Oulu

Poliisi rauhoitteli hätääntyneitä somaleja

Keskustelutilaisuudessa poliisia edustivat Ilkka Pernu suojelupoliisista (oik.), vanhempi rikoskonstaapeli Milla Kynkäänniemi ja rikosylikonstaapeli Jouko Autio. Kuvassa vasemmalla tulkki Jamal Awad. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 8.2.2012 19:46 | Päivitetty 8.2.2012 20:22
Kaleva
Pohjois-Suomen Somalia-yhdistys järjesti maanantai-iltana keskustelutilaisuuden, joka koski tammikuun lopulla kuolleen somalinuoren tapausta.

Vuonna 1993 syntynyt mies kuoli pudottuaan kuudennesta kerroksesta maahan, kun hän yritti paeta kotiinsa tunkeutunutta naapuria. Mies yritti hypätä asuntonsa ikkunasta läheiselle tuuletusparvekkeelle.

Tapaus on herättänyt Oulussa elävien somalien keskuudessa pelkoa, sillä tekijät ovat vapaalla jalalla.

Poliisi on selvittänyt tapauksen kulun, ja somalinuoren kotiin tunkeutunutta miestä epäillään törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä laittomasta uhkauksesta.

"Maksimirangaistukset eivät tässä täyttyneet, jotta olisimme voineet hakea tekijää vangittavaksi", tapausta tutkinut vanhempi rikoskonstaapeli Milla Kynkäänniemi sanoi.

Hän totesi, että tapaus etenee ajallaan syyttäjälle, ja lopulta oikeuteen.

Kynkäänniemen lisäksi paikalla Oulun poliisista olivat rikosylikonstaapeli Jouko Autio sekä Ilkka Pernu suojelupoliisista.

Tilaisuudessa poliisi kiisti, että tapauksessa olisi mitään viitteitä rasistiseen rikokseen, vaan kyse on yksittäistapauksesta, joka olisi voinut sattua kenelle tahansa, kansalaisuudesta tai uskonnosta riippumatta.

Aiheesta enemmän torstain Kalevassa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Hmmh:lle tiedoksi että jokainen voi omien yhdistyksien nimissä järjestää milloin mitäkin. Tässähän oli somaliyhdistyksen järjestämästä tilaisuudesta kyse, ei ne varmaan sua ois ajaneet pois jos oisit sinne mennyt. En pääse minäkään Rotarien tai Vapaamuurarien kokouksiin, nekin ovat ihmisiä eriyttäviä kerhoja jos ajatellaan kuten sinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tilaisuudessa poliisi kiisti, että tapauksessa olisi mitään viitteitä rasistiseen rikokseen, vaan kyse on yksittäistapauksesta, joka olisi voinut sattua kenelle tahansa, kansalaisuudesta tai uskonnosta riippumatta." Miksi ihmisiä jaotellaan ryhmiin silloinkin kun rodulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa? Eikö kokous olisi pitänyt järjestää ihonväriin katsomatta kaikille, jotka huolestuivat tapauksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JK:lle kaikki takas sinne mistä ovat tulleetkin>menee sinäkin just mistä tulekin,teiden historiakin jossakin keski aasiasta eksynyt suomeen.OOt tosi rasisti ja pelle,maailma muuttunut mutta teistä ei ikinä voi muuta.Ei ihme suomalaiset naiset menee ulkomalaisten kans koska te olette tosi vaikeita ihmisiä,ei minkäläisiä tunteitä sydämestä.Täällä kyse on yhden nuori miehen hengistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantasuomalaisiin verrattuina ulkomaalaisilla oli 4-kertainen yliedustus Suomen vankiloissa v. 2010. Hämeen-Anttilan ohjelmassasi mainitsemilla romaneilla oli 57-kertainen yliedustus samana vuonna. Luku ei sisällä Suomen kansalaisuuden jo saaneita rikollisia (Lähde: Rikosseuraamusviraston moniste: Selvitys etnisestä yhdenvertaisuudesta vankiloissa, Helena Huhta, Helsingin yliopiston valtiotieteen laitos). Sopeutumista? Suomessa on 29 vankilaa. Jos kantaväestö olisi yhtä rikollista kuin maahanmuuttajat, Suomeen olisi rakennettava n. 115 vankilaa lisää. Jos kantaväestö olisi yhtä rikollista kuin romanit, olisi niitä rakennettava peräti 1653 kappaletta. Ulkomaan kansalaisten määrä Suomen vankiloissa kasvoi viimeksi kuluneiden 6 vuoden aikana 7,7-kertaiseksi. Kestävää kehitystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus: 'Tapaus on herättänyt Oulussa "elävien somalien" keskuudessa pelkoa...' Kun miettii käyttäytymistavat yleismaailmallisesti sopiviksi, niin jatkossakin järjestetään Oulussa eläville somaleille tiedotustilaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

systeemi työllistää itse itseään, toisia virkailijoita ja oikeuslaitosta. Aivan kuin pääasia olisi että ei tehoja, vaan poltetaan vaan veroja. Tämä näkyy kaikessa virkakunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä olivat hätäkokoukset kun somalit raiskasivat muutamaan otteeseen Oulun keskustassa kun naiset saivat peloissaan kulkea keskustassa peläten että mistähän puskasta joku tulee kimppuun ja eihän näitä edes saatu kiinni eikä tiedetty kuin etninen tausta joten he ovat myös vapaalla jalalla edelleen eikä tästä näyttänyt kukaan välittävän saatika että olisi järjestetty mitään keskustelutilaisuuksia koska sehän olisi ollut rasismia ja vihapuhetta jos julkisesti alkaa totuuksia kertomaan maahanmuuttajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna 45%, nimimerkki kirjoitti kovia lukuja pitäneeköhän paikkansa. Jos pitää on aika tehdä asialle jotakin, jos ei virkavalta pysty tarvitaan kansalaistottelemattomuutta, ja taas suvaitsevaisuutta, ettei aleta haukkua ja nimitellä rasistiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästelen sitä, kuinka heti aletaan puhua somalien tekemistä rikoksista. Rikos kuin rikos, se on aina väärin, oli se somalin, kantasuomalaisen tai jonkun muun tekemä. Samoin teko on väärin, kuka uhri sitten olikin. Jos somalit ovat tässä tapauksessa huolestuneet, niin onko se jonkun mielestä väärin? Nämä ihmiset ovat tulleet Suomeen pakoon sotaa ja nälkää, eläkseen turvassa. Ei ihme, jos he ovat herkistyneet ja pelkäävät, ovat varmasti nähneet ja kuulleet ihan tarpeeksi kärsimystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No täällä suurin osa ihmisten kommentia tosi ikävältä tavalla kirjoitettu ulkomaalaisten vastaa.Me ihmiset toisia pitää autta ja väkivältäinen pitää lopeta kokonaan,jotkut suomalaiset elää kuin 500 vuotta sitten elämä vieläkin.Maailma muuttunut mekin pitää muuta parempaan suunta,totta kai suomi on democrate maa täällä kuka tahansa eri kansa ihmiset voi elää kuten suomalaisetkin vaikka ympäri maailmassa missä vaan.Mä olen ita asiasta kotoisin minun kotimassakin muutamia suomalaiset asuvät ja me olemme ylpeitä heistä ja auttamme heihiin jos tarvitse apuun.Jotkut suomalaiset ei koskaan käyneet ulkomaille siksi ne ei tiedä mitä on muuta maailma. Olen tosi surullinen tämä nuori miehille tapahtunille,otan osaan ja tekijaa saa kova rangaistus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En edes tiennyt, että Oulussa asuu somaleita; eivät ole pahemmin pistäneet silmään. Mutta eivätkös tässä tapauksessa molemmat osapuolet olleet poliisin vanhoja tuttuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"eiköhän ne oo ihan suomalaiset jotka tekee suomesa eniten rikoksia ihan voi tarkistaa käymällä vankilasa tarkistamasa minkä kielen ejustajia lusii eniten" Kyllähän se näin on, mutta kyllä se on niinkin, että suomalaisia sattuu olemaan tämän maan asukkaista n. 95 % ellei enemmän. Jos osaa perus matematiikkaa voi laskea, että ketkä siellä rikostilastoissa ovat kärkisijoilla, kun suhteutetaan asukasmääriin. Ja vaikka suomalaiset tekisivät kaikki Suomen rikokset, ei täällä tarvita yhtään ulkomaalaista rikollista, sillä omistakin on jo tarpeeksi riesaa. Kyllähän se olisi mamujenkin etu, että kaikki väärinkäyttäjät karkotettaisiin, jolloin ei olisi henkilöitä pilaamassa kunniallisten ihmisten mainetta, edustivatpa nämä mitä uskontoa ja etnisyyttä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä? Somalit tilanneet tämän? En nyt oikein ymmärrä kommentoijaa, joka väittää että saa mitä tilaa? Ollaanko me tilattu tämä talouskriisi? Opetelkaa ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ne oo ihan suomalaiset jotka tekee suomesa eniten rikoksia ihan voi tarkistaa käymällä vankilasa tarkistamasa minkä kielen ejustajia lusii eniten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki "Suvaitsevaisuutta kiitos !". Mitenkähän sekin tutkimus on tehty? Kyselemällä vai miten, ja keneltä kyselemällä? En ole vielä nähnyt sellaista uutista joka kertoisi asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän somalien huolen, se on oikeutettua. Myös näissä kommenteissa näkyy asennevirhettä, jota sanojat eivät ehkä edes tiedosta. Joku huutomerkein vakuutta, ettei ollut rasismia teon takana - MISTÄ sen kukaan voi tietää tässä vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin ensimmäisenä sitä sitä, kuinka väkivaltaisesta kulttuurista nämä somalit itse tulevat. Ja täällä sitten on kamalan väkivaltasta, niinkö? Eihän Suomikaan ole koskaan ollut oikeasti mikään lintukoto: ref. häjyt ym. Väkivalta on tietysti aina tuomittavaa, mutta pitääkö toisille mobilisoida enemmän porukkaa? Mitä enemmän Suomeen tulee ulkomaalaisia, sitä enemmän heitä kohtaan tapahtuu rikoksia - ihan kuin kenelle tahansa suomalaiselle - valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla nuo itäeuroopan maat joiden kansalaiset tehtailee eniten rikoksia. Asiaa voi enemmän tutkia tilastokeskuksen sivuilla ... suoraa linkkiä ei voi laittaa, mutta kyllä se sieltä löytyy... hakee tilastoja ja oikeus ja syytetyt, tuomitut jne.. siellä on sitten taulukoita joihin voi itse määritellä hakuja eri kansallisuuksien mukaan.... ei oo ihan tuorein tieto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
11:27
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – kaupunginjohtaja Laajala: "Velkamäärämme kasvaa ja perusrakennetta pitää tarkastella"
11:08
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
11:00
Turusta Helsinkiin matkannut Intercity-juna joutui pysähtymään savun hajun vuoksi: yksi vaunu suljettiin kokonaan
10:52
Hovioikeus hylkäsi syyttäjän valituksen Jouni Palosaaren tuomiosta – oikeudenkäyntikulut jäävät valtion maksettavaksi
58
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
39
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
29
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
19
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone
17
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
15
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
13
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image