Oulu

Per­he­vä­ki­val­ta­hank­kees­ta on saatu hyviä kokemuksia

Oulu 17.3.2012 8:06
Susanna Kemppainen

Vanhoillislestadiolaisen yhteisön perheväkivaltaan pureutuvasta pilottihankkeesta on saatu hyviä kokemuksia.

Miina-hankkeessa kymmenet perheväkivaltaa kokeneet lestadiolaisnaiset ovat saaneet toisistaan tukea vertaistukiryhmissä, joissa he ovat voineet keskustella kokemuksistaan.

Hanke on järjestänyt useita perheväkivaltaan liittyviä koulutustilaisuuksia, joissa lestadiolaiset sosiaalityöntekijät, opettajat, papit ja muut ammattilaiset ovat pohtineet perheväkivallan kohtaamista heidän omassa yhteisössään.

Teemaa on pidetty yllä myös paikallisten rauhanyhdistysten tilaisuuksissa ja yhteisön julkaisuissa.

Miina-projektityöntekijän, Oulun ensi- ja turvakodin Riitta Pohjoisvirran mukaan työ voimakkaan julkisuuden kohteena lasten hyväksikäyttötapausten vuoksi olleessa yhteisössä on ollut haastavaa, mutta lupaavaa.

”Olemme saaneet paljon hyvää palautetta. Olen ollut hämmästynyt siitä, miten avoimesti ihmiset ovat olleet valmiita puhumaan näin vaikeasta asiasta”, Pohjoisvirta kuvailee.

Kriittistäkin viestiä on tullut. Osalle vanhoillislestadiolaisista perheväkivallan esiin nostaminen on ollut järkytys.

Lue lisää 17.03.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olen sitä mieltä, että väkivaltaa ei saa esiintyä missään muodoissa eikä missään yhteisöissä. Muistuttaisin kuitenkin siitä, että kaikki täällä lestadiolaisina esiintyvät eivät sitä ole. Esim. Kotimaa24:n sivuilla lestadiolaisista kirjoitetaan mitä kummallisimpia juttuja ja sitten kirjoittajat muistuttavat toisiaan, että ymmärrättehän, että suurin osa perheistä voi hyvin ja nämä kirjoitukset koskevat vain marginaalista ryhmää. Ja kuulemma sen jokainen normaaliälyinen ymmärtää. Ja juttu sen kun jatkuu. . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.kulissit pitää olla kunnossa,Äitin pitää hymyillä.mutta negatiivisia tunteita ei saa sanoa.Pitää valehdella tunteita!Ei saa tuntua se missään,että kasvattaa yli suurta perhettä!Ei saa pahoittaa vanhempien mieltä.Ajatellaan ,mitä muut ajattelevat,joka asiassa!lasten pitää ottaa vanhempien tunteesta vastuuta!Kasva siinä sitten omaksi persoonaksi!Itse kasvoin vasta kolmikymppisenä!Omien lasten kasvattaminen on todella haastavaa,kun itse ei ole saanut sitä mitä lapsen kuuluisi!Onneksi on hyviä psykologeja ja asiakkaita riittää vl-piireistä ja nuoremmat kyllä palveluja käyttävät.mutta suurin osa ei hyväksy,kuin vl-psykologin! Tämä on hyvä asia tämä miina hanke,mutta on syytä tajuta se,että suurin osa uhreista tarvitsee monen vuoden hoitojakson.Ei muutamalla tapaamisella saa paljon aikaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän se arvata, ettei täälläkään mene mikään vähänkin järkyttävämpi omakohtainen kokemus asiasta sensuurin läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lestadiolaiset sosiaalityöntekijät, opettajat, papit ja muut ammattilaiset ovat pohtineet...Piiri pieni pyörii ja lapset siinä hyörii...
Huonoja kokemuksia lestadiolaisista "terapeuteista" mm. eivät kykene käsittelemään seksuaalisuuteen liittyviä asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienten lasten äidit ovat väsyneitä. He yrittävät parhaansa hoitaessaan lapsiaan. Kun lapset kasvavat, synnytykset seuraavat toisiaan, isommat lapset tarvitsevat huomiota ja vielä pitäisi elättää perhettä. On siinä mahdottomalta tuntuva yhdistelmä. Perheenisät ovat myös lujilla.

Ei ole ihme, jos vieteri katkeaa, kun vanhemmat väsyvät. Yhteiskunta asettaa paineita, että hoitakaa lapsenne ja pitäkää niille kuri. Kaikki eivät vain ole niin onnekkaita, että ison perheen elämä sujuisi kuin rasvattu. Rakkaus ei riitä, kun äitiä raavitaan joka suuntaan. Fyysinen ja psyykkinen terveys on lujilla, samoin talous.

Aurinkoisiakin päiviä on, mutta perheenäidin toistuvat raskaudet vievät energiaa kaikilta. Lapset pelkäävät, että äiti joutuu taas sairaalaan. Miten sille käy?Milloin tulee kotiin?Isompikin lapsi tarvitsee syliä.

Suomi24-palstalla on avointa keskustelua uskovaisten elämästä. Kaikki siellä ei ole asiallista, jos kirjoittaja ei ole vl-taustainen, mutta antaa perspektiiviä. Onneksi vanhoillislestadiolaiset äidit ovat itse nähneet korjaamista perhetilanteissa. He tarvitsevat kaiken tuen, mitä yhteiskunta voi antaa. Heissä itsessään on luovuutta ja voimavaroja tuettuna. Tällaisenahan liike ei voi perheväkivallan osalta jatkaa. Siihen pitää tulla joku tolkku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä voi olla hyvä juttu, vaikka onkin hätäapua. jos kova käsi johtaa liikkeen otteita, eikä esim virkaan asetettu voi toimia omassa papin tehtävässään, niin muutakin samankaltaista välinpitämättömyyttä ja omien sääntöjen mukaan toimimista on vaikea kitkeä.

On todella kovia nämä ajat, kun aina saa hävetä, kun joku sohlaajista suunsa avaa,.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä projekti on lähtenyt lestadiolaisuuden sisältä eikä yhteiskunnasta. Lestadiolaiseen perhekulttuuriin ei kuulu väkivalta eikä lasten hyväksikäyttö. Juuri siksi on ongelmallista, että perheväkivaltaa on silti myös lestadiolaisissa perheissä. Asiasta, jota ei saisi olla ja jota ei uskota olevan, on vaikea puhua.

Niin suojattua elämää olen itsekin elänyt, että vasta keski-iässä kuulin, että uskovaisen perheen isä lyö vaimoaan tai että lasten hyväksikäyttöä on olemassakaan. Varmaan järkyttynyt palaute johtuu tiedon puutteesta.

Yksityinen ihminen ei ole "heikoilla puuttumaan vanhoillislestadiolaiseen perhekulttuuriin", vaan voi tehdä lastensuojeluilmoituksen, jos tarve vaatii. On vain paljon mukavampi sivusta kauhistella, kuin ottaa vastuuta.

Palautehan on ollut hyvää, joten on tästä varmaan käytännön tuloksiakin saatu. Selvä viesti on, ettei kenenkään tarvitse sietää väkivaltaa omassa kodissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä ja positiivinen asia, etä perheväkivaltaan on alettu etsiä ratkaisua. Sinkkuna, keski-ikäisenä vl-miehenä olen joutunut joskus seuraamaan sitä teatteria, jossa ulospäin näytellään ehjää ja onnellista malliperhettä, vaikka todellisuus kotona on aivan toista. Äitien uupumus on silmiin pistävää, mutta sitä ei tunnusteta, ei edes itselle. Monet vl-perheenisät ovat yrittäjiä ja yleisen tavan mukaan "korkeammassa asemassa" olevat vl-miehet ovat usein myös ns. puhujaveljiä. Olen joskus huomannut, että heidän on helppo paeta kotiongelmia työpaikalleen, muka kiireellisten ylitöiden vuoksi, vaikka ovat tulleet työpaikalle lukemaan iltalehtiä, tai jopa nukkumaan.

Minä olen ollut töissä useammassakin vl-omisteisissa ja -johtoisissa yrityksessä. Olen pannut merkille, että kaikissa niissä on ollut saman tapainen henki ja toimintatapa. Omistaja-pomo on ollut hyvin suvereeni auktoriteetti, ei ainoastaan firman johto-organisaatioasemansa vuoksi, vaan myöskin siksi, että on ollut puhveli (puhujaveli). Se on usein johtanut, valitettavasti, tilanteisiin, joissa työpaikkaerimielisyydet on ratkaistu "kaikkitietävän ja erehtymättömän" puhujaveljen, jopa Raamattuun perustuvalla mahtikäskyllä. Eriarvoisuus perheettömän ja suurperheellisen työntekijän välillä on ollut silmiinpistävää. Myös palkkauksen perusteena on käytetty yksineläjän vähäisiä menoja suurperheellisiin verrattuna. Samoin töitä on siirretty muilta sinkulle, jopa palkattomiin ylitöihin saakka, "jotta kaikki saisimme pitää tämän työpaikan". Eriävät näkemykset ns. uskonasioissa johtivat minun kohdallani ainakin kahdessa vl-yrityksessä syrjintään, puhumattomuuteen ja muun työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Viimeiseksi jääneessä "lestatyöpaikassa" kyllästyin sinkkuuteni vuoksi kärsimääni eriarvoisuuteen ja sanoin suurperheellisille heidän itse valinneen osansa ja että minulla säilyi järki päässä nuorena, kun jättäydyin sinkuksi, koska en halunnut alistua uskonyhteisöstä ylempää saneltuun perhekoon suunnittelun kieltoon. Lopetin seurustelun ihanan nuoren naisen kanssa pelkästään siitä syystä. Siitä alkoi henkinen ja hengellinen väkivalta ja firmasta ulos savustaminen, joka johti työuupumukseen, työkyvyn ja työpaikan menetykseen. Vl-yhteisössä ei ole käytännössä minkään laista valitusoikeutta työpaikkakohtelusta, jos pomona on ollut "käten päälle panemisen kautta siunattu puhujaveli". Helvetillä pelottelu on myös tehokas ase koko ikänsä lestadiolaisuudessa eläneelle ihmiselle, joka ei paljon ulkopuolisesta elämästä ja vapaan ihmisen ihmisoikeuksista mitään tiedä.

Tämä on yksi asia, johon vl-yhteisössä pitäisi myös kiireesti tarttua, koska monissa yrityksissä työasiat uskonnollistetaan ja hengellistetään. Silloin kaikista asioista on viisainta olla samaa mieltä puhveli-yrittäjän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä silloin ollaan pahasti metsässä, jos työpaikan palkkaneuvottelutkin viedään paikallisen rauhanyhdistyksen sakastiin, vakka sillä toimitilalla ei pitäisi olla mitään tekemistä työasioiden kanssa. Samoin, jos "ei-uskovaisille" maksetaan TES:n mukaiset palkat kaikkine lisineen, mutta ns. "omille", eli vl-työntekijöille ei. Tiedän aikoinaan vl-yrityksen palkka- ja työriidatkin viedyn paikallisen rauhanyhdistyksen johtokunnan käsittelyyn, jossa tietenkin kumottiin heikomman osapuolen, työntekijän, näkemykset totaalisesti. Perusteluna: "Jumalanlapset eivät lähde julkisesti riitelemään oikeudessa keskenäisissä riidoissaan, vaan ne hoidetaan evankeliumilla". Myös työnhakutilanteessa työtöntä kohdellaan vl-firmassa erittäin tylysti, loukkaavasti ja syyllistävästi. Ainakin minä olen jatkossa mieluummin vaikka työttömyyskortistossa, kuin lähden enää koskaan vl-yritykseen töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luojan kiitos, että huomataan naisten hätä. Yhteiskunta uskaltaa puuttua perheväkivaltaan näin asiallisella tavalla, Yksityinen ihminen on heikoilla puuttumaan vanhoillislestadiolaiseen perhekulttuuriin, vaikka saisi tietää mitä tahansa vaikeaa asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu, että saavat jutella ja purkaa ahdistavia kokemuksiaan vertaisryhmässä. Mutta johtaako se siitä pitemmälle, tehdäänkö asioille mitään? Jos ei, niin ei se juttelu vertaisryhmässä sitä väkivaltaa lopeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa pitäisi ehdottomasti mainita se, että vanhoillislestadiolaiset aukaisevat polkua tällä pilotilla myös muille yhteisöille. Perheväkivaltaahaan esiintyy joka puolella yhteiskuntaa, ja vanhoillislestadiolaiset ovat halunneet olla eturintamassa puuttumassa näihin järkyttäviin tapahtumiin mitä joissakin perheissä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomalaisesta perheväkivallasta on ollut jo kymmeniä vuosia tietoisia niin päättäjät, perheet kuin auttajatkin. Tukea ja apua on ollut saatavilla -kun vain uskaltautuu asiasta puhumaan/uskaltautuu ottamaan apua vastaan.. Lestadiolaisessa, hyvin suljetussa yhteisössä tämä on ollut asia, jota ei ole tähän saakka myönnetty. Että eturintamassa, voi hyvää päivää!
Itse olen ns. perheväkivaltaperheessä elänyt jo 60-luvun lopulta. Suuni sain auki jo ennen murrosikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että projekti piti perustaa perheväkivallan suhteen larsleeviläisille. Eikö siellä jo oo väkivaltaa tarpeeksi. vapauttaisivat ensin naiset pois synnytyskoneiden roolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vähänenkin mitä ilmeisesti on ollut täytyy kitkeä pois. Kommentistasi vois ymmärtää et näillä pyritään järjestään väkivaltaa. Taidat olla se henkisen väkivallankannattaja ku tuollaisia lausut naisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image