmennyt enemmän henkilökunnan aiemman sisäilmaongelmille altistumisen vuoksi.

Työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrysen tietojen mukaan poliisin henkilökuntaa on ollut sairaslomalla sisäilmaoireilun takia. Jonkin verran ihmisiä on hänen mukaansa myös siirretty työskentelemään toisiin tiloihin.

Väyrynen pitää sisäilmaongelmista johtuvia sairaspoissaoloja ongelmallisena poliisityön toteuttamisen kannalta.

– Poliisihan on toimiala, jossa pyritään tekemään omat työt vaikka sitten sairaana. Jos emme itse ole työtämme tekemässä, työkaveri joutuu ne tekemään. Meillä ei ole mitään varamiespalveluita, joista voisi soittaa paikkaajia kahdeksi kolmeksi päiväksi eikä pidemmäksikään aikaa, työsuojeluvaltuutettu Väyrynen harmittelee.

Poliisipäällikkö Sauli Kuha kertoo, että poliisin entisissä tiloissa Rata-aukiolla sisäilmaongelmille altistui arviolta parisataa ihmisiä ja sairastui kymmeniä. Sairastuneiden oireilu ei häviä, vaikka poliisilaitos vaihtaisi paikkaa.

– Osa tulee varmasti saamaan oireita myös uusissa toimitiloissa. Tämä on asia, joka tulee meitä seuraamaan pitkään ja tämä sama tilanne on varmasti kaikilla niillä virastoilla, jotka ovat joutuneet väistämään sisäilmaongelmia, Kuha kommentoi.

Kuha korostaa, että on vaikea löytää työpistettä, jossa joku ei aiheuttaisi oireita. Hiukkavaaran tiloissa tapahtui muutoksia viimeksi aiemmin maaliskuussa, kun Oulun poliisin rikoslaboratorio muutti sieltä VTT:n tiloihin.

Oulun poliisilaitoksen Hiukkavaaran tilojen maaliskuussa valmistuneissa kuntotutkimuksissa löydettiin viite sädesienikasvusta betonin sisällä. Tilat omistavan Senaatti-kiinteistön mukaan löydös tehtiin 11 neliön kokoisesta huoneesta, joka on heidän tietojensa mukaan ollut tyhjillään.

Työsuojeluvaltuutettu Väyrysen mukaan tila, josta sädesientä havaittiin, ei ole toiminut henkilökunnan työhuoneena. Hänen tietojensa mukaan tila on kuitenkin ollut poliisin käytössä.

Sädesienet, virallisemmalta nimeltään aktinobakteerit, kasvavat kosteissa olosuhteissa ja leviävät esimerkiksi ilmanvaihdon kautta. Senaatti-kiinteistöistä kerrotaan, että tila, josta sädesienilöydös tehtiin, on suljettu asianmukaisesti ja varmistettu kuntotutkijan suositusten mukaisesti niin, etteivät aktinobakteerien itiöt leviä ilmanvaihdon mukana muihin tiloihin.

Aktinobakteerit

Aktinobakteerit tunnetaan yleisesti vanhentuneella nimellään sädesieni.

Aktinobakteereja esiintyy maaperässä ja ne antavat maa-ainekselle sen ominaisen "maakellarin hajun". Hajun lähde on bakteerien aineenvaihduntatuote geosmiini.

Sädesienet luokitellaan kosteusvauriomikrobeiksi.

Pieniä määriä aktinobakteerin itiöitä voi esiintyä myös terveissä rakennuksissa.

Lähde: Hengitysliitto

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Lapsen koulussa ope sanoi, ettei ole sisäilmaongelmaa, vaikka oli toisin kertonut vapaa-ajallaan eräälle.

Lapsella on lisääntyvää oirehdintaa. Taasko koulun vaihto edessä vai kotikoulu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotona saa nurkissa ja korvissakin kasvaa vaikka korvasieniä - oireita ei tule. Ei ainakaan, mikäli asuu omistusasunnossa. Työssäkäynti ja koulunkäynti sairastuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikähän sen iliman pillaa ?????? hoijellaanko se partiointi pirtistä,pitäskö jopa jalkautua hehgittelleen ulkoilmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneppä sinä näsäviisas sisälle hengittämmään sitä saastunutta ilimaa ja temään miun rikosilimotukset valamiiksi pöytäkirijoiksi, niin mie lähen ulos hengittämähän sitä ihanan raikasta ilimaa ja partioimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työkkärit täynnä,3kk jälkeen vapailla markkinoilla,voi laittaa mihin töihin tahansa.Voisin käydä poliisin hommia paikkailemassa(tausta ok,moneen kertaan tsekattu).Liikennevalvonta kiinnostaisi.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nuorena ei altistu niin aikuisiässä oireet tulee vahvempana. Liika hygienia on pahasta. Intian slummista selvinnyt lapsi joka on altistunut ja saanut immuniteetin nuorena ei sairastu helpolla infektioihin myöhemmällä iälla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä puhu ilman parempaa tietoa. Sädesieni ei paranna kenenkään vastustuskykyä. Kuka on tämä mainitsemasi Intian slummista pelastunut lapsi? Aika huono esimerkki kaikesta huolimatta; ehkä mielikuvituksesi tuotetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kannattaisi kokeilla yksinkertaista sisäilmatilan parantamista halvall tavalla.
Muistan miten ennen 80 vuotta sitten kotonani kellarin homeet tapettiin polttamalla kellarissa katajan oksia. Homeet ja sienet hävisvä kaikki pois.

Suosittelisen kokeiltavaksi sellaisissa rakennuksissa joissa on ilmastoitinnin vaihto systeemi käytössä. ( myöskin kaikenlaisissa rakennuksissa )

Jos huoneistoihin, joissa on ogelmia sisäilman kanssa, ruiskutteaisiin kohteisiin, omena etikkaa, paikkoihin missä todetaan hometta ja sieniä olevan.
Satavrmasti kohde puhdistuu. Joskus toimenpiteen voi tehdä useamman kerran.
En tiedä jos syvemmällä rakenteissa on home vauriota, kuinka hyvin se toimii sellaisissa tapauksissa?
Jos esimerkiksi on kysymyksessä luokkahuoneet, niin ruiskuttamisen voisi tehdä loma-aikoina, joolloin koulu on suljettuna. KANNATTAA KOKEILLA !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni ehtisi sairastua näiden kokeilujen aikana? Ihmisten terveydestä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättäen Senaatti on TAAS remontoimassa hometta pois. Tuollaisestahan ei ole vielä yhtään kokemuksia kuinka se korjaaminen ei poista sisäilmaongelmia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taikuri-Senaatti yllättää jälleen: poistamme homeen ja rakennus on jällen putipuhdas ja käyttäjilleen turvallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi ei siis halua kertoa suoraan, käytettiinkö tilaa vai ei. Virkavallalla on kuitenkin julkisuuslain mukainen tiedottamisvelvollisuus. Tunteeko Kuha lait huonosti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan Oulun poliisipäällystö ei olisi kertonut ulospäin vielä mitään ilman Senaattia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jopas kumma kuinka varusmiehet,upseeri sitten saatoivat olla kyseisissä kohteissa vuosikymmeniä eikä altistumia ilmennty.
Onkohan Poliiseilla muita mielessä? Olisko Hailuoto Poliiseille parempipaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa miettiä mitä laukoo, nimittäin kun se hätä tulee ja poliisia tarvitset, niin yritäppä olla pyytämättä apua ja selvitä ihan itekseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan sielä oireilevia. Ne leimattiin luulotautisiksi, eikä asialle tehty mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lähde sädesieni muulla kuin polttamalla. Ei ole mitään opittu, jos tilat lähdetään korjaamaan, rahaa heitetään hukkaan. Käykääpä kysäisemässä esim. Kempeleen kunnasta miten käy, kun korjataan homeinen tila, lähtikö home! Eikä se home yhteen huoneeseen asetu, kyllä se on koko talossa. Senaatti taas pehmosia selittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image