Oulu

Plagiointi näkyy työelämässä

Oulu 18.11.2013 6:06
Anne Helaakoski

Plagiointi, eli toisen kirjoittaman tekstin esittäminen omanaan, nousee esille tämän tästä.

Esimerkiksi opinnäytetöistä voi puuttua lähdeviitteitä, jolloin tekijä antaa lukijan ymmärtää, että teksti on tekijän omaa. Korkeakouluissa on otettukin laajasti käyttöön erilaisia plagiaatintunnistusohjelmia, jotka vertaavat tarkastettavaa dokumenttia internetissä oleviin teksteihin ja tietokantoihin.

Plagiointia näkyy myös työelämässä. Plagiointitutkija Erja Mooren mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, ettei plagiointia kerran harjoittanut jätä sitä yhteen kertaan.

”Jos on saanut hyväksytyn opintosuorituksen plagioimalla, jää opiskelijalle käsitys, että asia on ok. Sitten on kiusaus toistaa sitä työelämässä.”

Tunnetuimmat viimeaikaiset tapaukset ovat Marimekkoon kohdistuneet plagiaattiepäilyt. Viimeisin suomalainen julkisuuteen tullut plagiointiin liittyvä uutinen lienee Haaga-Helian lehtorin kirjaan liittyvät plagiointiepäilyt.

Oulun yliopistossa kaksi törkeää plagiointia 1990-luvulla

Yliopiston rehtori Lauri Lajunen muistaa 1990-luvulta kaksi tapausta, jotka osoittautuivat törkeiksi plagioinneiksi. Ensimmäinen oli tekniikan lisensiaattityö, jonka uusi tarkastus johti tutkinnon peruuttamiseen.

Toinen tapaus oli kasvatustieteen pro gradu, josta uudessa tarkastuksessa havaittiin olevan 70–75 prosenttia suoraa plagiointia. Tapaus oli kuitenkin niin vanha juridisesti, että tutkinnon peruminen olisi vaatinut oikeudenkäynnin. Siihen ei ryhdytty, mutta asiasta annettiin jälkikäteen moitteet.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Samaa olemassaolevaa tietoahan sitä vain jaetaan keskenään tavalla jos toisella harva on ihan ite keksinyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mahdotonta välttää plagiointia työelämässäkään. Mahdoton tilanne edes olettaa, että kirjoitettu teksti olisi 100% omaa. "Kaikkihan" meillä on lainattua ja jostain opittua miksi siis keksiä pyörää uudelleen vaan tärkeämpää on osata soveltaa opittua käytäntöön. Tutkimuksen tehtävänä on tuottaa tietoa ja lainatkoon/soveltakoon sitä kukin käytäntöön niin kuin parhaaksi näkee.Plagionti on siis ihan hyväksyttävää ja järkevääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laatuinsinöörin ensimmäinen ja viimeinen opetus minulle on ollut: "Jos joku asia on jo kirjoitettu ja katselmoitu. Kopioi se jos vain mahdollista. Emme ole joka asiassa keksimässä pyörää uudelleen".
Ei kopiointi ole aina se mörkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silti, on kerrottava mistä asia on peräisin, eikä esitetä sitä omana. Eihän tässä sinänsä sitä olla kieltämässä etteikö muiden tekemisiin voi nojata. Kyse on siitä, kenelle kunnia kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan näitä 1990-luvulla: mm. Lapin yliopistossa tehty gradu, joka oli myös suurinpiirtein 70% plagioitu. Mutta ko. henkilölle ei siitä paljon tullut seuraamuksia, taitaa olla tälläkin hetkellä hyväpalkkaisessa "suojatyössä" ulkomailla Unkarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gradussa väkisinkin tulee hieman samoja virkkeitä kuin lähdeteoksissa. Täysin omin sanoinkaan sitä on vaikea tehdä. Vuosikymmeniä sitten ei oltu yhtä tarkkoja kuin nyt. Jos ruvettaisiin tutkimaan vuosikymmeniä vanhoja tutkielmia, havaittaisiin varmasti kopiointia. Monelle on ollut tärkeintä saada tutkinto. Harva rupeaa tekemään mitään täydellistä tieteellistä julkaisua. On myös tapauksia, joissa koko tutkielma on sepitetty. Keksitty siis täysin omasta päästä.
Ainakaan gradussa ei pitäisi olla suuria vaatimuksia. Jatkotutkinnossa olisi sitten tarkempi seula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsis. Ei asiaa muuta se että ei olla tutkijan uralle suuntaamassa tai että kyseessä on vain opinnäytetyö ja valmistumiseen liittyvä tekele. Silti, toisten työtä pitää kunnioittaa eikä esittää sitä omana. Siis lähdeviittaukset paikoilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutenkin, jos esim kirjoittaa ohjeita ja tarkastusraportteja, miksi pitäisi pyörä keksiä uudelleen kun joku on jo muotoillut asian selkeästi ensimmäisen kerran. Toimijpilla samat virheet toistuvat paikasta riippumatta suht usein, itse käytän jo jonkun tekemää tai aiemmin toiselle toimijalle kirjottamaani uudelleen. Sama pätee valvontasuunnitelmiin, miksi muka pitäisi tehdä uudelleen kun kerran joku on saanut hyvän paketin kerran tehtyä? Ajan ja resurssien haaskausta todellisesta paikan päällä tehdystä tarkastustoiminnasta jos ei saisi käyttää kerran tehtyä uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisen tekstin käyttämistä lähteenä tai siihen viittaamista ei ole kielletty, mutta sen kopioiminen ja esittäminen omanaan on. Jos joku on kirjoittanut mielestäni hyvän tekstin, voit tilanteesta riippuen joko lainata sitä kertoen mistä teksti on peräisin tai pyytää tekijältä lupa käyttää tekstiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tuo kasvatustieteen gradun tehnyt sai pitää tutkintonsa ja pääsi sen avulla työelämään? Vai ymmärsinkö ihan väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö hän ollut kokoomuslainen kansanedustaja, josta tehtiin erityisjärjestelyin suurlähetteliäs plagiointitapauksen paljastuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisliittolainen kasvatustieteen opettaja huomasi varmaan plagioinnin tekovaiheessa, mutta ei silloin sanonut sanaakaan. Mutta annapa olla kun väärän puolueen edustaja pääsikin korkeaan virkaan, silloin hän toi asian esille. Eikö tässä ollut selkeästi kyse poliittisesta ajojahdista. Tähän olisi pitänyt rehtorin puuttua, mutta eipä hänestä ollut siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvatustieteen tutkinnot ovat yhtä tyhjän kanssa. Aikoinaan opettaijlla ei ollut minkäänlaista gradua. Sellainen keksittiin vasta joskus 1990-luvulla. Vaatimukset eivät siten ole olleet suuria. Tekovaiheessahan ongelmiin olisi pitänyt puuttua. Jostain syystä yliopistossa ei ole menetelty näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ymmärtänyt ollenkaan vaan tulkitsit koska eihän tuossa puhuttu mitään huijarin työurasta, vain pelkästä tutkinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta vaikuttaahan tutkinto tai sen puuttuminen usein työuran etenemiseen melkoisesti, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen juuri opinnäytetyötä. Totesin tarkastellessani muita opinnäytetöitä, että lauseet muodostuvat yllättäen miltei samanlaisiksi, vaikka tarkoitus ei olekaan kopioida. Olisiko taustalla tälläinen, että joskus on luettu sama teksti ja sitten kun sitä kirjoittaa muutaman kuukauden päästä, niin alitajuntaisesti pyrkii muodostamaan tekstin "muka omana tekstinä". Sitten on nämä lyhyet tai kappaleen kokoiset viittaukset, joita on viitannut kymmenet eri opiskelijat omiin lopputöihinsä. Pitää olla melko sanaseppo, että tekstistä saa enää siinä vaiheessa oman näköistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on plagiointi vain jos lähdeviittaus jää tekemättä. Ja tietysti jos teksti on sanasta samaan samanlaista, silloin on syytä laittaa se teksti lainaukseksi -- ja viitata alkuperäiseen lähteeseen. Monissa kommenteissa täällä ymmärretään asia ihan väärin. Plagoinniksi asian tekee vain jos esittää tekstin omanaan. Eli ei laita lainausmerkkejä ja/tai lähdeviittausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä teen myös opinnäytetyötä eikä kyllä ole ollut tuollaista ongelmaa... Mutta toisaalta olen valinnut aiheen, josta ei ole jo olemassa 50 aiempaa opinnäytetyötä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman asian äärellä painineena olen tehnyt samanlaisen huomion. Itse en uskaltanut lopussa enää tehdä loppuviilauksia lauseille, koska olin jo palauttanut lähdemateriaalit kirjastoon, enkä tiennyt missä muodossa lauseet olivat alun perin. Opinnäytetöistä usein kyllä huomaa lauseiden samankaltaisuuden ja kysymykseksi jää, mikä on riittävän erilaista, ettei sitä tuomita plagioinniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

9:07
Henkilöauto suistui Pohjantieltä Oulussa puolenyön aikaan
8:33
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
8:14
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
8:00
Maistuisiko mehujää kesän trendidrinkistä tai kermainen jäätelö, joka maistuu limepiirakalta? Itse tehdyissä jäätelöissä sinä päätät maut Tilaajille
7:38
Migri: Vastaanottokeskuspaikkojen määrää vähennetään noin 800 paikalla – muutama vastaanottokeskus lakkautetaan kokonaan
7:00
Katsoja tuntee olevansa salakatselija, kun lapsi paljastaa vanhemmilleen sukupuolisen suuntautumisensa – dokumentti hämmentää avoimuudellaan
7:00
Naisten rakkaustarinassa on kaikki pelissä – pääroolit menivät oikeisiin osoitteisiin Rooney Maralle ja Cate Blanchetille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Jos Venäjä ottaa Suomen

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image