Oulu

Pe­rus­suo­ma­lai­set ja siniset taistelevat Oulussa lau­ta­kun­ta­pai­kois­ta

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen katsoo, että kiistellyt lautakuntapaikat kuuluvat perussuomalaisille eivätkä sinisille. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 22.1.2018 17:54
Kari Sankala

Kaupunginhallitus käynnisti maanantaina Oulussa 19 valtuutetun pyynnöstä prosessiin, joka tähtää sivistys- ja kulttuurilautakunnan sekä yhdyskuntalautakunnan siivoamiseen sinisistä luottamushenkilöistä.

Seuraavaksi asia tulee esille ensi maanantaina kaupunginvaltuustossa, joka voi päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta lautakuntien erottamiseksi ja uusien lautakuntien valitsemiseksi.

Lautakuntien erottaminen sujuu valtuustossa yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Kuntalain 35 pykälän mukaan erottaminen voi perustua poliittiseen harkintaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän hajoaminen viime lokakuussa perussuomalaisten ja sinisten valtuustoryhmiksi on johtanut Oulussa valtataisteluun sivistys- ja kulttuurilautakunnan sekä yhdyskuntalautakunnan paikoista.

Perussuomalaisten kuuden valtuutetun ryhmästä sinisiin siirtyi ainoastaan yksi valtuutettu Anne Snellman, mutta Snellmanin mukana perussuomalaiset menettivät paikkansa sivistys- ja kulttuurilautakunnassa.

Snellmanin vanavedessä perussuomalaisista sinisiin siirtyi myös varavaltuutettu Vaili Jämsä-Uusitalo. Jämsä-Uusitalolla on ollut paikka yhdyskuntalautakunnassa.

Snellman valittiin valtuustoon perussuomalaisista viimeisenä ja Jämsä-Uusitalo sai perussuomalaisten listalta vasta kolmannen varavaltuutetun paikan.

Näin perussuomalaisille jäi Oulussa kolmen keskeisimmän ja samalla tärkeimmän lautakunnan paikoista ainoastaan paikka hyvinvointilautakuntaan, jossa puoluetta edustaa Annemari Enojärvi.

Edellisellä valtuustokaudella Maarit Sihvonen siirtyi yllättäen vihreistä kokoomukseen, mutta hän joutui luopumaan muista luottamustehtävistään kuin valtuustopaikastaan.

Oulussa puolueet ovat tehneet keskinäisen sopimuksen valtuustokaudelle 2017-2021.

Vastaavanlainen sopimus on ollut voimassa myös aiemmin ja juuri tuota sopimusta kunnioittaen Sihvonen jätti vapaaehtoisesti muut luottamustehtävänsä vihreiden täytettäväksi.

– Mikäli luottamushenkilö eroaa tai hänet erotetaan poliittisesta ryhmästään kesken valtuustokauden, menettää hän muut luottamushenkilöpaikkansa paitsi valtuustopaikkansa, todetaan puolueiden sopimuksessa.

– Vastaava valtuustoryhmä on velvollinen sopimaan asianosaisen henkilön kanssa aikaisemmista luottamuspaikoista luopumisen.

Sopimuksessa todetaan, että mikäli vaihdos ei tapahdu vapaaehtoisesti, koko lautakunta tai vastaava elin pyytää eroa ja tilalle valitaan uusi toimielin.

Sinisten Anne Snellman katsoo, ettei hänellä ja Vaili Jämsä-Uusitalolla ole mitään syytä erota.

– Ennen vaaleja tehty sopimus ei ole kuntalain mukaan pätevä. Paikat kuuluvat sinisille. Luottamuspulaan pitää olla perusteet kuten ehdoton tuomio jostakin rikoksesta. Tämä asia kyllä katsotaan tappiin asti.

Snellmanin mielestä hänen ja Jämsä-Uusitalon kohdalla kyse ei ole edes loikkauksesta.

– Meiltä hajosi puolue alta. Muuallakaan Suomessa ei ole menty siihen, että luottamuspaikoista olisi pitänyt luopua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (76)

Kenen äänillä nämä harhailijat alun perin valittin edustamaan puoluetta? Onko parivaljakko vielä alkuperäisten äänestäjien luottamuksen arvoi-
nen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginhallitus käynnisti maanantaina Oulussa 19 valtuutetun pyynnöstä prosessiin, joka tähtää sivistys- ja kulttuurilautakunnan sekä yhdyskuntalautakunnan siivoamiseen sinisistä luottamushenkilöistä. Hyvä Homma siniset joutaa museoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän sinisen smurffiryhmän edutuksellisuus ei perustu äänestystulokseen. Ministerin paikoilta ne olisi pitänyt poistaa samaten kuin näiltä lautakuntapaikoilta. Ei vain ole demokratiaa vaan temppuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kummene vaihtamalla! Mennään näillä seuraaviin vaaleihin asti tai lakkautetaan kyseiset lautakunnat. Ei mahtas näkyä missään vaikka lakkautettas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kuntalain 35 pykälän mukaan erottaminen voi perustua poliittiseen harkintaan.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus ei ole kuntalain mukaan pätevä. Halutaanko Oulussa toimia kuntalakia vastaan?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sinisten ja persusten erkaantuminen on taas hyvä esimerkki siitä, etä Suomeen pitäisi saada kaksipuoluejärjestelmä eli vasurit ja oikeisto. Kesällä kun persuksista lähti osa sinisin olisi maamme hallittus pitänyt pistää myös lihoiksi mutta kun Sipilä ei uskaltanut (ja Niinistö ei voinut) kun se tietää, että uusien vaalien myötä kepulit olisivat joutuneet jäämään oppositioon ja niin seuraavissa eduskuntavaaleissa tulee käymäänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueen hajoaminen mielestäni oli täysin Halla-ahoa keulakuvanaan pitävän ryhmän tahtotila. Miksi muuten olisi savustettu kaikki ns. soinilaiset pois puheenjohtajapaikoilta?
"Sitä saa mitä tilaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinistä puoluetta ei ollut, kun vaalit käytiin, tehtiin sopimus ja sen perusteella paikat jaettiin ja tehtiin pelisäännöt. Millä ihmeellä saisivat paikat, joihin heillä ei ole oikeutta. Sama tilanne kuin hallituksella. Nyt vain uusia puolueita perustamaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vekkuli tilanne, varautuminen on vähän samaa laatua, kuin Timo Soinin junailema puoluetuki itseltään pois, mestariratkaisu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on sopimukseen nimen laittanut niin pitäisi pystyä sitå noudattamaan. Turha itkeä nyt. Sihvosesta saisivat ottaa mallia mutta tuskin kykenevät..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä tätäkin Tynkkystä, minkälainen historia takana, mutta politiikasta ei hajuakaan hepulla. Kyllä pitäis jo nyt osata käytöstavat, ikää on sen verran, mutta kun ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikat aivan selvästi kuuluvat PSlle. Jos vaihtelee puoluetta tai perustelee uusia, ei kuiuu siihen puolueeseen, jossa tuli valituksi. Ei kannata vääntää simppeliä asiaa muuksi. Tästä vain on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (76)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image