Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sai­raan­hoi­to­pii­ri selvittää ensihoitoa – jatkavatko pe­las­tus­lai­tok­set palvelun tuottamista vai tuotetaanko ensihoito omana toimintana

Oulu 15.10.2019 13:05
Helge Murtovaara

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti käynnistää selvityshankkeen ensihoitopalvelun tuottamisesta sairaanhoitopiirin omana toimintana. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että tarkoituksena on selvittää kaksi vaihtoehtoa.

– Selvitämme sen, että jatkammeko nykymallilla, jossa pelastuslaitokset tuottavat ensihoitopalvelut vai siirrytäänkö siihen, että sairaanhoitopiiri ottaa sen omaksi tuotannokseen, Korpelainen selventää.

Raportin tulee olla valmiina maaliskuun loppuun mennessä. Silloin se ehditään käsitellä huhti- ja toukokuun aikana ja tuoda sairaanhoitopiirin valtuuston päätettäväksi ensi kesäkuun kokoukseen.

Korpelainen muistuttaa lainsäädännön antavan ensihoidon toteuttamiseen useamman vaihtoehdon, mutta ensihoidon järjestämisvastuu on sairaanhoitopiirillä.

– Sairaanhoitopiiri voi tehdä sen itse, tehdä sen yhteystyössä sopimuksen perusteella pelastuslaitoksen kanssa tai ostaa ensihoitopalvelun toiselta sairaanhoitopiiriltä tai joltakin muulta toimijalta.

Suomessa on käytössä erilaisia käytäntöjä. Osa sairaanhoitopiireistä tuottaa ensihoitopalvelun itse omalla henkilökunnalla ja omalla kalustolla.

– Toinen malli on käytössä meillä Pohjois-Pohjanmaalla, missä Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitokset tuottavat palvelun.

Ensihoitopalvelun toteuttamisesta käytiin keskustelua maakuntavalmistelun yhteydessä ja Korpelaisen mukaan tehtiin hyvää pohjatyötä.

– Siinä tultiin sellaiseen johtopäätökseen, että ensihoito on lähempänä sosiaali- ja terveydenhuoltoa kuin pelastustoimea. Siinä mielessä olisi järkevämpää, jos palvelun tuottaminen olisi saman organisaation alla.

Myös hallitusohjelmassa tunnistetaan sama toiminnallinen läheisyys.

– Hallitusohjelma linjaa asiaa siihen suuntaan, että kun meille mahdollisesti tulee maakunnallinen organisaatio, nämä toiminnot järjestettäisiin samassa organisaatiossa. Toiminnallinen yhteys terveydenhuollon ja ensihoidon välillä on se ydinasia.

MAINOS

Kommentoi

Rakentaa yksityisen ja sairaanhoitopiirin palvelutuotanto. Oulussa tehokasta toimintaa, jossa yksityinen huolehtii kiireettömistä C ja D tehtävistä ja sairaanhoitopiiri kiireellisistä A ja B tehtävistä. On palvelua ja osaamista. Samalla saadaan kovat säästöt aikaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun firmani lupaa jättää tekemättä tilatun työn taatusti kunnallista toimijaa halvemmalla. Voin samalla tarjota muutaman seminaarimatkan päättäjille heidän itse valitsemaansa kohteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yksityisen ensihoitopalvelun, ja alan ajamaan pulla-autoa halvalla nii pysyy kansa tyytyväisenä. Tietenkään autossani ei ole tarvittavia välineitä, mikäli ne pääsevät loppumaan, ja polttoainekorttia pidän lukitussa kaapissa. Palvelu kuitenki halpaa kaikesta huolimatta, sitähä tässä ollaan vain vailla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...ensihoito on lähempänä sosiaali- ja terveydenhuoltoa kuin pelastustoimea." Ja suuri osa pelastustoimintaa kuuluisi soteen, mutta hiuksen halkominen on niin kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelastustoimen letkunvedot ja nokiset hanskat ovat kaukana terveydenhuollon palveluista. Kunnia palomiehille heidän omaan työhönsä, mutta ennemmin haluan minua hoitamaan oikean ammattilaisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Pohjanmaalla ensihoidossa työskentelee terveydenhuoltoalan ammattilaiset, vaikka palvelun tuottaakin pelastuslaitokset. Pelastustoimi ja ensihoito on eriytetty omiksi tulosalueiksi ja palomiehet työskentelevät pelastustoimessa ja ensihoitajat ensihoitopalvelussa. Kaikkialla Suomessa ei toki näin ole, mutta onneksi täällä pohjoisessa osataan 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei sieltä tänä päivänäkään tule palomies nokisilla hanskoilla sinua hoitamaan, vaan koulut käynyt enshoito-amk, joka vaan on töissä pelastuslaitoksella. Saat nukkua edelleen yöt rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Sairaanhoitopiiri voi tehdä sen itse, tehdä sen yhteystyössä sopimuksen perusteella pelastuslaitoksen kanssa tai ostaa ensihoitopalvelun toiselta sairaanhoitopiiriltä ... '' - Kyllä.

'' ... tai joltakin muulta toimijalta. '' - Ei voi.
Veroillamme me rahoitamme julkista sektoria emme yksityisiä yrityksiä eikä niiden omistajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä aikajänteellä. Tai jos olisi joku hyvä esimerkki siitä miten ja missä kontekstissa yksityinen on parantanut laatua halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole olemassa sellaista esimerkkiä. Yksityisen tehtävä on pelkästään tehdä rahaa mahdollisimman tuottavasti. Ala vain vaihtelee. Siihen ei ikinä pitäisi sekoittaa ihmisten terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikaisemmin palveluja hoiti monet yksityiset, nyt kun ollaan ns julkisissa palveluissa on kusannukset vähintään kaksinkertaiset , ei se mitää, ilmeisesti ne ovat kaksi kertaa paremmat .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image