Oulu

Pienestä to­ri­ta­pah­tu­mas­ta paisui Lakeuden suurin ylei­sö­ta­pah­tu­ma – "Pe­ru­na­mark­ki­nat on näyteikkuna tyr­nä­vä­läi­syy­teen"

Nuoret ovat näkyvästi mukana järjestelyissä. He muun muassa jakavat pääsylippuperunoita. Kuva on vuoden 2015 perunamarkkinoilta. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 17.9.2019 6:15
Sauli Pahkasalo

Monelle on päivänselvää, mihin suunnata syyskuun viimeisenä lauantaina. Tyrnävän Perunamarkkinat on käsite jo maakunnan ulkopuolellakin.

Tyrnävän kuntakeskuksessa järjestettävä markkinatapahtuma on Oulun eteläpuolisen lakeuden suurin yleisötapahtuma, sillä kuuden tunnin aikana yhteen paikkaan kokoontuu yli 10 000 ihmistä. Torimyyjiä on paikalla noin 150, ja ohjelmaa löytyy jokaiseen makuun.

Tapahtumat ovat laajentuneet torialueen ympärillekin: toimintaa on markkina-lavan lisäksi kunnantalon edustalla Tyrnävä-pihalla, Kirkkomännikon koululla, kirjaston pihalla, Kuulammen koululla ja Konemuseolla.

Kaiken lähtökohta on hyvän tekeminen. Tapahtuman järjestäjä, Tyrnävän Lions Club, ohjaa kertyneen tuoton hyväntekeväisyyteen – esimerkiksi lapsille, nuorille ja vähävaraisille perheille. Vuosittain jaettavaa kertyy kymmenen tuhannen euron verran.

– Jo järjestelyjen yhteydessä tue­taan usean yhdistyksen toimintaa. Osa rahasta jaetaan avustushakemusten perusteella, osa stipendeinä, markkinapäällikkö Jaakko Rahko summaa.

Tapahtuma alkoi kunnan järjestämänä pienimuotoisena toritapahtumana. Varhaisessa vaiheessa vetovastuun ottivat leijonat.

 Matinollin Antti ja Ylilaurin Eero vetivät tapahtumaa pitkään ja kehittivät sen pitkälle nykymuotoiseksi. Viime vuosien aikana tapahtumasta on tullut koko kunnan juttu. Leijonia on mukana järjestelyissä parikymmentä, mutta kaik­kiaan tapahtuman mahdollistaa reilun sadan tyrnäväläisen joukko, Rahko laskee.

Tänä vuonna uutta on esimerkiksi voimakilpailu Potato Power, jota on kehitelty urheiluseura Tyrnävän Tempauksen yleisurheilujaoksessa. Rantalakeus-maastojen päätösjuoksu puolestaan juostaan jo toista kertaa Perunajuoksuna.

– Oheistapahtumilla Perunamarkkinat voi laajentua vaikka kuinka suureksi. En usko tapahtuman kuitenkaan kasvavan kaksipäiväiseksi. Toki, jos intoa siihenkin on, voisi eri päivinä esitellä erilaisia teemoja. Yksin Leijonilla siihen ei rahkeet riitä.

Yhteistyökumppaneita leijonien on ollut helppo hankkia.

– Perunamarkkinat on näyteikkuna Tyrnävälle ja tyrnäväläisyyteen. Esimerkiksi Tyrnävä-pihalla esittäytyvät monet paikalliset yritykset. Mannerheimin Lastensuojeluliitto puolestaan järjestää ruokailumahdollisuuden.

Lions Club tekee merkittävää yhteistyötä paikallisten nuorten kanssa. Esimerkiksi yläkoulun yrittäjyysluokka on kiinteästi järjestelyissä mukana. Nuoret ovat luoneet markkinoille oman Instagram-tilin, he jakavat pääsylippuperunoita ja työskentelevät markkinatoimistolla. Lisäksi he vastaavat Pottu-Pena -maskottina toimimisesta.

– Yrittäjyysluokka huolehtii loppusiivouksesta. Se on iso asia. Tärkeä meille, mutta toivottavasti myös heille.

Tänäkin vuonna Kaarle-bussi kuljettaa ilmaiskyydillä markkinavieraita Oulusta. Bussi-isäntinä ja -emäntinä toimivat lukiolaiset, jotka kertovat markkinoista ja Tyrnävästä.

– Hyvin harvoin on ollut huono sää. Ja vaikka sataisikin, väki tulee paikalle, Jaakko Rahko tietää.

Perunamarkkinoista ja Tyrnävästä saa maistiaisen jo tulevan viikonlopun Likis-lähiruokatapahtumassa Oulun Kaukovainiolla. Siellä on tarjolla esimerkiksi perunaherkkuja.

Perunamarkkinat

Järjestetään Tyrnävän kuntakeskuksessa 28.9. Järjestäjänä Lions Club Tyrnävä.

Esiintymässä on muun muassa tangokuningas Jarno Kokko ja taikuri Simo Aalto.

Ilmainen Kaarle-bussi kuljettaa yleisöä Oulusta. Bussi lähtee torinrannasta kello 9, 11 ja 13. Paluu tapahtuu kello 10.20, 12.20 ja 15.

Seitsemän euron Perunamarkkinalipulla saa kaksi kiloa perunoita ja autopaikan. Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Jore, tislausammattilainen, totesi joskus pubissa, että tislaustoiminnassa käytettävän perunan pitää olla pellossa ainakin lokakuun viidenteen. Näin armoit tulevat voimakkaammin esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elekää viihtikö kommentoijat pöljäillä. Pottumarkkinat on hieno tapahtuma ja sillä seitsemä euron lipulla saa hyvää ohjelmaa ja tuotot tapahtumasta menee Leijonien kautta hyväntekeväisyyteen mm. vähätuloisille, lapsille jne. Vuosittain tapahtumasta on lahjoitettu noin 10.000 euroa hyväntekeväisyyteen. Sellainenko on huono tapahtuma, kysyn vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mihin ne loput rahat menevät?? Ei tuo tainnutkaan nyt niin hieno tapahtuma olla, joten lopetahan se pöljäily nyt tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajellessamme Tyrnävällä näkee kun myrkyt suihkutellaan perunapelloille, on varmasti rikkaruohomyrkyt ym.ja lopussa vielä myrkytetään varretkin. Arvata vaan voi mitä ne perunat sitten sisältää... Ei kiitos viljelen itse sen mitä syön!
Lukekaa Ruotsin Lundin yliopiston tutkimukset siitä mitä ja miten paljon myrkkyjä perunat sisältää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me käydään äitin kans siellä aina, jos on hyvä ilma, ja usein on ollutkin kaunis poutasää. Pottu on hyvää. Isä söi ikänsä pottuja, eikä siihen kuollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 7 euron lipun hinnalla jää käymättä.olis ees laadukasta perunaa jota pakkomyydään lipun hinnan varjolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin kaksinaismoraalin kukoistamassa pitäjässä taitaa pottuviina olla se tärkeämpi tuote kuin itse pottu. Kumpikin epätervellisiä syntisen suuhun. Perunan syönnin olen lopettanut jo vuosia sitten, esim porkkanat ajavat saman asian ja pajon terveellisempiä. Juomaksi pudasta raanavettä, eipä tarvi pottuviinalla huuhtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pottuviinaa ei oo tehty enää 10 vuoteen, myyntikin on tainnut loppua kokonaan 8 vuotta sitten, kun varastot ehtyivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos muistutuksesta.

Muutamana vuonna koittanut käväistä kaupassa markkinoiden aikaan. Eihän siitä mitään tule, kirkonkylä pieni paikka, sillä ihmismassalla ja automäärällä se on täysin tukossa. Joskus kävi mielessä turvallisuusasiatkin, liekö järjestysmiestä ja viranomaista paikalla riittävästi.

Sinällään ihan ok. että täysin kuolleessa pikkukunnassa jotain joskus tapahtuu. Ite kierrän noit pileet kaukaa.

Itte en syö pottuja, net pahanmakuisia ja epäterveellisiä, mutta ei kait Tyrnävällä oikein ole muutakaan asiaa teemaksi, jos ei seuroja ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täällä sentään vielä järkeviä ihmisiä näköjään kommentoimassa kun ymmärtävät, että peruna on epäterveellistä.
Hieno kun osaat pitää terveydestäsi huolta ja siitä iso peukku sinulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perunamarkkinoilla on hyvin järjestetty autopaikoitus, kun seuraa viitoituksia ja ajaa niiden mukaan, urheilukentälle mahtuu, ohjaus sinne ja siellä on erittäin joustavaa. Eikä ole paikoitus markkinahumusta kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemän euron Perunamarkkinalipulla saa kaksi kiloa perunoita ja autopaikan.

Minkä ihmeen autopaikan???
Jokainen on tähänkin asti ite ettiny parkin. Saisivat katella oikeesti muualta parkkipaikkansa kun kaupassa kävijät eivät saa autoaan mahtuu kaupan pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukija voisi päivittää tietonsa perunasta 1950-luvulta heti suoraan tähän päivään. En tiedä mille maistuu "apulanta", eikä "kuivaruttoa" ammattiviljelijöiltä pääse kauppaan saakka. Kaupasta ostetut perunat kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä. Jos ne jättää valolle alttiiksi ja lämpimään, ei viljelijä eikä kauppakaan enää voi olla vastuussa laadusta. Perunassa on paljon muitakin ainesosia kuin tärkkelystä, ja ravintoarvo ohittaa riisin mennen tullen. Perunan hiili- ja vesijalanjälki on myös riisiä paljon pienempi. Perunatutkimusta on tunnetuissa riisimaissa voimakkaasti lisätty. Peruna elää uutta tulemistaan. Palstaviljelijöiden perunoiden laatu saattaa olla mitä tahansa. Kannattaa myös selvittää eri perunalajikkeiden ominaisuudet ja luottaa ammattiviljelijöiden osaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun kannattaisi ihan oikeasti selvittää itsellesi mitä kaikkea perunassa on. Peruna kun ei todellakaan ole mikään terveyspommi vaan itseasiassa juurikin sitä mitä tuossa aiemmin on tuotu julki.
Olet nyt melko väärässä väitteinesi ja ne on helposti kumottavissa, kunhan hiukan Googlettaa sanan peruna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo sinun väitteesi perunan hiilijalanjäljestä on vanhentunutta tietoa, mutta tässä hiukan totuuksia perunasta.

Peruna on koisokasvi, ja heimon useimpien muiden kasvien tavoin se sisältää luonnostaan glykoalkaloidia, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä.
Suomessa perunan keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus on 82 mg/kg, joskin uudet perunat, pienimukulaiset perunat tai varastoitaessa tai noston yhteydessä kolhiintuneet perunat saattavat sisältää huomattavasti suurempia pitoisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän kyllä, mitä peruna sisältää ja mitä se ei sisällä. Tiedän myös, että peruna on koisokasvi kuten tomaatti ja munakoisokin. Tiedän myös, että kaikki ei ole totta mitä Google löytää. Tiedän myös, että mikään järkevä keskustelu ei ole mahdollista, jos kaikki kotimainen ruoka on pelkkää p***aa ja kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sulla luetun ymmärtämisessä vaikeuksia? Itse wikipediasta imuroit vanhentunutta tietoa ja nyt syyllistät Googlea väärien tietojen levityksestä. Miten voikin olla taas noin vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun suomalaiset perunat olisivat syötäviä niin ok. Nyt maistuvat apulannalle ja ovat kuivarutolla kyllästetty, joten jääkööt perunat varastoihin.
Peruna muutenkaan kun ei ole ihmisen ravintoa eikä terveellistä koska on pelkkää tärkkelystä ja muuttuu kehossa sokeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image