Oulu

Pohjois-Savossa voisi olla työpaikkoja myös oululaisille –"Vajaat kolme tuhatta työpaikkaa tarjolla eikä tekijöitä meinaa löytyä"

Pohjois-Savossa on töitä tarjolla monien eri alojen osaajille ja työn ulkopuoliset puitteetkin ovat kunnossa, mainostaa Future Savo -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vattukallio. KUVA: Teija Soini
Oulu 15.5.2019 18:00
Pasi Klemettilä

Keskiviikkona kuului Oulun kauppatorilla savolaista puheenpartta. Paikalla oli pohjoissavolaisten toimijoiden, kaupunkien ja yritysten edustajia kertomassa siitä, että Pohjois-Savossa on työpaikkoja tarjolla ja myös elämiseen tarvittavaa taustaviihdykettä työn lisäksi.

Pohjois-Savon Future Savo-hankkeen Olemisen Vapaus-kiertue käy kuudessa kaupungissa markkinointimatkalla. Maanantaina kiertue oli Rovaniemellä ja keskiviikkona oli vuorossa Oulu. Kiertue päättyy 28.5. Helsinkiin.

Future Savo -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vattukallio kertoo, että Future Savo toimii koko Pohjois-Savon alueella. Pieksämäki ja Joroinen ovat mukana Etelä-Savon puolelta.

Puolen päivän jälkeen kauppatorilla oli lähinnä muutama eläkeikäinen kuuntelemassa savonkielistä puhetulvaa kaiuttimista. Vattukallion mukaan jokunen tositarkoituksella töistä kiinnostunutkin oli kuitenkin ehtinyt käydä juttelemassa.
Pohjoissavolaiset markkinoivat seutuaan kauppatorilla, kun Rotuaari oli porukan kalustolle liian ahdas.

– Pyrimme osaltamme parantamaan meidän alueen yritysten työvoiman saatavuutta. Yksi toimenpide siinä on tämä valtakunnallinen roadshow, Vattukallio sanoo.

Future Savo -hanke

Kiertueella tuodaan muulle Suomelle esille, että Pohjois-Savossa on työpaikkoja ja lisäksi niiden ympärille on myös hyvät muun elämän edellytykset. Palveluja, luontoa, harrastuksia, lyhyet välimatkat ja kaikkea muuta mukavaa Vattukallion mukaan löytyy.

Pohjois-Savon keskus on Kuopio ja muita tunnetumpia paikkakuntia ovat ainakin Iisalmi, Siilinjärvi, Kiuruvesi, Vieremä, Varkaus ja Leppävirta.

– Esittelykierros on tarpeen, koska Pohjois-Savossa on tällä hetkellä vajaat kolme tuhatta työpaikkaa tarjolla eikä tekijöitä meinaa löytyä. Tekijäpula on huutava ja siihen tarvitaan toimenpiteitä. Sen takia on lähdetty koko maakunnan voimin kiertueelle.

– Tämä on sinänsä ainutlaatuinen juttu. Mikään muu maakunta ei ole lähtenyt kiertämään Suomea, Vattukallio sanoo.

Työvoimaongelmassa Pohjois-Savossa on kyse samasta tilanteesta kuin muuallakin Suomessa eli työttömät työnhakijat ja työpaikat eivät aina kohtaa riittävän hyvin.

– Pohjois-Savon alueellakin työttömiä on totta kai enemmän kuin on avoimia työpaikkoja. On välttämätöntä lähteä hakemaan osaajia oman alueen ulkopuolelta ja kertomaan siitä, että meillä on mahdollisuuksia, Vattukallio sanoo.

Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on Pohjois-Savossa noin 2 800. Siitä noin 30 prosenttia on rakennus-, korjaus- ja valmistustyön puolella. Asiantuntijoiden paikkoja on myös vapaana, samoin töitä on palvelu- ja myyntityön puolella.

Esimerkiksi hitsaajia tarvittaisiin juuri tällä hetkellä 55 ja lähihoitajia 54.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Savon venkulan kanssa tee paperille työsopimus - ja suomen kielellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukiaiset suomessa ihan liian korkeita= maksetaan liikaa kotia. Kyllä pienemmälläkin palkalla elää, jos vain osaa suhteuttaa menonsa tuloihin. Valitettavasti todella iso porukka syö enemmän kuin tienaa, siitähän nämä ongelmat johtuu. Luoja ei laiskoja elätä, valtio/ veronmaksajat sen tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työkkärin sivulla Pohjois-Savossa 1505 paikkaa, joista 403 on kokoaikaisia, pysyviä, kuukausipalkkaisia ei vuokrapaikkoja. Kokemuksen mukaan niistä noin kaksi kolmannesta on valepaikkoja. Eli 130 oikeaa työpaikkaa avoinna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 hallitus kutsui 30 000 korkeakoulutettua ulkomailta, miksei he kelpaa töihin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äsken muutti Ouluun eräs rakennusmies perheensä kera täältä ylä-savosta. Palveluja täällä on heikosti. Mistäpä se kunta munii. 2 ruokakauppaa:sokos +Super.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisellä rautavaaran (v2011) reissulla pääurakoitsija rikkoi lähes kaikki lupaukset ja jäi vielä kymppitonneja ansioita saamatta, oli muuten viimenen kerta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluunkin töitä kiitos, tänne vaikka autotehdas tai vastaava johon tarvis paljo porukkaa, tekijöitä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on kans mietitty ja toivottu. Porukkaa vaan töihin matalalla kynnyksellä kunhan asenne kohdallaan ja aluksi vaikka kuukauden palkaton perehdytys jakso. Siinä karsitus myös porukasta oikealla asenteella olevat. Palkattomien työtekijöiden toimeentulo menisi te-toimiston työkokeilusta eli valtion pussista. Yritys voittaisi lähes ilmaiseksi koulutettuja työntekijöitä ja Oulussa olisi jopa 3500 uutta veronmaksajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on aivan aidosti hieno juttu, että on lähdetty kiertämään ja markkinoimaan Savoa. Kannattaa myös aktiivisesti markkinoida näitä avoimia työpaikkoja mol.fi - palvelussa. Nyt noista 2500:sta avoimesta työpaikasta on jäänyt ilmoittamatta mollin sivustoon karkeasti arvioiden 2500 kappaletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea, mutta tiedotus tuttua oululaista ossaamista: etukäteen ei yhtään mitään tiedotusta, jälkeenpäin vain kerrotaan ja ihmetellään kun ei ketään kiinnostanut. Joku sattumalta paikalle osunut saattoi uteliaisuuttaan jotakin kysäistä. Minäkin osuin paikalle vasta kun melkein kaikki olivat jo lähteneet pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Pohjoissavolaiset markkinoivat seutuaan kauppatorilla, kun Rotuaari oli porukan kalustolle liian ahdas.”
Ei ihme, koska Valkean eteen piti saada rakennettua Kivisydämen sisäänmeno. Miksi? Se olisi ollut paraatipaikka kaikille tällaisille tapahtumille, ja autojen sisäänmenon olisi aivan hyvin voinut tehdä parin korttelin päähän esim. Mannerheiminpuiston kohdalle. Nyt vietiin iso pala kävelykatua ihan turhaan! Laittakaa se kiinni ja laajentakaan kävelykatu ihan sinne Putkan nurkalle asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos olisi vakituisia kuljetusalan työpaikkoja vapaana voisin lähteä. Samalla pitäisi saada hijattain rakennettu velkainen ok-talo maksettua, 6 lasta mukaan ja vaimo töihin, palkan pitäisi olla semmonen että sillä tulee toimeen. minimissään 3000€. käteen jäävä osa, asuntokin pitäisi löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tarjota asunto pariksi kolmeksi kuukaudeksi alkuun, voisi auttaa paljon työntekijän saamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä maksetaan liian hyviä tukia kaikenmaaliman lusmuille. Työstä saadaan aidosti kannattavaa, kun tukia leikataan ja rajusti. Rupiaa työ maittamaan, kun masu murisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
63
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
45
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
33
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
29
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image