Oulu

Poliisi: Lasten ah­dis­te­li­jois­ta liikkuvat huhut lietsovat hysteriaa

Oulu 30.9.2010 11:54 | Päivitetty 30.9.2010 21:11
Kaleva
Poliisin mukaan huhut Oulun seudulla liikkuvista lasten ahdistelijoista ovat saaneet kohtuuttomat mittasuhteet.

Poliisi toivookin kansalaisilta malttia asiassa, sillä kaikki lasten ahdistelijoista tehdyt ilmoitukset, jotka tähän mennessä on kyetty tarkistamaan ovat osoittautuneet tavalla tai toisella aiheettomiksi.

"Esimerkiksi eräässä Oulun lähikunnassa hysteria on mennyt siihen pisteeseen, että ihmiset ovat ottamassa joukolla punaiset Volvot käsittelyyn. Tällainen touhu pitäisi saada loppumaan ennen kuin joku hyvää tarkoittava ihminen sortuu sellaiseen tekoon, josta tulee tarpeettomia hankaluuksia ", komisario Erkki Kurkela Oulun poliisista sanoo.

Poliisin tutkimuksissa on paljastunut, että yksi Haukiputaalla kierrellyt punainen Volvo kuuluu alueella ulkona työtään tekevälle ihmiselle. Toinen punainen Volvo liikkuu useamman ilmoituksen mukaan päivittäin eräällä asuinalueella. Tosiasiassa tämä syytön Volvon omistaja asuu juuri sillä alueella.

Erään koulun pihan liepeillä liikkunut vanhempi mies oli puolestaan paljastunut koulun entiseksi rehtoriksi, joka oli käynyt katsomassa vanhaa työpaikkaa.

Iin väitetystä sieppauksesta ei puolestaan ole tehty rikosilmoitusta.

"Jos lapsi olisi kaapattu tuntemattomaan autoon, niin uskoaksemme vanhemmat olisivat tehneet rikosilmoituksen, mutta näin ei ole tapahtunut", Kurkela sanoo.

Kolme ilmoitetuista tapauksista on jopa vanhempien tarkemmissa lapsensa puhutteluissa paljastunut keksityiksi.

Facebookissa ja kiertävissä tekstiviesteissä on syksyn mittaan varoiteltu lapsia kyytiin houkuttelevista autoilijoista. Viestejä lasten ahdistelijoista on tullut myös poliisille enemmän kuin aikaisemmin.

"Kansalaiset välittävät viestejä suupuheiden lisäksi kännyköiden ´ketjukirjeinä´ sekä sosiaalisten medioiden kautta ja vain pieni osa viesteistä tulee suoraan poliisille puhelimitse tai sähköpostitse", Kurkela harmittelee.

"Totta kai kyse on vakavasta asiasta ja yksikin todella tapahtunut lapsen ahdistelutapaus on liikaa. Poliisi ei lainkaan vähättele näitä asioita - on vain mahdoton tehdä mitään, jos väitetty ahdistelu tulee poliisin tietoon mutkien kautta, päivien perästä ja epämääräisenä tietona."

Poliisin kannalta olisi tärkeää saada yksityiskohtaiset tiedot ahdistelutapauksesta. Esimerkiksi auton rekisteritunnus, tapahtumapaikka ja nimi auttaisivat asiassa. Poliisi kuitenkin kehottaa vanhempia opastamaan lapsiaan, jos mahdollinen houkuttelija sattuu kohdalle.

"Lasta voi neuvoa, että auton rekisterinumero, väri tai muu tuntomerkki on hyvä laittaa muistiin ja poistua paikalta."

"Lapsen kertoessa joutuneensa ahdistelun kohteeksi, on ainoa oikea tapa toimia siten että huhujen lähettämisen ja sosiaaliseen mediaan kirjoittamisen sijasta vanhempi soittaa hätäkeskukseen 112-numeroon, josta poliisi saa asian tehtäväksi ja näin poliisi pääsee tiedon alkulähteelle ja on mahdollista tehdäkin jotakin konkreettista", poliisista neuvotaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image