Oulu

Pirkko Mattila: ”Eläkkeellä piirrän suun­nis­tus­kart­to­ja”

Pirkko Mattila pitää vuohia lemmikkeinään. Vuohenjuustolle tuoksuvat eläimet toimivat Mattilan mukaan hyvinä ruohonleikkureina mutta syövät suunnilleen kaikkea, mitä eteensä saavat. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 7.8.2015 22:57
Ville Koivuniemi

Pirkko Mattila on nähnyt Perussuomalaisten nousun aitiopaikalta.

– Nämä heräävät, kun näille vähän leipää näyttää, Mattila toteaa Muhoksella kotipihassaan, jossa perhe pitää vuohia lemmikkeinään.

– Kohtalaisen huolettomia eläimiä nämä ovat, ja kesällä hyviä ruohonleikkureita, Mattila naurahtaa.

Hänen mukaansa vuohiharrastus lähti aviomiehen ideasta. Mattilan oma harrastus, kuntosuunnistus, on sen sijaan jäänyt kansanedustajana vähemmälle. Kuntosuunnistukseen liittyvä harrastus, suunnistuskarttojen piirtäminen, on puolestaan jäänyt kokonaan pois ohjelmasta.

– Se on hidasta hommaa, mutta tärkeää. Suunnistuskarttoja täytyy koko ajan päivittää, ja urheiluseuroilla on karttojen piirtäjistä pulaa. Eläkepäivillä, sitten seuraavassa elämässä, aion olla mukana karttojen piirrossa.

Harrastukset tarjoavat vastapainoa arkeen. Mattilan arki täyttyy tulevalla vaalikaudella etenkin hallintovaliokunnan puheenjohtajuudella. Hänen odotuksissaan on, että kuntien tehtäviin tulee aitoja muutoksia seuraavan neljän vuoden aikana.

– Hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu kuntien tehtävien vähentäminen. Tavoitteet ovat toki kunnianhimoisia, mutta tähän normien purkuun liittyvä hallitusohjelmakirjaus on erittäin vahva.

Mattilan mukaan tärkeintä on avoin vuoropuhelu päätöksenteossa.

– Uskon, että kunnat tietävät realistisesti oman tilanteensa. Kentällä on paljon kokeneita luottamushenkilöitä, jotka tuovat viestiä.

Muhoksen kunnanvaltuustosta ponkaissut ja vuonna 2011 eduskuntaan noussut Mattila on päässyt katsomaan aitiopaikalta Perussuomalaisten nousun.

– Kun liityin puolueeseen, sen kannatus oli 1,7 prosenttia. Itse ajattelen, että tämä on kansanliike ja äänestämällä meidät on tehty näkyviksi. Mutta ilman muuta se on niinkin, että kannatuksen myötä meidät otetaan entistä vakavammin.

Ennen politiikkaan siirtymistään Mattila on tehnyt uran anestesiahoitajana ja Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen kouluttajana. Anestesiahoitajan työhön liittyi myös töitä Haitissa saksalaissuomalaisessa kenttäsairaalassa Haitin maanjäristysten jälkeen.

– Niistä ajoista on ihan hyviä muistoja. En koe, että ne olisivat muuttaneet minua ihmisenä, mutta varmasti se laajensi näkemystäni maailmasta.

Hoitoalalla työskentelystä Mattila uskoo olevan ainakin jonkin verran hyötyä kansanedustajan työssä.

– Hallintovaliokunnan näkökulmasta näkee sen tärkeyden, että palveluketjujen pitää toimia. Mielestäni on myös tärkeää, että hyviä käytäntöjä osataan kopioida.

Kansanedustajan arjen pyörittämiseen Mattila uskoo kuitenkin saaneensa parhaat eväät työstään kouluttajana.

– Kansanedustajan työ vaatii paljon organisointia. Kouluttajan taustalla sitä osaa organisoida omaa työtään. Kun aloitin kansanedustajana, tein heti aikataulun ja vuosikellon.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa... KYLLÄ.

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa... KYLLÄ.

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus... KYLLÄ.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pirkko taitaa olla niitä kansanedustajia jotka siellä eduskunnassa tekevät oikeasti töitä eivätkä hillu seurapiiripalstoilla ja sen päälle sairaslomalla. Jämerä ihminen jolla on riittävä kokemus oikeasta työelämästä ja osaa sitä hyödyntää kansanedustajana. Pirkon kaltaisia ihmisiä eduskuntaan pitäisi saada enemmän,silloin hommat toimisi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitos mielipiteen takia ei saa enää ääntäni. Olli Immoselle menee minun ääni vastaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kansanedustaja Pirkko siirtyisi vaikkapa HETI karttojen piirtoon, niin enemmän konkreettisia tuloksia jäisi hänen toiminnastaan jälkipolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
13:04
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
35
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
18
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
15
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image