Oulu

Pikisaaresta kulttuurin ja matkailun kärkipaikka, kau­pun­gin­kir­jas­to mo­ni­puo­li­sem­paan käyt­töön – Ou­lun kaupungin kult­tuu­ri­stra­te­gia esittää kulttuuria nykyistä laa­jem­pia­lai­sem­mak­si voimavaraksi

Oulun Tilapalvelut esittää, että Pikisaaresta muodostetaan luovien alojen ja kulttuurimatkailun kärkikohde. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 13.1.2020 20:03
Antti Ervasti

Kaupunginhallitus hyväksyi Oulun kaupungin kulttuuristrategian, joka menee vielä valtuuston käsiteltäväksi.

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Oulun kaupungin kulttuuristrategian, joka menee vielä valtuuston hyväksyttäväksi. Strategiassa linjataan Oulun kulttuurin kulmakohdat tulevan kymmenen vuoden ajalle.

Yksi tärkeä etappi on haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Strategian olisi tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian, sillä hakemus jätetään jo tämän vuoden toukokuussa.

– Tietysti strategia ulottuu vuoteen 2030 saakka, ja Oulu 2026 on kokonaisuudessa yksi yksittäinen toimi – silti iso kimmoke, miksi kulttuuristrategiaa lähdettiin tekemään, sanoo teossa mukana ollut kaupungin kulttuurijohtaja Samu Forsblom. Strategiaa tehtiin reilu vuosi viime vuoden marraskuusta alkaen.

Ohjelmia ovat sivistys-, ympäristö- ja arkkitehtuuriohjelmat, keskustavisio 2040, suistovisio, sekä matkailustrategian toimenpideohjelma.

Käytännön toimia ovat muun muassa kulttuurilaitosten tilojen käytön monipuolistaminen ja päivittäminen tulevaisuuden tarpeisiin – esimerkiksi keskustan kirjaston ja Luuppi-kokonaisuuden – Oulun pohjoisen kulttuurimatkailun kehittäminen yritysten kanssa, alakulttuurien ja pohjoisten kulttuuri-ilmiöiden esille tuonti, toimintamalli kuntalaisten oman kulttuuritoiminnan edistämiseksi ja lastenkulttuurikeskuksen perustaminen.

Annetuissa lausunnoissa Oulun Tilapalvelut esittää, että Pikisaaresta muodostetaan luovien alojen ja kulttuurimatkailun kärkikohde. Business Oulu haluaisi sinne rakennettavan piensataman ja venelaiturin. Sen mielestä esillä ollut Areena-hanke toisi Oululle näkyvyyttä ja mahdollisuuksia kilpailla isoista tapahtumista. Hyvinvointilautakunta kytkisi kulttuuristrategian paraikaa valmisteilla olevaan ikäpoliittiseen ohjelmaan, tämänvuotiseen vuonna 2020 mielenterveys- ja päihdeohjelmaan sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

– Isoin muutos edellisiin strategioihin verrattuna on, että kulttuuri nähdään koko kaupunkikonsernin voimavarana. Esimerkiksi mikä merkitys sillä on kaupunkisuunnittelussa, matkailussa tai elinkeinopuolella. Ennen kulttuuri ja taide on nähty enemmän itseisarvon kautta. Kulttuuri siis halutaan muihinkin neuvottelupöytiin päätöksenteossa kuin vain sen omiinsa, Forsblom selventää.

Strategian kolme päälinjausta ovat hänen mukaansa seuraavat: Oulun kehittäminen fyysisenä paikkana oman identiteettinsä kautta. Laajana paikkakuntana aluekulttuurikin tulisi huomioida tehokkaasti. Oulun tulee olla kasvava kotipesä myös taiteilijoille, ja aivopako Etelä-Suomeen tyrehtyisi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Pikisaari on tällä hetkellä parasta, mitä Oulussa on turisteille tarjottavana. Vielä kun saisi korkean hotellin tuonne niin olisi homma paketissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa jos kirjasto astuu kohti Oodia: lopun alku. Kirjasto on ollut onneksi vielä kirjojen koti, mutta (toisaalta ymmärrettävästi) taitaa kulkea kohti jonkinlaista "kaikille kaikkea"-paikkaa. Eli kirjat vähenee, tilalle kaikenlaista muuta.

Täälläkin kirjoittajat oikeassa: vähemmän saisi kirjasto olla opiskelijoiden paikka. Opiskelun ehkä vielä sietäisi, mutta nämä ns.ryhmätyöt ovat vain juorujen vaihtamista ja puhelimien selausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän aiotaan Oulunkin pääkirjastoa uudistussuunnitelmassa rukata Helsingin Oodin suuntaan: "kuntalaisten olohuone", monitoimitalo, melupaikka, kodittomien tai muiden hortoilijoiden oleskelupaikka, neuvottelutilojen ja kokousten suuntaan investoitava rakennus.

EI siis enää oikea kirjasto, jossa voisi nauttia kirjojen ja musiikin, elokuvien ja lehtien käytöstä ja lainaamisesta, isoista ihanista hyllykokoelmista. Itku pääsee, jos oikeasti kaupungin strategiasuunnitelmat pääkirjaston(kin) suhteen toteutuvat.

Johan on pilattu iso osa sivukirjastoista (ovat auki enimmäkseen ilman henkilökuntaa, "omatoimipisteinä") ja on vähennetty niitten aineistoja ihan minimiin. Surkeaa, jos "kulttuurikaupunki" jatkaa tällaisella kirjastojen, niiden aineistovarojen ja henkilökunnan väheksymislinjalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestäkää mielummin näille "opiskelijoille" joku muu paikka kuin pääkirjasto, siellä valtaavat kaikki istuinpaikat. Olisi niin kiva välillä istahtaa selailemaan jotain harrastekirjaa, mutta mistään ei löydy paikkaa mihin istua. Useinkaan eivät opiskele vaan juttelevat tai kuikuilevat muita ihmisiä. Kahvilassakin ottavat kupin kahvia ja läppärin kanssa venytään tuntikausia. Avatkaa vaikka se teatteri istumispaikaksi päivisin, siellähän on se ravintolakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteriin tosiaankin voisi häätää tuon joutoväen notkumaan SIKÄLI KUN sille tarvitaan oikeasti mitään notkuntapaikkaa. Kirjasto on säöilytettävä kirjastona. Ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se NUKU, vai mikä se nykyään nimeltään onkin, siinä Kirjaston lähellä Torikadulla ole joku nuorison oleskelukeskus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se valkean aula ole nykyään se ykköspaikka, kun maleskelusta puhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutin takaisin Ouluun v 2004. Tuolloin sanottiin kaiken olevan valmista remonttien ja uudisten myötä seuraavana vuonna - tai ainakin vuonna 2010. Asuin keskustassa. Sen myllertämisen vuoksi muutin Tuiraan.

Nyt vuonna 2020 itkuvirsi on sama - paitsi että kaikki on valmista nyt vasta v 2026, jopa v 2030. Muutoin tilanne sama: Oulun keskusta kuolee, muu tienoo kuten Tuira täysin kuollutta.

Nämä ovat faktaa. Kulttuuripääkaupunki? Vain entisen ministerin tuontitavarana tuotu “johtajan” haaveissa vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta et löydä sellaista kaupunkia, joka on täysin valmis, eikä mitään remontteja tehdä missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on paljon ylimääräistä kaupungilla niin mikä ettei, mutta muuttaisin mielummin teatterin joksikin muuksi kuin kirjaston. Teatterissa ei käy ihmisiä kuin iltaisin ja taitaa kesänkin olla kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteri on mennyttä.Esityksiä on todella vähän.Suuri osa niitä vierailuja.Tilat todellakin tyhjänä.Kari-pekka Toivosen aikana oli esityksiä päivälläkin ja äitini hoitokodissa kävivät vieraisilla.Tiloja voisi antaa koululaisille ja ryhmille.Pikisaari on lähellä ja kaikkia tapahtumia tulisi lisää.Hyvä että kehitellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuo väitteet teatterista pidä paikkaansa. Ihan normaalisti siellä esitykset pyörii. Vierailuja oli runsaasti myös Toivosen aikana, ja mikäs siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä esityksiä vähemmän on.ja on pakko ollakin kun salissakin vähemmän porukkaa.Taso on romahtanut.
Mutta tässä tämä pääasia PIKISAARI on hieno homma.Pit’ää laajentaa tuota tarjontaa ja saada uusia tuulia.
Teatterin tiloja antaa tälle pikisaaren porukalle niin hyvä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt höpöttäkö!
Siis kultturipääkaupunkia varten pitää lopettaa eläinmuseo, Ainola, poistaa tuet harrasteryhmiltä kuten tanssi, laulu, taideurheilu, jne. ja laittaa ne miljoonat ufo-hakemuksiin. Ufo-hakemuksissa kun pääsee valtuutetut käymään ryypp- eiku tutustumaan muihin "taide"kulttuurein, esim. Amsterdam.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetkinen. Näin Oulussa. Forsblom onnistui hankkimaan arvoasunnon Pikisaaresta ja on nyt myös nostattamassa alueen neliöhintoja kehityssuunnitelmilla ja projekteilla. Hän on täysin epäsopiva henkilö tehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....Omaperäisellä ja ainutlaatuisella miljööllään, nyt kun siltahanke peruuntuu. olkoon Pikisaaressa äkkirikkaiden tukitaiteilijoiden tyyssija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Pikisaaresta enää tekee kulttuurin ja matkailun keidasta, kun se on rakennettu täyteen ylemmän keskiluokan asuntoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kannattaisi työnnellä jäitä hattuun ainakin siihen asti kun kaupungin maksaman konsultin selvitys julkaistaan ja nähdään kuinka paljon pitää taloutta kiristää. Nämähän pitäisi olla niitä viimeisiä kohteita joihin rahaa laitetaan jos jää yli pakollisista rahareijistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon konsulille maksettiin siitä, että teki kaupungin virkamiehelle kuuluvat työt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanan kallista.......Mistä investointi sekä vuosittaiset kiinteidenkustannustenrahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
80
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
56
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image