Oulu

Pirkko Mattila: ”Eläkkeellä piirrän suun­nis­tus­kart­to­ja”

Pirkko Mattila pitää vuohia lemmikkeinään. Vuohenjuustolle tuoksuvat eläimet toimivat Mattilan mukaan hyvinä ruohonleikkureina mutta syövät suunnilleen kaikkea, mitä eteensä saavat. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 7.8.2015 22:57
Ville Koivuniemi

Pirkko Mattila on nähnyt Perussuomalaisten nousun aitiopaikalta.

– Nämä heräävät, kun näille vähän leipää näyttää, Mattila toteaa Muhoksella kotipihassaan, jossa perhe pitää vuohia lemmikkeinään.

– Kohtalaisen huolettomia eläimiä nämä ovat, ja kesällä hyviä ruohonleikkureita, Mattila naurahtaa.

Hänen mukaansa vuohiharrastus lähti aviomiehen ideasta. Mattilan oma harrastus, kuntosuunnistus, on sen sijaan jäänyt kansanedustajana vähemmälle. Kuntosuunnistukseen liittyvä harrastus, suunnistuskarttojen piirtäminen, on puolestaan jäänyt kokonaan pois ohjelmasta.

– Se on hidasta hommaa, mutta tärkeää. Suunnistuskarttoja täytyy koko ajan päivittää, ja urheiluseuroilla on karttojen piirtäjistä pulaa. Eläkepäivillä, sitten seuraavassa elämässä, aion olla mukana karttojen piirrossa.

Harrastukset tarjoavat vastapainoa arkeen. Mattilan arki täyttyy tulevalla vaalikaudella etenkin hallintovaliokunnan puheenjohtajuudella. Hänen odotuksissaan on, että kuntien tehtäviin tulee aitoja muutoksia seuraavan neljän vuoden aikana.

– Hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu kuntien tehtävien vähentäminen. Tavoitteet ovat toki kunnianhimoisia, mutta tähän normien purkuun liittyvä hallitusohjelmakirjaus on erittäin vahva.

Mattilan mukaan tärkeintä on avoin vuoropuhelu päätöksenteossa.

– Uskon, että kunnat tietävät realistisesti oman tilanteensa. Kentällä on paljon kokeneita luottamushenkilöitä, jotka tuovat viestiä.

Muhoksen kunnanvaltuustosta ponkaissut ja vuonna 2011 eduskuntaan noussut Mattila on päässyt katsomaan aitiopaikalta Perussuomalaisten nousun.

– Kun liityin puolueeseen, sen kannatus oli 1,7 prosenttia. Itse ajattelen, että tämä on kansanliike ja äänestämällä meidät on tehty näkyviksi. Mutta ilman muuta se on niinkin, että kannatuksen myötä meidät otetaan entistä vakavammin.

Ennen politiikkaan siirtymistään Mattila on tehnyt uran anestesiahoitajana ja Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen kouluttajana. Anestesiahoitajan työhön liittyi myös töitä Haitissa saksalaissuomalaisessa kenttäsairaalassa Haitin maanjäristysten jälkeen.

– Niistä ajoista on ihan hyviä muistoja. En koe, että ne olisivat muuttaneet minua ihmisenä, mutta varmasti se laajensi näkemystäni maailmasta.

Hoitoalalla työskentelystä Mattila uskoo olevan ainakin jonkin verran hyötyä kansanedustajan työssä.

– Hallintovaliokunnan näkökulmasta näkee sen tärkeyden, että palveluketjujen pitää toimia. Mielestäni on myös tärkeää, että hyviä käytäntöjä osataan kopioida.

Kansanedustajan arjen pyörittämiseen Mattila uskoo kuitenkin saaneensa parhaat eväät työstään kouluttajana.

– Kansanedustajan työ vaatii paljon organisointia. Kouluttajan taustalla sitä osaa organisoida omaa työtään. Kun aloitin kansanedustajana, tein heti aikataulun ja vuosikellon.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa... KYLLÄ.

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa... KYLLÄ.

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus... KYLLÄ.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pirkko taitaa olla niitä kansanedustajia jotka siellä eduskunnassa tekevät oikeasti töitä eivätkä hillu seurapiiripalstoilla ja sen päälle sairaslomalla. Jämerä ihminen jolla on riittävä kokemus oikeasta työelämästä ja osaa sitä hyödyntää kansanedustajana. Pirkon kaltaisia ihmisiä eduskuntaan pitäisi saada enemmän,silloin hommat toimisi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitos mielipiteen takia ei saa enää ääntäni. Olli Immoselle menee minun ääni vastaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kansanedustaja Pirkko siirtyisi vaikkapa HETI karttojen piirtoon, niin enemmän konkreettisia tuloksia jäisi hänen toiminnastaan jälkipolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image