Oulu

Pohjois-Pohjanmaalla aloitti starttirahan turvin yli 300 uutta yrittäjää viime vuonna – Aloittaneista 40 prosentilla taustallaan työttömyys

Oulu 22.2.2019 9:49
Antti Pasanen

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto kertoo myöntäneensä viime vuoden eli vuoden 2018 aikana starttirahaa 326 uudelle päätoimiselle yrittäjälle.

Yritystoiminnan aloittaneista henkilöistä 40 prosenttia oli taustaltaan työttömiä. Aloittajista 60 prosenttia siirtyi yrittäjäksi palkkatyösuhteesta, työvoiman ulkopuolelta tai oli jo ennestään osa-aikainen yrittäjä.

Naisten osuus starttirahan saaneista oli 48 prosenttia ja miesten 52 prosenttia. 

Pohjois-Pohjanmaan starttirahapäätösten kokonaismäärä oli yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa viime vuonna.

Starttirahalla aloittaneiden yrittäjien määrä laski vuodesta 2017.

– Asiaan on vaikuttanut vuoden 2018 alussa voimaan tullut lakimuutos. Uudistuksen myötä TE-toimisto ei arvioi työttömänä aloitetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Tämä on mahdollistanut yritystoiminnan aloittamisen työttömyysturvalla, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto kertoo tiedotteessa.

Lisäksi työmarkkinatilanne on parantunut ja avointen työpaikkojen määrä on lisääntynyt, minkä arvioidaan vaikuttaneen aloittavien yrittäjien määrään, TE-palveluista kerrotaan.

Toimialoittain yritykset jakautuivat seuraavasti:

• kuluttajapalvelut 38 %
• B2B- eli yritysten väliset palvelut 19 %
• rakentaminen (mukaanlukien maanrakennus) 12 %
• terveys/hyvinvointi/sosiaaliala 14 %
• ICT 6 %
• kauppa 7 %
• muut 4 %

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Niin mutta nämä edes yrittävät, toiset makoilevat sohvalla käsi ojossa. Vähän respectiä sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja yhtä moni yritys menee nurin ja loppu elämä velka vangeutta kurjuutta sekö tuossa on hallituksella tarkoituskin konkurssiin mennyt yrittäjä kun ei saa mistään mitään tulee säästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähintään yhtä tärkeää kuin uutisoida vuosittain starttirahalla alottaneiden yritysten määrä olisi seurata kuinka suuri osa yrityksistä jatkaa toimintaansa starttirahan lakattua. Jossain vaiheessa perustettiin hierontaan keskittyneitä yrityksiä samoillekin paikkakunnille starttirahalla useampiakin. Heti starttirahan loputtua lopetettiin myös yritystoimintakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko "11.45" siis sitä mieltä, että kaikki yrittäjät noin tekevät kuten kerroit ? Hehheh, kateutta pahimmillaan... Hyvä että joillakin on uskallusta lähteä yrittäjäksi, silloin on mahdollista saada muutakin kuin esim. saman palkan/ kk, lopun ikäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjät on kuluttajia jotka ostavat paljon velaksi ja maksavat sitten velkoja pois konkurssissa. Voittaja on se, kuka myy kampetta näille 'yrittäjille'. Tempputyöllistämistä pahimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai tuonnekko tuo TE-keskuksen palvelut on mennyt, tässä vuoden aikana olen ollut eri asioista yhteydessä niin on todettu ettei ole esim kunnolla palkkatukeen rahoja, ja samasta asiasta virkailija a sanoo jotain ja virkailija b ihan päinvastaista. Eikö kannattaisi oikeasti keskittyä kunnon työmahdollisuuksiin kun tuntuu että yrittäjyyttä tuputetaan vaikka ei ole edes yritysideaa tai sitten heitellään koulutuksiin joissa on paljon ongelmia ja ei edes valvota miten ostokoulutukset toimivat tai pahimillaan ne ostokoulutuksiin ohjataan vain helposti työllistyviä jotta näiden koulutusten ns. onnistumisprosentit ovat kokeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te-toimistosta neuvottiin kokeilemaan yrittäjyyttä...juu, ihan fantsu idea, kuha ekaks kerrotte mitä yritän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sulla ei itsellä ole ideaa ja intoa lähtä yrittäjäksi niin ihan turhaan lähet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein surkein tie on alkaa yrittäjäksi työttömyyspohjalta. Tietysti jos on tukiverkkoja riittävästi, kuten puoliso elättää ja kaikki kamat elämiseen on jo hankittu, niin silloin voi kokeilla siipiensä kantavuutta yrittäjänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

todeta, että näistä starttirahan saaneista "yrittäjistä" moni lopettaa 1-2 vuoden sisällä.
Syynä on useinmiten se, ettei ole markkinarakoa eikä taitoa yrityksen pyörittämiseen.
Työttömiä kehotetaan kevytyrittäjyyteen. Kevytyrittäjän leipä on tiukassa. On toki tapauksia, että kevytyrittäjästä on tullut "oikea" yrittäjä ja viivan alle jää tulosta, jolla voi elättää perheensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit olla oikeassa, parempi kuitenkin että tehdään jotain kuin ollaan tekemättä. Hatunnostot kaikille jotka ovat lähteneet yrittäjän uraa aloittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se tie on valitettavasti todella monelle tie omatoimi eutanasiaan tässä kilpailutuksien ja halpuutuksien luvatussa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kilpailuttaa, tulee halvaksi. Mitäpä kansalaisten toimeentulosta, hyvinvoinnista tai terveydestä, kunhan raha päätyy oikeaan osoitteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:19
Tietokone on pääinstrumentti Sampo Närhelle, joka tekee ääniä ja säveltää musiikkia peleihin
20:18
Mäkäräinen jäi kauas myös ladulla: "Paljon, paljon enemmän mitä kuvittelin"
20:12
KRP: Suomalaisyrityksiin kohdistetuista verkkohyökkäyksistä koitunut noin 1,3 miljoonan euron kustannukset – kyseessä kansainvälinen ilmiö
19:00
Kingston Wallin Petri Walli oli väsymätön kokeilija – tribuuttibändi nousee Club Teatrian lavalle lauantaina Tilaajille
19:00
Yhä useammasta vakuutusyhtiöstä ja pankista vastataan asiakkaiden puheluihin myös lauantaisin – osa yhtiöstä puntaroi, onko sunnuntaiaukiololle tarvetta
18:56
Erikoiskuljetus haittaa liikennettä Taivalkosken ja Kiimingin välillä
18:34
Nokia-puhelinten valmistaja: Puhelimet eivät vuotaneet henkilötietoja Kiinaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image