Oulu

Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien sakkomaksut kasvussa – Oulu maksoi viime vuonna 23 miljoonaa euroa

Kela maksaa työttömyystuen kokonaan 300 työttömyyspäivään saakka, jonka jälkeen kunnat joutuvat maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos ne eivät aktivoi työtöntä 300 päivän kuluessa. KUVA: Elias Lahtinen
Oulu 30.8.2017 15:53
Silja Aitoaho

Oulun kaupungin maksamat pitkäaikaistyöttömien sakkomaksut ovat kasvussa.

Viime vuonna Oulu maksoi Kelalle yli 23 miljoonaa euroa pitkäaikaistyöttömien sakkomaksuja eli työmarkkinatuen kuntaosuutta.

Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli yli kaksi miljoonaa euroa ja vuoteen 2014 verrattuna peräti yli 11 miljoonaa euroa.

Sakkomaksu tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela maksaa työttömyystuen kokonaan 300 työttömyyspäivään saakka, jonka jälkeen kunnat joutuvat maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos ne eivät aktivoi työtöntä 300 päivän kuluessa. Tuhannen päivän jälkeen kunnan osuus nousee 70 prosenttiin.

Myös Oulun kaupungin osittain rahoittamaa työmarkkinatukea saavien määrät ovat nousussa. Viime vuonna heitä oli lähes 7 400, vuonna 2015 lähes 6 700 ja vuonna 2014 yhteensä 4 200.

Kasvua selittää osaltaan lakimuutos, jolla pitkäaikaistyöttömäksi määrittelyn raja pudotettiin 500 päivän työttömyysputkesta 300 päivään vuoden 2015 alusta, sanoo Kelan tieto- ja viestintäyksikön pääsuunnittelija Heidi Kemppinen.

Tämä näkyy myös valtakunnallisesti. Kaikkiaan kunnat maksoivat viime vuonna sakkomaksuja yhteensä 426 miljoonaa euroa, kun vastaava summa vuotta aikaisemmin oli 408 miljoonaa euroa ja vuonna 2014 noin 248 miljoonaa euroa.

Myös osittain kuntarahoitteista työmarkkinatukea saavien joukko kasvoi. Viime vuonna sitä sai kaikkiaan 140 000, toissa vuonna 132 000 ja sitä edellisenä vuonna liki 89 000 pitkäaikaistyötöntä koko maassa.

"Oulun sakkosumma korkea"

Oulun maksama sakkosumma on lakimuutoksesta huolimatta korkea, arvioi Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun eli TYPin verkostopäällikkö Anna-Liisa Lämsä.

– On totta, että lakimuutos selittää kehitystä suurelta osin ja että se aiheutti hyppäyksen sakkomaksujen määrään likipitäen kaikissa kunnissa. Silti Oulun maksama summa on korkea, kun sitä suhteutetaan kaupungin asukaslukuun tai työttömien määrään.

Oulun yhtenä ongelmakohtana Lämsä pitää sitä, että kaupunkiin muuttaa jatkuvasti ihmisiä, joilla ei ole työpaikkaa.

– Oulu on vetovoimainen kaupunki, jonne muutetaan muualta paremman toivossa. Tämä ilmiö on tunnustettu jo pidemmän aikaa. Moni ajattelee, että isommassa kaupungissa on enemmän mahdollisuuksia, mutta myös kilpailu on kovaa.

Myös Oulun työllisyystilanne on viime aikoina kohentunut, mutta hitaammin kuin monessa muussa suuressa kaupungissa, Lämsä arvioi.

Oman haasteensa tuo myös se, että pitkäaikaistyöttömät ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, joista osa on työkykyisiä ja osa ei.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

te-keskus olisi halukas maksamaan 50 rosenttia kaikista kuluista työnantajalle mutta tästä kylästä ei vaan löydy töitä olen yrittänyt jo puolivuotta vaikka mihin virmaa että pitäkööt firmansa tv moniosaaja mies 55 v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun seuraa nykymenoa on parempi lämmittää sauna äänestyslipukkeella,
on edes hetkellinen hyöty kun saa saunan lämpiämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis 23 miljoonaa sakkoa veronmaksajille siitä että Oulun yksityiset työnantajat eivät tarvitse työvoimaa niin paljon kuin mitä sitä olisi tarjolla.

Se on outo sakko se, ja se että asiasta sitten ei syyllistetä kuin seurauksia eli työttömiä on vielä mitä oudointa, vaikka tiettävästi se on kapitalisti kun yksin aina määrää ja päättää kuinka monta prolea firmassaan kulloinkin on riistettävänä eli töissä.

Kun ne ajat jolloin jokaiselle periaatteessa työpaikka oli löydettävissä, jos ei täältä niin sitten ehkä Ruotsista ovat nähtävästi pysyvästi takana, ja kun yksityinen yrityselämä joko olosuhteiden pakosta tai sitten siksi kun asia ei sille oikeastaan kuulu viisveisaa siitä onko työtömyyttä vaiko eikö, niin olisiko jo aika siirtyä aitoon sosialismiin, tai peräti valtiokapitalismiin joka tunnetaan myös alias nimellään stalinismi?

Tai sitten 4 tunnin yleiseen työaikaan, niin johan joka työikäiselle iikaalle riittäisi palkan edestä puuhasteltavaa. Nimittäin yleinen noin 8 tunnin päivittäinen työaika on ollut vallitseva käytäntö jo helvatan pitkään, ja sinä aikana mailma on muuttunut aivan toiseksi kuin mitä se silloin oli kun tuo 8-tunnin työpäivä tuli käytännöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille samat edut kuin työttömille kansanedustajille. Onko joku puolue pyrkinyt tähän päämäärään? Kyllä Jari Lindsröm on hyvä ja rehellinen ministeri, mutta kenen silmin tarkasteltuna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... ja työvoimatoimisto (työttömyyden ylläpitotoimisto) on ... A) Valtion toimintaa B) Kunnan toimintaa?
Helvettiin koko työkkäri ja ihmiset oikeeseen työnvälitykseen niin alkaa tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkevakuutusyhtiöiden halutomuus maksaa lain määräämää työkyvyttömyyseläkettä,työkyvyttömiille on syy kaikeen venkoiluun ja temputyöllistämiseen,ja sitä tukee TE-keskukset ja Kela jotka välittömästi suostuvat maksumieheksi kun Eläkevakuutusyhtiön Erikoislääkäri hylkää Eläkehakemuksen ja siten säästävät satojamiljoonia vuosittain.
Eläkeyhtiöiden yksipuolinen mahdollisuus kieltäytyä maksuista on suuriin ongelma,ja vakuutusyhtiön Mekanomaaliset n200 Miljaardin sijoitusvarallisuus on se voima jolla ne puhuvat ja mistä ei milloinkaan koskaan tulla muille kuin eläkeyhtiöiden osakesijoittajiille jakamaan,ei niille jotka sen on kasvattaneet eli eläkemaksujen maksajiille joiden virheellisesti sanotaan menevän suoraan maksetuihin eläkkeisiin höpö höpö vain 30% menee suoraan maksuihin loput kasvataa ylijäämä varastoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo Busines Oulu! Teilähän on töissä siellä ihimiset sitä varten että tekisivät työllistymisen ja työpaikkojen ja työnhakijoitten etteen töitä. Työnantajilla on takkuulla jokasella tekemätöntä työtä, johon vois päästä kokeileen työn tekemistä. Ottakaa ny teki hyvänen aika heihin yhteyttä! Ja jos työnantaja tai yrittäjä tai työnhakija ottaa teihin Busineksee päin yhteyven nii äläkää sanoko kuten oon kuullu teijän sanovat että tää asia ei kuulu meille, soita tekniseen virastoon tai elyyn tai työvoimatoimistoon tai sinne sun tänne. Raja-aitoja teilä on liikaa eri tahojen kesken, net ensmäisenä pois! Ja kaikki palavelu yhen luukun periaatteelle nin jo alakaa toimia! Ei kannata haakuroija maaliman markkinoille ku kotiOulusakin on liikaa tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon olis tekemistä,mukavampi se Herrankin olla lämpöisessä konttorissa kuin ulkoiluttaa itseään ulkoilmassa,helpommalla pääsee kun kirjoittaa netissä siirtolomakkeen kelalle,se on ressaavaa jos muutamaa sataa työyöntä joutuu valvomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilla on työvoimapula mutta ei vaan palkata työttömiä. Maksetaan sakkoja ja ostetaan työtä ulkomailta. Kestävää kehitystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppo hoitaa, nostetaan vähän kiinteistöveroja ja hulevesimaksuja vaan. Ei jaksa näitä valituksia. Ne on kaikki eri momenteilla, ei niihin voi sekaantua. Kaikki tekee vain omat työnsä, sitten katsotaan mitä jää viivan alle. Jos on miinusta, niin lisää veroja. Jos on plussaa, niin keksitään jotakin menoa. Ei tämä ole mitään rakettitiedettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida työllisyys ainakaan paremmin hoitua BusinessOulun hoitamana. Asoihin vastaaminen siellä kestää todella pitkään ja aktiivisuus on heikko, niin työllistämisessä kuin yritysten asioiden hoitamisessa. Tekijöitä BO:lla kyllä riittäää....mutta ei vaan tehdä aktiivisesti, asiakaslähtöisesti ja tavoitteellisesti töitä. Aina on tulossa ISOJA ulkomaisia yrityksiä jotka investoivat ja työllistävät runsaasti. Mitä on tullut.... ja mitä on tulossa??? Ei näitä verukkeita enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kai helpompaa jos ihmiset pistettäisiin töihin. Risusavottaa ja marjastusta olisi. Päättäjät herätkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaat ihmiset eivät pääse eläkkeelle vaan rumentavat tilastoja ja tulevat kunnille tosi kalliiksi.Politiikka on sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaan esim. 23 urheiluseuralle kaupungin kassasta miljoona euroa per seura niin alkaa työttömät työllistymään eri organisaatioihin ennemmin kuin maksetaan 23 miljoonaa sakkoja siitä ettei olla tehty mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kyykytystä koko homma, kaverilla on 5 vuoden työkokemus alalta ja byströmmillä ehottavat työkokeilua samalle alalle :D Sanovat tyyliin jos harjotellaan "heräämistä töihi siinä samalla". on kyllä suomentalous kovassa nosteessa kun ammattimiehelle annetaan ihan ruhtinaalliset 180€ + työttömyyspäiväraha. Ei siis mitään virkaa koko byströmmin laitoksella, epäpäteviä rahan imijöitä koko porukka. Ja saman tekvät minulle, työkokemusta on eri aloilta yht. 3 vuotta eikä myöhästymisiä ole ollenkaan sen aikana. Silti sama virsi mene johonki 180€ + työttömyysrahat harjotteleen töissä kulkemista, mahtaakohan ne tietää mikä on ajastettuherätys. Jos on töitä mistä saa palkkaa niin soitelkaa, näistä tyhjätaskufirmoista välitä, mielummin käyn kalalla, sienestämässä ja marjassa. Niistä sentään saa jotain konkreettista. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäisivätpä minkälaista on olla velekanen pitkä aikaistyötön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä selittääkin sen miksi työttömille tyrkytetään työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa. Ei tässä taaskaan työtöntä ajatella, vaan säästöjä. Sama minne menee kunhan ei rumenna työttömyystilastoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 7000 työttömän työllistäminen kaupungin kustannuksella??? Maksais vähimmilläänkin 150 miljoonaa vuodessa. Suojatyöläisistä kitistiin enne. Nyt työttömistä. Hyviä töitäkin on kyllä kadonnu. Pittää olla ölövinä vähä aikaa vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

13:38
Poliisi järjestää kaksi hirvenlihahuutokauppaa Pudasjärvellä – tarjoukset tehdään sähköpostilla
13:10
IL: Suomalainen pikkutyttö kadonut Meksikossa
13:00
Kaksi hirveä tippui jäihin Pudasjärvellä – pelastustoimet käynnissä
12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
49
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
41
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
33
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
31
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
15
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
10
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image