Oulu

Pohjois-Pohjanmaan museon suo­sik­ki­näyt­te­lyt kiinni ra­ken­nus­tek­ni­sis­tä syistä – Koiramäki ei siirtyisi muualle ongelmitta, museolehtori paljastaa

Koiramäen väki -näyttely kuvaa suomalaisten arkista historiaa Mauri Kunnaksen luomien hahmojen välityksellä. Näyttely on ollut esillä kesästä 1997 alkaen. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 17.2.2020 15:55
Pia Kaitasuo

Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerroksen sulkeminen tutkimusten paljastettua terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja tiloissa, sulki myös pääsyn Kakaravaara- ja Koiramäki-näyttelyihin.

Museolla joudutaan miettimään mahdollisten korvaavien tilojen etsimistä talon suurimmille suosikeille.

Kakaravaara-näyttely on ihan uudenlainen konsepti, jossa kävijät pääsevät osallistumaan näyttelyyn.

Oulun lasten elämään on sujahdettu syyskuusta 2018 alkaen ja näyttely on saanut toivottua jatkoa. Sen on ollut määrä olla esillä kellarikerroksessa vuoden 2020 loppuun saakka.

Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarjaan perustuvasta Koiramäen väki -nukkemaailmasta tuli osa museon perusnäyttelyä jo vuonna 1997.

Kunnas antoi oikeudet kahteen teokseensa perustuvalle näyttelylle korvauksetta. Kunnas piti hanketta niin tärkeänä museon kulttuurihistoriallisen luonteen huomioiden.

– Koiramäki-näyttelyn osat ovat siirrettävissä aika hankalasti, museolehtori Arja Keskitalo kertoo.

– Olemme pohtineet osien sijainnin muuttamista aiemmin ja todenneet operaation olevan työläs.

Keskitalo myös arvioi, ettei osa bokseihin rakennetuista kuvaelmista kestäisi siirtoa.

– Niiden uusiksi tekemisessä olisi valtava työ.

Niin ikään Kakaravaaran sijoittaminen toisiin tiloihin ei käy pikaisesti, Keskitalo toteaa.

– Kakaravaara on kertomus, interiööri, ei vain pelkkiä esineitä. Se pitäisi suunnitella toiseen tilaan todennäköisesti uudestaan.

Kellariin odotettiin kuhinaa hiihtolomaviikolle. Museolla pohditaan myös, millaista toimintaa muissa kerroksissa voitaisiin järjestää.

– Kakaravaaran tapaista tekemiseen perustuvaa ohjelmaa sinne on vaikea laatia.

Tarkat rakennustekniset selvitykset museon tiloissa jatkuvat.

Tieto haitallisten materiaalien sijainnista kellaritiloissa tuli ilmi tutkimuksissa, joilla selvitetään kaikkien museo- ja tiedekeskus Luupin rakennusten kuntoa tulevia peruskorjauksia varten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun Ainolan lahjoituskirjoista löytyi klausuuli, ettei vanhan, pommituksissa palaneen entisen Ainolan lastenkodin tilalle tätä nykyistä Pohjois-Pohjanmaan museorakennusta voisikaan kaupitella vieraille, ulkopuolisille, niin nytkö keksittiinkin tämä, muista purkukielloista, kiusallisella kaavamerkinnällä: arvokas rakennus säilytettävä lahjoituksessa määritetyssä käytössä! niin silloin ainoa, tutuin keino onkin julistaa se kokonaan tai osittain käyttökieltoon!

Alakerran näyttelyiden vierailukielto osuikin kyllä poikkeuksellisen mielenkiintoiseen aikaan, tähän viikon 8 maanantaille. Etelä-Suomen talvilomat olivat juuri alkaneet ja museokorttien nopean yleistymisen myötä olikin oletettavaa, että koululaisten ja vanhempiensa tullessa vaikka isovanhempiensa tai serkkujensa luokse omien lomiensa viettoon, niin päiväsaikaan olisi ollut vaivatonta ja houkuttelevaa käydä juuri Ainoassa, lasten suosimassa Koiramäen näyttelyssä, joka kiinnostaa myös sen jo aikaisemminkin nähneitä!
Myös kaksi seuraavaakin talvilomaviikkoa olisivat oletetusti olleet liiankin suosittuja? Tiedä häntä?

Asbestia on todella käytetty rakentamisessa silloin aikoinaan, eikä sen olemassa olo ole yhtäkkiä muuttunut, jos pintoja ei tietysti juuri nyt oltaisi purkamassa? Eivätkä pinnat olisi yhtäkkiä rikkoutuneet? Vielä oudommilta tekosyiltä äkkinäiselle alakerran sulkemiselle kuulostivat liima-aineiden, vokkihöyryjen nyt yhtäkkinen ilmestyminen näin voimakkaina, ennen ei oireilua!

Onneksemme eivät sentään yrittäneet väkipakolla tunkea silloin 2017 niitä Oulun Yliopiston Eläinmuseon korkeasäkäistä hirveä tai suurta karhua ja muita vitriineissä olevia eläimiä tänne kellariin piloille, kaatopaikka kuntoon menemään ja toivotusti hävitettäväksi koko korvaamatonta eläinnäyte kokonaisuutta!
Mikä tässäkin nyt, saman Ainolan kellarin kohdalla oikeasti lienee koko totuus?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiramäki-näyttely on ollu esillä ainakin 15 vuotta tuossa talossa. Olisiko aika jo vähitellen kehitellä jotakin muutakin nähtävää lapsiperheille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
43
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image