Oulu

Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto

Pimeitä katulamppuja löytyi perjantai-iltana kevyen liikenteen väylällä Koskelassa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 19.1.2020 10:02
Tinja Huoviala

Oulun kaupunki on ulkoistanut kunnossapitourakan Dynniq Finland Oy:lle. Kaupungin mukaan yhtiöllä on nyt näytön paikka, miten sen aikataulut ja työn laatu pitävät.

Kalevan lukija ihmettelee, miksi Kaakkurin leikkipuiston valot ovat olleet laajalta alueelta pimeänä syksystä asti. Hän kertoo laittaneensa useita vikaraportteja kaupungin palautepalvelun kautta, soittaneensa ja laittaneensa sähköposteja, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Samanlaista viestiä on tullut useammaltakin taholta.

Oulun kaupunki on ulkoistanut katuvalojen kunnossapitourakan Dynniq Finland Oy:lle vuonna 2018. Sopimus on voimassa vielä tämän ja ensi vuoden. Aiemmin tehtävää hoiti Oulun Energia.

Rakennuttajainsinööri Mika Rintelä Oulun katu- ja viherpalveluista tietää Kaakkurin tilanteen.

– Leikkipuistossa on tehty ilkivaltaa ja potkittu valaisimia rikki, hän harmittelee.

Kaakkurin valaisimet ovat vielä toistaiseksi vanhanmallisia ja turhan alttiita ilkivallalle. Puiston valaisinten päivitys uusiin ja kestävämpiin on kesken.

Oulun kaupungin alueella on noin 42 000 valaisinpistettä, joista karkeasti puolet on uusia ledvalaisimia. Uusia hehkulampputyylisiä valaisimia ei laiteta enää lainkaan, vaan käyttöikänsä päässä olevat muutetaan ledeiksi.

Viimeisimmät vanhanmalliset valaisimet ovat peräisin vuodelta 2016, joten niillä käyttövuosia on vielä pitkästi.

Hehkulamput kestävät lampputyypistä riippuen kolmesta viiteen vuotta. Energiatehokkaiden ledien käyttöikä on aivan eri luokkaa: reilusta kymmenestä vuodesta noin 25 vuoteen. Ledeissä ongelmia aiheuttaa huolto.

– Jos valaisin menee rikki, ei enää voi vaihtaa pelkkää lamppua vaan koko valaisin pitää vaihtaa. Lisäksi eri malleja on tarjolla todella paljon, Rintelä sanoo.

Rikkoutunutta ledvalaisinta ei voida vaihtaa uuteen välittömästi, sillä niiden takuuhuolto tarkoittaa, että varaosia tai uutta valaisinta joudutaan joskus odottamaan pitkäkin tovi. Isompien tilausten käsittelyssä voi mennä kuusi viikkoa, yksittäisillä tilauksilla vieläkin kauemmin.

Huolto on Mika Rintelän mukaan toiminut tyydyttävästi.

– Ehkä urakoitsijalla ei alussa ollut käsitystä urakan laajuudesta. Sopimuksemme mukaan yksittäistä valaisinta ei lähdetä korjaamaan vaan palautteiden perusteella tehdään alueelle isompi huoltokierros. Suojatiet, koulutiet ja vaaralliset risteykset hoidetaan välittömästi, Rintelä kertoo.

Kevään huoltokierrokset ovat menossa ja kestävät huhtikuun alkuun. Rintelä huomauttaa, että urakoitsijalla on nyt näytön paikka, miten sen aikataulut ja työn laatu pitävät. Sopimukseen sisältyy kahden vuoden optio.

Myös kaapeliviat ovat pimentäneet useita alueita ympäri kaupunkia. Näitä on yleensä siellä, missä jotain on kaivettu, mutta kaapelin nirhauma voi olla vuosienkin takaa ja vaurio ilmetä vasta nyt. Kaapelivauriot pyritään korjaamaan välittömästi.

Dynniq Finland Oy:n maajohtaja Pekka Koskinen kertoo, että ongelmia on ollut ensinnäkin palautejärjestelmän käyttämisen kanssa.

– Emme ole saaneet vastauksia lähtemään ihmisille riittävän nopeasti, mutta tässä on ryhdytty toimenpiteisiin. Olemme parantaneet sitä, miten saamme viestittyä palautteen lähettäjille, missä mennään.

Kunnossapidon työntekijämäärä Oulussa vaihtelee. Esimerkiksi syksyllä tekijöitä oli lähes koko ajan kuudesta kahdeksaan ja lisäksi Dynniq käyttää paikallisia alihankkijoita. Koskisen mielestä määrä on riittävä.

Nelostien rakentaminen ja sen aiheuttamat kaapeliviat ja -ongelmat ovat työllistäneet myös urakoitsijaa. Samoin ripeitä toimenpiteitä vaativat kolaripylväät.

Lukuisien erilaisten ledvalaisintyyppien varastossa pitäminen on ollut haaste ja se on osaltaan viivästyttänyt korjauksia vielä syksyllä. Koskisen käsityksen mukaan tämäkin on nyt alkanut selvitä.

Kaakkurin leikkipuiston osalta tilanne on korjattu tämän viikon keskiviikkona ja valot on laitettu palamaan.

– Siellä oli vanhat elohopeapurkauslamput. Korjaus viivästyi, koska alue oli potentiaalinen saneerauskohde, joten mietimme, kannattaako vanhoja lamppuja korjata vai vaihdetaanko ledeille.

Koskinen korostaa, että palautetta kannattaa aina ähettää kaupungin katuvalojen vikailmoituspalvelun kautta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Heinäpän ja Hollihaan alueella on kokonaisia katuosuuksia vailla valoja ja ovat olleet jo vuoden-pari. Ilmeisesti tässä ulkoistuksessa on unohdettu sopimuksesta sanktiot tai ne ovat niin pienet, että kannattaa vaan jättää kaikki viat korjaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellon Kiviniemessä jätetty homma kesken Nuottatiellä ei valoja lainkaan,kiireellinen asia,eikö niin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle tuli vaan viestiä tulla palautepalvelusta että korjataan kun seuraavan kerran on vuosihuoltoa ja paikka missä vikaantuneet valot sijaitsee on kriittinen koska kevyen ja autotien risteys. Oulun energia korjasi valot aina samalla tai seuraavalla viikolla kun sinne ilmoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaukovainion reistyksessä on pimeä lamppu kuten myös kun käännytään kaupunkiin kainuuntietä, niin 6 lamppua pimeänä noin 700 metrin alueella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmoitin elokuun alussa useammastakin lampusta ja viime viikolla kävivät korjaamassa ne kaikki. Nyt näkee ilman otsalamppua kävellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän kaupugistunut kansa tulisi toimeen maaseudulla, talviaikana ei näy muita valoja kuin poutakelillä tähdet ja kuu, vastaan voisi juosta suojelususia,joita haluaa juuri kaupungissa asuvat suojella henkeen ja vereen asti ,selkoset täyteen, syksypimeällä ryskää karhut ,repimässä poronraatoa,siitä katselemaan otsalampunvalolla jos sieltä silmät kiiluisi yöpimeässä lähistöltä. Voi arvailla mikä se oli ,vasta .päivällä selvisi tiellä näkyvät jäljet.jopa iski pelko seuraavasta iltalenkistä ,kenelle valittaisi. Nykyinen todellinen näkökulma täältä periferiaaluelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raksilan marketeilta kajaanintietä kastelliin, 12 PIMEÄÄ katuvaloa. Kymmenen on suojatiellä tai risteyksessä, jossa kääntyvä auto varoo jalankulkijoita. Matkaa on noin 3-4 km, joten olisiko aika huollolle. Paras oli, että suojatien molemminpuolin lamput pimeenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä näytä tämä Dynniqqi kummonen korjaaja olevan, kolaroitu pylväs vaihdettu mutta valoa eivät siihen saaneet päälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dynniq ilmeisesti tehnyt kannaltaan huonon sopimuksen, tarjonnut työn liian halvalla. Halvemmaksi tulee kun jättää työt tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmoitin viasta, korjaus tapahtui viikkn sisällä. Moniko ilmoittaa vioista kaupungin palautepalvelun kautta? Viesti ei välity itsekseen tupisemalla, eikä myöskään täältä Kalevan kommenttipalstalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ledivalojen pimentyminen ei ole sattumaa vaan suunnitteluvirhe. Onkohan joku hyvävelisysteemi taustalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis jo korkea aika korjata sahanrannan pimenneet kevyenliikenteenväylät.Olleet syyskuusta alkaen pimeänä.Uusi alue ja uudet valaisimet.Meni pimeäksi kertaheitolla.Olisko kaapeli poikki?Tai sulake?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä on ilmoitettu jo kolmisen viikkoa sitten oukan palautekanavan kautta. Hitaat ovat sähköherrojen kiireet. Myös Sahantiellä on lukemattomia pimeitä lamppuja. Raitotien länsipään ja lähialueen katuvalot ovat olleet pimeät jo viikon verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsi-Patelassa sahanrannan rantatiet,kevyenliikenteenväylä väylät rannassa olleet pimeänä syyskuusta lähtien.Kaupungin palautesivuille on asiasta ilmoitettu useasti.Dunniq Oy:n ainoa vastaus ollut:”otamme työlistalla”,mutta mitään ei ole tapahtunut.
Kuka tästä asiasta kaupungin puolesta on vastaava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoistaminen kannattaa , kyllä oma työ kunniaan .monessa oulun alueella sama homma .Kuka näitä ulkoistamista kannattaa valtuustossa ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo se varmaan on järkevää laittaa joku kaupungin ukko "oikeisiin" töihin. Kyllä järkevämpää on hommata tekijä jolla on kalusto ja ammattitaito töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image