Oulu

Pikisaaren historiaa muistellaan tiistaina kirjastolla – katso vanhoja kuvia tehtaiden ja tai­tei­li­joi­den saaresta

Kuva Pikisaaresta vuodelta 1973.
Oulu 12.2.2018 18:50
Elina Ursin

Oulun yliopiston tohtorikoulutettava Marika Hyttinen vie kuulijat Pikisaaren alkujuurille Oulun kaupunginkirjaston järjestämässä muistelutilaisuudessa tiistaina. Kevään aikana Oulun kirjastoissa järjestetään kaikille avoimia muistelutapahtumia, joissa keskustellaan eri teemoista, tarinoidaan ja muistellaan menneitä.

Arkeologian väitöskirjaa valmisteleva Hyttinen on perehtynyt tutkimuksessaan Pikisaaren pikiruukkiyhteisön arkeen. Muistelutilaisuudessa Hyttinen kertoo Pikisaaren synnystä ja kehityksestä sekä saaressa toimineesta pikiruukista 1650-luvulla. Hyttinen valottaa pikiruukin historiaa arkeologisten esinelöytöjen kautta.

Hyttinen toivoo paljon oululaisia mukaan muistelemaan.

– Toivon yleisön muistelevan tarinoita Pikisaaresta. Mukaan voi ottaa vanhoja valokuvia Pikisaaresta.

Hyttinen oli mukana, kun Museovirasto teki Pikisaaressa arkeologisia kaivauksia vuosina 2011–2012. Kaivauskohteena oli pikiruukkilaisten asuntona ja työtilana käytetty pitkä puurakennus. Kaivauksissa löytyi paljon ruukkilaisten arjessa käyttämiä esineitä sekä esimerkiksi toistasataa nappia.

– Pikeä poltettiin keväästä myöhäiseen syksyyn. On mahdollista, että talviaikana ruukkilaiset harjoittivat pientuotantoa ja valmistivat nappeja.

Pikeä saatiin keittämällä tervaa. Sitä käytettiin puulaivojen ja köysien suojaukseen lahoamista vastaan ja sitä laivattiin Oulusta maailmalle, Hyttinen kertoo.

Kun alue myytiin Uleå Oy:lle, Pikiruukin tarina loppui viimeistään 1915.

Katso Kalevan arkistokuvista koottu kuvagalleria: Taiteilijoiden Pikisaaressa toimi ennen konepaja ja villatehdas

Tarinoita ja muisteluita kirjastoissa

13.2. Muistellaan Pikisaarta pääkirjaston Pakkala salissa kello 18. Alustajana Marika Hyttinen.

22.2. Kotiseutuilta Kiimingin kirjastossa kello 18. Aiheina kotiseudun historia, kirjallisuus, ihmiset ja ilmiöt. Kotiseutuiltoja myös 22.3., 12.4. ja 17.5.

8.3. Kastellin kirjaston muistelutilaisuuksissa on eri teemoihin liittyen tarinoita, runoja, musiikkia ja keskustelua kello 15. Tilaisuus myös 12.4.

10.4. Pääkirjastossa muistellaan Alppilan, Linnamaan ja Kaijonharjun menneisyyttä kello 18. Tilaisuuden alustaa dosentti Timo Ylimaunu Oulun yliopistosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pikisaari pitää lanata tasaiseksi kuten Kuusisaari ja rakentaa paikalle vähintään 15 keroksisia asuinkerrostaloja. Eikö se tämä ole Oulun nykytyyli? Tässä suhteessa oulu taitaaa olla sipilälandian mallikaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikisaaren Kuusisaaren puoleinen ranta aikamoista ryteikköä, joka ei kuulu kaupungin keskustaan Viisi- kymmenen eri korkuista kerrostaloa piristäisi näkymää kovasti. Pyörätiet on jo ja autoillakin pääsee ihan hyvin perille. Toimeksi vain kaavoittaja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen toiminta on kannatettavaa.
Toivottavasti saamme vastaavia tilaisuuksia enemmänkin eri aiheista elävöittämään kaupunkilaisten arkea arvokkaan tiedon jakamisen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image