Oulu

Pirkko Mattila: ”Eläkkeellä piirrän suun­nis­tus­kart­to­ja”

Pirkko Mattila pitää vuohia lemmikkeinään. Vuohenjuustolle tuoksuvat eläimet toimivat Mattilan mukaan hyvinä ruohonleikkureina mutta syövät suunnilleen kaikkea, mitä eteensä saavat. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 7.8.2015 22:57
Ville Koivuniemi

Pirkko Mattila on nähnyt Perussuomalaisten nousun aitiopaikalta.

– Nämä heräävät, kun näille vähän leipää näyttää, Mattila toteaa Muhoksella kotipihassaan, jossa perhe pitää vuohia lemmikkeinään.

– Kohtalaisen huolettomia eläimiä nämä ovat, ja kesällä hyviä ruohonleikkureita, Mattila naurahtaa.

Hänen mukaansa vuohiharrastus lähti aviomiehen ideasta. Mattilan oma harrastus, kuntosuunnistus, on sen sijaan jäänyt kansanedustajana vähemmälle. Kuntosuunnistukseen liittyvä harrastus, suunnistuskarttojen piirtäminen, on puolestaan jäänyt kokonaan pois ohjelmasta.

– Se on hidasta hommaa, mutta tärkeää. Suunnistuskarttoja täytyy koko ajan päivittää, ja urheiluseuroilla on karttojen piirtäjistä pulaa. Eläkepäivillä, sitten seuraavassa elämässä, aion olla mukana karttojen piirrossa.

Harrastukset tarjoavat vastapainoa arkeen. Mattilan arki täyttyy tulevalla vaalikaudella etenkin hallintovaliokunnan puheenjohtajuudella. Hänen odotuksissaan on, että kuntien tehtäviin tulee aitoja muutoksia seuraavan neljän vuoden aikana.

– Hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu kuntien tehtävien vähentäminen. Tavoitteet ovat toki kunnianhimoisia, mutta tähän normien purkuun liittyvä hallitusohjelmakirjaus on erittäin vahva.

Mattilan mukaan tärkeintä on avoin vuoropuhelu päätöksenteossa.

– Uskon, että kunnat tietävät realistisesti oman tilanteensa. Kentällä on paljon kokeneita luottamushenkilöitä, jotka tuovat viestiä.

Muhoksen kunnanvaltuustosta ponkaissut ja vuonna 2011 eduskuntaan noussut Mattila on päässyt katsomaan aitiopaikalta Perussuomalaisten nousun.

– Kun liityin puolueeseen, sen kannatus oli 1,7 prosenttia. Itse ajattelen, että tämä on kansanliike ja äänestämällä meidät on tehty näkyviksi. Mutta ilman muuta se on niinkin, että kannatuksen myötä meidät otetaan entistä vakavammin.

Ennen politiikkaan siirtymistään Mattila on tehnyt uran anestesiahoitajana ja Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen kouluttajana. Anestesiahoitajan työhön liittyi myös töitä Haitissa saksalaissuomalaisessa kenttäsairaalassa Haitin maanjäristysten jälkeen.

– Niistä ajoista on ihan hyviä muistoja. En koe, että ne olisivat muuttaneet minua ihmisenä, mutta varmasti se laajensi näkemystäni maailmasta.

Hoitoalalla työskentelystä Mattila uskoo olevan ainakin jonkin verran hyötyä kansanedustajan työssä.

– Hallintovaliokunnan näkökulmasta näkee sen tärkeyden, että palveluketjujen pitää toimia. Mielestäni on myös tärkeää, että hyviä käytäntöjä osataan kopioida.

Kansanedustajan arjen pyörittämiseen Mattila uskoo kuitenkin saaneensa parhaat eväät työstään kouluttajana.

– Kansanedustajan työ vaatii paljon organisointia. Kouluttajan taustalla sitä osaa organisoida omaa työtään. Kun aloitin kansanedustajana, tein heti aikataulun ja vuosikellon.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa... KYLLÄ.

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa... KYLLÄ.

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus... KYLLÄ.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pirkko taitaa olla niitä kansanedustajia jotka siellä eduskunnassa tekevät oikeasti töitä eivätkä hillu seurapiiripalstoilla ja sen päälle sairaslomalla. Jämerä ihminen jolla on riittävä kokemus oikeasta työelämästä ja osaa sitä hyödyntää kansanedustajana. Pirkon kaltaisia ihmisiä eduskuntaan pitäisi saada enemmän,silloin hommat toimisi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitos mielipiteen takia ei saa enää ääntäni. Olli Immoselle menee minun ääni vastaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kansanedustaja Pirkko siirtyisi vaikkapa HETI karttojen piirtoon, niin enemmän konkreettisia tuloksia jäisi hänen toiminnastaan jälkipolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image