Oulu

Pohjois-Pohjanmaata ei valittu soten va­lin­nan­va­pau­den pi­lot­ti­hank­kei­den ensimmäiseen aaltoon – syksyllä uusi kierros, jaossa 100 miljoonaa

Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja soteuudistuksen muutosjohtajan Marjukka Mannisen mukaan maakunta hakee uudelleen mukaan pilottihankeisiin seuraavalla hakukierroksella. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 16.5.2018 20:21
Antti Pasanen

Pohjois-Pohjanmaan maakunta jäi rannalle sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien, valinnanvapauden toimivuutta testaavien pilottihankkeiden rahanjaossa.

Kyse on sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman pilottihankeohjelman ensimmäisestä vaiheesta. Siinä oli jaossa 100 miljoonaa euroa vuosille 2018-2021. Pohjois-Pohjanmaa haki noin 8,3 miljoonan euron pottia kahdeksi vuodeksi. Virallinen hakija ja koordinoija on Oulu.

Tulevia pilotteja on neljänlaisia. Piloteissa kokeillaan sosiaali- ja terveyskeskuksen ja hammashoitolan valintaa sekä asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin käyttämistä. Pilotti voi olla myös näiden yhdistelmä.

Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja soteuudistuksen muutosjohtaja Marjukka Manninen ei ole lannistunut ratkaisusta. Toiset sata miljoonaa pilotteihin tulee jakoon syksyllä, ja silloin maakunta on hänen mukaansa jälleen haussa mukana. Tiettävästi painotus on tuolloin niissä maakunnissa, jotka eivät saaneet ensimmäisessä vaiheessa rahoitusta.

– Meidän hakemuksessamme oli asiakasseteliin ja henkilökohtaiseen budjettiin liittyviä asioita. Valmisteluvaiheessa keskustelimme ministeriön kanssa, ja palaute oli hyvinkin myönteistä.

Manninen kertoo, että päätösperustelut ja vinkit toiselle hakukierrokselle saadaan ministeriöstä kesäkuussa. Hän näkee Pohjois-Pohjanmaan vahvuutena muun muassa sen, että mukana olivat jo valmisteluvaiheessa kaikki alueen kunnat, Kela sekä yritykset ja järjestöt.

Uudellemaalle puolet rahoista

Esimerkiksi asiakassetelikokeilussa maakunnan asukas voi saada setelillä muun muassa sosiaalista kuntoutusta, kotipalvelua, asumispalveluja, vammaisten henkilöiden työtoimintaa sekä hammasproteettista hoitoa. Asiakas voi valita palveluntuottajaksi pilottialueella hyväksytyn tuottajan.

Manninen huomauttaa, että pelkästään Uudenmaan kokeiluihin annettiin nyt peräti puolet kokonaispotista eli 50 miljoonaa euroa.

Rahoitusta myönnettiin eri suuruisia summia lisäksi Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen ja Satakunnan maakunnille.

- Teemme nyt tarvittavat korjausliikkeet ja olemme mukana seuraavalla kierroksella, Manninen sanoo.

Käytännössä pilottihankkeet alkavat Kelan mukaan näkyä ihmisten arjessa loppuvuonna 2018.

MAINOS

Kommentoi

Ei käy köpelösti!On varmasti otettu huomioon sekin vaihtoehto,jos kaikki menee mönkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskokaa jo että Oulu on sen verran pieni ja mitätön paikka ettei tänne kannata tehdä mitään kokeiluja.
Kokeilut tehdään siellä missä on ihmisiä riittävästi ja näin saadaan kokeiluista kaikki hyöty irti.
Oulu on pinta- alaltaan iso, mutta kaupunkina todella pieni.
Todellisuudessa alle 150 000 asukkaan "kaupunki" vaikka koko Oulun alueella on rapiat 200 000 asukasta, mutta itse kaupunki on aivan liian pieni mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä noita satoja miljoonia riittää näihin turhiin hankkeisiin? Eikö ole oikeita asioita hoidettavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoita joka jotain toi oikeasti esille. Onneksi kestää kaikkea. En hyväksy Helsingin jyrää. Valitettavasti vaikeaa nähdä tätä poliittisena aseena. Kuka maksaa. Toivottavasti aika valtuustoissa. Voiko tietäis lopputuloksen. Itse riitaankin olisi pian lakien ja käytännön kanssa ja kannustan muutkin testaamaan oikeutta hetimiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä oli Pohjois-Pohjaan ministeri, kun päätöksiä tehtiin? Muut ministerit hoitelivat jälleen kerran rahat omiin maakuntiinsa. Kepu petti taas Pohjois-Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien muutosjohtajiksi on lähes poikkeuksetta valittu tunnustettuja kepulaisia, jotta ainakin keskustapuolueelle tärkein sote-osuus eli maakuntahallitus saadaan etenemään puolueen toivomalla tavalla. Itse sosiaali- ja terveyspalvelut jäävätkin sitten kansalaisille suureksi kysymysmerkiksi, jota asiantuntijoiden tyrmäävät lausunnot sotesta varjostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmsteltiin liian suurella porukalla. Kompromissiesitys on tämmöisissä tapauksissa aina huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on sipilän hallituksella rahhoo niin että ranteita pakottaa jaettavaksi näille valinnanvapauskokeilijoille.Kenekään joka aikaisemmin on itse maksanut yksityislääkärikäynnin ei tarvitse maksaa listautumisen jälkeen kuin pikkusumma siitä mitä aijjemin.Valtio maksaa käynnit ja yksityslääkärifirmat tekee tiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turku, Tampere, Helsinki, Kuopio, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Kouvola ja Seinäjoki menee Oulun ohi Helsingin virkamiehehien ja politikkojen arvojärkestyksessä. Ihmetyttää miksei Rovaniemi ollut päässyt, ainahan se Helsingissä Oulun ohi menee 100-0. Oulu yritti kovasti, mutta turpaan tuli taas kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu, saavat muut alueet maistella tämän äärimunauksen antimia ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, tässä vaiheessa oulu olisi koordinoivan roolissa voinut hakea jälleen sote-keskus pilottirahoitusta Sepän ta:lle keskustan alueelle, kiitos jälleen lautakunnan dem.johtaja Sirviölle, ei mitään pelisilmää ihmisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image