Oulu

Poliisi: Oulussa on turha pelätä

Oulu on edelleen turvallinen kaupunki. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 20.1.2015 8:41
Anni Hyypiö, Heikki Uusitalo

Keskiviikkoiltana Tuirassa tapahtunut väkivallanteko on herättänyt pelkoa sekä kantaväestön että maahanmuuttajien keskuudessa.

Tapauksen vuoksi Oulun kaupunki järjesti yhdessä Pohjois-Suomen somalialaisen tukiyhdistyksen kanssa avoimen keskustelutilaisuuden.

Kirkkotorin koulutuskeskuksen salin täyttäneessä tilaisuudessa oli maanantaina edustus kaupungin yhteisötoiminnasta, maahanmuuttajapalveluista, keskusrikospoliisista ja Oulun poliisilaitoksesta.

Kaikki panelistit korostivat keskiviikon tapahtumien olevan yksittäisen ihmisen surullinen teko. Viesti yleisölle oli selkeä: Oulu on edelleen turvallinen kaupunki.

Samasta asiasta kirjoitti Oulun poliisilaitoksen Facebook-sivulle apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta.

"Asumme kansainvälisessä kaupungissa, missä eri kansalaisuudet ovat rikkaus ja missä on tilaa meille kaikille."

Julkaisu käyttäjältä Oulun poliisilaitos.

Kaikkiaan kolme henkeä vaatinut kirvessurma on järkyttänyt syvästi Oulun somalialaisyhteisöä. Osa somaleista kertoi välttäneensä keskiviikon jälkeen liikkumista ulkona epäluulon ja vihaisten katseiden vuoksi.

Ratkaisuksi Oulussa vallitsevaan pelon ilmapiiriin panelistit tarjosivat maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välisen keskustelun ja yhteisöllisyyden lisäämistä. 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

ja ei tosiaan tarvitse pelätä yhtikäs mitään! Kulkee selvinpäin ja silmät auki se riittää.
ainoastaan mitä saa pelätä on töppöuunot autoilijat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa tekee väkivalta rikoksia suomalainen reilusti yli 90prosenttia. Se on paljon väkivaltaa se mut mikähän mahtaa olla suhteutettuna maahanmuuttajien väkimäärään nuo rikoset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just lukaisin 70-luvun sanomalehteä. Kylällä oli riehunut mies kirveen kanssa hakaten useita satunnaisia ihmisiä, pääasiassa kuitenkin hamarapuolella. Se oli vaan pieni uutinen sivun nurkassa. Nykyään sama teko saisi kaikki tiedotusvälineet tekemään siitä juttua päivästä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastolliset todennäköisyydet ovat varmaan pieniä, mutta kyllä silläkin kapakan pihalle sattuneella miehellä olisi ollut syytä pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan niitä ihmisiä, jotka pelkäävät omaa varjoaankin. Yleisesti voi sanoa, että terve pelko on ihan hyvä mutta kysymykseen pitääkö Oulussa pelätä voi todea, että Oulussa ei todellakaan tarvi pelätä ei ainakaan enempää kuin missään muuallakaan. Tietysti saa pelätä jos haluaa mutta onko siinä mitään järkeä pelätä vaan ns. periaatteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida sulla olla kauheasti eläytymiskykyä esim vanhusten ja pikkulapsien maailmaan... Melko julma tuollainen "rationaalinen" maailmankäsitys jossa vain vahvat pärjää eikä muiden ajatukset ole oikeutettuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan toki ihminen ajatella mitä haluaa ja saa pelätäkkin jos haluaa tosin en ymmärrä miksi pitää "eläytyä" ja pelätä toisia ihmisiä ikäänkuin periaatteessa jos ne ei käyttäydy mitenkään uhkaavasti, ei erilaisuutta tarvi pelätä.
Pikkulapset ei pelkää mitään itsestään kun niitä ei pelotella ja jos niitä ei kotona ole "opetettu" pelkäämään.
Mitä taas vanhuksiin tulee niin niistäkin toiset pelkää mutta useimmat ei. Aika vähän noita kumpaakin kansanryhmää näkee tuolla katuvilinässä iltaisin ja öisin ilman saattajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ainakin pelekään ja kovasti ,nimittäin poliisia . Aina kun olen poliisin kanssa tekemisissä ollut ,seurauksena on ollut vähintään satasen maksulappu .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"suomalaiset rekevät väkivaltarikoksista 90%". Pitää varmasti paikkansa ja tarkoittaa että muualta tulleet tekevät lopun 10%. Aika selvää että asia on näin kun suomessa asuu 92%:sti suomalaisia ja muutama prosentti muualta tulleita.
Olisi kiva tietää tilasto missä suhteessa muualta tulleet tekevät väkivältarikoksia verrattuna suomalaisiin. Jos asian ilmoittaa noin niin näyttäähän se äkikseltään tuolta...
Itseasiassa tiedän sen prosentin suhteutettuna väkimäärään, mutta halusin vain tuoda esille, että asiat voi ilmoittaa usealla eri tavalla =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on järkyttävä luku jos suomalaiset tekevät oulussa "vain" 90% väkivaltarikoksista. Tietty suomalaiset tekevät niitä ennemmänäm kun olemme vielä toistaiseksi valtaväestöä.. Kyselemäsi tilaston löysin kyllä netistä. Aika karua luettavaa maahanmuuttajien/pakolaisten osalta. En viitsi sitä tähän kuitenkaan linkata. Gööggeliin vaan ulkomaalaisten tekemät väkivaltarikokset. löytyy tilastotietoa ja metaa. Ja en puhu omaisuusrikoksista vaan nimenomaan henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä helekatin väliä sillä on paljonko maahanmuuttajat tilastollisesti suhteutettuna tekee kun ensinäkin tilastot eivät ole sata prosenttisen varmoja ja kyllä suomalaiset joka tapauksessa tekevät suurimman osan rikoksista varsinkin alkoholipäissään mutta eihän alkoholia saa haukkua sehän on turvallinen huume koska on laillista vaikkakin totuus ihan muuta, erittäin koukuttava ja aiheuttaa enemmän väkivaltaa kuin muut huumeet yhteensä. Muutenkin ihmisillä on sellanen kuva että kaikki tummaihoiset ovat niitä maahanmuuttajia jotka rikoksia tehtailevat vaikka kärkipäässä on virolaiset ja latvialaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei alkoholi koukuta yhtikäs mitään..otan sen kohtuullisen määrän viikossa tai en. ei onkelmaa.
huumeet taas on toinen juttu paitsi niitä en käytä enkä tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei poliisi määrää ihmisten tuntemuksista. Jos pelottaa niin pelottaa. Sitä ei upseeriäänellä käskyttämällä tai isällisesti vähättelemällä poisteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa melko pökö olla jos ei usko tämän aiheuttavan erilaisia ryhmittymiä ja kireyttä heidän välillä. Joille kun riittää mikä vain syyksi, että tartutaan kättä pidempään tai aletaan taistoamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tekee yhteenvedon väkivaltauutisista Oulussa, niin ne tapahtuvat yöllä ja molemmat osapuolet ovat humalassa. Muuten ei Oulussa tarvitse pelätä, vaikka lapsena peloteltiin poliisillakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkivalta on ahdistavasti läsnä kaupungissa tätä tapausta ennen ja sen jälkeen. Koen lähinnä vastenmieliseksi että poliisi tulee kertomaan minulle onko ajoittain tuntemani pelko oikeaa vai väärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekopäitä avohoitopotilaita riittää joka kylälle! Jos ei olekaan syytä pelätä niin varuillaan kannattaa olla... Itse en kohdista epäilyjäni kuitenkaan mihinkään ihonväriin, kansanosaan, sukupuoleen, yms. liittyen - Olen vain kantapään kautta oppinut olemaan luottamatta keneenkään suoralta kädeltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vika välttämättä ole avohoitopotilaissa yksinään. Oulussa on runsaasti huumeen käyttäjiä, valitettavasti joukossa hyvinkin nuoria yksilöitä, alkoholi näyttelee isoa osaa. Tunnen kyllä itseni turvattomaksi jos harvoin joudun pakosta keskustaan ilta-aikoina, varsinkin viikonloppuna. Onhan sitä porukkaa kylläkin joilla on ainainen viikonloppumeininki. Harmillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se alkoholi on pahin kaikista koska on laillista ja alkoholi on myös se porttihuume. Ihmettelen miten yleensäkkin sellaset ihmiset joilla ei ole mitään kokemusta tai toetoa asioista täällä huutelevat tietävänsä. Eikä kaikki muiden huumeiden käyttäjät ole väkivaltasia mummon hakkaajia niin ku ei kaikki alkoholin nautiskelijatkana ole se vaan asia on niin että jo sana huume on itsessään tabu mutta jos omia lapsia koskettaa niin kyllä sitten muuttuu ääni kellossa. Alkoholi ei ole sen parempi huume kuin muutkaan, erittäin vaikea päästä eroon, nimimerkillä kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
58
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
36
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image